Whisker Fatigue: Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την κόπωση των μουστακιών της γάτας

Ποιος θα το έλεγε ότι θα χρειαζόταν να περάσουν περίπου 1500 αρθρα και 4.5 χρόνια πριν σας μιλήσω για την περίφημη κατάσταση που ονομάζεται “Κόπωση των μουστακιών της γάτας! Αλλά να που συνέβη και ας το αποδεχτούμε!

γράφει ο Tsitsos the Cat, Βlogger https://www.tsitsosthecat.gr/koposi-moustakion/

Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο για αυτό το θέμα να σας πω ότι τα μουστάκια είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο για τη γάτα για το οποίο έχω γράψει ενα αναλυτικό άρθρο (https://www.tsitsosthecat.gr/ moustakia-gatas/)! Για να καταλάβετε καλύτερα το σημερινό άρθρο, καλό είναι να διαβάσετε και αυτό που μόλις σας ανέφερα!

Και δεύτερον, τα μουστάκια είναι ένα συναισθηματικό βαρόμετρο της γάτας, παρατηρώντας τα μπορείτε να καταλάβετε πολλά για το τι θέλει η γάτα σας, όντας ένα σημαντικό κομμάτι της γλώσσας του σώματος της γάτας! Και τώρα που τα είπαμε αυτά, πάμε να δούμε περισσότερα για την κόπωση των μουστακιών της γάτας!

Τι είναι η “κόπωση των μουστακιών της γάτας” (Whisker Fatigue)
Τα μουστάκια της γάτας λειτουργούν χωρίς να παίρνουν άδεια από τον εγκέφαλο – σαν να έχουν το δικό τους αυτόματο πιλότο, καθώς ανταποκρίνονται σε εξωτερικά ερεθίσματα! Η «κόπωση μουστακιών» συμβαίνει όταν τα μουστάκια λαμβάνουν υπερβολικά πολλές πληροφορίες, από το εξωτερικό περιβάλλον. Με πιο απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι αισθητήριες οδοί των μουστακιών παθαίνουν υπερφόρτωση. Κάθε φορά που η γάτα σας αγγίζει ένα αντικείμενο ή νιώθει ακόμα και την παραμικρή αλλαγή στον αέρα, τα μουστάκια της λαμβάνουν ερεθίσματα! Αν τώρα αυτό γίνει σε πολύ έντονο βαθμό, η διέγερση είναι υπερβολική, τα μηνύματα που στέλνονται στον εγκέφαλο άπειρα, μέχρι που η γάτα αρχίζει να νιώθει περίπου όπως νιώθετε εσείς οι χουμανίστες όταν φεύγετε από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο – κουρασμένη και ελαφρώς εκνευρισμένη. Αυτή η κατάσταση πλέον λέγεται «κόπωση μουστακιών» ή ακόμη καλύτερα «μουστακικό στρες»

Που οφείλεται το whisker fatigue;
Είχα δεν είχα πάλι θα αναφερθώ στους ειδικούς! Οι ειδικοί που λέτε, ισχυρίζονται ότι η πιο συνηθισμένη αιτία αυτής της κόπωσης συμβαίνει όταν η γάτα τρώει, και τα μουστάκια της αγγίζουν συνεχώς τα πλαϊνά του μπολ με το φαγητό ή το νερό. Φανταστείτε να έχετε κεραίες στο πρόσωπό σας που τρελαίνονται κάθε φορά που βάζετε μια μπουκιά στο στόμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τη γάτα σας σε ξαφνικές αλλαγές συμπεριφοράς.

Σημάδια Κόπωσης των Μουστακιών της γάτας
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά και στα σημάδια εκείνα που φανερώνουν ότι η τα μουστάκια της γάτας μας εχουν ταλαιπωρηθεί τα μάλα:

Απροθυμία να φάει, λες και της σερβίρετε μπάμιες.
Ατελείωτες βόλτες γύρω από το μπολ με το φαγητό και το νερό, λες και πρόκειται για ναρκοπέδιο.
Χρησιμοποίηση των πατουσών για να βγάλουν την τροφή από το μπολ και να την φάνε στο πάτωμα – δεν κατάλαβα, και στα ερημικά συστήματα της Αφρικής η γάτα είχε μπολ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!
Δημιουργία χάους γύρω από το μπολ ενώ τρώνε, σαν να είναι σε διαγωνισμό για το πιο βρώμικο φαγοπότι.
Αναποδογυρίζουν το μπολ πριν φάνε!
Άρνηση να φάνε αν το μπολ δεν είναι γεμάτο μέχρι επάνω (ώστε να μην χρειαστεί να χώσουν τη μουσουδα τους βαθια μεσα στο μπολ και να υποστούν νέα ταλαιπωρία τα κουρασμένα τα μουστάκια)
Εκδηλώνουν αντιδράσεις πείνας, ενώ το μπολ έχει μπολικο φαγητό! Ή είναι ντράμα κουίνς ή δεν είναι!
Επίδειξη επιθετικής συμπεριφοράς όταν άλλα κατοικίδια ή άνθρωποι πλησιάζουν κατά τη διάρκεια του φαγητού τύπου «Αφήστε με να φάω με την ησυχία μου, διάολε!».

Επειδή αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι σημάδι σοβαρότερων προβλημάτων υγείας, όπως γαστρεντερικά προβλήματα, οδοντικές ασθένειες κ.λπ., είναι καλή ιδέα να τσεκάρετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο, έτσι για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.