Ήρεμη συντροφιά, γαλήνια κίνηση, ένα ενυδρείο στο σπίτι!

Ένα ενυδρείο είναι μια ήρεμη συντροφιά, ένα όμορφο στολίδι στον χώρο μας και ένα ιδιαίτερα ανταποδοτικό χόμπι, που όχι μόνο μας γεμίζει χαρά, αλλά μας κάνει και καλό. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι έντονοι ρυθμοί ζωής μας γεμίζουν άγχος και περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο μας για ξεκούραση, ένα ενυδρείο μπορεί να μας βοηθήσει να αποσυμφορηθούμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Όπως έχουν δείξει έρευνες, το χαλαρωτικό εφέ του νερού και η γαλήνια κίνηση των ψαριών λειτουργεί ευεργετικά στην υγεία του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, τα ψαράκια μπορούν να γίνουν η πιο καλή, ήσυχη και “καθαρή” συντροφία μας μέσα στο σπίτι.

Η Μαριάννα Κουρκούνη συζητά με τον κο Ντίνο Κεχρά, της Tropical Waters, για το ενυδρείο

Τις πολύτιμες γνώσεις του γύρω από τα ενυδρεία μοιράζεται μαζί ένας από τους πιο “παλιούς” και έμπειρους επαγγελματίες. Συναντήσαμε τον κο Ντίνο Κεχρά, συνιδιοκτήτη της εταιρείας Tropical Waters, και προσπαθήσαμε μαζί του να καταρρίψουμε τους μύθους γύρω από το χόμπι του ενυδρείου και να λύσουμε απορίες σχετικά με τον βασικό εξοπλισμό, τη φροντίδα και τη ρουτίνα του.

Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να τοποθετήσει ένα ενυδρείο στον χώρο του;

Η ενυδρειοφιλία είναι ένα ιδιαίτερο είδος ζωοφιλίας ή κατά πολλούς ένα χόμπυ. Τα ψάρια ως συντροφιά είναι μία ειδική κατηγορία ζωντανών οργανισμών, που η ύπαρξη και επιβίωσή τους απαιτεί και προϋποθέτει την εξασφάλιση κατάλληλου περιβάλλοντος διατήρησης. Αυτό επιτυγχάνεται με το ενυδρείο. Το ενυδρείο κατ’ αρχήν, αναβαθμίζει αισθητικά τον χώρο μας. Η παρατήρηση αυτής της μικρογραφίας ενός φυσικού υδάτινου οικοσυστήματος, προσφέρει ψυχική ηρεμία και χαλάρωση, όπως οι περισσότερες δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό. Είναι επίσης ευνόητο, ότι η διατήρηση ενός ενυδρείου μας φέρνει σε επαφή με τη φύση και τους μοναδικούς μηχανισμούς που διέπουν την ύπαρξη και τον κύκλο ζωής των υδρόβιων οργανισμών. Επιπλέον, εμπλουτίζει τις γνώσεις και τις δεξιότητες του χομπίστα, βελτιώνει την αντίληψη, την παρατηρητικότητα και τη συνδυαστική κρίση του και αναπτύσσει μίας μορφής πειθαρχία, αφού για να διατηρηθεί σωστά πρέπει να ακολουθούνται ορισμένα «πρέπει» και «δεν πρέπει».

Ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός που απαιτείται;

Γενικά, όπως σε κάθε αντικείμενο ενασχόλησης, έτσι και στο χόμπυ του ενυδρείου, προσφέρονται ποικίλες δυνατότητες με τις αντίστοιχες απαιτήσεις, ανάλογα με την επιθυμία, τις γνώσεις, τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει, αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε χομπίστα. Το ίδιο ισχύει τόσο για τη διακόσμηση όσο και για το λειτουργικό κομμάτι του ενυδρείου, αφού κάποιος μπορεί να διατηρεί από ένα μικρό ενυδρείο με ένα-δύο χρυσόψαρα, έως έναν κατάφυτο υδροβιότοπο ή έναν μικρό ύφαλο με ζωντανά κοράλλια και ψάρια. Για το ξεκίνημα ενός νέου ενυδρείου, είναι απαραίτητη η ορθή πληροφόρηση από εξειδικευμένα καταστήματα, γιατί παράμετροι όπως: διαστάσεις ενυδρείου, πλήθος και είδη ψαριών, συμβατότητα μεταξύ των ειδών των ψαριών, ιδιαιτερότητες στις συνθήκες διαβίωσής τους θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ενδεχομένως να δημιουργήσουν περιορισμούς.
Για την επιλογή της θέσης εγκατάστασης θα πρέπει κατ’ αρχήν να ληφθεί υπόψη ότι θα χρειαστεί απαραιτήτως παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Προτιμάται να μην υπάρχει άμεση έκθεση του ενυδρείου στο ηλιακό φως, για την αποφυγή προβλημάτων με ανάπτυξη άλγης και το σημείο εγκατάστασης να μην βρίσκεται σε θέση με έντονες αλλαγές θερμοκρασίας. Για την τοποθέτηση του ενυδρείου θα πρέπει να επιλεγεί κάποιο σταθερό και ανθεκτικό έπιπλο ή κατάλληλη βάση.
Στην αγορά προσφέρεται μία πολύ πλούσια γκάμα ενυδρείων, είτε έτοιμα και πλήρως εξοπλισμένα είτε ειδικές κατασκευές από γυαλί ή ακρυλικό, ώστε να καλύπτονται όλες οι αισθητικές απαιτήσεις.
Εκτός από το ενυδρείο, απαραίτητο είναι το σύστημα φίλτρανσης και οξυγόνωσης του νερού, μέσω κατάλληλων φίλτρων (εσωτερικών ή εξωτερικών) ανάλογα με τον όγκο του νερού και τα διατηρούμενα ψάρια. Το φίλτρο θεωρείται ο πνεύμονας του ενυδρείου και από αυτό εξαρτάται η βιολογική ισορροπία και επομένως η ποιότητα του νερού και η καλή κατάσταση των ψαριών.
Ανάλογα με το είδος των ψαριών που θα επιλεγούν, ενδέχεται να απαιτηθεί ένας θερμοστάτης για την κάλυψη των θερμοκρασιακών αναγκών του είδους, ή μία αεραντλία για την επιπρόσθετη παροχή αέρα στο νερό. Φυσικά, ανάλογα με το είδος του ενυδρείου που θα επιλεγεί, μπορεί να απαιτηθεί και άλλος πιο εξειδικευμένος εξοπλισμός. Απαραίτητα είναι επίσης κάποια «εργαλεία» όπως απόχη, σκούπα βυθού, θερμόμετρο, καθώς και αναλώσιμα όπως τροφή, ή ενδεχομένως κάποια βελτιωτικά της ποιότητας του νερού ή ακόμα και κάποια τεστ για τον έλεγχο της ποιότητάς του.

Πόσο εύκολο είναι ένα ενυδρείο στην συντήρηση μετά την εγκατάσταση;

Το ενυδρείο είναι ένα συχνά παρεξηγημένο χόμπυ, ως «δύσκολο» ή «πολύ εξειδικευμένο» ή «ακριβό». Η αλήθεια είναι ότι το ενυδρείο, απαιτεί ενασχόληση και συνέπεια. Το ακριβό ή φθηνό, είναι πραγματικά σχετική έννοια, αφού το κόστος το διαμορφώνουν οι απαιτήσεις μας, ενώ οι σύγχρονες τεχνολογίες και αυτοματισμοί, συμβάλλουν στα χαμηλά κόστη διατήρησης (π.χ. φωτιστικά με led, μηχανήματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης κλπ). Το συγκεκριμένο χόμπυ δεν περιορίζεται στην επιλογή του ενυδρείου, στην εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού και στην ένταξη των ψαριών στο νέο τους περιβάλλον, αλλά απαιτεί και συστηματική φροντίδα. Βασικό συστατικό για την επιτυχία, είναι η γνώση που αποκτάται μέσω της σωστής ενημέρωσης, η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται και στην πράξη, κατά τη διάρκεια διατήρησης ενός ενυδρείου.
Η συντήρηση του ενυδρείου δεν είναι κάτι δύσκολο ή εξαιρετικά απαιτητικό. Είναι στην ουσία μία ρουτίνα στην οποία εκπαιδεύεται ο κάθε χομπίστας και την οποία θα πρέπει να ακολουθεί με σχετική πειθαρχία, τουλάχιστον στην αρχή.
Στην πορεία, όσο πιο πολύ εξοικειωνόμαστε με το ενυδρείο και τον τρόπο λειτουργίας του, τόσο πιο αντανακλαστικά ή εμπειρικά γίνονται κάποια πράγματα. Επειδή το κάθε ενυδρείο που τίθεται σε λειτουργία είναι μοναδικό, οι ανάγκες συντήρησης που προκύπτουν διαφέρουν ανά περίπτωση. Σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο της συντήρησης περιλαμβάνεται: το καθημερινό τάισμα των ψαριών (περίπου 2 φορές την ημέρα) με τις κατάλληλες τροφές στη σωστή ποσότητα ανάλογα με τα ψάρια που διατηρούμε, καθώς και ένας γρήγορος έλεγχος ότι όλα στο ενυδρείο λειτουργούν σωστά. Επίσης, οι αλλαγές νερού (30-50% της ποσότητας) και ο καθαρισμός των φίλτρων, που μπορούν να πραγματοποιούνται κάθε 1-2 μήνες, κάτι που εξαρτάται από το φορτίο ψαριών και τα μηχανήματα φίλτρανσης που έχουν επιλεγεί.

Που μπορεί να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος για την κατασκευή, τοποθέτηση, αγορά ενός ενυδρείου και την επιλογή των ψαριών;

Οι πληροφορίες που υπάρχουν πλέον σχετικά με το ενυδρείο είναι πάρα πολλές, ειδικά σε σχέση με το παρελθόν και σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά και το διαδίκτυο. Ωστόσο, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιλέγει αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης. Δεν είναι λίγοι οι συνάνθρωποί μας που ξεκίνησαν με ενθουσιασμό το χόμπυ και λόγω ανεπαρκούς ή κακής πληροφόρησης, αντιμετώπισαν προβλήματα με τη λειτουργία και τη διατήρηση των ψαριών τους και σύντομα άδοξα το εγκατέλειψαν. Είναι πολύ θετικό ότι πλέον στις μέρες μας, υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα καταστήματα με οργανωμένα ενυδρειακά τμήματα, στα οποία μπορεί να απευθύνεται ο κάθε υποψήφιος ή ενεργός χομπίστας του ενυδρείου για να λαμβάνει εξειδικευμένη πληροφόρηση και λύσεις σε τυχόν προβλήματα.

Σημείωση: Είναι κατανοητό ότι στο πλαίσιο του άρθρου δίνονται κάποιες γενικές πληροφορίες και δεν είναι εφικτό να καλυφθούν όλες οι απορίες ή να αναλυθούν όλες οι περιπτώσεις. Το κάθε ενυδρείο είναι ένα μοναδικό «ζωντανό σύστημα» που δημιουργεί ο κάθε χομπίστας και επομένως, έχει τις ιδιαιτερότητές του σε απαιτήσεις ή ανάγκες παρέμβασης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ντίνος Κεχράς είναι στο χώρο των ενυδρείων από το 1982, οπότε και ίδρυσε ένα από τα -ελάχιστα για την εποχή- εξειδικευμένο κατάστημα λιανικής πώλησης ψαριών και ειδών ενυδρείου. Από το 2008 ασχολείται με την εισαγωγή & χονδρική πώληση ψαριών σε pet shops και από το 2016 είναι εταίρος στην εταιρία «Tropical Waters: Γ. ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ-Κ. ΚΕΧΡΑΣ Ι.Κ.Ε.».