Η αποπαρασίτωση της γάτας

Ο απόλυτος οδηγός

Λαμβάνω κάθε μέρα δεκάδες μηνύματα από θαυμαστές μου για το πως καταφέρνω και διατηρούμαι τόσο μαγευτικά όμορφη, πόσο αστραφτερή είναι η γούνα μου, πόσο καθαρά και υγιή είναι τα μάτια μου και διάφορα άλλα τέτοια. Καταρχάς μην ζηλεύετε. Θα σας τα πω όλα!

Γράφει ο Τσίτσος η γάτα, www.tsitsosthecat.gr

Λαμβάνω κάθε μέρα δεκάδες μηνύματα από θαυμαστές μου για το πως καταφέρνω και διατηρούμαι τόσο μαγευτικά όμορφη, πόσο αστραφτερή είναι η γούνα μου, πόσο καθαρά και υγιή είναι τα μάτια μου και διάφορα άλλα τέτοια.
Καταρχάς μην ζηλεύετε. Θα σας τα πω όλα!

Η αποπαρασίτωση είναι η μισή αρχοντιά

Λοιπόν, ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι φροντίζω σχολαστικά να κρατιέμαι υγιής και να μην επιτρέπω σε κάθε λογής παράσιτα να αποικίσουν στην επιφάνεια ή στα ενδώτερα του κορμιού μου. Βέβαια εγώ μένω κατά βάση μέσα στα ανάκτορα, μακριά από ψύλλους τσιμπούρια και διάφορους άλλους εισβολείς. Το θέμα της αποπαρασίτωσης είναι ακόμη πιο σημαντικό για γάτες που ζουν (ή περνούν ένα μεγάλο μέρος της μέρας τους) εκτός σπιτιού, σε αυλές, σε χωράφια και έχουν επαφή με γρασίδι, χώμα κλπ.
Γι’ αυτές το θέμα της σχολαστικής, έγκαιρης αποπαρασίτωσης από διάφορα ζωύφια όπως σκουλήκια, τοξόπλασμα, ψύλλους, ακάρεα και τσιμπούρια είναι φλέγον, τόσο για την υγεία της γάτας όσο και για την υγεία του χιούμαν που την φροντίζει. Η αποπαρασίτωση θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο επίπεδα, την εξωτερική και την εσωτερική αποπαρασίτωση. Ας προσεγγίσουμε το θέμα από έξω προς τα μέσα:

Εξωτερική Αποπαρασίτωση

Οι γάτες μας αποτελούν ελκυστικό ενδιαίτημα για διάφορα παράσιτα όπως η ψείρα, οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια αλλά και η ψώρα των αυτιών. Για την περίπτωση των εξωτερικών παρασίτων είναι εύκολο να αντιληφθούμε πότε η γάτα μας χρειάζεται να αποπαρασιτωθεί, διότι τα περισσότερα από αυτά τα παράσιτα είναι ορατά με γυμνό μάτι. Περιττό να πούμε πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε την γατούλα μας αποπαρασιτωμένη από εξωπαράσιτα, τόσο για την ίδια, ώστε να αποφύγει δερματικές ενοχλήσεις αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των παρασίτων (όπως η λοιμώδης αναιμία μέσω των ψύλλων). Και εδώ η προληπτική αγωγή θεωρείται χρήσιμη και ίσως επιβεβλημένη, αν η γάτα μας ζει τον περισσότερο καιρό εκτός σπιτιού. Και φυσικά με αυτό τον τρόπο διατηρούνται ασφαλείς από τα παράσιτα και οι χιούμαν που έρχονται σε επαφή με τις γατούλες.

Πως γίνεται η εξωτερική αποπαρασίτωση;

1. Με Σπρέι

To σπρέι είναι η ενδεδειγμένη λύση για άμεση αποπαρασιτωση νεαρών γατιών. Το σπρέι σκοτώνει αμέσως ψύλλους και τσιμπούρια και ενδείκνυται αν κάποιος χιούμαν βρει ένα εγκαταλελειμμένο γατάκι και θέλει να το πάρει σπίτι και να το φροντίσει (αλλά φυσικά δεν θέλει το σπίτι να γεμίσει ψύλλους). Το αρνητικό στην περίπτωση του σπρέι είναι ότι διαρκεί μόνο για μια εβδομάδα ως δέκα ημέρες. Επίσης να σημειωθεί ότι η εξωτερική αποπαρασίτωση με σπρέι είναι ο μοναδικός τρόπος για γατάκια που ζυγίζουν λιγότερο από 1000 γραμμάρια!

2. Με αμπούλα

Η αμπούλα αποτελεί μια καλή λύση για εξωτερική αποπαρασίτωση και διαρκεί από ένα ως τρεις μήνες (ανάλογα με την εταιρεία παραγωγής της).
Χρησιμοποιείται σε γάτες μεγαλύτερες του ενός κιλού. Επειδή δεν αντιμετωπίζουν όλες οι αμπούλες όλα τα εξωπαράσιτα φροντίστε να επιλέξετε αυτήν που χρειάζεστε για την εκάστοτε συνθήκη.

3. Με χάπι

Το χάπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτό σε γάτες που ζυγίζουν περισσότερο από ένα κιλό αλλά πρέπει να είναι και μεγαλύτερες των τεσσάρων μηνών και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση δερματίτιδων από ψείρες και ψύλλους ενώ καταπολεμά ιδανικά και την ψώρα των γατιών.

4. Με περιλαίμιο

Το περιλαίμιο έχει μακρά, αποτελεσματική δράση (3 ως 4 μήνες) όσον αφορά την εξωτερική αποπαρασίτωση, αλλά πρέπει να δίνεται σε γάτες που είναι ηλικίας μεγαλύτερης των τριών μηνών.
Το αρνητικό του περιλαίμιου είναι ότι σε γάτες που ζουν εκτός σπιτιού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μπλεχτεί κάπου, πχ σε κάποιο κλαδάκι και να προκαλέσει πνιγμό στη γατούλα μας.

Εσωτερική Αποπαρασίτωση

Αποπαρασιτώνοντας τη γάτα μας εσωτερικά την βοηθάμε να ξεφορτωθεί τα σκουλήκια του πεπτικού σωλήνα καθώς και άλλα παράσιτα όπως το τοξόπλασμα. Τα σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν διάρροιες, εμετούς και γενικώς υποβαθμίζουν το επίπεδο ζωής της γατούλας μας. Από την άλλη το τοξόπλασμα που μπορεί να μεταδοθεί με τα περιττώματα της γάτας στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά θέματα στην εγκυμοσύνη.
Πως καταλαβαίνω ότι η γατούλα μου υποφέρει από ενδοπαράσιτα; Αν η κοιλίτσα της είναι συνεχώς φουσκωμένη είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται εσωτερική αποπαρασίτωση, ενώ υπάρχει περίπτωση να δείτε στον πωπό της γατούλας μερικά μικροσκοπικά λευκά σκουληκάκια να κινούνται κάτι που δείχνει ότι πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας.

Πως γινεται η εσωτερική αποπαρασίτωση:

1. Με Πάστα

Για μικρές γατούλες ως ένα κιλό ο καλύτερος τρόπος εσωτερικής αποπαρασίτωσης είναι με πάστα για σκουλήκια γάτας, που είναι πιο “ελαφριά” και την δέχεται καλύτερα. Προσοχή στην ποσότητα της πάστας η οποία εξαρτάται από το ακριβές βάρος της γατούλας. Να σημειωθεί ότι για σωστή αποπαρασίτωση πρέπει να υπάρξει και δεύτερη δόση, μια εβδομάδα ως δέκα μέρες μετά την πρώτη.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι τα μικρά γατάκια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα όπως η χλαμυδίωση (μόλυνση στα μάτια της γάτας που σε πρώτο στάδιο αντιμετωπίζονται με τα κολλύρια ματιών tobradex και tobrex – θα επανέλθω σε αυτό το θέμα σε επόμενο άρθρο μου) και ο συνδυασμός με την εισβολη παρασίτων μπορεί να τα αποδυναμώσει πολύ.

2. Με χάπι

Το χάπι είναι ιδανικό για γάτες που ζυγίζουν παραπάνω από ένα κιλό. Έχει μακρά δράση καθώς κρατάει την γατούλα σας ασφαλή από ενδοπαράσιτα για 3 εως 4 μήνες. Προσοχή και εδώ στην ποσότητα που θα δώσετε στη γατούλα σας διότι αυτή εξαρτάται από το ακριβές βάρος του.
Διάφορες εταιρείες φτιάχνουν χάπια εσωτερικής αποπαρασίτωσης οπότε, πρέπει να δείτε για το εκάστοτε χάπι που θα χρησιμοποιήσετε τι ποσότητα πρέπει να δώσετε στο γατάκι σας ανάλογα με το βάρος του.
Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ακόμη και αν δεν έχετε ενδείξεις ότι η γάτα σας υποφέρει από σκουληκάκια να επαναλαμβάνετε τη χορήγηση χαπιού 3 με 4 μήνες μετά την τελευταία χορήγηση για λόγους προληπτικούς.

3. Με αμπούλα

Οι αμπούλες που αναφέραμε προηγουμένως στην αποπαρασίτωση από εξωπαράσιτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για κάποια ενδοπαράσιτα οπότε δεν σας συστήνουμε την χρήση αμπούλας για να αποπαρασιτώσετε εσωτερικά τη γάτα σας!

Έχοντας πει όλα ετούτα ας προχωρήσω και σε μερικά έξτρα τιπς:

– Το εκάστοτε χάπι μπορεί να δοθεί είτε απευθείας στο στόμα της γάτας σας, αν είναι εξοικειωμένη μαζί σας (βλέπε βίντεο νο1), ειτε να χωθεί σε μια λαχταριστή μπουκιά κονσέρβα (βλέπε βίντεο νο2), ώστε η γάτα να το φάει μαζί με την τροφή.

Βίντεο νο1

Βίντεο νο2

– Το σπρέι εφαρμόζεται 2 ως 3 φορές σε κάθε μεριά του σώματος της γατούλας σας.
Δείξτε μεγάλη προσοχή μην τυχών φτάσει στα μάτια της.

– Προσέξτε ότι η αμπούλα πρέπει να τοποθετηθεί στο δέρμα και όχι πάνω στις τρίχες.
Επίσης για να μην ακυρωθεί η δράση της, η γάτα μας επιτρέπεται να κάνει μπάνιο μετά από 4 ως 5 ημέρες.

Ουφ, νομίζω ότι τα είπα όλα, αλλά αν θέλετε να προσθέσετε κάτι ή να κάνετε κάποιες ερωτήσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ:

Χαίρετε! Είμαι ο Τσίτσος, η γάτα πριγκίπισσα και ζω στα ανάκτορα μου, κάπου στη Χίο, διοικώντας με μαεστρία μια αποικία από δεκαέξι γάτες και κάποιες περιφερειακές αποικίες με περίπου άλλες τριανταπέντε. Βρίσκομαι εδώ για να σας επικοινωνήσω τα πορίσματα της εμπειρίας μου από τη συνύπαρξη μαζί τους! www.tsitsosthecat.gr