5 διατάσεις του σώματος της γάτας και η σημασία τους

Όποιος ισχυριστεί ότι ξέρει πραγματικά τη Γάτα και δεν έχει αντιληφθεί πόοοοσο σημαντικό ρόλο γι’ αυτήν έχουν οι διατάσεις, πρέπει άμεσα να κάψει τα πτυχία της γατογνώσης του. Ομως γιατι επιμένουν τόσο σε αυτές; Μα διότι εχουν παρα μα πάρα πολλά οφέλη – και να μπω εδώ σφήνα και να πω ότι αντίστοιχα οφέλη έχουν και για τους χούμανς παρόμοιες διατάσεις!

γράφει ο Tsitsos the Cat, Βlogger  (https://www.tsitsosthecat.gr/stretching/)

Ποιά είναι τα οφέλη των διατάσεων;

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

  • Προσφέρουν ευχάριστηση αίσθηση
  • Ανακουφίζουν από τον πόνο
  • Βοηθούν τη γάτα να ξεπιαστεί όταν είναι για ώρα ακίνητη και κάνουν τη γάτα εκ νέου ευλύγιστη
  • Αιματώνουν διάφορα μέρη του σώματος
  • Ζεσταίνουν τους μύες, κάτι πολύ σημαντικό αν πχ η γάτα πρόκειται στη συνέχεια να παίξει ή να κυνηγήσει θηράματα!

Ωραία και τώρα που τα είπαμε αυτά ας δούμε 5 από τις πιο συνηθισμένες γατοδιατάσεις και ποια είναι η σημασία τους, πως βοηθούν τη γάτα:

1. Κάτω σκύλος (downward dog)

Ειρωνία να σου πετυχει, μια γάτα να κάνει τη η διάταση του “κάτω σκύλου”! Κι όμως, είναι στην πραγματικότητα μια από τις πιο χαρακτηριστικές διατάσεις που κάνουν οι γάτες. Οι γάτες κάνουν αυτή τη διάταση τεντώνοντας τα πόδια και την ουρά τους, ενώ σηκώνουν το πίσω μέρος του σώματός τους στον αέρα. Μοιάζει σαν να.. προσκυνούν! Αυτή η διάταση ίσως βοηθά στην επιμήκυνση της σπονδυλικής τους στήλης και στην ανακούφιση των μυών που είναι πιασμένοι, γι’ αυτό και συχνά τη βλέπουμε να γίνεται μετά από περιόδους ξεκούρασης. Επιπλέον, το τέντωμα αυτό μιμείται μια στάση που χρησιμοποιούν οι γάτες όταν προετοιμάζονται να ορμήσουν στο θήραμά τους.

2. Η διάταση του ενός ποδιού
Μια κωμική μορφή διάτασης στις γάτες είναι το «τέντωμα ποδιού», που είναι ακριβώς όπως ακούγεται. Οι γάτες τεντώνουν μόνο ένα από τα πόδια τους, ενώ διαστρέφουν το υπόλοιπο σώμα τους με τρόπο που προκαλεί γέλιο. Συνήθως προτιμούν να το κάνουν με τα πίσω πόδια, αν και μερικές γάτες τεντώνουν έτσι και τα μπροστινά τους. Η διάταση του μπροστινού ποδιού έχει αποκτήσει χαριτωμένα την ονομασία «η διάταση της απόγνωσης» (“μηηη, που φευγεις και με αφηηηηηνειιιιιιιιιιις”), γιατί οι γάτες μοιάζουν σαν να απλώνονται απελπισμένα να πιάσουν κάτι! Δεν είναι ασυνήθιστο ορισμένες γάτες να παίρνουν το χρόνο τους να τεντώσουν και τα δύο πίσω πόδια τους, ειδικά αν προσπαθούν να ζεστάνουν το σώμα τους. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το τεντωμένο πόδι αρχίζει να τρέμει από την ένταση της διάτασης. Αν και δείχνει λίγο περίεργο, είναι απόλυτα φυσιολογικό!

3. Το κύρτωμα της ραχοκοκκαλιάς

Άλλη μια κλασική διάταση στις γάτες είναι το κύρτωμα της ραχοκοκκαλιάς. Οι γάτες κάνουν αυτή τη διάταση καμπουριάζοντας την πλάτη τους και τεντώνοντας την ουρά τους, ενώ τεντώνουν και συχνα και στα τέσσερα πόδια. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να τεντώσουν τους μυες γύρω από τη σπονδυλική τους στήλη και τα πόδια ταυτόχρονα. Συχνά, το κάνουν όταν νιώθουν το σώμα τους πιασμένο. Άλλες φορές το κάνουν οταν νιώθουν απειλή, ή όταν θέλουν να φτάσουν στο χέρι ή στο σώμα του αγαπημένου τους χούμαν και να χαϊδευτούν! Επίσης πολύ συχνά η γάτα κάνει αυτή τη διαταση είτε για να καλημερίσει τους χουμαν της (ουσιαστικα, ειναι και εκεινη από ύπνο, πιασμένη, οποτε βλέποντάς τους, μπαίνει σε mood ξυπνήματος και τεντώνεται να ξεπιαστεί) είτε λίγο πριν αρχίσει να παρακαλάει για φαγητό!

4. Όρθια διάταση

Κάποιες φορές, μια απλή διάταση δεν είναι αρκετη για ορισμένες γάτες. Τι κάνουν λοιπόν; Εντοπιζουν μια κάθετη επιφάνεια και στη συνεχεια στέκονται στα πίσω πόδια τους και να απλώνουν δραματικά τα μπροστινά τους πόδια πάνω στο πόδι σου, τον καναπέ ή όποια άλλη σταθερή κάθετη επιφάνεια βρουν κοντά τους. Στο μυαλό τους, μοιάζει με την πόζα του σκύλου (βλ. νο1)… αλλά σε όρθια θέση. Αυτή η διάταση είναι ιδανική για να χαλαρώσουν τους μυς τους και να απελευθερώσουν τη δραματικότητα ενός πλήρους τεντώματος. Όταν η γάτα σου χρησιμοποιεί εσένα ως βοήθημα για το τέντωμά της, μάλλον σημαίνει έναν συνδυασμό από: “Σε εμπιστεύομαι,” “Θέλω προσοχή,” και φυσικά “Συγχαρητήρια! Επιλέχθηκες ως ο επίσημος βοηθός διατάσεων”.