Το πρόγραμμα «Αγκαλιές με Ουρές: Χτίζοντας Γέφυρες Αγάπης για Ασυνόδευτα Παιδιά» υλοποιήθηκε από την αμκε Ζω.Ε.Σ. με εταίρο την ΕΔΡΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» του Ιδρύματος Μποδοσάκη και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Δημιουργήθηκε για να προσφέρει ψυχική στήριξη σε παιδιά και εφήβους που ζουν σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη. Παιδιά από διαφορετικές χώρες, με δύσκολες εμπειρίες ζωής, συνάντησαν τρεις πρώην αδέσποτους σκύλους — τη Διώνη, τον Πόθο και τον Άξελ — και μαζί τους βρήκαν έναν νέο, ασφαλή τρόπο να εκφραστούν και να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Οι σκύλοι δεν ήταν απλώς συνοδοί αλλά διαμεσολαβητές συναισθημάτων. Με κάθε βλέμμα, άγγιγμα και παρουσία, βοηθούσαν τα παιδιά να ξεκλειδώσουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Κάποια παιδιά ήταν αρχικά διστακτικά, όμως σιγά-σιγά άνοιξαν την καρδιά τους και δημιούργησαν νέους δεσμούς. Καθοριστική ήταν και η ενεργή συμμετοχή του προσωπικού των δομών, που στήριξε τα παιδιά σε κάθε βήμα και συνέβαλε ουσιαστικά στη συνέχεια της φροντίδας και της ενδυνάμωσης. Η συνεργασία ανθρώπων και ζώων δημιούργησε ένα ασφαλές πλαίσιο εμπιστοσύνης και εξέλιξης για όλους. Το πρόγραμμα βασίστηκε στη δύναμη της κοινής εμπειρίας του τραύματος και της εγκατάλειψης. Όπως τα παιδιά, έτσι και οι σκύλοι κουβαλούσαν ιστορίες ζωής, ελπίδας αλλά και αντοχής. Αυτή η αλληλεπίδραση έγινε γέφυρα κατανόησης, επούλωσης και ελπίδας για όλους τους συμμετέχοντες. Έγινε ένα πολύ όμορφο ταξίδι που φτάνει στο τέλος του…
Την Παρασκευή, οι Ζω.Ε.Σ. και η ΕΔΡΑ σας προσκαλούν στην τελική παρουσίαση του προγράμματος “Αγκαλιές με Ουρές: Χτίζοντας Γέφυρες Αγάπης για Ασυνόδευτα Παιδιά”, για να μοιραστούν όλα όσα έζησαν σε μια διαδρομή που τους συγκλόνισε, τους συγκίνησε και τους γέμισε ελπίδα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί και το εγχειρίδιο φιλοζωίας και ψυχικής υγείας του προγράμματος, που αποτυπώνει με αγάπη και φροντίδα όλα όσα μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες το οποίο και θα διανέμεται, μετά το τέλος του προγράμματος, δωρεάν από τις δύο οργανώσεις. Ενώ θα παρουσιαστούν και τρία video που γυρίστηκαν με τη σημαντική βοήθεια και υποστήριξη τριών πολύ γνωστών ηθοποιών. Του Γιώργου Κοψιδά, του Κωστή Σαββιδάκη και της Βέρας Μακρομαρίδου που έγιναν οι πρεσβευτές αυτού του τόσο καινοτόμου project.
Η online παρουσίαση του έργου και των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου στις 17:30 μέσω της πλατφόρμας Zoom με ελεύθερη συμμετοχή.
Πρόγραμμα:
Μαρία Κερασόγλου – Πρόεδρος Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ: Χαιρετισμός – Εισαγωγή στην έναρξη της εκδήλωσης.
• Κατερίνα Παπαποστόλου – Εκπαιδευτικός & Διευθύντρια ΔΣ Νησίου- Ζωοθεραπεύτρια, Ιδρύτρια «ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ.»: “Απολογισμός Δράσης, Αγκαλιές με Ουρές: Χτίζοντας Γέφυρες Αγάπης για Ασυνόδευτα Παιδιά”
• Χριστίνα Τσαλίκη – Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ: “Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Ποιοτικής Έρευνας”
• Μαρία-Ελένη Καλαμάτα – Εργοθεραπεύτρια ΜΨΑ Ιπποκράτης ΙΙ ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ Ι: “Όταν το άλογο γίνεται σύμμαχος. ”Η θεραπευτική του δύναμη όπως την έζησα ως θεραπεύτρια”
• Ροδάνθη Μποντόζη – Ψυχολόγος, Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη ΜΨΑ Ιπποκράτης ΙΙ ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ: “Μια αγκαλιά με ουρά. Πως τα κατοικίδια μας θεραπεύουν”
Για να συνδεθείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω Zoom σύνδεσμο συμμετοχής:
https://us02web.zoom.us/j/86453995265
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται προεγγραφή.
Γνωρίστε τη Διώνη, τον Άξελ και τον Πόθο. Δείτε πώς το τραύμα μπορεί να γίνει δύναμη, να γίνει νέα αρχή, πώς η αγάπη για τα ζώα μπορεί να γιατρέψει, να ενώσει και να εμπνεύσει.