home Γενικά, Επικαιρότητα, Συγκατοίκηση 6 Tips για να κρατήσετε ασφαλή τη γάτα σας

6 Tips για να κρατήσετε ασφαλή τη γάτα σας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

χωρίς να στερηθείτε την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι σας

Έχουμε μπει πλέον για τα καλά στην περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών, το σπίτι έχει στολιστεί (ώστε να στολιστεί και η διάθεσή μας) και ετοιμαζόσαστε για το σημαντικό event των ημερών: Το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν! Πρέπει όμως να αναλογιστείτε ετούτο: Η γάτα σας, δηλαδή ο Άρχοντας του σπιτιού, με τόσες καινούριες προκλήσεις, στολίδια, μυρωδιές, μπορεί να μπει σε κίνδυνο!

Γράφει ο Τσίτσος η γάτα, www.tsitsosthecat.gr

1. Γάτα και χριστουγεννιάτικο δένδρο
Υπαρχει μια σχέση λατρείας με το χριστουγεννιάτικο δένδρο και τη γάτα. Τόσο φανταχτερό με τόσα στολίδια και γιρλάντε κλπ, ε πως να αντισταθεί! Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι:

 • Μάσημα ή κατάποση των διάφορων διακοσμήσεων ή και κομματιών του δένδρου μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη του πεπτικού της συστήματος
 • Αναρρίχηση πάνω στο δένδρο μπορεί να προκαλέσει ζημιές ή και καταστροφή του δένδρου και ταυτόχρονα τραυματισμούς στη γάτα ή σε διερχόμενους χιούμανς!

TIPS:

 • Αποφύγετε τα εύθραυστα στολίδια και τις επικίνδυνες διακοσμήσεις στο δέντρο σας. Κρατήστε το δένδρο λιτό και απέρριτο, η ομορφιά δεν κρύβεται μόνο σε πολύπλοκα θεαματικά στολίδια!
 • Δέστε το σε ένα σταθερό σημείο, έτσι θα αποφύγετε αρκετές από τις πτώσεις του
 • Αν η γάτα σας εξακολουθεί να μην μπορεί να του αντισταθεί, ίσως χρειαστεί να την κρατήσετε μακριά από αυτήν την περιοχή του δένδρου όταν δεν είστε σπίτι. Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ένα δωμάτιο που μπορεί εύκολα να κλείσει.

2. Κορδέλες και πούλιες
Καλώς ή κακώς πολλές γάτες δεν μπορούν να αντισταθούν σε κάτι λαμπερό και εντυπωσιακό. Οι περισσότερες γάτες τρελαίνονται για κορδόνια και κορδέλες, οπότε είναι μοιραίο ότι θα θελήσει να παίξει με αυτά αν αποτελούν μέρος διακοσμήσεων, περιτυλιγμάτων δώρων κλπ.

TIPS:
Προφανώς αποφύγετε τη χρήση πούλιων καθώς και υλικών που λίγο πολύ θυμίζουν χορδές/κορδόνια στην διακόσμηση του σπιτιού αλλά και στην διακόσμηση των δώρων! Αντ’ αυτού διαλέξτε πολύ πιο ασφαλή υλικά όπως χάρτινα τόξα ή ΠΟΛΥ παχύτερες κορδέλες. Αν πρέπει να βάλετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κάπου γιρλάντες με πούλιες επιλέξτε ένα σημείο όπου η γάτα σας δεν μπορεί να προσεγγίσει!

3. Χριστουγεννιάτικα λουλούδια και φυτά
Καταλαβαίνω ότι τα φυτά και τα λουλούδια των χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων μπορούν να κάνουν το σπίτι να φαίνεται πολύ εορταστικό και όμορφο, αλλά μην ξεχνάτε ότι μπορεί να προκαλέσουν μια γάτα με αρκετή δόση περιέργειας.
Διάφορα στραβά μπορούν να συμβούν καθώς η γάτα σας αρχίζει να μασάει τα φύλλα των φυτών, ή καθώς χρησιμοποιεί το χώμα τους ως.. αμμοδόχο. Δυστυχώς τα διάφορα φυτά μπορούν να στειλουν τη γάτα σας στον κτηνίατρο και δεν θα το θέλατε να τρέχετε εκει, μέρες που είναι!
Επίσης διάφορα φυτά ιδανικά για χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις είναι φύσει τοξικά για τις γάτες!
Το αλεξανδρινό έχει μέτρια τοξική δράση ενώ το περίφημο γκι και το κρίνο ή οι αμαρυλλίδες ειναι πολυ τοξικό αν καταπωθεί.

TIPS:

 • Διαλέξτε είτε ψεύτικα λουλούδια και φυτά είτε φυτά που είναι αποδεδειγμένα μη τοξικά φυτά για τις γάτες.

4. Κεριά, τζάκι
Εντάξει, το παραδέχομαι τα κεράκια και ένα αναμμένο τζάκι, μέσα στο κρύο των χριστουγεννιάτικων διακοπών δίνουν μια άλλη νότα στην ατμόσφαιρα του χριστουγεννιάτικα διακοσμημένου σπιτιού.
Την θέλουμε αυτή την ατμόσφαιρα, όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι πολλές γάτες, περίεργες εκ φύσεως πλησιάζουν τόσο κοντά που μπορει να κάψουν τα μουστάκια τους και αυτό δεν το θέλουμε. Άλλωστε με το πατουσάκι τους μπορούν εύκολα να αναποδογυρίσουν ένα κεράκι και να προκαλέσουν φωτιά.

TIPS:

 • Δεν αφήνουμε ποτέ κεριά και τζάκια αναμμένα χωρίς να είμαστε εμείς παρόντες γιατί είναι πολύ πιθανό να έχουμε ατυχήματα.
  Φροντίζουμε να βάζουμε κεριά σε σημεία που δεν φτάνει η γάτα! Τέλος βάζουμε κατάλληλα προστατευτικά μπροστά από το τζάκι σε τέτοιο σημείο ώστε η γάτα να μην μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά σε αυτό!

5. Χριστουγεννιάτικο ντύσιμο στη γάτα σας
Παιδιάααα, ας είμαστε σοβαροί! Μπορεί η γάτα σας να φαίνεται πολύ cool και όμορφη με διάφορα χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ πάνω της, όπως ένα εορταστικό παπιγιόν ή ένα καπέλο του Άγιου Βασίλη, όμως είναι πολύ πιθανό η γάτα σας να μην νιώθει τόσο ενθουσιασμένη στην προοπτική αυτού του χριστουγεννιάτικου ντυσίματος, μπορεί να ασφυκτιά μέσα σε ρουχαλάκια και κυρίως να την ενοχλούν διάφορα πράγματα στο κεφάλι της

TIPS:

 • Βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλείτε αχρείαστο άγχος στη γατούλα σας πριν αρχίσετε να την ντύνετε για να προσθέσετε μια ακόμη χριστουγεννιάτικο νότα στο περιβάλλον του σπιτιού και να τραβήξετε μερικές όμορφες φώτος με αυτήν. Ήδη οι χριστουγεννιάτικες διακοπές μπορεί να είναι αρκετά έντονες για τα γούστα της γάτας σας (με πολύ κόσμο να έρχεται στο σπιτι, μουσικές, χορούς – εντάξει, υποθέτω ότι στις ιδιαίτερες φετεινές συνθήκες τα πράγματα θα είναι κάπως πιο ήσυχα), δεν χρειάζεται να της προσθέτουμε έξτρα στρες!
 • Υπάρχουν όμως και γάτες που με κάποιο περίεργο τρόπο χαίρονται με όλους αυτούς τους στυλιστικούς πειραματισμούς και τις αλλαγές (ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ, αρκει ένα καπελίνο στο κεφάλι μου για να με κάνει να ακινητοποιηθώ από το άγχος)! Σε αυτές τις περιπτώσεις χαρείτε και εσείς μαζί τους!

6. Το εορταστικό τραπέζι
Εμ αυτό το σημείο είναι αρκετά σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι εσείς οι άνθρωποι του δίνετε και καταλαβαίνει στις γιορτινές αυτές περιστάσεις, με πλούσια γεύματα με πολύ ενδιαφέρουσες μυρωδιές.
Αν και η γάτα δεν ενδιαφέρεται συνήθως για να δοκιμάσει διάφορα τοξικά φαγητά γι’ αυτήν όπως κρεμμύδια, σοκολάτες κλπ αν αυτά βρίσκονται επεξεργασμένα μέσα σε ένα φαγητό δεν αποκλείεται να μην την εμποδίσουν από το να το δοκιμάσει. Επίσης ένα πολύ λιπαρό φαγητό, τα γαλακτοκομικά και το αλάτι μπορεί να αποτελέσουν ισχυρό δέλεαρ για τη γατούλα σας, αλλά η κατάποση τέτοιων λιχουδιών μπορούν να προκαλέσουν διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα όπως εμετούς και διάρροιες

TIPS:

 • Δώστε στη γατούλα σας ένα μικρό μικρό κομμάτι από κρέας έτσι για τη λιχουδιά του πράγματος αλλά μην την αφήσετε να φάει σάλτσες ή τα απομεινάρια σαντιγύ από το χριστουγεννιάτικο γλυκό. Επίσης φροντίστε οι λιχουδιές να μην ξεπερνούν το 10% της τροφής που τρώει κάθε μέρα!

Εντάξει, έχοντας πει όλα αυτά δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να σας ανησυχήσω και να περάσετε τα Χριστούγεννά σας μέσα στην αγωνία! Όοοοχι, απολαύστε τα με όλη σας την καρδιά, μαζί με κοντινούς ανθρώπους και την υπέροχη γατούλα σας, δίνοντας απλώς λίγο περισσότερη προσοχή από ό,τι συνήθως στην γάτα σας! Άλλωστε είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν είναι βάρος για εσάς.. αφού λατρεύετε να μας φροντίζετε!

Διαβάστε το άρθρο και στο
https://www.tsitsosthecat.gr/christmas-tips/

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares