home Σκύλος Mystic Legion

Mystic Legion

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Οι εκτροφείς, Απόστολος Ραπτάκης και Γεώργιος Παπαδόπουλος, του κορυφαίου εκτροφείου Τσιουάουα, Mystic Legion, συζητούν με τον Παναγιώτη Βραννά Αθανασόπουλο, για τις ιδιαιτερότητες της εκτροφής των Τσιουάουα, αλλά και για τη… Μυστική τους Λεγεώνα.

Mystic Legion! Πως εμπνευστήκατε την επωνυμία του εκτροφείου σας;

Πάντα θεωρούσαμε τα σκυλάκια μας σαν έναν μικρό θαρραλέο στρατό μέσα στο σπίτι. Τα αποκαλούσαμε χαϊδευτικά η λεγεώνα μας. Επειδή είναι μικρά σε μέγεθος και πάντα έχουν μυστήριο γύρω από την προσωπικότητα καθενός από αυτά, είπαμε να τα αποκαλέσουμε Μυστική Λεγεώνα.

Στα πρώτα σας βήματα πόσο διαδεδομένη ήταν η εκτροφή Τσιουάουα στην Ελλάδα;

Όταν ξεκινήσαμε τα πρώτα μας βήματα, η εκτροφή ήταν ακόμα στα αρχικά της στάδια. Υπήρχαν 1 ή 2 εκτροφείς, οι οποίοι όμως είχαν μια πολύ περιορισμένης κλίμακας εκτροφή.

Μιλήστε μου για τις πιο σημαντικές διακρίσεις σας στο εξωτερικό.

Επειδή είναι αρκετές θα αναφέρω αυτές που μας στιγμάτισαν σαν εκτροφείο και προήγαγαν την Ελλάδα στην διεθνή κυνοφιλία. Η πρώτη μεγάλη μας διάκριση που ήρθε αρκετά νωρίς ήταν ο Mystic Legion Eros ο οποίος κατέκτησε τον reserve CAC το 2014 στο Ελσίνκι της Φιλανδίας. Λίγα χρόνια αργότερα η Mystic Legion Melina κέρδισε τον τίτλο πρωταθλητή κόσμου νέων (Junior world winner 2018). Αυτό που πραγματικά μας γέμισε περηφάνεια ήταν ο Mystic Legion Drago που κέρδισε 23 τίτλους πρωταθλητή συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, Αμερικής και Αγγλίας κ.α. Έχοντας βραβευτεί ως κορυφαίος σκύλος για δυο συνεχόμενες χρονιές εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Eukanuba World Challenge 2019. Η κορωνίδα των διακρίσεων του ήταν ότι κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο καλύτερος φυλής (Best of Breed) και να ανέβει στο βάθρο στην κατηγορία Τoy group, στην Μεγάλη Βρετανία στην έκθεση Crufts το 2019. Έναν τίτλο τον οποίο πήρε δυο χρόνια αργότερα και η Mystic Legion Melina κερδίζοντας ως καλύτερο θηλυκό στην ίδια υψηλού κύρους έκθεση.

Πόσο δύσκολη είναι η εκτροφή σκύλων στην Ελλάδα του 2022;

Έχεις να αντιμετωπίσεις πολλές δυσκολίες οι οποίες πολλαπλασιάζονται όταν μιλάμε για την πιο μικρόσωμη φυλή του κόσμου. Θέλει διαρκή παρουσία του εκτροφέα ο οποίος καλείτε να ανταπεξέλθει σε όλα τα προβλήματα που τυχόν ανακύψουν στην καθημερινότητα αλλά και στην αναπαραγωγή. Η αναπαραγωγή της φυλής είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς πολλές φορές απαιτείται καισαρική τομή και ο εκτροφέας πρέπει καθημερινά να είναι πάνω από τα νεογέννητα έως ότου αυτά γίνουν τουλάχιστον 2 μηνών. Επίσης θα πρέπει να επαγρυπνεί ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα τα οποία μπορούν να αποβούν μοιραία σε ένα τόσο μικρόσωμο σκυλάκι. Σε όλα αυτά έχει να προστεθεί ένα ιδιαίτερα ομιχλώδες νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά την εκτροφή καθαρόαιμων σκυλιών. Δεν έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι και αυτήν την στιγμή οι σαφείς προϋποθέσεις που απαιτούνται για την χορήγηση είτε επαγγελματικής είτε ερασιτεχνικής εκτροφής καθαρόαιμων σκυλιών. Έχουν γίνει δε τα τελευταία χρονιά κάποιες φιλότιμες προσπάθειες από τον νομοθέτη αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να καθοριστούν.

Δεν έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι και αυτήν την στιγμή οι σαφείς προϋποθέσεις που απαιτούνται για την χορήγηση είτε επαγγελματικής είτε ερασιτεχνικής εκτροφής καθαρόαιμων σκυλιών

Ποιος είναι ο στόχος σας με την εκτροφή σας;

Στόχος μας είναι να εκτρέφουμε υγιείς, σωστούς μορφολογικά και εξαιρετικής ιδιοσυγκρασίας σκύλους. Ο επόμενος στόχος είναι να παράγουμε εξαιρετικά σκυλιά για εκθέσεις μορφολογίας. Οι δυο στόχοι είναι αλληλένδετοι.

Έχετε βιώσει ποτέ μια κατάσταση που έπρεπε να προσαρμοστείτε σε αναπόφευκτες αλλαγές πάνω στην εκτροφή;

Ναι και βέβαια. Με βάση το παγκόσμιο πρότυπο μορφολογίας της φυλής από την Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) έως το 2010 η φοντανέλα στο κρανίο θεωρούνταν ως ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής. Όμως από το 2010 και μετά αυτό χαρακτηρίστηκε ως λάθος αποκλεισμού. Έπρεπε δηλαδή, άμεσα, να εξαλείψουμε από την εκτροφή μας όλους τους γεννήτορες με φοντανέλα. Αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς ξαφνικά έπρεπε να αποσυρθούν από την εκτροφή σκυλιά εξαιρετικής μορφολογίας και πολυνίκες έως τότε, τα οποία όμως δυστυχώς είχαν φοντανέλα στο κεφάλι. Αυτό είχε ως αναμενόμενη συνέπεια να μειωθεί σημαντικά η γενετική ποικιλομορφία της εκτροφής μας. Παρόλα αυτά αν και έπρεπε να γίνουν σημαντικές θυσίες, καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και πλέον εδώ και χρόνια έχουμε εξαλείψει την φοντανέλα από όλα τα σκυλιά εκτροφής μας.

Mystic Legion Drago. Για εμάς είναι το τέλειο Chihuahua. Και όχι μόνο για εμάς.

Περιγράψτε μου το τέλειο Τσιουάουα

Mystic Legion Drago. Για εμάς είναι το τέλειο Chihuahua. Και όχι μόνο για εμάς. Έχει συμπαγές σώμα, κεφάλι σε σχήμα μήλου, σωστό κράτημα ουράς και γωνιώσεις, άψογη οδοντοστοιχία με 6Χ6 ψαλιδωτά δόντια, ολοστρόγγυλα εκφραστικά μάτια με την χαρακτηριστική παιχνιδιάρικη έκφραση που πρέπει να έχει ένα Τσιουάουα, αυτιά τέλεια τοποθετημένα στο κρανίο, εξαιρετικής ποιότητας μανδύας και το πιο σημαντικό από όλα τον εξωστρεφή και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα που ένα Τσιουάουα πρέπει να έχει.

Υπάρχει κάποια γνώση που έχετε μάθει, που θεωρείτε πολύ σημαντική και θα θέλατε να την μοιραστείτε με άλλους εκτροφείς, ειδικά τους αρχάριους;

Για εμάς, επιτυχημένος εκτροφέας είναι αυτός που επισκέπτεται και παρατηρεί τη φυλή σε εκθέσεις σκύλων, συζητά με άλλους εκτροφείς, μαθαίνει τις ανάγκες της συγκεκριμένης φυλής και συνεργάζεται με άλλους όταν αυτό χρειάζεται. Αν ένας εκτροφέας δεν πηγαίνει σε εκθέσεις χάνει το προνόμιο να δει όμορφα Τσιουάουα και να αποφασίσει ποιον τύπο θέλει να ακολουθήσει και ταυτόχρονα καταλαβαίνει τι είναι ένας εκθεσιακός σκύλος.
Μερικές φορές είναι προτιμότερο να αποφύγουμε μια γέννα απλώς για να έχουμε κουτάβια. Πρέπει να έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο που θέλουμε να επιτύχουμε με κάθε ζευγάρωμα. Αυτός ο στόχος είναι πιο ξεκάθαρος σε έναν εκτροφέα εάν συμμετέχει σε εκθέσεις σκύλων και βλέπει τον τύπο που του αρέσει.
Επιτυχημένος εκτροφέας είναι αυτός που βλέπει τι λείπει από το κυνοτροφείο του, τολμά να ζητήσει βοήθεια εισάγοντας νέες γραμμές αίματος αν χρειαστεί, αναγνωρίζει τα λάθη του και μαθαίνει από αυτά.


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •