home Γάτα Γάτα μέσα στο σπίτι – Τα 10 “Πρέπει”

Γάτα μέσα στο σπίτι – Τα 10 “Πρέπει”

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Γράφει ο Τσίτσος η γάτα, www.tsitsosthecat.gr

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι είναι μεγάλη χαρά και ευλογία για εσάς τους χιούμαν να υπάρχει μια γάτα μέσα στο σπίτι! Για να απολαύσετε όμως σε όλο τους το μεγαλείο τα ευεργετήματα μια γάτας πρέπει να δώσετε σημασία σε μερικά βασικά σημεία:

1.Ασφαλή Φωλιά

Αν με ρωτάτε είναι απαραίτητο η γάτα μέσα στο σπίτι να έχει μια φωλιά/κρυψώνα που να μπορεί να νιώθει ασφάλεια. Αυτή η φωλιά καλό είναι να βρίσκεται σε ήσυχο μέρος, οπου να μπορεί να απομονώνεται όποτε επιθυμεί.

2.Ψηλά σημεία για εποπτεία

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τις γάτες να έχουμε αρκετές επιλογές για άραγμα σε ψηλά σημεία για να μπορούμε να έχουμε εποπτεία του χώρου και ταυτόχρονα να είναι δύσκολο για επικίνδυνους εχθρούς (βλέπε Κινέζος) να μας προσεγγίσουν, γιατί όπως ανεβαίνουν προς εμάς είναι ευάλλωτοι σε μπουνίτσες! Εγώ δεν έχω παράπονο, μου έκαναν τη “φωλιά του αετού” δίπλα στο ταβάνι και όταν τα βρίσκω σκούρα σκαρφαλώνω σε αυτό το απόρθητο φρούριο (βλέπε φώτο στην αρχή του άρθρου). Ωστόσο ψηλά σημεία θεωρούνται και ένα γραφείο, η οροφή μιας ντουλάπας που είναι με κάποιο τρόπο προσβάσιμη κλπ κλπ.

3.Μπόλικα παιχνίδια για αντιμετώπιση της βαρεμάρας

Ε, εντάξει είναι αυτονόητο ότι πρέπει να φροντίζετε να έχουμε πραγματάκια να ασχοληθούμε. Διάφορα τσαχπίνικα παιχνιδάκια θα ήταν ότι πρέπει. Όμως μη νομίζετε ότι χρειάζεται πανάκριβα πράματα, πχ μια σακούλα (στην οποία έχουμε κόψει τα χερούλια, για να μην πνιγεί η γατούλα με αυτά) μπορεί να αποτελέσει ένα ιντριγκαδόρικο παιχνίδι όπου μπορεί να “κρυφτεί” και κάνει τα θεατρινίστικα κόλπα της. Ένα καπάκι, ένα καλαμάκι, ένα μικρο ψεύτικό ποντικάκι είναι ακόμη κάποιες λύσεις. Το καλύτερο παιχνίδι όμως είναι διάφορα ζωντανά εντομάκια που αν μπουν μέσα στο σπίτι μας τρελαίνουν γιατί ξυπνούν μέσα μας το ένστικτο του κυνηγού.

4.Τουαλέτα σε ήσυχο μέρος

Κακά τα ψέμματα, η γάτα και ειδικά η γάτα μέσα στο σπίτι θέλει την ησυχία της. Αλλιώς ήμασταν έξω και τουλάχιστον να απολαμβάναμε τις χαρές της εξοχής. Έχοντας στο νου αυτό καταλαβαίνετε ότι και όσον αφορά την τουαλέτα μας επιζητούμε ησυχία και ασφάλεια για να μπορέσουμε να εμπνευστούμε και να επιτελέσουμε με μπριο και τσαχπινιά το έργο μας! Αν τώρα η τουαλέτα είναι από διαφανές υλικό, ώστε να μπορώ να εποπτεύω μην μου την πέσει κανένας αδιάκριτος Μύκης ενώ κάνω την ανάγκη μου, μιλάμε σχεδόν για το απόλυτο! Εδώ δεν μπορώ να πω, οι γονείς κάνανε καλά τη δουλειά τους, μου βάλανε την τουαλέτα στο αποθηκάκι και βρήκα την υγειά μου!

5.Ονυχοδρόμιο για τη σωτηρία των επίπλων σας

Εγώ για σας δουλευώ. Άπαξ και έχετε γάτα μέσα στο σπίτι θα ήταν βάρβαρο και τρελό να την υποχρεώνατε να μην ακονίζει τα νυχάκια της. Μια λύση βέβαια είναι να της τα τριμάρετε, βέβαια έτσι χάνει τη μισή χαρά – αν θέλετε να μάθετε πως να κόβετε τα νύχια της γάτας σας – αν αυτό είναι ΤΕΛΕΙΩΣ απαραίτητο διαβάστε και το σχετικό αναλυτικό μου άρθρο. Η άλλη λύση είναι η ύπαρξη ενός ονυχοδρόμιου στο οποίο θα ακονίζει τα νύχια της, θα εκτονώνει το άγχος της και θα αφήνει έτσι άθικτα τα έπιπλά σας, τους καναπέδες σας κοκ. Για να εκπαιδεύσετε τη γατούλα σας να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο πρέπει ιδανικά σε πολύ μικρή ηλικία να την πιανετε και να την πηγαινετε κοντά του και να τοποθετείτε τα χεράκια της πάνω του και να τα κουνάτε, όπως κάνει η γατούλα όταν ξύνει τα νύχια της για να πιάσει το νόημα!

6.Ασφαλής Αυλή/Μπαλκόνι

Παιδιά, η γάτα μέσα στο σπίτι έχει συχνα την ανάγκη για επαφή με τον έξω κόσμο. Ακόμη και εγώ που έχω τόσες σκοτούρες στο κεφάλι μου που και που θέλω να κάνω τη βολτούλα μου στην αυλή. Για όσους μπορούν να προσφέρουν ένα μπαλκόνι στη γατούλα τους να τονίσουμε ότι πρέπει να είναι περιφραγμένο από κάτω μέχρι πάνω με δίκτυ ή συρματόπλεγμά διότι έχουν υπάρξει χιλιάδες θάνατοι από πτώση γάτας από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας. Τώρα αν υπάρχει η πολυτέλεια της αυλής, θα ήταν ιδανικό να ήταν αυτή περιφραγμένη! Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τουλάχιστον όσο είναι έξω ας την προσέχετε, διότι είναι άμαθη στις προκλήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος.

7.Καθαρό και φρέσκο νερό

Να ξέρατε πόσο πολύ εκτιμάμε ένα ποτηράκι φρέσκο, καθαρό νερό, εμείς οι γάτες! Μας ανεβάζει την ψυχολογία με τη μία ενώ φυσικά είναι και πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Ακούστε και ετούτο.. όταν με ταλαιπωρούσαν τα αυτάκια μου για καιρό, για να μπορέσω να ηρεμήσω σηκωνόμουν και έπινα λίγο νεράκι και κάπως ξεχνιόμουν!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η υπόθεση της ενυδάτωσης της γάτας είναι πολύ σημαντική διότι αν η γάτα δεν ενυδατώνεται σωστά κινδυνεύει από προβλήματα στο ουροποιητικό, όπως ουρολιθιάσεις! Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η γάτα έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να προσλαμβάνει το περισσότερο από το νερό που χρειάζεται από την τροφή της (το θήραμά της, στην άγρια φύση)! Γι’ αυτό ακριβώς οι ξηρές δεν είναι κατάλληλες τροφές για τη γάτα σας. Φροντίστε να την ταϊζετε με ποιοτική υγρή τροφή!

8.Σταδιακή προσαρμογή για συγκατοίκηση με άλλο ζώο

Το να είναι μια γάτα μέσα στο σπίτι και ταυτόχρονα να πρέπει να συγκατοικεί με κάποιο άλλο ζωάκι δεν είναι η πιο απλή των υποθέσεων – εγώ πχ δεν το άντεξα ποτέ μου αυτό και ας έχουν δοκιμάσει οι γονείς με πάνω από 8 γατούλες! Για να λειτουργήσει καλά κάτι τέτοιο, πρέπει με το που έρχεται μια καινούρια γάτα μέσα στο σπίτι αρχικά να μπει σε περιορισμένο χώρο, πχ σε ένα δωμάτιο, να νιώσει ασφάλεια εκεί και στη συνέχεια βήμα-βήμα, σιγά-σιγά, να γίνει η διαδικασία της γνωριμίας και η σταδιακή αποδοχή του ενός από το άλλο!

9.Παράθυρο, η τηλεόραση της γάτας μέσα στο σπίτι

Αν είστε τυχεροί και έχετε πολλά παράθυρα ή μπαλκονόπορτες στο σπίτι, τότε θα είναι τυχερές και οι γάτες σας. Τα παράθυρα είναι για τη γάτα μέσα στο σπίτι ό,τι είναι για εσάς η τηλεόραση, αλλά στο πολύ πιο φυσικό. Της προσφέρει πλούσια οπτικοακουστικοοσφρητικά ερεθίσματα που είναι ανεκτίμητα για κείνην. Η σίτα είναι πολύ χρήσιμη στο να αφήνει τη γατούλα να απολαύσει αυτά τα ερεθίσματα χωρίς να βγαίνει έξω ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει άλλες γάτες και άλλα ζωύφια να μπαίνουν μέσα.

10. Γάτα μόνη στο σπίτι

Σε περίπτωση που χρειάζεται να λείψετε από το σπίτι για μέρες (λόγω διακοπών, εργασίας ή θέματος υγείας) και αφήνετε τη γάτα μόνη στο σπίτι φροντίστε να έχει πρόσβαση σε νερό, φαγητό και καθαρή τουαλέτα. Επίσης εξασφαλίστε ότι τυχόν ρεύματα αέρα δεν θα κλείσουν την πόρτα του δωματίου όπου υπάρχει η τροφή και το νερό (μια φορά το είχε πάθει ο φίλος μου ο Τζίτζικας, αλλά ευτυχώς την επόμενη μέρα γύρισε η χιούμαν-κατοικίδιό του και έτσι δεν είχαμε δράματα). Ιδανικά, κάποιος χιούμαν θα ήταν καλό να επισκέπτεται καθημερινά τη γατούλα σας για να βεβαιωθεί ότι είναι μια χαρά και να της βάλει τη σωστή ποσότητα φαγητού, να καθαρίσει την τουαλέτα της αν χρειαστεί και να της κάνει χαδάκια αν φυσικά έχει όρεξη η αφεντιά της!

Τα παράθυρα είναι για τη γάτα μέσα στο σπίτι ό,τι είναι για εσάς η τηλεόραση, αλλά στο πολύ πιο φυσικό

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares