home Πτηνά Budgies Hagoromo

Budgies Hagoromo

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Με φτερά σαν λουλούδια...

Τα budgies Hagoromo, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά περίπου την δεκαετία του 1960 στην Ιαπωνία. “Hagoromo” είναι το όνομα ενός φτερωτού κιμονό, που ανήκει στον Tennin, σε ένα πνευματικό ον του Ιαπωνικού βουδισμού. Το Tennin μπορεί να πετάξει, γεγονός που υποδεικνύεται γενικά στην τέχνη χάρη στο χρωματιστό, φτερωτό του κιμονό, το hagoromo: Το φωτισμένο «φόρεμα» του με πούπουλα. Το όνομα Hagoromo, για τα Budgies, είναι εμπνευσμένο από αυτό ακριβώς το φτερωτό κιμονό, το οποίο έχει πίσω του υπέροχα φτερά.

Γράφει ο Νίκος Γεωργιάδης, εκτροφέας πτηνών συντροφιάς

Μορφολογία

Τα Budgies Hagoromo είναι μικροί παπαγάλοι με μακριά ουρά, που έχουν φτερά σαν λουλούδια στην πλάτη τους, όπως το φτερωτό κιμονό. Από αυτά, τα 18 μοιάζουν με πέταλα που κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ έχουν επίσης φτερά μεταξύ των “λουλουδιών” και λοφίο στα κεφάλια τους, στοιχεία που τους δίνουν μια εκπληκτική εμφάνιση. Τρώνε σπόρους και φρούτα και ανήκουν στο είδος του γένος Melopsittacus. Έχουν κατά μέσο όρο μήκος 18 εκ, ζυγίζουν 30 έως 40 γραμμάρια και είναι 30 εκ, όταν έχουν ανοιχτά τα φτερά τους. Το φτέρωμα του Budgie Hagoromo σε κάποια είδη, όπως το αρχέγονο Budgie, φθορίζει κάτω από το υπεριώδες φως, ένα φαινόμενο που πιθανώς σχετίζεται με τον τρόπο που ερωτοτροπεί και την επιλογή του συντρόφου του.
Το επάνω μισό του ράμφους τους, είναι ψηλότερο από το κάτω μισό, καλύπτοντας το όταν είναι κλειστό. Το ράμφος του δεν προεξέχει πολύ, λόγω των παχιών, χνουδωτών φτερών που το περιβάλλουν, έχοντας κατεύθυνση προς τα κάτω, όπου βρίσκεται επίπεδο πλέον στο πρόσωπο. Το πάνω μισό λειτουργεί ως ένα μακρύ, λείο κάλυμμα, ενώ το κάτω μισό είναι περίπου ένα μισό κύπελλο. Αυτό το είδος ράμφους επιτρέπει στα πουλιά να τρώνε φυτά, φρούτα και λαχανικά.
Το χρώμα του χαλινού, της περιοχής που περιέχει τα ρουθούνια, διαφέρει μεταξύ των φύλων, είναι μπλε στα αρσενικά, ανοιχτό καφέ με λευκό ή καφέ στα θηλυκά και ροζ στα ανώριμα και των δύο φύλων. Μερικά θηλυκά παπαγαλάκια αναπτύσσουν καφέ χαλινό μόνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, η οποία αργότερα επιστρέφει στο κανονικό χρώμα. Τα νεαρά θηλυκά μπορούν συχνά να αναγνωριστούν από μια λεπτή, κιμωλιακή λευκότητα που ξεκινά γύρω από τα ρουθούνια. Η συμπεριφορά των αρσενικών μπορεί να τα ξεχωρίσει από τα θηλυκά. Τα αρσενικά είναι συνήθως χαρούμενα, εξωστρεφή, πολύ ερωτευμένα, κοινωνικά και πολύ φωνητικά. Τα θηλυκά είναι πιο κυρίαρχα και λιγότερο κοινωνικά.

Τα πρώτα παπαγαλάκια hagoromo;

Τα πρώτα hagoromo εμφανίζονται ύστερα από φυσική διασταύρωση με παπαγαλάκια που είχαν την ειδική μετάλλαξη crest, δηλαδή διέθεταν λοφίο (λοφιοφόρα budgie). Η μετάλλαξη του λοφιοφόρου budgie αποτελεί μια φυσική μετάλλαξη που εμφανίζεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Όμως, για την ανάπτυξη της, χρειάστηκε ανθρώπινη προσπάθεια. Η μετάλλαξη crest, προσφέρει στα παπαγαλάκια υπερβολικά φτερά στη κεφαλή. Τα παπαγαλάκια Hagoromo προέρχονται ακριβώς από αυτούς τους λοφιοφόρους παπαγάλους ενώ οι εκτροφείς σήμερα έχουν κάνει αυτή την ιδιαίτερη μετάλλαξη, πολύ κοινή. Σήμερα, καθένας μπορεί να αναγνωρίσει ένα budgie με λοφιοφόρο με την πρώτη ματιά, χωρίς καμία γνώση. Μετά την πρώτη εμφάνιση των παπαγάλων Hagoromo, οι μεταλλάξεις έχουν διαφοροποιηθεί ανάλογα με τεχνικές επιλεκτικής αναπαραγωγής του ανθρώπου.
Στα διαφορετικά είδη, μερικά παπαγαλάκια έχουν λοφίο στα κεφάλια τους και μη σχηματισμένα λουλούδια στην πλάτη τους. Σε άλλα είδη, τα παπαγαλάκια δεν έχουν λουλούδια, αλλά ακανόνιστα φτερά στην πλάτη τους.
Αυτά τα δύο παραδείγματα αποτελεσμάτων αναπαραγωγής υπολογίζονται ως επιτυχημένη αναπαραγωγή hagoromo. Τα παπαγαλάκια Hagoromo έχουν διαφορετικά ονόματα όπως με αυτά που μοιάζουν με λουλούδια, – τριαντάφυλλα. Οι λάτρεις των hagoromo δημιουργούν συνεχώς νέα ονόματα για να ορίσουν νέες ποικιλίες που φαίνονται διαφορετικές, ακόμη και ελαφρώς διαφορετικές.

Πώς να εντοπίσετε ένα budgie hagoromo;

Τα παπαγαλάκια Hagoromo είναι το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο budgie. Τα φτερά της πλάτης που μοιάζουν με λουλούδια, τα φτερά στη ράχη και τα φτερά της κεφαλής με λοφίο, δίνουν στα παπαγαλάκια hagoromo μια μοναδική εμφάνιση. Στον κόσμο των budgie, ορισμένα είδη είναι δύσκολο να αναγνωριστούν με την πρώτη ματιά. Όμως ο λοφιοφόρος budgie και ο παπαγάλος Hagoromo είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι παπαγάλοι.

Μιμητισμός

Τα εξημερωμένα παπαγαλάκια μπορούν να διδαχθούν να μιλούν, να σφυρίζουν και να παίζουν με τους ανθρώπους. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά τραγουδούν και μπορούν να μάθουν να μιμούνται ήχους και λέξεις και να κάνουν απλά κόλπα, αλλά το τραγούδι και η μίμηση είναι πιο έντονα και τελειοποιούνται καλύτερα στα αρσενικά. Τα θηλυκά σπάνια μαθαίνουν να μιμούνται περισσότερες από δώδεκα λέξεις. Τα αρσενικά μπορούν εύκολα να αποκτήσουν λεξιλόγιο που κυμαίνεται από μερικές δεκάδες έως εκατό λέξεις. Τα αρσενικά, ειδικά αυτά που διατηρούνται μόνα τους, είναι γενικά οι καλύτεροι ομιλητές. Ο Puck, ένας αρσενικός παπαγάλος που ανήκει στην Αμερικανίδα Camille Jordan, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο λεξιλόγιο από οποιοδήποτε άλλο πτηνό, με 1.728 λέξεις. Ο Puck πέθανε το 1994, με το ρεκόρ του να εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην έκδοση των Ρεκόρ Γκίνες το 1995.

Βιβλιογραφία
https://www.petiska.com1 https://en.wikipedia.org/wiki/Tennin1 https://en.wikipedia.org/wiki/Budgerigar

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares