home Γενικά, Επικαιρότητα Το κολύμπι κάνει καλό

Το κολύμπι κάνει καλό

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Συμβουλές για πρωτάρηδες, για φοβισμένους, και για παλιούς.

Εκτόνωση ενέργειας και φυσικά διασκέδαση. Κάποιοι σκύλοι είναι γεννημένοι κολυμβητές. Άλλοι θα μας παιδέψουν για να μάθουν και άλλοι δε θα μάθουν ποτέ.Αλλά αξίζει να δοκιμάσουμε με τις συμβουλές που σας δίνω. Καλή τύχη και καλή διασκέδαση!

Γράφει ο Θοδωρής Τριάντης, Εκπαιδευτής Σκύλων – Ιδιοκτήτης του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων
πηγή: https://triadis.gr/

Διακοπές λοιπόν!

Έφτασε η ώρα να τρέξουμε στις παραλίες, είτε έχουμε χαρούμενους σκύλους (που τους αρέσει η θάλασσα και το κολύμπι) είτε σκύλους που φοβούνται να μπουν μέσα στο νερό, σκύλους που δεν το διασκεδάζουν ή απλά κουτάβια που θα έχουν την πρώτη τους επαφή με τη θάλασσα αυτό το καλοκαίρι.

Το κολύμπι κάνει καλό!

Πρώτα από όλα είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει η κολύμβηση σε σκύλους και ανθρώπους. Είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για τους μύες και επίσης προτείνεται ως μορφή κινησιοθεραπείας σε σκυλιά με συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα ή μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με τους σκύλους που πρόκειται να έχουν την πρώτη τους επαφή με τη θάλασσα και είναι δισταχτικοί ή φοβούνται και με τα σκυλιά που απλά δεν τους αρέσει η θάλασσα. Κάποια από τα ζώα αυτά δε συμπαθούν την επαφή με το νερό γενικά, ούτε καν το μπάνιο στην μπανιέρα. Οι αντιδράσεις των σκύλων που δε θέλουν να μπουν στη θάλασσα διαφέρουν. Κάποιοι δε θέλουν καν να βγουν από το αυτοκίνητο, άλλοι κάθονται κάτω από μια σκιά και δεν κουνιούνται καθόλου, άλλοι σταματάνε εκεί που σκάει το κύμα και κλαίνε ή γαβγίζουν αλλά αν πάμε να τους πάρουμε μαζί μέσα στο νερό, αυτοί υποχωρούν, πισοπατώντας.

Είναι σημαντικό όσα ακολουθούν να τα δοκιμάσετε με τη σειρά που σας προτείνουμε, με υπομονή.
Θα χρειαστείτε μπόλικες επαναλήψεις και συνήθως 3-4 μέρες για να πετύχετε το σκοπό σας.

Καταρχήν, μην πάρετε το σκύλο σας αγκαλιά για να τον βάλετε στη θάλασσα, με το ζόρι.
• 1ο Βήμα: Βρέξτε τα πόδια σας για να αρχίσει και αυτός να βρέχει τα δικά του.
• 2ο Βήμα: Δοκιμάστε να τρέξετε λίγο για να το δει σαν παιχνίδι. Αν την πρώτη μέρα έχει αέρα και μεγάλα κύματα είναι καλύτερα να αναβάλετε την προσπάθεια.
• 3ο Βήμα: Το επόμενο βήμα είναι να μπούμε εμείς μέσα στο νερό σε βάθος λίγο πιο πάνω από τους αστραγάλους μας και να τον παροτρύνουμε να έρθει, φωνάζοντάς τον, κρατώντας το αγαπημένο του παιχνίδι για να του το δώσουμε σαν επιβράβευση ή απλά έτοιμοι να δώσουμε το χάδι του, μόλις πλησιάσει.
• 4ο Βήμα: Τα χάδια μας και η λεκτική επιβράβευση πρέπει να είναι συνεχής και ίσως χρειαστεί να του φοράμε ένα κολάρο ή σαμάρι όπου θα έχουμε δέσει ένα ελαφρύ σχοινάκι, γύρω στα 2 μέτρα μήκος, για να τον τραβήξουμε πολύ απαλά προς το μέρος μας.
• 5ο Βήμα: Η πρώτη αρνητική αντίδραση εκδηλώνεται μόλις βραχούν τα πόδια του και η δεύτερη όταν βραχεί η κοιλιά του. Η τρίτη αρνητική αντίδραση έρχεται όταν νιώσει ότι τα πόδια του δεν πατάνε στο βυθό. Καμιά φορά μπορεί να πανικοβληθεί και θα πρέπει να είστε έτοιμοι να τον βοηθήσετε όπως βοηθάμε τα μικρά παιδιά. Βάλτε το χέρι σας κάτω από την κοιλιά του και υποστηρίξτε τον, ώστε να νιώθει ασφάλεια αλλά και αναγκαστικά να αρχίσει να κουνάει ενστικτωδώς τα πόδια του μέσα στο νερό.
Και πάλι η λεκτική παρότρυνση δεν πρέπει να σταματάει – σαν να κάνει το πιο σπουδαίο κατόρθωμα στον κόσμο! Τραβάτε τα χέρια σας για μερικά δευτερόλεπτα και όταν αρχίζει να βουλιάζει βοηθήστε τον και πάλι. Τις πρώτες φορές δοκιμάστε πολλές φορές και από λίγο για να μην κουραστεί.

Γεννημένοι κολυμβητές

Όσο πιο καλή είναι η σχέση με το σκύλο, τόσο πιο εύκολα θα μπει μέσα αφού θα προσπαθήσει να σας ακολουθήσει όπου πάτε. Επίσης όσο πιο πολύ έχετε ασχοληθεί με το σκύλο σας και του μαθαίνετε καινούργια πράγματα τόσο πιο πολλή εμπιστοσύνη σας έχει και θα μπει και στη θάλασσα πιο εύκολα.
Μη σας φανεί περίεργο αν κάποιο κουτάβι μπει με την πρώτη φορά στη θάλασσα, ακολουθώντας σας ή επειδή το φωνάξατε και ιδιαίτερα αν ζει με παιδιά τα οποία έχουν μπει στη θάλασσα και τον φωνάζουν για παιχνίδι. Υπάρχει και ο τρόπος για τους σκύλου που είναι “κολλημένοι” με τα μπαλάκια ή κάποιο άλλο παιχνίδι. Τότε απλά τους πετάτε ένα παιχνίδι που επιπλέει στη θάλασσα και τρέχουν να το φέρουν. Προτιμήστε να μην είναι μπαλάκι για να μη κυνηγάνε τα μπαλάκια από τις ρακέτες των λουομένων.

Συμβουλές για … δεινούς κολυμβητές !

• Προσέξτε, όταν μάθει ο σκύλος σας και κολυμπάει, να μην το χάνετε από τα μάτια σας γιατί μπορεί να μπερδευτεί και να ακολουθήσει μέσα στο νερό κάποιον άλλο άσχετο.
• Φροντίστε να έχετε μαζί σας στην παραλία το νερό του και να του εξασφαλίσετε σκιά.
• Μην τον αφήνετε μέσα στο αυτοκίνητο ούτε για μερικά λεπτά. Κίνδυνος θερμοπληξίας!
• Μην του επιτρέπετε να κολυμπάει με γεμάτο στομάχι.
• Μετά το θαλάσσιο μπάνιο καλό είναι να του κάνουμε ενα ξέβγαλμα με γλυκό νερό.

Γέρασε και δεν έμαθε;

Αν ο σκύλος είναι πια μεγάλος και δεν του αρέσει η θάλασσα ή αγχώνεται πάρα πολύ και έχετε δοκιμάσει τα πάντα σταματήστε να τον πιέζετε.
Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και άνθρωποι στους οποίους δεν αρέσει η θάλασσα.

Πού να κολυμπάει;

Μέχρι πρόσφατα στην πατρίδα μας απαγορευόταν να μπει ο σκύλος στην θάλασσα. Απο 01/03/2021 επιτρέπεται να μπαίνει στην θάλασσα βάσει του νόμου (ν. 4830/2021) όπως το περιγράφει το συγκεκριμένο άρθρο του. Διαβάστε και φυλάξτε το για όποιον έχει αντίθετη γνώμη.

Nόμος υπ’ αριθμ. 4830

Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς
– Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η – Άρθρο 19

Πρόσβαση σε παραλίες

1. Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.
2. Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.
3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας.

Στην παραλία ο σκύλος θα είναι πάντα με λουρί και για να μη ξεχνιόμαστε δείχνουμε πάντα σεβασμό στο περιβάλλον και όσους βρίσκονται γύρω μας.

Καλά μπάνια για δίποδους και τετράποδους!

Θοδωρής Τριάντης

Εκπαιδευτής Σκύλων – Ιδιοκτήτης του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων
ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Απο το 1983 (35 έτη) επαγγελματική απασχόληση κυρίως με την συμπεριφορά των σκύλων και την αρμονική τους συμβίωση με τον άνθρωπο. Εκπαίδευση των ιδιοκτητών και των σκύλων τους.
Μέσα από το παιχνίδι την εμπειρία και τον συνδυασμό παλαιών και συγχρόνων μεθόδων εκπαίδευσης. Εξειδίκευση -πάντα με σεβασμό στον σκύλο- σε διαφορετικά είδη εκπαίδευσης και με όλες τις φυλές αλλά και τα ημίαιμα. • Παράδοση σεμινάριων σε ιδιοκτήτες σκύλων, ζωοφιλικά σωματεία και κυνοφιλικούς ομίλους καθώς και συμμετοχή σε εκθέσεις μορφολογίας. • Εθελοντική συνεργασία με καταφύγια αδεσπότων και φιλοζωικά σωματεία σε θέματα συμπεριφοράς και υποστήριξη στις υιοθεσίες. • Εφαρμογή του πρωτοποριακού προγράμματος ΣΚΥΛΟΣ στην ΠΟΛΗ που ασχολείται με τον σκύλο στο αστικό κέντρο-διαμέρισμα και με την διόρθωση συμπεριφοράς και την ψυχολογία του σκύλου. • Ειδικά προγράμματα για παιδιά, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, υπεύθυνος προγραμμάτων εκπαίδευσης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Ελλήνων Σκύλων Οδηγών Τυφλών Ελλάδας. Συνεργασία με το δημόσιο για σκύλους και συνεργασία για την επιλογή σκύλων στον Στρατό. • Εφαρμογή στην Ελλάδα για πρώτη φορά τα ομαδικά μαθήματα βασικής υπακοής – εξάσκησης, ομαδικής κοινωνικοποίησης κουταβιών και συμβουλευτικής σε υποψήφιους ιδιοκτήτες για το τι σκύλο θα επιλέξουν βάσει των αναγκών τους και των δυνατοτήτων τους. Σκύλος ναυαγοσώστης, σκυλιά ελκύθρων, σκύλοι εργασίας, σκύλοι διασώστες, σκύλοι φύλακες-σωματοφύλακες, σκύλοι για sport. • Συνεργασία με τα περισσότερα κυνοφιλικά περιοδικά ( Γαβ, Τα σκυλιά μας, το Βλέμμα κ.α. ) καθώς και με περιοδικά, εφημερίδες και στον ηλεκτρονικό τύπο. • Συμμετοχή σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα παρουσιάζοντας θέματα εκπαίδευσης και συμπεριφοράς των σκύλων και πολλές συνεργασίες με εκπαιδευμένα σκυλιά σε ταινίες και διαφημίσεις. • Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων.

Για περισσότερες πληροφορίες

210 9844772 • 6971950716
triadis.gr • amazingdogs.gr

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares