home Γενικά, Η φιλοσοφία μας Το καλοκαιρινό… τραύμα της εγκατάλειψης και της απόρριψης…

Το καλοκαιρινό… τραύμα της εγκατάλειψης και της απόρριψης…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Είναι αλήθεια πως οι εγκαταλείψεις κατοικίδιων ζώων από τις οικογένειές τους το καλοκαίρι είναι αδύνατον πολύ συχνά να καταμετρηθούν.

γράφει η Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, Εκπαιδεύτρια Σκύλων, Συγγραφέας & Ιδρύτρια Ζω.Ε.Σ.

Όταν τα μέρη διακοπών αδειάσουν από τους τουρίστες πίσω τους μένουν πλάσματα που κάποτε είχαν σπίτι άλλοτε για λίγο καιρό και άλλοτε για πολλά χρόνια. Πλάσματα που είτε ζουν για χρόνια στον δρόμο είτε εγκαταλείφθηκαν από κάποιον, όταν εκείνος τελείωσε τις διακοπές του. Οι άνθρωποι δεν διστάζουν να εγκαταλείψουν τα ζώα τους λίγο πριν φύγουν διακοπές, λέγοντας πως, όταν γυρίσουν, θα τα βρουν ξανά, καθώς δεν χωρούν στο αυτοκίνητο με την υπόλοιπη οικογένεια ή δεν γίνονται δεκτά στο ξενοδοχείο, τα εγκαταλείπουν μέσα στα κλουβιά των πλοίων λίγο πριν κατέβουν, ακόμη και αν εκείνα είναι υπερήλικα ή έχουν σοβαρά θέματα υγείας. Συχνά μάλιστα τα εγκαταλείπουν στις πανσιόν φιλοξενίας και δεν γυρίζουν ποτέ ξανά να τα πάρουν αφήνοντας το «βάρος τους» πάνω στις πλάτες άλλων ανθρώπων και στοχεύοντας στην ευαισθησία τους πως εκείνοι δεν θα τα αφήσουν δίχως βοήθεια. Είναι αλήθεια επίσης πως οι άνθρωποι αδυνατούν να μπουν σε πολλές περιπτώσεις στη θέση των ζώων. Ποιος υπέργηρος ή άρρωστος άνθρωπος άλλωστε θα ήθελε να τον αφήσουν στον δρόμο σε ένα άγνωστο και αφιλόξενο μέρος, δίχως στέγη, καθαρό νερό, φάρμακα και φαγητό; Ποιος άνθρωπος θα ήθελε να τον πάει ο γονιός του σε ένα φιλικό σπίτι για να τον κρατήσουν για λίγες μέρες και τελικά να μη γυρίσει ποτέ κανείς να τον πάρει πίσω;
Αν ρωτήσεις έναν άνθρωπο, γιατί δεν παίρνει τον σκύλο του μαζί του στις διακοπές θα σου απαντήσει πως είναι πολύ δύσκολο, καθώς το καλοκαίρι είναι εποχή χαλάρωσης και όχι καθημερινών υποχρεώσεων με το ζώο του ή ότι ο σκύλος του δεν είναι εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος με κόσμο και άλλα ζώα και προτιμά να τον αφήσει πίσω αντί να τον εκπαιδεύσει, ώστε να τον παίρνει στις διακοπές μαζί.
Οι εγκαταλείψεις ζώων στέκονται πια κόντρα σε μια ελληνική πραγματικότητα όπου λόγω του πραγματικά τεράστιου αριθμού ανθρώπων που έχουν τουλάχιστον ένα ζώο στην οικογένειά τους και δεν έχουν πού να το αφήσουν ή που θέλουν να το έχουν παντού μαζί τους, όταν φεύγουν για μέρες από το σπίτι, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί σε pet friendly! Υπάρχουν πολλά πλέον μέρη στην Ελλάδα όπου πραγματικά μπορείς να πας οπουδήποτε με τον σκύλο σου ή με τους σκύλους σου! Υπάρχουν ακόμη και οργανωμένες παραλίες που μπορείς να κάνεις μπάνιο με τον σκύλο σου χωρίς κανένα πρόβλημα, αρκεί όμως να σέβεσαι τους κανόνες υγιεινής αλλά και τους γύρω σου. Δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να αγαπάει και να φροντίζει τα ζώα. Είναι όμως υποχρεωμένος να τα αντιμετωπίζει με ισότητα και σεβασμό.
Όλα τα ζώα που εγκαταλείπονται κρύβουν μέσα τους μια θλιβερή ιστορία και αν είχαν φωνή να μιλήσουν θα είχαν να μοιραστούν μαζί μας μια ζωή που σίγουρα δεν μοιάζει με παραμύθι. Όλα τα ζώα που εγκαταλείπονται περιμένουν μέχρι το τέλος της ζωής τους τον άνθρωπο που τα παράτησε ακόμη και αν δείχνουν πως τον έχουν ξεχάσει.
Παραμένουν θλιμμένα σε μια συναισθηματική κατάσταση θλίψης και αναμονής και αν είναι τυχερά βρίσκουν έναν άλλον άνθρωπο που γίνεται «ο άνθρωπός τους».
Το να καταμετρήσουμε τα ζώα που εγκαταλείπονται κάθε καλοκαίρι είναι δύσκολο, όμως όλοι υποθέτουμε ή ξέρουμε ποια μπορεί να είναι η κατάληξη ενός ζώου που εγκαταλείφθηκε ειδικά αν δεν είχε ζήσει ποτέ ως αδέσποτο, ώστε να γνωρίζει έστω τους βασικούς τρόπους επιβίωσης.
Αν θελήσει να αποτυπώσει κανείς τους λόγους που οδηγείται ένας άνθρωπος να εγκαταλείψει το ζώο με το οποίο έζησε μαζί του είτε για λίγο είτε για πάρα πολύ, σαφέστατα θα αναγνωρίσει ως πρώτο και σημαντικό λόγο την ανευθυνότητα με την οποία αποφάσισε να το κάνει «μέλος της οικογένειάς του». Πολλές φορές οι άνθρωποι υιοθετούν ζώα από οίκτο, για παρηγοριά για τον χαμό ενός άλλου ζώου που είχαν, αποκτούν ζώα χωρίς να το σκεφτούν σοβαρά, χωρίς να κατανοούν τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους, κάνουν ως δώρο ζώα σε φίλους και συγγενείς, υιοθετούν για να απαλύνουν τη μοναξιά τους ή υιοθετούν σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους η οποία, όταν αλλάξει, δεν θα είναι σε θέση να κρατήσουν το ζώο που ανέλαβαν. Ένας άνθρωπος εγκαταλείπει το ζώο του, γιατί ζει με την έννοια του κυρίαρχου στον πλανήτη και με την πεποίθηση πως τα ζώα είναι υποχείριά του τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί για δικό του όφελος. Από την άλλη η «άσχημη» συμπεριφορά ή η επιθετικότητα ενός ζώου και η φασαρία που τυχόν μπορεί να κάνει σε συνδυασμό με την αδυναμία οικονομικής κάλυψης για την εκπαίδευσή του, οδηγούν συχνά στην εγκατάλειψή του.
Εικόνες της χώρας μας με πεταμένα μωρά ζώων στα σκουπίδια, με δεμένα ζώα σε δέντρα και βαρέλια να πεθαίνουν από ασιτία και αφυδάτωση, περιπλανώμενα ζώα στα βουνά και στις παραλίες που αναζητούν έστω και ένα κομμάτι μουχλιασμένο ψωμί είναι συχνές και σίγουρα ντροπιαστικές για όλους μας.
Τα ζώα στην Ελλάδα δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τους μελλοντικούς κακοποιητές ή δολοφόνους τους αλλά και όλους εκείνους που τα αγνοούν και τα προσπερνούν. Είναι τόσο απογοητευτικό αλήθεια να βλέπεις ανθρώπους να προτιμούν να πετάξουν το νερό ή το φαγητό τους από το να το δώσουν σε κάποιο πλάσμα που έχει να φάει ή να πιει νερό για μέρες. Χιλιάδες και γεμάτες ερωτηματικά οι ιστορίες πίσω από κάθε εγκατάλειψη ζώου που ολοένα γιγαντώνουν το θέμα των ακηδεμόνευτων ζώων στους ελληνικούς δρόμους και τα καταφύγια με τους εθελοντές να έχουν γονατίσει οικονομικά και ψυχικά για να ανταπεξέλθουν.
Στην αντίθετη όχθη βρίσκεται ένα επίσης πλέον μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που μαζί με τα πράγματά τους κάθε τέλος καλοκαιριού μαζεύουν και μια παρατημένη ψυχή από τον δρόμο ή από κάποιο καταφύγιο χαρίζοντάς της το ομορφότερο δώρο. Πίσω τη ζωή της!
Τα ζώα εγκαταλείπονται δίχως βοήθεια στους δρόμους με ένα μέλλον αβέβαιο και με μια σύντομη ζωή συνήθως την οποία χάνουν με βάναυσο τρόπο. Παράλληλα, αναπαράγονται ασταμάτητα γεμίζοντας τους δρόμους με τους απογόνους τους οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν μάλλον την ίδια τύχη.
Η εγκατάλειψη ενός ζώου θα παραμένει ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό και πολύπλευρο που θα έχει σχέση με τον πολιτισμό κάθε κοινωνίας και εποχής. Η απόφαση της συμβίωσης με ένα κατοικίδιο ζώο δεν είναι και δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείται απλή υπόθεση. Υπάρχουν εξάλλου πολλοί άνθρωποι που για συγκεκριμένους λόγους δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ζώο!

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares