home Σκύλος, Φυλές Yorkshire terrier

Yorkshire terrier

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Sharing is caring!

Ένας ζωηρός και τρυφερός σύντροφος

Μικρό σε μέγεθος αλλά μεγάλο σε προσωπικότητα, το Yorkshire terrier είναι ένας ζωηρός και τρυφερός σύντροφος. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το «Yorkie» έχει κερδίσει πολλούς θαυμαστές με την αφοσίωσή τους στους ιδιοκτήτες τους, την κομψή τους εμφάνιση και την καταλληλότητά τους για διαβίωση σε διαμερίσματα.

γράφει ο Παναγιώτης Βραννάς Αθανασόπουλος, ιδιοκτήτης του εκτροφείου VIP DAZZLING LITTLE STAR

Το μακρύ μεταξένιο τρίχωμά του και ο ζωηρός χαρακτήρας του είναι ένας από τους λόγους που το καθιστά ένα από τους πιο λαμπερούς εκπροσώπους του κόσμου των σκύλων, που σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή όπου κι αν πάει. Το μακρύ, ατσάλινο-μπλε και καστανό τρίχωμα τους κάνει τα Yorkies ακαταμάχητα, αλλά είναι η προσωπικότητα και το έντονο ταπεραμέντο που κάνει τους κηδεμόνες τους να τα λατρεύουν. Αγνοώντας το μικρό του μέγεθος (που ζυγίζει όχι περισσότερο από 3.200 γραμμάρια), το Yorkshire Terrier είναι ένας μεγάλος σκύλος σε μικρό σώμα, πάντα σε επιφυλακή για μια νέα περιπέτεια.
Τα Yorkies είναι στοργικά με τους ανθρώπους τους όπως θα περίμενε κανείς από έναν σκύλο συντροφιάς, μερικές φορές είναι καχύποπτα με τους ξένους και χρειάζονται κάποιον χρόνο να τους δεχθούν στον χώρο τους, επίσης συχνά γαβγίζουν σε περίεργους ήχους και εισβολείς.
Λαμβάνοντας υπόψη τους γείτονές σας, είναι σημαντικό να μειώσετε το γάβγισμά τους ώστε να μην γίνονται ενοχλητικά. Μπορούν επίσης να είναι επιθετικά προς άλλα κατοικίδια όπως πουλιά, τρωκτικά, γάτες και ερπετά. Τα Yorkies μπορεί να γίνουν κτητικά με τους κηδεμόνες τους εάν φέρουν ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι. Όντας τεριέ, μπορεί να θέλουν να αμφισβητήσουν τον «εισβολέα», και αν ξεσπάσει καυγάς, το πνεύμα του τεριέ του λέει να πολεμήσει. Προσέξτε πολύ όταν συστήνετε ένα Yorkie σε ένα νέο ζώο.
Παρά το θάρρος και την αυτοπεποίθησή τους, τα Yorkies έχουν και μια μαλακή-τρυφερή πλευρά. Χρειάζονται πολλή προσοχή και χρόνο με την οικογένειά τους. Το να μένουν μόνα τους δεν είναι σίγουρα κάτι που τους αρέσει. Ωστόσο, θα πρέπει να βάλετε κάποια όρια από την αρχή ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην πορεία. Ένα ειδικό πάρκο όπου θα περνάει κάποιες ώρες που εσείς εργάζεστε ή κάνετε δουλείες στο σπίτι θα βοηθήσει ώστε να να μην δημιουργηθεί μια σχέση εξάρτησης ανάμεσα σας οδηγώντας τον σκύλο σας να γίνει νευρωτικός τις ώρες που δεν είστε μαζί του.
Λόγω του μεγέθους τους, τα Yorkshire Terriers τα πάνε καλύτερα με μεγαλύτερα παιδιά που έχουν μάθει να τα σέβονται και να τα προσέχουν. Γενικότερα είναι σκύλοι που αποζητούν την ηρεμία και δεν τους αρέσουν οι φωνές και οι ξαφνικές αλλαγές συμπεριφοράς, κάτι που συνήθως γίνεται με μικρότερα παιδιά που είναι πιο αυθόρμητα και μπορούν να τα τρομάξουν. Οι περισσότεροι εκτροφείς δεν θα πουλήσουν κουτάβια σε άτομα των οποίων τα παιδιά είναι μικρότερα από 5 ετών.
Είναι πολύ εύκολο για τα παιδιά να τα ρίξουν, να τα πατήσουν ή να τα κρατήσουν πολύ σφιχτά.

Tα Υorkies παρά το θάρρος και την αυτοπεποίθησή τους έχουν και μια τρυφερή πλευρά

Ιστορία

Κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης στην Αγγλία, οι Σκωτσέζοι εργάτες ήρθαν στο Γιορκσάιρ για να εργαστούν στα ανθρακωρυχεία, στα υφαντουργεία και στα εργοστάσια, φέρνοντας μαζί τους έναν σκύλο γνωστό ως Clydesdale Terrier ή Paisley Terrier. Αυτοί οι σκύλοι ήταν πολύ μεγαλύτεροι από το Yorkshire Terrier που γνωρίζουμε σήμερα, και πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για να κυνηγούν αρουραίους. Τα Clydesdale Terrier πιθανώς διασταυρώθηκαν με άλλους τύπους τεριέ, ίσως το Αγγλικό Black and Tan Toy Terrier και το Skye Terrier. Το Waterside Terrier μπορεί επίσης να συνέβαλε στην ανάπτυξη του Yorkshire Terrier.
Το 1861, ένα τεριέ εμφανίστηκε σε μια επίδειξη σκυλιών ως «broken-haired Scotch Terrier».
Τέσσερα χρόνια αργότερα ένας σκύλος με το όνομα Χάντερσφιλντ Μπεν, γεννημένος το 1865, έγινε δημοφιλής σκύλος επίδειξης και θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου Yorkshire terrier. Η φυλή καθιέρωσε αυτό το όνομα το 1870. Τα Yorkshire Terrier εγγράφηκαν για πρώτη φορά στο British Kennel Club το 1874. Η πρώτη λέσχη φυλής Yorkshire Terrier στην Αγγλία ιδρύθηκε το 1898. Τα Yorkshire Terrier μπόρεσαν να διαγωνιστούν σε εκθέσεις σκύλων ήδη από το 1878.
Σε αυτές τις πρώτες εκθέσεις, οι κατηγορίες χωρίστηκαν κατά βάρος – κάτω από 5 κιλά και πάνω από 5 κιλά. Τελικά καθιερώθηκε μια κατηγορία με ανώτατο βάρος τα 3.200 γραμμάρια.

Προσωπικότητα

Έξυπνο και σίγουρο για τον εαυτό του, το Yorkshire Terrier είναι ένας συνδυασμός απίστευτα μικρού μεγέθους και περιπετειώδους πνεύματος. Η φυλή εμφανίζει μια σειρά από διαφορετικές προσωπικότητες. Μερικά είναι χαδιάρικα και ζωηρά, που δεν θέλουν τίποτα άλλο από το να ακολουθούν τα βήματα των ανθρώπων τους όλη την ημέρα. Άλλοι είναι άτακτοι, εξωστρεφείς κ.α. Βάλτε όρια και το Yorkie σας θα είναι ένας υπέροχος σύντροφος, αλλά αν τον κακομάθετε, προσέξτε! Ξεκινήστε να τα εκπαιδεύετε όταν είναι κουτάβια και θα κάνετε την συμβίωση σας καλύτερη από ό,τι αν τα αφήσετε να κάνουν τα δικά τους. Είναι πραγματικά δύσκολο να διορθώσετε τις κακές συνήθειες όχι όμως και ακατόρθωτο. Όπως όλα τα σκυλιά, τα Yorkies χρειάζονται πρώιμη κοινωνικοποίηση – έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αξιοθέατα, ήχους και εμπειρίες όσο είναι ακόμα κουτάβια. Η κοινωνικοποίηση βοηθά να διασφαλιστεί ότι το Yorkie σας θα είναι ένα φιλικό και δεκτικό σε νέα αλλά και καθημερινά ερεθίσματα.

Η κοινωνικοποίηση βοηθά να διασφαλιστεί ότι το Yorkie σας θα είναι ένα φιλικό και δεκτικό σε νέα αλλά και καθημερινά ερεθίσματα

Υγεία

Τα Yorkies είναι γενικά υγιή, αλλά όπως όλες οι ράτσες, είναι επιρρεπή σε ορισμένες παθήσεις υγείας. Εάν αγοράζετε ένα κουτάβι, βρείτε έναν καλό εκτροφέα που θα σας δείξει πιστοποιητικά υγείας και για τους δύο γονείς του κουταβιού σας.
Τα πιστοποιητικά υγείας αποδεικνύουν ότι ένας σκύλος έχει ελεγχθεί και έχει απαλλαγεί από μια συγκεκριμένη πάθηση. Στα Yorkies, θα πρέπει να περιμένετε να δείτε πιστοποιήσεις υγείας για εξάρθρωση ισχίου, εξάρθρωση επιγονατίδας, υποθυρεοειδισμό, καθώς και πιστοποίηση ότι τα μάτια είναι φυσιολογικά και απαλλαγμένα από παθήσεις.

Εξάρθρωση επιγονατίδας

Ένα κοινό πρόβλημα σε μικρόσωμους σκύλους. Προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία αποτελείται από τρία μέρη – το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα (καπάκι στο γόνατο) και την κνήμη – δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή μη φυσιολογικό βάδισμα. Είναι μια πάθηση κληρονομική όμως πολύ συχνά από διάφορους τραυματισμούς ο σκύλος μπορεί να το προκαλέσει και μόνος του. Συχνή αιτία είναι το άλμα από μεγάλο για τον σκύλο σας ύψος αλλά και η καταπόνηση των αρθρώσεων από το ανεβοκατέβασμα σε σκάλες. Το τρίψιμο που προκαλείται από την εξάρθρωση της επιγονατίδας μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, η οποία είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων. Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί έξαρσης της επιγονατίδας που κυμαίνονται από τον βαθμό Ι, που είναι μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα στην άρθρωση, έως τον βαθμό IV, στον οποίο η στροφή της κνήμης είναι σοβαρή και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου με το χέρι. Οι σοβαροί βαθμοί εξάρθρωσης της επιγονατίδας μπορεί να απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση.

Προοδευτική Ατροφία Αμφιβληστροειδούς (PRA)

Μια εκφυλιστική οφθαλμική διαταραχή. Η τύφλωση που προκαλείται από το PRA είναι μια αργή διαδικασία που προκύπτει από την απώλεια φωτοϋποδοχέων στο πίσω μέρος του ματιού. Το PRA είναι ανιχνεύσιμο χρόνια πριν ο σκύλος δείξει σημάδια τύφλωσης.

Υπογλυκαιμία

Όπως πολλά σκυλιά μικρόσωμων φυλών, τα Yorkies μπορεί να υποφέρουν από υπογλυκαιμία όταν έχουν στρες, ειδικά όταν είναι κουτάβια. Η υπογλυκαιμία προκαλείται από χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Μερικά από τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία, σύγχυση, ταλαντευόμενο βάδισμα και επεισόδια που μοιάζουν με επιληπτικές κρίσεις. Εάν ο σκύλος σας είναι ευαίσθητος σε αυτό, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις επιλογές πρόληψης.

Στένωση τραχείας «Collapsed trachea»

Η τραχεία, η οποία μεταφέρει αέρα στους πνεύμονες, τείνει να καταρρέει εύκολα. Το πιο κοινό σημάδι μιας κατάρρευσης της τραχείας είναι ένας χρόνιος, ξηρός, σκληρός βήχας. Η στένωση της τραχείας μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.
Μπορούν επίσης να εμφανιστούν μολύνσεις στα δόντια και στα ούλα.

Φροντίδα

Τα Yorkshire Terriers απολαμβάνουν να κάνουν μια βόλτα μαζί σας ή να παίζουν έξω και μέσα στο σπίτι, επειδή είναι πολύ δραστήρια όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να ασκηθούν, είναι σίγουρο πως κάποιες ώρες της ημέρας θα τρέχουν τριγύρω στο σπίτι κρατώντας το αγαπημένο τους παιχνίδι ή γαβγίζοντας ώστε να σας τραβήξουν την προσοχή και ταυτόχρονα να εκτονωθούν τρέχοντας.

Διατροφή

Το πόσο τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Οι σκύλοι είναι άτομα, όπως και οι άνθρωποι, και δεν χρειάζονται όλοι την ίδια ποσότητα τροφής. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι ένας πολύ δραστήριος σκύλος θα χρειαστεί περισσότερα από έναν σκύλο του καναπέ.
Η ποιότητα της τροφής για σκύλους που αγοράζετε κάνει επίσης τη διαφορά, όσο καλύτερη είναι η τροφή, τόσο περισσότερο θα θρέψει τον σκύλο σας και τόσο λιγότερη από αυτή θα χρειαστεί.
Φρόντισε να μην παχύνει το Yorkie σου. Διατηρήστε το Yorkie σας σε καλή φόρμα μετρώντας το φαγητό του και ταΐζοντάς το δύο φορές την ημέρα αντί να αφήνετε συνεχώς το φαγητό έξω.
Εάν δεν είστε σίγουροι αν είναι υπέρβαρος, κάντε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας και εκείνος θα σας διαφωτίσει.

Τρίχωμα - Περιποίηση

Το τρίχωμα του Yorkshire Terrier είναι μακρύ, μεταξένιο και απόλυτα ίσιο χωρίς καμία ένδειξη κυματισμού. Το τρίχωμά τους εάν το περιποιείστε εύκολα θα φτάσει μέχρι το πάτωμα. Τα σκυλιά αυτά δεν έχουν δεύτερο υπόστρωμα και χάνουν πάρα πολύ λίγο μαλλί.
Τα κουτάβια γεννιούνται μαύρα με καστανά σημεία, το χρώμα τους όμως αλλάζει καθώς το σκυλάκι μεγαλώνει. Από το πίσω μέρος του κεφαλιού μέχρι την άκρη της ουράς, τα μαλλιά τους είναι σκούρο ανθρακί χρώμα – μερικές φορές περιγράφεται ως μπλε. Το κεφάλι είναι λαμπερό χρυσό, και πολύ συχνά εμφανίζουν μαύρες ανταύγειες που είναι πιο σκούρες στις ρίζες παρά στις άκρες. Η κορυφή είναι ίδια χρυσή απόχρωση με το πρόσωπο. Τα μαλλιά τους είναι ελαφρώς πιο σκούρα στη βάση των αυτιών και στο ρύγχος. Το χρυσό χρώμα στο κεφάλι δεν εκτείνεται πέρα από τα αυτιά και δεν αναμειγνύονται με το σκούρο ανθρακί χρώμα του σώματος τους. Τα πόδια τους έχουν επίσης χρυσό χρώμα, αλλά δεν εκτείνεται πάνω από τον αγκώνα.
Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι τα Yorkies τείνουν να γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα όσο μεγαλώνουν. Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να επηρεάσουν το χρώμα τους. Τα θηλυκά πολύ συχνά γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μετά σκουραίνουν ξανά μετά το πέρας του. Η περιποίηση ενός μακριού τριχώματος δεν είναι για όλους, ειδικά εάν το τρίχωμα δεν είναι μεταξένιο και μπλέκεται εύκολα. Ακόμα κι αν κρατάτε το τρίχωμά του κοντό, βουρτσίστε απαλά το Yorkie σας κάθε μέρα για να το διατηρήσετε καθαρό.
Οι μικρές ράτσες είναι επιρρεπείς σε οδοντικά προβλήματα και τα Yorkies δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα Yorkshire Terriers τείνουν να σχηματίζουν πολλή πέτρα στα δόντια τους και μπορεί να χάσουν τα δόντια τους σε νεαρή ηλικία, επομένως βουρτσίζετε τα δόντια τους τακτικά και προγραμματίστε έναν επαγγελματικό καθαρισμό από τον κτηνίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Ως μέρος της διαδικασίας περιποίησης, ελέγχετε τακτικά τα αυτιά του Yorkie σας. Κοιτάξτε μέσα τους και προσπαθήστε να τα μυρίσετε. Εάν υπάρχει κάποια μόλυνση (έχουν προσβλητική οσμή, ερυθρότητα ή καφέ έκκριμα), ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να τα ελέγξει.
Κάντε μπάνιο το Yorkie σας κάθε εβδομάδα για να διατηρήσετε το τρίχωμά του όμορφο και λαμπερό. Δεν χρειάζεται να τρίψετε το τρίχωμα για να το πλύνετε. Αφού βρέξετε το τρίχωμα και εφαρμόσετε το σαμπουάν, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να περάσετε τα δάχτυλά σας μέσα από αυτό για να αφαιρέσετε τη βρωμιά. Εφαρμόστε κάθε φορά conditioner και μετά ξεπλύνετε καλά. Όταν στεγνώνετε το Yorkie σας, ψεκάστε το τρίχωμά του με ένα αραιωμένο με νερό μαλακτικό ώστε να το εμποδίσετε να μπλεχτεί και να κάνει κόμπους. Ποτέ μην βουρτσίζετε ένα στεγνό ή βρώμικο τριχωμα διαφορετικά θα σπάσετε τα μαλλιά.
Κόψτε τα νύχια του Yorkie σας τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Αν τα ακούσετε να κάνουν κλικ στο πάτωμα, είναι πολύ μακριά και πρέπει να κοπούν. Τα νύχια των ποδιών του σκύλου έχουν αιμοφόρα αγγεία και αν τα κόψετε πολύ βαθιά, μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία – και ο σκύλος σας μπορεί να μην συνεργαστεί την επόμενη φορά που θα δει το νυχοκόπτη. Έτσι, εάν δεν είστε έμπειροι στο κόψιμο των νυχιών του σκύλου σας, ζητήστε συμβουλές από έναν κτηνίατρο ή έναν groomer.
Αφού βουρτσίσετε το Yorkie σας και στεγνώσει, μαζέψτε τις τρίχες στην κορυφή του κεφαλιού του, ξεκινώντας από την εξωτερική γωνία του ματιού, πηγαίνοντας προς τα πίσω υπό γωνία προς το κέντρο του κεφαλιού και μετά πίσω στην εξωτερική γωνία του άλλου ματιού. Βουρτσίστε τα μαλλιά προς τα πάνω και στερεώστε τα με ένα λαστιχάκι και μετά προσθέστε το αγαπημένο σας φιόγκο.
Καθώς περιποιείστε, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα υγείας έγκαιρα.
Αρχίστε να συνηθίζετε το Yorkie σας στο βούρτσισμα από όταν είναι κουτάβι. Κάντε την περιποίηση μια θετική εμπειρία γεμάτη επαίνους και ανταμοιβές και θα θέσετε τις βάσεις για εύκολες κτηνιατρικές εξετάσεις και άλλους χειρισμούς όταν θα ενηλικιωθεί.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
shares