home Γενικά, Πρόσωπα, Συνεργασίες, Συνεργασίες Γνωριμία με την φιλοζωική οργάνωση Let’s be S.M.A.R.T.

Γνωριμία με την φιλοζωική οργάνωση Let’s be S.M.A.R.T.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Η οργάνωση Let’s be S.M.A.R.T. (Successfully Managing Animal Rights Today – Επιτυχής Διαχείρηση των Δικαιωμάτων των Ζώων Σήμερα) καταχωρήθηκε στην Ελλάδα ως Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός το 2007 και κατ’ επέκταση βασίζεται σε ιδιωτικές χορηγίες, χωρίς την εμπλοκή κρατικών κονδυλίων.

Γράφει η Μικαέλα Μαυράκη, Director Animal Care, Let’s Be S.M.A.R.T. Greece

Βασιζόμαστε πλήρως σε δωρεές και στη βοήθεια που προσφέρουν διάφορες επιχειρήσεις με τη μείωση των τιμών για την τροφή και τις άλλες απαραίτητες προμήθειες του καταφυγίου. Οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν τη λειτουργία ενός καταφυγίου με πάνω από 80 γάτες που αναζητούν το παντοτινό τους σπίτι, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, τη διάσωση γατών, τη φιλοξενία και εύρεση ανάδοχου γονέα, τη λειτουργία προγράμματος στείρωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα αδέσποτα γατιά, τη λειτουργία παγκόσμιου προγράμματος εθελοντισμού, κ.ά.

Tο Έργο μας αναλυτικά...

• Διάσωση αδέσποτων ζώων για την παροχή βοήθειας σε ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη.
• Στέγαση διασωθέντων γατιών και Πρόγραμμα υιοθεσίας για την εύρεση μόνιμης κατοικίας. Στο καταφύγιο έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 400 γατάκια, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 300 υιοθεσίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δεν είναι λίγα τα γατιά, που βρέθηκαν να κουρνιάζουν σε ένα καναπέ της Νέας Υόρκης, του Μπουένος Άιρες ή του Άμστερνταμ. Το «ταξίδι» τους από την εγκατάλειψη στην εύρεση μιας δια βίου οικογένειας δεν ήταν εύκολο, αλλά χάρη στην ομάδα μας δεν ήταν ακατόρθωτο. Συνεργαζόμαστε με άλλους τοπικούς αλλά και αρκετούς διεθνείς οργανισμούς που βοηθούν στις υιοθεσίες. Τα social media και οι επαφές μας με τις σωστές οργανώσεις βοηθούν στη διαδικασία της υιοθεσίας, αλλά είναι πάντα πρόκληση να βρεις ένα «καλό» σπίτι. Μας προσφέρει μεγάλη χαρά να βλέπουμε τα γατάκια μας στα νέα τους σπίτια, γι’ αυτό φροντίζουμε πάντα να μένουμε σε επαφή με τους ανάδοχους και να μαθαίνουμε για τα γατάκια μας.
• Στειρώσεις με σκοπό τη μείωση του πλυθησμού των αδέσποτων γατιών και Πρόγραμμα Σίτισης/Ιατρικής Φροντίδας για τη βελτίωση της ζωής των αδέσποτων και την παροχή ιατρικής περίθαλψης.
• Δημιουργία S.M.A.R.T. Αυλών για την προαγωγή της κοινωνικής ευθύνης απέναντι στον αδέσποτο ζωικό πληθυσμό τοποθετώντας ταΐστρες και ξύλινα σπιτάκια σε περιοχές με μεγάλο αριθμό αδέσποτων για την βελτίωση της ζωής τους σε συνεργασία με τους Δήμους.
• Εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την κοινωνική ευαισθητοποίηση και προαγωγή της ευημερίας των ζώων αλλά και τη σωστή ενημέρωση (S.M.A.R.T. βίντεο κινουμένων σχεδίων)
• Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης για Φοιτητές Κτηνιατρικής και Φοιτητές Πανεπιστημίου – ευκαιρίες για πρακτική άσκηση και συνεργασία με κτηνιάτρους, άλλα καταφύγια και ειδικούς του κλάδου. Οι κτηνίατροι που συμμετέχουν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα μας είναι και οι ίδιοι οι οποίοι παρακολουθούν και περιθάλπουν τις γάτες μας. Συγκεκριμένα, το Ιατρικό Κέντρο Μικρών Ζώων στη Βούλα, το Κτηνιατρικό Κέντρο Λυγιάς- Νεοφύτου στο Μαρκόπουλο και στην Κερατέα αλλά και το Ιατρείο Μικρών Ζώων Σαλπέα Ελισσάβετ στο Ρέντη.
• Πρόγραμμα εθελοντισμού που φέρνει φιλανθρωπικές προσωπικότητες στην Ελλάδα για να μας βοηθήσουν στις προσπάθειές μας στη διάσωση αδέσποτων με στόχο τη παγκόσμια ενοποίηση
• Εκδηλώσεις για την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου, την συνεισφορά της κοινότητας και τη διεξαγωγή εράνων.

Και οι δράσεις δεν σταματούν εδώ:
• Έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή προϊόντων (παιχνίδια, κούπες και μπλουζάκια), αποκλειστικά από την ομάδα του καταφυγίου και τους εθελοντές, ώστε όποιος επιθυμεί να βοηθήσει να μπορεί μέσω της αγοράς των προϊόντων, να στηρίξει το πολύτιμο έργο μας μέσω της σελίδας μας στο ETSY https://www.etsy.com/shop/letsbesmartcharity
• Ένα ακόμη ευχάριστό μας εγχείρημα είναι η μηνιαία βράβευση επιχειρήσεων που μας στηρίζουν ή που απλά αποτελούν παράδειγμα pet friendly επιχειρήσεις. Το 2021 βραβεύσαμε 12 επιχειρήσεις ενώ συνεχίζουμε το έργο αυτό και το 2022 έχοντας ήδη βραβεύσει μια επιχείρηση για τον Ιανουάριο!
Οι επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε σε μόνιμη βάση και στις οποίες είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη στήριξη και βοήθεια που μας προσφέρουν είναι η Rolco Vianil, Ktenas Group, Brit Pet Food, Nutrican αλλά και το Leroy Merlin!

ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ:
Η ιστορία της Amelie

Ένα βράδυ καθώς περιμέναμε στην αίθουσα αναμονής της κλινική ζώων που συνεργαζόμαστε στη Βούλα εισήλθε ένας άνδρας που είχε μόλις βρει ένα άρρωστο γατάκι περίπου 3 μηνών στο δρόμο. Ήταν υποσιτισμένο, με εμφανές πρόβλημα στους οφθαλμούς και λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη και τα κόστη θεραπείας και αποκατάστασης. Μετά από συνεχή φροντίδα, περίθαλψη και αγάπη η Amelie ανάρρωσε από τη λοίμωξη του αναπνευστικού αλλά δυστυχώς ο κτηνίατρος αναγκάστηκε να προβεί σε εξόρυξη και των δύο οφθαλμών. Η ανάρρωσή της ήταν μια μεγάλη διαδικασία και όλοι την είχαμε λατρέψει τόσο, ώστε μια από τις κοπέλες της ομάδας μας αποφάσισε να την υιοθετήσει. Η Amelie αποδείχθηκε ιδιαίτερα τυχερή! Είναι τώρα περίπου 7 μηνών, χαρούμενη, ζει στη ζεστασιά και θαλπωρή του ανάδοχου γονέα της και αν και τυφλή η ζωή της είναι υπέροχη! Η ιστορία της Amelie μας διδάσκει πως όλα τα ζωάκια που βρίσκονται και ζουνστους δρόμους, υποσιτισμένα και ταλαιπωρημένα μπορούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον με τη βοήθειά μας.
Άλλωστε ο τρόπος που κάποιος αντιμετωπίζει ένα ζώο, είναι δείγμα παιδείας και πολιτισμού.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι ο κυριότερος σκοπός μας καθώς είναι βαρυσήμαντη για τη δημιουργία ενός πιο θετικού περιβάλλοντος για τα ζώα της Ελλάδας αλλά και για τη θετική ενέργεια και ενίσχυση της ηθικής αξίας των ανθρώπων σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Αναφορικά με αυτό διδάσκουμε τη φροντίδα αδέσποτων ζώων, προάγουμε την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σωστή διαχείρηση τους, διδάσκουμε τα οφέλη που προσφέρουν στους ανθρώπους, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές υποχρεώσεις. Ένα από τα παγκόσμια εκπαιδευτικά εγχειρήματά μας είναι τα S.M.A.R.T. βίντεο κινουμένων σχεδίων για παιδιά και ενήλικες που επεξηγούν με εκπαιδευτικό αλλά και συνάμα ευχάριστο τρόπο όσα πρέπει οι άνθρωποι να ξέρουμε για τα ζώα. Τα βίντεο έχουν δημιουργηθεί από επαγγελματία εικονολήπτη και σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων και είναι διαθέσιμα στα Αγγλικά, Ελληνικά και Αραβικά. Το κάθε βίντεο έχει διάρκεια 3-10 λεπτών.
Δημιουργήσαμε τον S.M.A.R.T. υπερήρωα Γιώργο, ο οποίος λειτουργεί ως παράδειγμα στα παιδιά διδάσκοντας τον τρόπο με τον οποίο αγαπάμε, σεβόμαστε και φροντίζουμε τα ζώα (Βίντεο #1 Ο Γιώργιος, ο Υπερήρωας). Στη σειρά μας διηγούμαστε την ιστορία της S.M.A.R.T. οικογένειας που αρχικά υιοθετεί ένα ζωάκι από ένα καταφύγιο και υποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η υιοθεσία από ένα καταφύγιο (Βίντεο #2 Υιοθέτησε, Μην Αγοράζεις).

O S.M.A.R.T. υπερήρωας Γιώργος διδάσκει στα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο αγαπάμε, σεβόμαστε και φροντίζουμε τα ζώα

Στα επόμενα επεισόδια μέσω των χαρακτήρων της S.M.A.R.T οικογένειας μαθαίνουμε για τη φροντίδα των ζώων (Βίντεο #3 Η Φροντίδα Ενός Υιοθετημένου Ζώου) και τη σημασία της στείρωσης σε αδέσποτα αλλά και σε ζώα συντροφιάς (Βίντεο #4 Η Σημασία της Στείρωσης). Το πέμπτο στη σειρά βίντεο επεξηγεί τη σημασία της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον καθαριστικών προϊόντων (Βίντεο #5 Καθαρό και Πράσινο Σπιτικό για Χαρούμενους ανθρώπους και Ζώα) ενώ πολύ σημαντικό και χρήσιμο είναι και το τελευταίο μέχρι τώρα βίντεο για τα οφέλη των ζώων σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, σε αυτιστικά παιδιά, σε ανθρώπους με διαταραχή μετατραυματικού στρες και σε πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας του έβδομου στη σειρά βίντεο που πραγματεύεται ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που ονομάζεται TNR (Παγιδεύω-Στειρώνω-Ελευθερώνω) για αδέσποτα ζώα.
Αναλύει τον τρόπο και όλα τα οφέλη που προσφέρει το πρόγραμμα. Τα προσεχή βίντεο θα αναλύουν θέματα όπως η παροχή πρώτων βοηθειών σε γάτες και σκύλους, την εκπαίδευση των ζώων και πολλά άλλα. Όλα τα βίντεο της σειράς μας περιλαμβάνουν επίσης στατιστικά, πολλές συμβουλές και ιστορίες ζώων.
Έχοντας δημιουργήσει ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό υλικό με τα βίντεο και τα αντίστοιχα τυπωμένα σημειωματάρια για τα παιδιά που συνοψίζουν το περιεχόμενό τους με ερωτήσεις και δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία τους (0-5 ετών, 5-7 ετών, 8-13 ετών, 14-18 ετών) και μετά από σκληρή προσπάθεια μας δόθηκε η έγκριση και ευκαιρία από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποτελέσουμε μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών και να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας στα σχολεία της Ελλάδας.

Επικοινωνία

Τέλος ένα ακόμη ευχάριστο μας εγχείρημα!
Κάθε μήνα δημιουργούμε ένα newsletter το οποίο αναρτούμε στην ιστοσελίδα μας και στέλνουμε ηλεκτρονικά σε ανθρώπους που έχουν υιοθετήσει κάποια γατούλα από εμάς,στους εθελοντές που μας έχουν επισκεφτεί και βοηθήσει στο καταφύγιο, σε χορηγούς κλπ. Το newsletter είναι προσβάσιμο σε όλους! Με την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να εγγραφείτε, να λαμβάνετε και να παρακολουθείτε όλα μας τα νέα! Επίσης κάθε εβδομάδα δημιουργούμε weekly campaigns, δύο που σχετίζονται με την συγκέντρωση κεφαλαίου, ένα που σχετίζεται με την υιοθεσία και ένα που αναλύουμε τα νέα μας, προσεχείς εκδηλώσεις κλπ!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εμάς και το έργο μας επισκεφτείτε το
https://www.letsbesmart-greece.org,
ή βρείτε μας στα social media:

Προσεχής Εκδήλωση

Διοργανώνουμε μια μεγάλη εκδήλωση για τη Διεθνή Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης προς τις γάτες στην Ελλάδα από τις 9 έως τις 20 Μαΐου συνεργαζόμενοι με τον “Trapking” Sterling Davis, τον διεθνώς αναγνωρισμένο ειδικό στο πρόγραμμα Παγιδεύω – Στειρώνω – Ελευθερώνω, τον μόνο ευσπλαχνικό τρόπο διαχείρισης του υπερπληθυσμού των γατών.
Ο Davis είναι ο μόνος Αφροαμερικανός διασώστης γατών στον κόσμο, και υπήρξε επαγγελματίας ράπερ για πολλά χρόνια προτού αφεριώσει τη ζωή του στις αδέσποτες και μη εξημερωμένες γάτες. Είναι ο ιδρυτής της Trapking Humane Cat Solutions, φιλοζωική μη κερδοσκοπική οργάνωση στις Η.Π.Α. και θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη Let’s Be S.M.A.R.T. υπερασπίζοντας την στείρωση των 2 εκατομμυρίων αδέσποτων και μη εξημερωμένων γατών στη χώρα.
Οι δυο μη κερδοσκοπικές οργανώσεις θα διδάξουν στους Έλληνες, την κρίση των αδέσποτων που βιώνει η χώρα μας. Σκεπτόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά ενεργώντας τοπικά, οι δυο οργανώσεις υποστηρίζουν πως χιλιάδες αδέσποτες γάτες μπορούν να διασωθούν από τη βαναυσότητα και την ταλαιπωρία που ζουν καθημερινά στην Ελλάδα.
Στο www.raptotrap.com μπορείτε να παρακολουθήσετε και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε με τον Davis.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares