home Γενικά, Επικαιρότητα, Συγκατοίκηση Υγεία κατοικιδίων: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για χαρούμενες & ασφαλείς γιορτινές μέρες!

Υγεία κατοικιδίων: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για χαρούμενες & ασφαλείς γιορτινές μέρες!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή ειρήνης, απόλαυσης και διασκέδασης.
Μέρος του σχεδιασμού γι’ αυτές τις ευχάριστες διακοπές αποτελούν η σωστή προετοιμασία του σπιτιού και η επιβεβαίωση της ασφάλειας της οικογένειας, των φίλων και των κατοικίδιών μας.

Τα κατοικίδια είναι αρκετές φορές σκανδαλιάρικα και η περιέργειά τους μπορεί να τα βάλει σε μπελάδες! Κάποια από τα ζητήματα που τίθενται παρακάτω μπορεί να φανούν υπερβολικά σε κάποιους, αλλά πολλοί κτηνίατροι αντιμετωπίζουν τέτοια ατυχήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Θα πρέπει, λοιπόν, να δοθεί περισσότερη προσοχή στη σωστή πρόληψη.
Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στο σπίτι και τα γιορτινά εδέσματα μπορεί να απειλήσουν την υγεία των τετράποδων φίλων μας. Αν και οι κηδεμόνες γνωρίζουν πώς να προστατεύσουν το κατοικίδιό τους, τοποθετώντας στολίδια και διακοσμητικά αρκετά ψηλά, ώστε να μην τα φτάνουν και αποφεύγουν να τους δίνουν επιβλαβείς για την υγεία τους λιχουδιές, μπορεί κάτι να μην πέσει στην αντίληψή σας ή κάποιος από τους καλεσμένους σας να παρακούσει τις εντολές σας.

Κάποια από τα ζητήματα που παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο μπορεί να φανούν υπερβολικά, αλλά πολλοί κτηνίατροι αντιμετωπίζουν τέτοια ατυχήματα κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Στολίδια, κορδέλες και περιτυλίγματα:

Τα πολύχρωμα στολίδια που χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, οι χρωματιστές κορδέλες για τα δώρα και η κορδέλα που χρησιμοποιείται για το δέσιμο της γαλοπούλας είναι αρκετά δελεαστικά για τα κατοικίδιά μας (ειδικά τις γάτες). Αν κάποιο από τα παραπάνω αντικείμενα καταναλωθεί από τα ζώα υπάρχει κίνδυνος για το πεπτικό σύστημά τους.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα:

Για να αποφύγετε ανεπιθύμητους τραυματισμούς, βεβαιωθείτε ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας είναι τοποθετημένο σωστά και σταθερά στη βάση του. Ένα πολύ παιχνιδιάρικο ζωάκι θα μπορούσε να τρέξει ή να σκαρφαλώσει πάνω στο δέντρο. Εάν το κατοικίδιό σας έχει πρόσβαση στο δωμάτιο με το δέντρο, θα ήταν πολύ χρήσιμη η τοποθέτηση των καλωδίων σε ύψος όπου δεν θα φτάνουν τα ζώα, καθώς και η τοποθέτηση του δέντρου σε μια γωνία του δωματίου. Επίσης, τα γυάλινα στολίδια που μπορεί να πέσουν στο έδαφος και να σπάσουν, είναι πολύ επικίνδυνα.
Τα θραύσματα από τα γυαλιά μπορεί να εισχωρήσουν στα πέλματα του ζώου ή μπορεί ακόμη και να τα μασήσουν. Προσπαθήστε να μην παραφορτώσετε το δέντρο σας ή να μην τοποθετείτε τα στολίδια στις άκρες.

Διακοσμητικά φυτά:

Διακοσμητικά φυτά όπως ο πρίνος (γκι) που επιλέγεται, κατά κύριο λόγο, ως στολισμός κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, μπορεί να είναι τοξικός αν καταναλωθεί από τα ζώα. Η κατανάλωση του πρίνου συνοδεύεται με αναταραχή του πεπτικού και νευρικού συστήματος. Το γκι μπορεί να προκαλέσει πολλές ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα, κατάπτωση του νευρικού συστήματος και κάποια σωματικά συμπτώματα, όπως αρρυθμίες, δυσκολία στην αναπνοή, αστάθεια κ.λπ. Εάν είναι δυνατόν, κρατήστε τα κατοικίδιά σας μακριά από τέτοιου είδους φυτά.

Χριστουγεννιάτικες σοκολάτες:

Η σοκολάτα αποτελεί παραδοσιακό γλύκισμα σε κάθε εορταστική περίσταση, είναι αγαπητή από ανθρώπους και ζώα, ειδικά από τους σκύλους. Η σοκολάτα περιέχει διεγερτικά, όπως θεοβρομίνη και καφεΐνη. Αυτά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε πικρές σοκολάτες. Μία ποσότητα 23 γρ. πικρής σοκολάτας είναι αρκετή για να προκαλέσει δηλητηρίαση σε έναν μικρόσωμο σκύλο. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης λόγω σοκολάτας είναι τάσεις για εμετό, διάρροια, υπερκινητικότητα και αρρυθμίες. Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν θα πρέπει να αφήνετε σοκολάτα σε μέρη όπου το κατοικίδιό σας έχει πρόσβαση. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί, ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και κατά συνέπεια σε ενοχλήσεις στο πάγκρεας.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares