home Πτηνά Παπαγάλοι Forpus (Parrotlet)

Παπαγάλοι Forpus (Parrotlet)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sharing is caring!

Τα Forpus είναι μια οικογένεια Νεοτροπικών παπαγάλων μικρού μεγέθους που ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των Ψιττακών. Τα πουλιά αυτά σε σχέση με τα αλλά που ζούνε στην περιοχή του Αμαζονίου θεωρούνται μινιατούρες και πράγματι ανήκουν στα μικρότερα είδη παπαγάλων.

Γράφει ο Παναγιώτης Βραννάς Αθανασόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής ένωσης κριτών πτηνών συντροφιάς ETK-ΕΟΟ.

Το μέγεθος τους είναι περίπου 11 εκ. Στο είδος αυτό παρατηρούνται 9 διαφορετικά είδη. Τα Forpus coelestis, Forpus passerines, Forpus cyanopygius, Forpus xanthopterygius, Forpus spengeli, Forpus xanthops, Forpus modestus, Forpus conspicilatus και Forpus crassirostris.
Οι παπαγάλοι της οικογένειας των Forpus παρουσιάζουν σεξουαλικό διμορφισμό ανάμεσα στα δυο γένη. Μερικά είδη Forpus δεν έχουν τόσο μεγάλες διάφορες ανάμεσα τους αλλά πάντα μπορείς να ξεχωρίσεις τα αρσενικά από τα θηλυκά. Αρκετά μέλη αυτής της οικογένειας αναπαράγονται σε αιχμαλωσία. Είναι εξαιρετικά κοινωνικά πτηνά για αυτό πρέπει πάντα να τα κρατάτε σε ζεύγη. Είναι συχνό φαινόμενο να παρουσιάζουν σημάδια κατάθλιψης σε περιπτώσεις που δεν έχουν παρέα. Όπως όλοι οι άλλοι παπαγάλοι περνούν την ημέρα τους κελαηδώντας ή σκαρφαλώνοντας στο κλουβί τους. Είναι εξαιρετικά περίεργα πουλιά για αυτό πρέπει να δείχνετε προσοχή στα υλικά που υπάρχουν μέσα στο κλουβί τους γιατί πολύ εύκολα μπορούν να κομματιάσουν τοξικά υλικά και να τα καταπιούν.
Το είδος αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην αναπαραγωγή, το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επιθετικά εάν δεν τους αρέσει το πουλί που τους έχουμε δώσει για σύντροφο. Τόσο τα θηλυκά όσο και τα αρσενικά μπορούν να επιτεθούν και να σκοτώσουν το ταίρι τους εάν δεν είναι του γούστου τους. Στην αιχμαλωσία εκτρέφονται 7 είδη Forpus. Κατά κύριο λόγο κάθε θηλυκό γεννά από 6 αυγά το οποία και επωάζει για 21-23 μέρες.

Forpus coelestis

Το Forpus coelestis είναι το δημοφιλέστερο είδος από την οικογένεια των Forpus, ζει στο Εκουαδόρ και στο Περού σε τροπικά δάση αλλά και σε πεδιάδες κοντά σε μεγάλες πόλεις. Το μέγεθος τους είναι περίπου 14 εκ. ενώ το βάρος τους δεν ξεπερνά τα 50 γρ. Τα coelestis έχουν κυρίως πράσινο – λαδί χρώμα. Τα αρσενικά χαρακτηρίζονται από το έντονο μπλε ουροπήγιο τους καθώς και τα μπλε φτερά στις φτερούγες και τα ματιά τους. Τα θηλυκά πουλιά είναι πιο μουντά σε χρώμα και δεν έχουν καθόλου μπλε. Το είδος αυτό εντάχθηκε σαν καινούριο είδος το 1847 από τον John Lesson.

Forpus passerinus

Το είδος αυτό ζει σε μια πολύ μεγάλη έκταση.
Μπορούμε να το συναντήσουμε στην Κολομβία την Βενεζουέλα την Γουιάνα την Βραζιλία την Τζαμάικα κ.α. Tο μέγεθος τους είναι 12 εκ. και το βάρος τους 25 γ. Και αυτό το είδος παρουσιάζει σεξουαλικό διμορφισμό. Το αρσενικό έχει έντονο πράσινο χρώμα και λαμπερό μπλε χρώμα εσωτερικά της φτερουγάς του. Τα θηλυκά πουλιά δεν έχουν καθόλου μπλε χρώμα αλλά παρουσιάζουν μια αχνή κίτρινη λωρίδα στο μέτωπο τους. Στο είδος αυτό παρατηρούνται άλλα τέσσερα υποείδη τα Forpus passerines viridissimus, Forpus passerines deliciosus, Forpus passerinus cyanochlorus και Forpus passerinus cyanophanes.
Το είδος αυτό καταγράφτηκε για πρώτη φορά το 1758 από τον Richard Linnaeus.

Forpus xanthopterygius

Τα πουλιά αυτά ζουν στην Γουιάνα και στην ανατολική Βραζιλία. Είναι το μικρότερο είδος από αυτή την οικογένεια, το μέγεθος τους δεν ξεπερνάει τα 10 εκ. Το σώμα τους είναι κυρίως πράσινο. Στο αρσενικό, οι φτερούγες από το πάνω μέρος είναι ελαφρώς μπλε και από κάτω έχουν σκούρο μπλε χρώμα. Και εδώ τα θηλυκά δεν παρουσιάζουν καθόλου μπλε χρώμα αλλά έχουν κίτρινο χρώμα στο μέτωπο τους. Τα πουλιά αυτά ζουν σε σμήνη των 20 – 50 ατόμων.
Σε αυτό το είδος υπάρχουν δυο υποείδη τα orpus xanthopterygius flavissimus και τα Forpus xanthopterygius flavescens. Το είδος αυτό καταγράφτηκε για πρώτη φορά το 1824 από τον βιολόγο Spix.

Forpus conspicilatus

To Forpus conspicilatus είναι άλλο ένα είδος της οικογένειας των Forpus. Ζει στην Κολομβία, την Βενεζουέλα και τον Παναμά. Το μέγεθος του είναι 13εκ. και το βάρος του 30γρ. Κατά κύριο λόγο τα πουλιά αυτά έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, σε αλλά σημεία λίγο πιο γκρι και σε αλλά πιο έντονο πράσινο. Τα αρσενικά πουλιά έχουν έντονο μπλε βιολετί χρώμα στο ουροπήγιο και την κάτω μεριά της φτερούγας ενώ γύρω από τα ματιά τους υπάρχει ένας μπλε δακτύλιος από φτερά. Τα θηλυκά έχουν έντονο πράσινο χρώμα αλλά καθόλου μπλε. Το είδος αυτό ζει σε μεγάλα σμήνη των 100 – 200 ατόμων. Κουρνιάζουν όλα μαζί στο ίδιο δέντρο και τρέφονται ομαδικά από γειτονικά δέντρα με σπόρους, φρούτα και φύλλα.
Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τα ζευγάρια χωρίζονται. Στο είδος αυτό θα συναντήσουμε δυο υποείδη τα Forpus conspicilatus caucae και τα Forpus conspicilatus metae.

Forpus xanthops

Το είδος αυτό είναι το μεγαλύτερο από όλα τα Forpus, το μήκος του είναι 14,5εκ. και το βάρος του 55γρ. Ζει μόνο στο ανατολικό Περού. Το είδος αυτό ανήκει στα υψηλού κίνδυνου προς εξαφάνιση καθώς το φυσικό τους περιβάλλον γίνεται όλο ένα και μικρότερο. Τα Forpus xanthops είναι κυρίως πράσινου χρώματος, παρόλα αυτά η μάσκα του προσώπου τους έχει έντονο κίτρινο χρώμα που κατεβαίνει μέχρι το στήθος και μπλέκεται με το πράσινο χρώμα. Στο ράμφος τους υπάρχει μια μαύρη λωρίδα που συχνά περιορίζεται μόνο κοντά στην βάση του ράμφους. Στα αρσενικά το ουροπήγιο έχει σκούρο μπλε χρώμα ενώ στα θηλυκά είναι γαλάζιο. Στο είδος αυτό δεν υπάρχουν υποείδη. Tα Forpus Xanthops καταγράφτηκαν για πρώτη φορά το 1895 από τον Αμερικανό ερευνητή Mathew Salvin.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
shares