home Γάτα, Φυλές Γάτα Βαν Τουρκίας

Γάτα Βαν Τουρκίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Φιλομαθές μου κοινό σας καλημερίζω και σήμερα θα σας μιλήσω για μια υπέροχη φυλή γάτας, την περίφημη Γάτα Βαν Τουρκίας (ή Τούρκικη Βαν, ή Τούρκικη Γάτα Βαν)! Πρόκειται για μια από τις πιο αρχαίες ράτσες γάτας (πφφ η λέξη “ράτσα” δεν μου αρεσει ιδιαιτερα, τώρα που το σκέφτομαι) με αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα δούμε παρακάτω!

Γράφει ο Τσίτσος η γάτα, www.tsitsosthecat.gr

Διαβάστε τις επόμενες παραγράφους και ανακαλύψτε τα πάντα για τον χαρακτήρα της, την εμφάνισή της, την καταγωγή της και την φροντίδα της! Όμως μην ξεχνάτε όσο διαβάζετε αυτό το άρθρο ότι ακόμη και οι πιο ακαταμάχητες φυλές γάτας δεν πιάνουν μια μπροστα στον Τσιτσάρα!
Να μην ξεχνάμε τα βασικά, την αλφαβήτα της γάτας, που να πάρει το καλό!

Εμφάνιση

Η εμβληματική εμφάνιση μιας γάτας Βαν ξεκινάει το δίχως άλλο από την υπέροχη γούνα της.
Συνήθως είναι ημιμακρύτριχη και χαρακτηριζεται από πολύ συγκεκριμένους χρωματισμούς! Το μεγαλύτερο μέρος του σώματός της έχει λευκή γούνα ενώ στο κεφάλι και την ουρά υπάρχουν χρώματα, με κυρίαρχο ένα υπέροχο πορτοκαλί!
Όσο για την ουρά… τι να πει κανείς για την φουντωτή ουρά της, είναι υπέροχη, θυμίζει την ουρά του ρακούν με δαχτυλίδια διαφορετικών αποχρώσεων. Έχουν συνήθως μακρύ σώμα σε σχέση με το ύψος τους και το μέσο βάρος τους είναι στα θηλυκά γύρω στα 5 και στα αρσενικά γύρω στα 7 κιλά, είναι δηλαδή μάλλον μεσαίου προς μεγάλο μεγέθους γάτες!! Τα πίσω πόδια συνήθως είναι λίγο πιο ψηλά από τα μπροστινά, τα πέλματα είναι… γούνινα ένω το κεφάλι έχει σχήμα σφηνοειδές! Προκειται για στιβαρά ζώα!

Χαρακτήρας

Οι γάτες Βαν χαρακτηρίζονται από την τρυφερότητα απέναντι στους κηδεμόνες τους, ενώ μπορεί να είναι ντροπαλές και συνεσταλμένες με τους αγνώστους! Είναι γενικά χαλαρή, ένας ήσυχος χαρακτήρας ενώ είναι έξυπνη, δραστήρια και ιδιαίτερα εκφραστική! Όταν εκδηλώνει τη στοργή, την τρυφερότητά και την αφοσίωσή της στους αγαπημένους της είναι πραγματικά ακαταμάχητη! Μπορεί να ζήσει μια χαρά εντός και εκτός σπιτιου (πάντα κατά τη γνώμη μου σε προστατευμένο περιβάλλον) ενώ βρήκα σε πολλές αναφορές να επισημάνεται ότι ίσως δεν ειναι πολύ κατάλληλη για παιχνίδι με μικρά παιδιά, καθώς θεωρείται ότι παίζει κάπως άξεστα!

Ιστορία

Όπως προαναφέραμε είναι μια αρχαία φυλή που εξελίχθηκε στην περιοχή της Λίμνης Βαν, κοντά και κοντά σε διάφορα χωριά και κωμοπόλεις που έχουν αυτό το το όνομα (σ.σ. Βαν), στα σύνορα Τουρκίας με το Ιράν.
O θρύλος λέει οτι η Γάτα Βαν έφτασε μέσω της Κιβωτού του Νώε στο Όρος Αραράτ και από εκει βούτηξαν στο νερό και κατευθύνθηκαν στη λίμνη Βαν όπου και εγκαταστάθηκαν.
Η ιστορία λέει ότι οι γάτες της φυλής εξελίχθηκαν για τη ζωή στη λίμνη που μπορούσε να τις δροσίζει τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες.
Έτσι έγιναν εξαιρετικές κολυμβητές και ερωτοτροπούσαν με τους ψαράδες για ένα νόστιμο μεζεδάκι! Κάπως έτσι πιθανώς εξελίχθηκε και το τρίχωμά της που είναι αδιάβροχο και στεγνώνει πολύ γρήγορα, για την καλή προσαρμογή της σε περιβάλλον με νερό.
Η φυλή πήρε το όνομα Βαν για να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γάτα της Τουρκίας την Γάτα Άγκυρας!
Η φυλή εξαπλώθηκε στη Νοτιοδυτική Ασία, στο Ιράν, το Ιράκ και την Τουρκία ενώ πρώτη φορά έφτασε στην Αγγλία το 1955 από δύο Βρετανίδες την Λάρα Λούσινγκτον και τη Σόνια Χάλιντεϊ, ενώ στις ΗΠΑ μόλις το 1982!

Υγεία / Περιποίηση

Λόγω του πλούσιου τριχώματός της η γάτα Βαν χρειάζεται μέτρια περιποίηση αν και η δημιουργία κόμπων στη γούνα της είναι σπάνια!
Πρόκειται για μια φυλή με σπάνια προβλήματα υγείας διότι είναι μια φυσική φυλή που δεν προέκυψε από “βεβιασμένες” επιλεγμένες διασταυρώσεις. Κατά το Καλοκαίρι η γάτα χάνει μεγάλο μέρος του τριχώματός της που αναπληρώνεται τους κρύους μήνες! Ωστόσο η ουρά της παραμένει φουντωτή!

Περίεργα Facts

 • Ένα χαρακτηριστικό για το οποίο φαίνεται να ξεχωρίζει η Γάτα Βαν είναι η συχνή εμφάνιση ετεροχρωμίας στα μάτια της (odd eyes) αν και δεν είναι απαραίτητο. Αν και συχνά τα μάτια είναι είτε κεχριμπαρένια είτε γαλάζια συχνά συναντάμε δύο χρώματα κάτι αρκετά συχνό σε γάτες με λευκή γούνα – και όπως προαναφέραμε η λευκή γούνα κυριαρχεί στη γάτα Βαν!
 • Συχνά μια αρσενική γάτα Βαν μπορεί να είναι… τεράστια, φτάνοντας κοντά τα 10 κιλά!
 • Η λατρεία τους για το νερό είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους, όντας μια από τις λίγες φυλές γάτας που εκτιμούν το νερό!
 • Το 1990 ένα τεράστιο άγαλμα με μια Βαν και τα μικρά της τοποθετήθηκε στην είσοδο της πόλης Βαν.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares