home Ενυδρείο Ενυδρεία: 6 λόγοι για να τους… ανοίξετε το σπίτι σας

Ενυδρεία: 6 λόγοι για να τους… ανοίξετε το σπίτι σας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Τα ενυδρεία στολίζουν τον χώρο μας, χαλαρώνουν το μυαλό, μας κρατούν συντροφιά και γενικότερα μας κάνουν καλό.
Εάν σας έχει μπει η σκέψη να πάρετε το δικό σας ενυδρείο, διαβάστε παρακάτω τους λόγους που θα σας κάνουν να περάσετε στην πράξη.

Γράφει η Μαριάννα Κουρκούνη, δημοσιογράφος

Ένα ενυδρείο δεν είναι απλά κάτι ωραίο για να κοιτάμε ή ένα αντικείμενο να “στολίσουμε” μια γωνιά του δωματίου. Τα οφέλη του είναι πολύ περισσότερα και πιο σύνθετα απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Η χαοτική καθημερινότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής δημιουργούν άγχος, που δεν μπορούμε να αποβάλλουμε. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, το ενυδρείο μας βοηθά να χαλαρώσουμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να έχουμε πιο γαλήνιο ύπνο. Και ως ένα ζωντανό κομμάτι του σπιτιού, το ενυδρείο προσφέρει πάνω απ΄όλα θαλπωρή. Εκτός αυτού, είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο και για τα μικρά παιδιά. Όποια και αν είναι η ηλικία τους, μπορούν να βοηθούν στις δουλειές του ενυδρείου, όπως στο τάισμα των ψαριών, την αλλαγή του νερού και το καθάρισμα. Μεγαλώνοντας μπορούν να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για την ευζωΐα των… κατοίκων του, αναπτύσσοντας ένστικτα που θα τα βοηθήσουν αργότερα στη ζωή τους, όπως για παράδειγμα το να είναι ανεξάρτητα και υπεύθυνα. Γι’ αυτό και στο εξωτερικό το ενυδρείο έχει μπει στην τάξη και χρησιμοποιείται ως εργαλείο του εκπαιδευτικού, που προσπαθεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών για μαθήματα όπως η βιολογία, η χημεία, η φυσική κ.ά. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του να έχει κάποιος ενυδρείο είναι ότι βάζει στο σπίτι του ένα κατοικίδιο, μια συντροφιά, που δεν προκαλεί τις (δυστυχώς συχνές) διενέξεις με τους γείτονες ή τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, που προκύπτουν με άλλα κατοικίδια.
Εάν κάτι από όλα αυτά σας κέντρισε το ενδιαφέρον, διαβάστε παρακάτω γιατί το να εγκαταστήσετε ένα ενυδρείο στο σπίτι σας μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχετε πάρει.

Βελτιώνουν την υγεία μας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί βλέπετε ενυδρεία σε επαγγελματικούς χώρους υγείας όπως ιατρεία, οδοντιατρεία και κέντρα θεραπείας και ευεξίας;
Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η άποψη ότι τα ενυδρεία έχουν θετικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου έχει επιβεβαιωθεί από πολλές έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως και οι οποίες έχουν καταλήξει στα εξής τέσσερα βασικά πλεονεκτήματα: μείωση του στρες, της αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παλμών και βελτίωση της κατάστασης ασθενών με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Όπως ο ήχος από κελαρυστά ρυάκια ή τον ωκεανό μας γαληνεύει, έτσι και τα ενυδρεία λειτουργούν ως ένα συνεχές χαλαρωτικό εφέ στον χώρο μας. Η θεραπευτική δράση των ενυδρείων, αν και δεν είναι ακόμα επίσημα αναγνωρισμένη, είναι μέρος της Ζωοθεραπείας, δηλαδή της θεραπείας με τη διαμεσολάβηση ζώου.
Έρευνες1 σε ενυδρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Η.Π.Α. έχουν δείξει πως το να παρατηρεί κάποιος ένα ενυδρείο αυξάνει το αίσθημα της χαλάρωσης και μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά και το μυϊκό σύστημα. Άλλη έρευνα2 που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’90, επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι τα ενυδρεία βοηθούν ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Βασικό συμπέρασμα της συγκεκριμένης έρευνας, που διεξήχθη σε γηροκομεία, είναι ότι οι ασθενείς που έχουν στον χώρο τους ενυδρεία με ζωηρά χρώματα έχουν αυξημένη όρεξη και είναι πιο ήρεμοι. Άλλωστε, το υγρό στοιχείο είναι το πρώτο στο οποίο εκτίθεται το έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας του πριν γεννηθεί. Τι πιο φυσικό από το να νιώθουμε πιο χαλαροί με ένα ενυδρείο στο σπίτι;

1. Θαλάσσιο οικοσύστημα & ψυχική ευεξία: Μια προκατακτική εξέταση των αποτελεσμάτων της σταδιακής έκθεσης σε περιβάλλον ενυδρείου/ Deborah Cracknell, Mathew P. White, Sabine Pahl, Wallace J. Nichols & Michael H. Depledge (2016) – Περιβάλλον & Συμπεριφορά, SAGE Journals
2. Πώς τα ψάρια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία ασθενών με τη νόσο του Αλτσάιχμερ, σε ό,τι σχετίζεται με τη διατροφή και τον ύπνο/ Nancy Edwards (1999) – Πανεπιστήμιο Purdue.

Αυξάνουν την παραγωγικότητά μας

Ένα έμμεσο όφελος που έχουμε χάρη στα ενυδρεία είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Θα μου πείτε, τι σχέση μπορεί να έχει ένα ενυδρείο με το αν είμαι αρκετά αποδοτικός/ή στη δουλειά μου; Κι όμως, είναι πολύ απλό. Ενώ κάποιοι τυχεροί λειτουργούν καλύτερα υπό πίεση, οι περισσότεροι ανήκουμε στην κατηγορία που το άγχος μας “μπλοκάρει” και μας αποσυντονίζει.
Όταν είμαστε αγχωμένοι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο από το σύνηθες για να τελειώσουμε μια δουλειά. Χάνουμε ενέργεια προσπαθώντας να βάλουμε σε τάξη το χάος, είτε αυτό σημαίνει να τακτοποιήσουμε το σπίτι μας είτε να τελειώσουμε τις εργασίες μας όπως και όταν πρέπει.
Επειδή, όμως, όπως είπαμε το ενυδρείο είναι κάτι το χαλαρωτικό, μπορεί να επηρεάσει έμμεσα την ψυχική μας κατάσταση και να μας βοηθήσει να διώξουμε το στρες και να εστιάσουμε στη δουλειά μας. Αντιμετωπίζοντας αρνητικά συναισθήματα και ψυχοφθόρες καταστάσεις αποτελεσματικά, μπορούμε να συνεχίσουμε ήρεμοι την καθημερινότητά μας. Ένα πολύτιμο όφελος ειδικά για όσους δουλεύουν από το σπίτι ή περνούν πολλές ώρες μέσα σε αυτό.

Τα ψάρια είναι “εύκολα” κατοικίδια

Σίγουρα τα ψαράκια υστερούν σε διαδραστικότητα σε σχέση με άλλα κατοικίδια, όπως σκυλάκια και γατάκια. Ωστόσο έχουν περιορισμένες ανάγκες σε φροντίδα, γεγονός που τα κάνει πολύ καλά και βολικά κατοικίδια.
Δεν χρειάζονται βόλτες ή ακριβές τροφές, δεν μαδάνε, δεν εμβολιάζονται, δεν χρειάζονται αμπούλες ή παρασιτικά, δεν πηγαίνουν στον κτηνίατρο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.
Δεν χρειάζονται καινούργια παιχνίδια κάθε τρεις και λίγο, δεν έχουν ατυχήματα που μπορεί να βγάλουν ένα νοικοκυριό εκτός προϋπολογισμού.
Το ψαράκι σου δεν θα σε κοιτάξει θλιμμένο όταν φεύγεις, ούτε θα γαβγίζει ασταμάτητα στο μπαλκόνι. Δεν θα κάνει ζημιά επειδή βαριέται, δεν θα σου ζητήσει λιχουδιές ή να φάει από το φαγητό σου, ούτε θα μασουλήσει τον καναπέ. Δεν θα ρίξει τις κουρτίνες παίζοντας ούτε θα λερώσει μες στο σπίτι.
Και το καλύτερο: είναι παντελώς αθόρυβα! Ένα ήρεμο σπίτι ειναι αυτό ακριβώς που ψάχνουμε όταν γυρίζουμε σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, έχοντας περάσει ώρες στο τηλέφωνο, σε συσκέψεις, κολλημένοι στην κίνηση ή μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.

Είναι εντυπωσιακά & καλαίσθητα

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αγορά ενός ενυδρείου είναι ότι είναι απλώς… πανέμορφο! Πολύχρωμα ψάρια όπως γκουράμι, γκάπι και κλόουν κολυμπούν νωχελικά μες στο νερό, σε ένα περιβάλλον γεμάτο κοράλια, βραχάκια, δεντράκια και άλλα φυσικά διακοσμητικά. Μπαινοβγαίνουν σε “ναυάγια” και συνυπάρχουν σε ένα εντυπωσιακό μίνι οικοσύστημα, που κερδίζει μονομιάς τα βλέμματα και ομορφαίνει τον χώρο μας, είτε αυτός είναι σαλόνι, είτε υπνοδωμάτιο, χωλ κλπ.
Προσοχή όμως, γιατί όπως και στην ανθρώπινη συγκατοίκηση, έτσι και στην συμβίωση των ψαριών στο ενυδρείο, καθοριστικό ρόλο παίζει η συμβατότητα μεταξύ τους. Γι’ αυτό και πριν επιλέξουμε τους νέους συγκατοίκους μας, θα πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό ή να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένα και ενημερωμένα pet shops.

Κάνει καλό στα παιδιά

Μπορεί τα μικρά παιδάκια να μην μοιράζονται τις αγωνίες και τα άγχη μας και να μην έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, όμως ένα ενυδρείο κάνει πολύ καλό και σε αυτά. Αρχικά, ο γονιός μπορεί να χρησιμοποιήσει το ενυδρείο για να μάθει στο παιδί του για τη φύση, να το εμπνεύσει να διαβάσει και να σκεφτεί. Πώς αναπνέουν τα ψάρια; Μπορούν να μας ακούσουν; Κάθε πότε και πώς κοιμούνται; Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις ερωτήσεις που μπορούν να ξυπνήσουν πολλές απορίες στο μυαλό των παιδιών και να γεννήσουν την περιέργεια και την όρεξη για μάθηση.
Επιπλέον, μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά σε παιδιά με μειωμένη κοινωνικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς και άλλα παρόμοια θέματα.
Δουλειές που σχετίζονται με το ενυδρείο, όπως το τάισμα των ψαριών, το καθάρισμα, η αλλαγή του νερού κ.ά. μπορούν να ωθήσουν το παιδί να γίνει πιο ανεξάρτητο και υπεύθυνο και να μυθεί στην φιλοζωΐα από μικρό, φροντίζοντας και προσέχοντας πλάσματα που εξαρτώνται από αυτό. Περνώντας χρόνο μπροστά στο ενυδρείο και στα ψάρια, το παιδί εστιάζει σε μια θετική απασχόληση παίρνοντας τα μάτια του από την τηλεόραση ή το tablet και είναι πιο δεκτικό στην επαφή με τον γονιό. Και φυσικά ένα παιδάκι δεν χρειάζεται ένα τεράστιο ενυδρείο για να παίξει. Η φαντασία του μπορεί να γεννήσει ιστορίες και περιπέτειες ακόμα και μπροστά από ένα μικρό ενυδρείο με ένα χρυσόψαρο!

Θεωρούνται πηγή αφθονίας

Λόγω της ζωογόνου φύσης του, το νερό στην κινεζική κουλτούρα έχει συνδεθεί με την αφθονία και τον πλούτο. Γι’ αυτό και όσοι ενστερνίζονται την ανατολική φιλοσοφία, βλέπουν το ενυδρείο ως πηγή θετικής ενέργειας για το σπίτι τους. Σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του φενγκ σούι, εάν τοποθετηθούν σωστά μέσα στον χώρο, τα ενυδρεία φέρνουν αφθονία, χρήματα και επαγγελματική επιτυχία. Το κατάλληλο σημείο σημείο (σημείο “Ju Qi”) για να το τοποθετήσουμε είναι συνήθως διαγώνια της εισόδου ενός δωματίου, πχ. του σαλονιού ή της κεντρικής εισόδου. Άλλες καλές περιοχές είναι το νοτιοδυτικό, το βορειοδυτικό, το δυτικό και το βόρειο τμήμα της οικίας. Ιδανικά, το ενυδρείο μας θα πρέπει να είναι κυκλικό ή παραλληλόγραμμο και τοποθετημένο μπροστά σε τοίχο για στήριξη.
Ο αριθμός των ψαριών θεωρείται ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε. Γενικά, για να είμαστε σε αρμονία με την ασιατική φιλοσοφία του Γιν και Γιανγκ, καλύτερους οιονούς φέρνει ο μονός αριθμός ψαριών (1, 3, 5, 7…) και όχι ο ζυγός. Άλλες θεωρίες μιλούν για το είδος των ψαριών, το χρώμα τους κλπ. Ακόμα όμως και αν δεν πιστεύουμε ιδιαίτερα στην έννοια και στη δύναμη του φενγκ σούι, γιατί να πούμε όχι σε λίγη τύχη παραπάνω;

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares