Αγκαλιά, μια κίνηση απόδειξης της αγάπης μας, του ενθουσιασμού μας ή ακόμα και του θαυμασμού προς ένα άτομο, μια κίνηση που προσφέρει ευχαρίστηση σε εκείνον που την κάνει και απόλαυση σε εκείνον που τη δέχεται.
Γράφει ο Δημήτρης Γραμματικάκης, Ιδρυτής Homefreetraining, Επαγγελματίας εκπαίδευτης σκύλων

Στην περίπτωση που αγκαλιάζουμε τον σκύλο μας όμως πόσο σίγουροι είμαστε πως εκείνος το απολαμβάνει; Επειδή δεν γνωρίζουμε πάντα, τότε παίρνει μέρος η επιστήμη που βρίσκεται πάντα κοντά μας για να μας βάζει σε τάξη και πολλές φορές να μας κατεβάζει από το συννεφάκι που έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας και στην προκειμένη περίπτωση να μας «φρενάρει» τα χέρια, όταν θέλουμε να κάνουμε μια αγκαλιά σε έναν άγνωστο σε μας σκύλο, έναν σκύλο που γνωρίζουμε ή τον αγαπημένο μας φίλο, τον σκύλο μας.
Σύμφωνα λοιπόν με πολλές έρευνες και αρκετούς σκύλους που παίρνουν μέρος σε αυτές, αποδείχτηκε ότι ένας σκύλος δεν είναι απαραίτητο ν’ απολαμβάνει την αγκαλιά ενός ανθρώπου ιδιαίτερα αν είναι δεδομένο πως του είναι άγνωστος. Ανέχεται όμως την αγκαλιά, όταν κάποιος του είναι γνώριμος, και ίσως έπειτα από κάποιο διάστημα δέχεται να αλληλεπιδρά με αγκαλιές υπό προϋποθέσεις.
Ένας σκύλος θέλει να έχει πάντα την επιλογή να φεύγει από μια κατάσταση που δεν γνωρίζει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά...
Θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε πως ένας σκύλος θέλει να έχει πάντα την επιλογή να φεύγει από μια κατάσταση που δεν γνωρίζει σε περίπτωση που κάτι «πάει στραβά» και θέλει επίσης να έχει πάντα την επιλογή να αποχωρήσει από μια δυσχερή θέση που θα βρεθεί. Αυτή η θέση μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε μια στιγμή ξαφνικά, ακόμα και έπειτα από ένα ευχάριστο γεγονός που συνέβαινε πριν λίγο χρονικό διάστημα όπως, όταν ένα σκύλος χαϊδεύεται και απολαμβάνει τη στιγμή και έπειτα πάει να αγκαλιαστεί ή να του φορεθεί ένας οδηγός περιπάτου. Εκεί λοιπόν θέλει να υπάρχει πάντα η επιλογή της εξόδου και μια σφιχτή αγκαλιά δεν του αφήνει αυτή την επιλογή. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει «έξοδος διαφυγής» για τον σκύλο τότε θα μπει σε διαδικασία άμυνας, θα εμφανίσει έντονα σημάδια ηρεμίας που ανήκουν στη γλώσσα σώματος του, τα σημάδια δηλαδή ενόχλησης του και τις κινήσεις που θα τον κάνουν να αποφύγει όσο μπορεί πιο άμεσα την αλληλεπίδραση. Μερικά από αυτά είναι:
• Γλείψιμο της μύτης
• Πίσω θέση αυτιών
• Σηκωμένο αριστερό μπροστά πόδι
Δύναμη στα πίσω πόδια με κίνηση προς τα πίσω
Και σε περίπτωση αγνόησης από την πλευρά μας των παραπάνω καθώς ίσως δεν τα γνωρίζουμε ή επειδή δεν έχουμε οπτική επαφή με τον σκύλο λόγω της αγκαλιάς τότε θα εμφανίσει κλιμακωτά σε γρήγορο ή μη ρυθμό τάσεις άμυνας, τάσεις τις οποίες εμείς μεταφράζουμε σαν επιθετικότητα και συνήθως αναφέρουμε ό,τι συνέβησαν «χωρίς λόγο» κάτι το οποίο φυσικά δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα καθώς ο σκύλος και η φύση του έχει μεριμνήσει να μας ενημερώσει και εμείς αγνοήσαμε. Σε περίπτωση λοιπόν που ο σκύλος δεν έχει την επιλογή να αποχωρήσει τότε γίνεται άκαμπτος, γρυλίζει, δείχνει τα δόντια του ή και δαγκώνει. Οπότε ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι ενδείξεις είναι εκεί και απλά εμείς συχνά δεν τις βλέπουμε.
Η phD Suzanne Hetts μας ενημερώνει πως εμείς οφείλουμε να αποφεύγουμε τέτοιες στρεσογόνες καταστάσεις για τους σκύλους και πως πολύ συχνά το να δώσουμε στοργή δεν επαρκεί, αλλά πρέπει να δώσουμε στοργή με τον σωστό τρόπο. Μια αγκαλιά μπορεί να αντικατασταθεί με έναν ύπνο μαζί με τον σκύλο μας ακουμπώντας ο ένας τον άλλον, μπορεί να αντικατασταθεί με αλληλεπίδραση παιχνιδιού και ομιλίας και πως είναι προτιμότερο να βρούμε όμορφα λόγια, μικρά χάδια που θα βοηθήσουν τον σκύλο να ξεδιπλώσει την άνεσή του και να εμφανίσει τις θετικές ορμόνες του εγκεφάλου όπως η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης. Το χάδι, το τρίψιμο στα αυτιά απελευθερώνει την ορμόνη αυτή ενώ η αγκαλιά απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους και σε συνάρτηση με αυτήν και επίσης απελευθερώνεται αδρεναλίνη, ώστε ο οργανισμός του σκύλου να αντιμετωπίσει την «δύσκολη» κατάσταση που του συμβαίνει.
Η αγκαλιά και το χάδι είναι διαδικασίες που πρωτίστως δίνουν ικανοποίηση σε εμάς και δευτερευόντως στον σκύλο. Αλήθεια σκεφτήκαμε ποτέ πως την ώρα που αγκαλιάζουμε σφιχτά τον σκύλο μας ικανοποιούμε πρωτίστως τη δική μας ανάγκη να βρεθούμε πολύ κοντά του;
Σκεφτήκαμε ποτέ πως κάτι τέτοιο δεν του αρέσει τόσο όσο εμείς πιστεύουμε; Έχουμε σκεφτεί επίσης πως υπάρχουν και σκύλοι που δεν τους αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές είτε γιατί έτσι έχει διαμορφωθεί ο χαρακτήρας τους είτε γιατί φοβούνται;

Mια αγκαλιά μπορεί να αντικατασταθεί με έναν ύπνο μαζί με τον σκύλο μας, αλληλεπίδραση παιχνιδιού και ομιλίας ή μικρά χάδια
Στη φύση του σκύλου η αγκαλιά υπάρχει μόνο σε μια κατάσταση ηρεμίας όπως ένας μεσημεριανός ύπνος, μια στάση ξεκούρασης όπως, όταν είναι ξαπλωμένος, όταν ξαπλώνει στον ήλιο και γίνεται με τα αγγίγματα από τα μπροστά πόδια, τον λαιμό και το μπροστά μέρος του στήθους. Σε καμία έντονη στιγμή δεν υπάρχει η αλληλεπίδραση της αγκαλιάς οπότε, όταν ένας σκύλος είναι ήρεμος, έχουμε πιθανότητες να ανεχτεί την αγκαλιά μας και αν εκείνη επαναληφθεί έχοντας αποδείξει στον σκύλο μας ότι μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα και έπειτα από έναν θετικό συνειρμό και το βασικότερο ότι έχει πάντα την επιλογή να απεγκλωβιστεί ανά πάσα στιγμή, τότε η αγκαλιά γίνεται θεμιτή και θελκτική και πολλές φορές τη ζητάει ο ίδιος ο σκύλος. Τότε και μόνο τότε ο σκύλος μας νιώθει την αγκαλιά και την εμπιστοσύνη, ώστε να είναι πλήρως δεκτικός και απόλυτα εξοικειωμένος με την αλληπεπίδραση της αγκαλιάς.

H αγκαλιά στη συμβίωτη και στην επαφή με τον σκύλο μας και είναι μια από τις πιο συχνές αλληλεπιδράσεις που κάνουμε μα τον σκύλο μας.
Στην αγκαλιά λοιπόν εκπαιδεύεται καθημερινά ο σκύλος μας και είναι υποχρέωσή μας να γνωρίζουμε όσο περισσότερα στοιχεία γίνεται για αυτήν.
- Γνωριζόμαστε σωστά με τον σκύλο!
- Αφιερώνουμε τον χρόνο που χρειάζεται για την αλληλεπίδραση της αγκαλιά!
- Ενισχύουμε με θετική εκπαίδευση και θετική ενίσχυση την αγκαλιά!
- Σεβόμαστε το μέτρο διάθεσης και δεκτικότητας του κάθε σκύλου!
- Αντιλαμβανόμαστε πόσο το ανέχεται, δέχεται ή τελικά απολαμβάνει την αγκαλιά ο σκύλος!
Η αγκαλιά στην συμβίωση και στην επαφή με τον σκύλο μας ανήκει πλέον στην καθημερινότητα μας και είναι μια από τις πιο συχνές αλληλεπιδράσεις που κάνουμε με τον σκύλο μας. Αν δώσουμε έμφαση και σε άλλες αλληλεπιδράσεις με τον σκύλο μας και σε άλλους τρόπους επικοινωνίας και στοργής τότε θα ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη του σκύλου και θα νιώθει ασφαλής κοντά μας. Τόσο ασφαλής που θα έρχεται από μόνος του να μας αγκαλιάσει, αφού θα του έχουμε αποδείξει πως σεβόμαστε τη φύση του και τις επιθυμίες του.