home Γάτα, Φυλές Ragdoll – η ήρεμη «πάνινη κούκλα»

Ragdoll – η ήρεμη «πάνινη κούκλα»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Η Ragdoll είναι μια από τις μεγαλόσωμες φυλές με ξεχωριστό χαρακτηριστικό το χρώμα του τριχώματος με τα σκούρα άκρα (Pointed) και τα υπέροχα μπλε της μάτια. Αν μιλάμε για ξεχωριστό χαρακτηριστικό βέβαια σε αυτή τη φυλή μας αρκεί να μεταφράσουμε το όνομα της και θα καταλάβουμε.

Γράφει ο Βασίλης Δημάκος, εκπαιδευόμενος κριτής FΙFe

Ragdoll (πάνινη κούκλα) λοιπόν γιατί η ηρεμία της, ο πράος χαρακτήρας της και η ευχαρίστησή της όταν δέχεται χάδια είναι τέτοια που πραγματικά θυμίζει πάνινη κούκλα. Μπορείς να την κάνεις ό,τι θέλεις κι εκείνη θα το απολαύσει χαλαρώνοντας μέχρι και τον τελευταίο μυ του σώματός της.
Οι πρώτες γάτες Ragdoll γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια το 1960, όπου προήλθαν από διασταύρωση μιας γατούλας χωρίς Πιστοποιητικό καθαροαιμίας (Pedigree) που είχε χαρακτηριστικά Περσικής με Ιερή γάτα Βιρμανίας. Το αποτέλεσμα ήταν κάποια από τα γατάκια να πάρουν αυτό το χρώμα με τα σκούρα άκρα όπως αναφέραμε και το αξιοσημείωτο είναι ότι τα συγκεκριμένα γατάκια ήταν πιο ήρεμα, πιο στοργικά, πιο υπάκουα και με την τάση να χαλαρώνουν σε κάθε σήκωμα ή αγκαλιά. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε μια νέα φυλή που σε λίγα χρόνια θα αποκτούσε πολλούς φανατικούς κηδεμόνες. Το 1971 ξεκίνησε η επιλεκτική αναπαραγωγή και το 1975 οριστικοποιήθηκε το πρότυπο της φυλής που είναι διαδεδομένο σήμερα σε όλα τα διεθνή μητρώα γάτας και δημιουργήθηκε η Διεθνής Ένωση Γάτας Ragdoll (IRCA).

Μορφολογία

Η Ragdoll είναι μεγαλόσωμη φυλή με μυώδες σώμα και ευρύ δυνατό στήθος. Μεσαίου μεγέθους αλλά ευρύ κεφάλι, στρογγυλωπό μέτωπο και με ελαφριά καμπύλη στη μύτη. Τα καλά αναπτυγμένα μάγουλα, το δυνατό πηγούνι και το εύρος στη μουσούδα της ολοκληρώνει την εικόνα της δυνατής γάτας. Τα αυτιά της είναι μεσαίου μεγέθους με ευρεία βάση και με στρογγυλεμένες άκρες.
Τα μεγάλα και οβάλ σε σχήμα μάτια της διακρίνονται από το έντονο μπλε τους χρώμα. Όσο πιο έντονος ο τόνος του μπλε τόσο πιο επιθυμητό.
Το τρίχωμα της έχει μεσαίο μήκος, είναι πυκνό, μαλακό με μεταξωτή αίσθηση και σαν να σχηματίζει χαίτη γύρω από το λαιμό. Η μακριά, πυκνή και φουντωτή ουρά της φθάνει ως τους ώμους.
Οι θηλυκές Ragdoll είναι σημαντικά μικρότερες σε μέγεθος από τους αρσενικούς. Είναι μια φυλή που έχει σχετικά πολύ αργή ανάπτυξη, έτσι δεν θα δούμε το πλήρες μέγεθος μιας Ragdoll νωρίτερα από τα 3 με 4 χρόνια της ηλικίας της.

Τα μεγάλα και οβάλ σε σχήμα μάτια της διακρίνονται από το έντονο μπλε τους χρώμα

Χρώματα

Όπως είπαμε και πριν οι Ragdoll είναι γάτες Pointed (με σκούρα άκρα) όσο αφορά το χρώμα τους και πάντα με μπλε μάτια. Τα χρώματα που είναι αναγνωρισμένες είναι Μαύρο (Seal), Μπλε (Blue), Σοκολά (Chocolate), Λιλά (Lilac), Κόκκινο (Red), Κρεμ (Cream), Τρίχρωμες (Tortie), καθώς και με Ραβδώσεις (Tabby). Τα παραπάνω χρώματα αναφέρονται στα σημεία (Points) όπου εμφανίζεται το σκουρότερο χρώμα. Τέλος επιτρέπονται και οι συνδυασμοί τους με λευκό, παράδειγμα με διχρωμία-Bicolour όπου έχουν την λεγόμενη μάσκα (V) στο πρόσωπό τους και λευκά ποδαράκια και κοιλίτσα καθώς και οι Mitted, με μια λευκή λωρίδα από το πηγούνι, την κοιλιά, ανάμεσα στα πόδια έως το πίσω μέρος στη βάση της ουράς.

Συμπεριφορά

Οι Ragdoll δεν είναι απαιτητικές γάτες και δεν απαιτούν την συνεχή προσοχή του ιδιοκτήτη τους, παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά κοινωνικές και απαιτούν συντροφιά. Δεν τους αρέσει να μένουν μόνες για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν αναφερθεί περιστατικά που ανέπτυξαν κάποιου είδους κατάθλιψη επειδή έμεναν μόνες τους για μεγάλο διάστημα. Μάλιστα οι ειδικοί της φυλής συνιστούν τη συμβίωση μαζί άλλη γάτα, σκύλο ή άλλο ζώο για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στρες και άγχους. Λατρεύουν την παρέα των παιδιών, την σπιτική θαλπωρή και δεν θα πουν όχι σε χάδια και αγκαλιές αγνώστων καθώς είναι εξαιρετικά φιλικές. Είναι σχετικά αδέξιες λόγω του μεγάλου μεγέθους και όγκου τους και δύσκολα θα τις δείτε σε ψηλά σημεία στο σπίτι.

Θέματα Υγείας

Όσο αφορά τα θέματα υγείας, οι Ragdoll μαζί με τις Siam έχουν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής, από 12 έως 15 χρόνια και στατιστικά αναφέρονται προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος καθώς και η κοινή πλέον ασθένεια στις περισσότερες γάτες, η Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια (HCM).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 αναπτύχθηκε-εφευρέθηκε ένα DNA Test όπου αναγνωρίζει το γονίδιο που προκαλεί την Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια (HCM) στις Ragdoll. Έτσι οι ανά την υφήλιο εκτροφείς, αναπαράγουν τις γάτες οι οποίες είναι αρνητικές αυτού του γονιδίου, προκειμένου να έχουν γατάκια απαλλαγμένα από HCM μιας και η ασθένεια αυτή είναι κληρονομική.

Λατρεύουν την παρέα των παιδιών, την σπιτική θαλπωρή και δεν θα πουν όχι σε χάδια και αγκαλιές αγνώστων καθώς είναι εξαιρετικά φιλικές.

Περιποίηση

Τέλος η περιποίηση του τριχώματος μιας Ragdoll είναι εύκολη υπόθεση αλλά απαιτείται συγκεκριμένος χρόνος και συχνότητα βουρτσίσματος, περίπου 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Το εξαιρετικά μαλακό, μεταξωτό και ποιοτικό τρίχωμά τους θέλει την απαραίτητη φροντίδα ώστε να μη κάνει κόμπους και τις περισσότερες φορές οι Ragdoll απολαμβάνουν την όλη διαδικασία.

Εκθέσεις Μορφολογίας

Οι Ragdoll αναγνωρίστηκαν στην FIFe (Federation Internationale Feline) το 1991 και διαγωνίζονται στην πρώτη (1η) κατηγορία μαζί με τις Περσικές (Persian), Εξωτικές (Exotic), Ιερές Βιρμανίας (Sacred Birman) και τις Τούρκικες Βαν (Turkish Van).

CREDITS: Ευχαριστούμε το εκτροφείο γατών Ragdoll από την Σουηδία – S*Eurovisions Superstar και τον κύριο Zvezdan Memedov, για τις υπέροχες φωτογραφίες που μας παραχώρησε.
Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ: https://eurovisions.se/

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares