home Γάτα, Εκπαίδευση Πως να ακούει η γάτα το όνομά της

Πως να ακούει η γάτα το όνομά της

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sharing is caring!

Καλή σας ημέρα! Χαίρομαι πολύ που έφτασε η ώρα για ένα ακόμη αρθράκι που απευθύνεται στα πολυαγαπημένα μου Κατοικίδια εν Δράσει.
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα (ή και όχι τόσο σημαντικό – ανάλογα από ποια οπτική θα το αντικρύσετε, διότι αν με ρωτάτε όλα είναι σχετικά). Αφήστε με να σας περιγράψω πως έχει η κατάσταση:

Γράφει ο Τσίτσος η γάτα, www.tsitsosthecat.gr

Έξω από το σπίτι σας σιγά σιγά έχει αρχίσει να μαζεύεται μια γατίσια ομήγυρη που έχει ψιλιαστεί τι ψυχούλα είσαστε, έχουν καταλάβει ότι δεν σας πηγαίνει καρδιά να βλέπετε τετράποδες γούνινες μπαλίτσες να πεινάνε, να σας κοιτάζουν με παρακλητικά μάτια και να βγάζουν κάτι γλυκές φωνούλες που σχεδόν συλλαβίζουν “καλέ δώσε μου λίγο ζουμερό κοτοπουλάκι, πεινάω, ΠΕΙΝΑΩ ΠΟΛΥ”. Χωρίς να το καταλάβετε πλέον έχουν μαζευτεί πολλές και σχεδόν βιώνετε μια ιδιότυπη συγκατοίκηση, χωρίς καλά καλά να το καταλάβετε. Θέλετε πλέον να τις ξεχωρίζετε, θέλετε να συνεννοήστε μαζί τους και σιγά σιγά συνειδητοποιείτε ότι έφτασε η ώρα να τους δώσετε τα παντοτινά ονόματά τους!
Και σε αυτό το σημείο σας έχω ένα ερώτημα:
Ενδιαφέρεστε να τους δώσετε ονόματα που υπάρχει μια κάποια πιθανότητα να τα ακούν και να ανταποκρίνονται ή θέλετε να κάνετε απλώς μια τρύπα στο νερό και τα βαφτίσετε με φιγουρατζίδικες ονομασίες που δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο περίπτωση να τις καταλάβουν και να σας ακούν όταν τις φωνάζετε;
Αν ανήκετε στη δεύτερη ομάδα μπορείτε να αποχωρήσετε εις ένδειξη διαμαρτυρίας! Αν ομως είστε στην πρώτη τότε βρίσκεστε στο σωστό σημείο! Ο Τσιτσάρας θα σας δώσει 4 καίριες οδηγίες για το πως να ονομάσετε τη γάτα σας ώστε εκείνη να σας ακούει! Ας ξεκινήσουμε:

1. Επιλέγουμε ονόματα με μια ή δύο συλλαβές
Παιδιά ας είμαστε λογικοί! Δεν θέλουμε να κάνουμε τη ζωή της γάτας μας δύσκολη. Προσπαθούμε να την διευκολύνουμε να μάθει το όνομά της χρησιμοποιώντας μικρά ονόματα μέχρι δύο συλλαβές. Ξεχάστε ονόματα όπως Κλυταιμνήστρα, Ναπολέων, Τσελαλεδίμπεης, γιατί θα έχετε χάσει το παιχνίδι από μιας αρχής!
Αν μάλιστα έχετε κάνει το λάθος να δώσετε στη γάτα σας ένα μακροσκελές όνομα και δεν θέλετε να το αποχωριστείτε για κανένα λόγο, κάντε μια προσαρμογή, που να πάρει το καλό! Πχ αν η γάτα σας ονομάζεται Περικλής κάντε το Πέρης!
Απλό; Εξαιρετικά απλό!

2. Διαλέγουμε ονόματα που περιέχουν τα περίφημα συριστικά σύμφωνα
Σαν να σας ακούω να αναρωτιέστε “Μα ποια είναι τα συριστικά σύμφωνα;” Ε λοιπόν είναι τα τσ, τζ, ξ, ψ,ζ σ, και έχει βρεθεί ότι το αυτί της γάτας μπορεί και τα αναγνωρίζει πολύ καλύτερα! Μπορειτε μάλιστα να φτιάξετε αυτοσχέδια ονόματα (που δεν υπάρχουν πουθενά στη βιβλιογραφία) βασιζόμενοι στους πρώτους δύο απλούς κανόνες!
Κάπως έτσι έλαβα και εγώ το θρυλικό όνομα “Τσίτσος”. Δύο συλλαβές και δύο συριστικά σύμφωνα! Η συνταγή για το Α ΠΟ ΛΥ ΤΟ όνομα!

3. Δίνουμε στη γάτα μας ένα όνομα που σαν κατάληξη έχει μια συλλαβή που καθώς προφέρεται δημιουργεί ήχο ψηλής συχνότητας Ανατρέχοντας σε επιστημονικά δεδομένα και πάλι (δεν είμαστε τίποτα τυχάρπαστοι κυρίες και κύριοι) διαπιστώνουμε ότι οι γάτες έχουν την εξαιρετική ικανότητα να ακούν ήχους υψηλής συχνότητας, γιατί έτσι είναι φτιαγμένο το αυτί τους – και αυτό μάλιστα τους έχει δώσει εξελικτικό πλεονέκτημα γιατί συνήθως υψηλής συχνότητας είναι οι ήχοι που βγάζουν τα θηράματά τους.
Γι’ αυτό λοιπόν διαλέγουμε ένα όνομα που να καταλήγει σε συλλαβή υψηλής συχνότητας που είναι πιο πιθανό να τραβήξει την προσοχή της γάτας μας.
Και πάλι ένα παράδειγμα θα βοηθήσει: Κάποτε υπήρχε μια γάτα με το όνομα Λάνσελοτ! Το ‘-λοτ’ δεν είναι μια συλλαβή υψηλής συχνότητας και η γάτα δεν πολυάκουγε το όνομά της (αν σκεφτείς κιόλας ότι ήταν τρισύλλαβο και όχι δισύλλαβο όνομα). Όταν μετέτρεψαν το όνομά της σε Λανσ-ι η γάτα άρχισε να ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στο όνομά της μια και το -ι είναι υψηλής συχνότητας και τραβούσε πολύ καλύτερα την προσοχή της γάτας !

4. Επιλέγουμε ονόματα που δεν ήχουν παρόμοια με τα ονόματα άλλων γατών
Στην περίπτωση που περιγράψαμε και στην αρχή του άρθρου αυτού, όπου φροντίζουμε μια ολόκληρη γατοαποικία είναι πολύ σημαντικό και ετούτο: Μη δίνετε σε περισσότερες από μια γάτες ονόματα που ήχουν παρόμοια, ακόμη και αν τα ονόματα που θα δώσετε ακολουθούν ευλαβικά τους προηγούμενους τρεις κανόνες!
Πχ μην πείτε δυο γάτες Ψουψου και Ζουζού ή Πίτση ή Μίτση! Το πιο πιθανό είναι οι γάτες να μπερδευτούν και να ανταποκρίνονται εκτός από το δικό τους και στο παρεμφερές όνομα!

Κλείνοντας, αν νομίζετε ότι θέλετε να εμβαθύνετε ακόμη περισσότερο σε καίριες οδηγίες σε σχέση με την ονοματοθεσία της γάτας σας μπορείτε να παρακολουθήσετε προσεκτικά και το παρακάτω βίντεο όπου ο Πατέρας (του Τσίτσου) εμβαθύνει ακόμη περισσότερο: https://www.youtube.com/watch?v=nvxZKy2uLbY
Και αν θέλετε μασημένη τροφή, τουτέστιν μερικές τέλειες ιδέες (19 τω αριθμώ!!) για ονόματα για γάτες επισκεφτείτε το https://www.tsitsosthecat.gr/9-idees-gia-ta-pio-teleia-onomata-gia-gates/ !
Κάπου εδώ η αποστολή μου έφτασε στο τέλος της! Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε και μέχρι την επόμενη φορά σας εύχομαι χαρούμενα νιαουρίσματα!

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
shares