home Σκύλος, Φυλές Biewer Terrier

Biewer Terrier

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Τα Biewer Terriers, (προφέρεται Μπίβερ και όχι Μπιούερ, είναι γερμανική λέξη και όχι αγγλική) έχουν αλλάξει πολλά ονόματα όπως Biewer a la Pom Pon, Biewer Yorkie, Biewer Yorkshire κ.α.

Γράφει ο Παναγιώτης Βραννάς Αθανασόπουλος ιδιοκτήτης του εκτροφείου VIP DAZZLING LITTLE STAR.

Τα Biewer Terriers είναι μια φυλή σκύλου που δημιουργήθηκε μέσω της εμφάνισης ενός υπολειπόμενου γονιδίου (pied) σε δύο Yorkshire terriers. Oι σκύλοι αυτοί είναι φιλικοί, παιχνιδιάριδες και ενεργητικοί. Χαρακτηρίζονται από την τρυφερή τους προσωπικότητα και θα έλεγε κάνεις πως είναι φτιαγμένοι για να αγαπούν και να αγαπιούνται.

Ιστορία

Το πρώτο Biewer Terrier γεννήθηκε στην Γερμανία το 1984 στο εκτροφείο των Gertrud και Werner Biewer, από τους οποίους πήρε και το όνομα του. Την ίδια χρονιά λίγους μήνες αργότερα γεννήθηκε ακόμα ένα. Τα κουτάβια αυτά είχαν ένα ασυνήθιστο χρωματισμό λαμβάνοντας υπόψιν ότι προερχόταν από άκρως φυσιολογικά ζευγάρια Yorkshire terrier.

Το χρώμα τους ήταν μαύρο – χρυσό και λευκό.
Το ζεύγος Biewer αφιερώθηκε σχεδόν εξολοκλήρου στην αναπαραγωγή και διατήρηση αυτού του ασυνήθιστου σκύλου. Αρχικά πολλοί εκτροφείς ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να ασχοληθούν με κάτι τόσο καινούργιο όμως σταδιακά η εκτροφή των Biewer terriers όδευε προς το τέλος της.
Σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρολό ότι δεν είχαν αναγνωριστεί σαν καινούργια φυλή και δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος σε εκθέσεις.

Χαρακτηρίζονται από την τρυφερή τους προσωπικότητα και θα έλεγε κανείς πως είναι φτιαγμένα για να αγαπούν και να αγαπιούνται.

Στην αρχή ήθελαν τα Biewer Terriers να διαγωνίζονται μαζί με τα Yorkshire terriers κάτι που δεν δέχθηκαν τα Yorkshire κλαμπ. Λίγο η άγνοια της εποχής, λίγο η έλλειψη βασικών γνώσεων πάνω στην γενετική ήταν τα δυο βασικά συστατικά που έκαναν τους εκτροφείς Yorkshire να είναι αντίθετοι με την αναγνώριση τους. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ίσως να ένοιωθαν ανασφάλεια για τα μέχρι τότε κατορθώματα τους και να φοβόντουσαν να ανταγωνιστούν δίπλα σε ένα τόσο εντυπωσιακό σκύλο. Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν για να αναγνωριστεί η φυλή τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις αρχές του 2000 τα Biewer terriers ταξίδεψαν στην Αμερική όπου εκεί έμελλε να πάρουν και την αναγνώριση που τους άξιζε. Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκαν κλαμπ αφιερωμένα στα Biewer Terriers και όλο και περισσότερα λάμβαναν μέρος στις εκθέσεις μορφολογίας. Αυτό ήταν κάτι που βοήθησε πολύ τους εκτροφείς στην Ευρώπη με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση στην εκτροφή τους. Από τον Ιανουάριο του 2021 τα Biewer Terriers αναγνωρίστηκαν ως μια ξεχωριστή καθαρόαιμη φυλή από την AKC (American Kennel Club).

Το τρίχωμά τους μοιάζει πολύ με ανθρώπινη τρίχα, για αυτό τον λόγο θεωρείται ότι είναι υποαλλεργικό.

Εμφάνιση

Ως σκύλος μικρού μεγέθους, το βάρος του κυμαίνεται από 1.800gr έως 3.600gr σε πλήρες μέγεθος. Το ύψος τους είναι μεταξύ 17,8cm και 27,9cm. Το σώμα τους είναι τετραγωνισμένο με έντονο στέρνο. Το κεφάλι τους είναι στρογγυλό με ευδιάκριτο μέτωπο και ρύγχος το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1/3 του κεφαλιού. Τα αυτιά τους είναι όρθια, μικρά και τριγωνικά ενώ στηρίζονται αριστερά και δεξιά της κορυφής του κεφαλιού. Το τρίχωμα τους μοιάζει πολύ με ανθρώπινη τρίχα, για αυτό τον λόγο θεωρείται ότι είναι υποαλλεργικό. Η γενική εικόνα του είναι ένας μαύρος – χρυσός και λευκός σκύλος με μακρύ τρίχωμα το οποίο αγγίζει το πάτωμα. Τα κουτάβια γεννιούνται με μαύρο – χρυσό και λευκό χρώμα. Τα ακανόνιστα λευκά σημεία μπορεί να μικρύνουν καθώς το ζώο μεγαλώνει.

Ιδιοσυγκρασία

Τα Biewer Terriers είναι μια μικρόσωμη ράτσα με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Τη μια στιγμή μπορεί να βρίσκεται στην αγκαλιά σας και να απολαμβάνει τις αγκαλιές, και το επόμενο λεπτό μπορεί να πεταχτεί στον αέρα και να πάρει στο κατόπι τον σκύλο του γείτονα, για να του δείξει ποιος είναι ο αρχηγός. Τα Biewer Terriers ανήκουν στις φυλές που εκπαιδεύονται εύκολα και μπορούν να γίνουν πολύ υπάκουα εάν κάποιος αφιερώσει τον κατάλληλο χρόνο. Τους αρέσουν πολύ οι βόλτες και το ασταμάτητο κάποιες φορές παιχνίδι.
Είναι άκρως ανθρωποκεντρικά και δημιουργούν πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Εύκολα θα τα χαρακτήριζε κάποιος κτητικά καθώς θα προστατέψουν την περιοχή τους μέχρι τελικής πτώσης. Είναι μια μικρόσωμη ράτσα με μεγάλη αυτοπεποίθηση.
Δεδομένου ότι αυτοί οι ενεργητικοί και αξιαγάπητοι σκύλοι είναι μικροί στο ανάστημα, είναι υπέροχοι για όσους ζουν σε διαμερίσματα ή σπίτια με ή χωρίς κήπο. Τα Biewer Terriers ειναι συντροφικά κατοικίδια και γενικά τα πάνε καλά με παιδιά άλλα όχι και τόσο καλά με άλλα κατοικίδια (πουλιά, τρωκτικά κ.α.) γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να τα επιβλέπετε εάν βρίσκονται στον ίδιο χώρο και να παρεμβαίνετε όποτε αυτό χρειαστεί.

Φροντίδα

Η καθημερινή περιποίηση είναι απαραίτητη.
Ιδανικά, το παχύ και μακρύ τρίχωμά τους πρέπει να χτενίζεται σε καθημερινή βάση, αν και το διάστημα μεταξύ των διαδικασιών περιποίησης εξαρτάται από τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του σκύλου. Πλύνετε το κατοικίδιο σας κάθε μια με δύο εβδομάδες και θα φαίνεται πάντα άψογο.
Χρησιμοποιήστε ειδικά σαμπουάν για φυλές με μακρύ τρίχωμα και μην ξεχνάτε πως είναι απαραίτητη η χρήση μαλακτικού για να διευκολύνετε το ξεμπέρδεμα και να ενυδατώσετε το δέρμα και την τρίχα του σκύλου σας. Συνιστάται να βουρτσίζετε τα μαλλιά του σκύλου με μια βούρτσα με μακριές ακίδες, η οποία δεν θα βλάψει την υφή του τριχώματος του. Μην ξεχνάτε να κόβετε τακτικά τα νύχια του σκύλου σας και να ελέγχετε τα αυτιά του για σημάδια μόλυνσης ή ερεθισμού. Κάθε εβδομάδα βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας με οδοντόκρεμα που ενδείκνυται για σκύλους.

Υγεία

Δεδομένου ότι είναι απόγονοι των Yorkshire terriers, έχουν την προδιάθεση για κάποια από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι πρόγονοί τους. Κατά πλειοψηφία είναι γενικά υγιή, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί να είναι επιρρεπή σε μερικά προβλήματα υγείας, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή φροντίδα και να γίνονται τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι. Φυσικά τα περισσότερα από τα προβλήματα υγείας μπορούν να περιοριστούν με την υπεύθυνη αναπαραγωγή. Για αυτό τον λόγο ρωτήστε τον εκτροφέα εάν έχει κάνει εξετάσεις για γενετικές παθήσεις στους γονείς των μελλοντικών κουταβιών σας.
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα Biewer Terriers είναι:
Α. Ευαισθησία του γαστρεντερικού σωλήνα
Β. Στένωση τραχείας
Γ. Υπογλυκαιμία
Δ. Οδοντιατρικά θέματα

EXTRA INFO

Biewer Terriers είναι η πρώτη φυλή σκύλου που αναγνωρίστηκε ως νέα φυλή χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα και όχι την παραδοσιακή διαδικασία τεκμηρίωσης γενεαλογίας.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares