home Γενικά, Επικαιρότητα Εκείνο το καλοκαίρι που βρήκαμε ζωή στα καμένα…

Εκείνο το καλοκαίρι που βρήκαμε ζωή στα καμένα…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Ποιος θα ξεχάσει το φετινό καλοκαίρι; Ποιος θα ξεχάσει αυτή τη μυρωδιά του καμένου; Ποιος θα ξεχάσει όλες εκείνες τις ψυχές που έφυγαν άδικα; Ποιος θα ξεχάσει όλους εκείνους τους ήρωες εθελοντές που άφησαν πίσω τις ζωές τους για να γίνουν η ελπίδα σε όλα εκείνα τα πλάσματα που γύριζαν τρομοκρατημένα μέσα στην πύρινη κόλαση αναζητώντας το σπίτι τους ή λίγο νερό για να ξεδιψάσουν;

Γράφει η Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός με Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, Εκπαιδεύτρια σκύλων, Συγγραφέας και Ιδρύτρια Ζω.Ε.Σ.

Η ζημιά που έγινε στον πλανήτη ακόμη δεν μπορεί να υπολογιστεί. Το μόνο που σίγουρα οφείλουμε όλοι μας να συμφωνήσουμε είναι πως οι δηλώσεις πολλών στα ΜΜΕ «ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» σίγουρα δεν είναι αλήθεια. Απέραντες εκτάσεις γης έγιναν στάχτη, αμέτρητα ζώα κάηκαν ζωντανά ή πέθαναν αργά και βασανιστικά, ενώ άλλα τραυματίστηκαν βαριά και κατέληξαν, αλλά ευτυχώς υπήρξαν και εκείνα τα τυχερά που βρέθηκαν στα χέρια εθελοντών και σώθηκαν. Το δάσος δεν θα γεννηθεί ξανά. Ακόμη και αν δεν γίνει σύντομα τσιμέντο, είναι αδύνατο να αναγεννηθεί και η ατμόσφαιρα δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Όλοι οι φιλόζωοι εθελοντές έσπευσαν να αγκαλιάσουν όλα εκείνα τα παρατημένα πλάσματα που είδαν ξαφνικά να χάνεται το σπίτι τους.

Η πύρινη κόλαση θα είναι όμως πάντα εδώ ολοζώντανη μνήμη να μας υπενθυμίζει πως οι φιλόζωοι της χώρας σε κάθε δύσκολη στιγμή είναι εκεί έτοιμοι να ενωθούν σε έναν κοινό αγώνα με στόχο να μη μείνει κανένα ζώο αβοήθητο.
Ένας τεράστιος μηχανισμός εθελοντών στήθηκε αστραπιαία και ξεχύθηκε ακόμη και στους πιο δύσβατους δρόμους να βρει ζωή στα καμένα. Ξεκλείδωσε κλειδαριές να ελευθερώσει ζώα που οι κηδεμόνες τους καταδίκασαν σε θάνατο και συνεργάστηκε άψογα με την πυροσβεστική και την αστυνομία για τη διάσωσή τους.
Δίνοντας μάχες ακόμη και με τις φλόγες όλοι οι φιλόζωοι εθελοντές έσπευσαν να αγκαλιάσουν όλα εκείνα τα παρατημένα πλάσματα που είδαν ξαφνικά να χάνεται το σπίτι τους. Ήταν τόσο συγκινητικό να βλέπεις αγκαλιές γεμάτες με ταλαιπωρημένες ψυχές και αυτοκίνητα γεμάτα με ζώα τα οποία υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην ήταν εφικτό να συνυπάρξουν. Και όμως παρέμεναν στον ίδιο χώρο ήρεμα, γιατί τα ζώα ξέρουν. Γιατί έχουν ανεπτυγμένο εκείνο το ένστικτο που ξέρει να εμπιστεύεται τη ζωή τους σε άλλα χέρια.

Ο αξιοθαύμαστος συντονισμός όλων είχε ένα και μόνο αποτέλεσμα: Σώθηκαν όσα ζώα ήταν ανθρωπίνως δυνατό να σωθούν. Γεννήθηκαν μικρά και μεγάλα θαύματα! Οι καρδιές μας όμως πάντα θα χτυπούν δυνατά για όλα εκείνα που δεν καταφέραμε να οδηγήσουμε μακριά από την πύρινη λαίλαπα και είδαμε τα τελευταία τους βλέμματα.
Η εμπειρία μας με τις φωτιές μας δίδαξε πολλά. Ήρθε να μας τονίσει πως δυστυχώς πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα ζώα τους προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι και η οικογένειά τους. Μας δίδαξε πως όλοι εκείνοι οι σκύλοι- συναγερμοί αυλής για τους οποίους χρόνια τώρα φωνάζουμε βρήκαν τραγικό θάνατο παραμένοντας δεμένοι διότι ήταν πολύ άγριοι για να λυθούν και να σωθούν. Μας δίδαξε πως πολύ συχνά μια οικογένεια που ζει με σκύλο ή με γάτες δεν τους έχει βάλει ποτέ στο αυτοκίνητο ή σε πλοίο με αποτέλεσμα σε μια τόσο δύσκολη συνθήκη να είναι απίθανο αυτά τα πλάσματα άμεσα να επιβιβαστούν και να σωθούν. Ήταν τόσο λυπηρό να βλέπεις στην κάμερα σκύλους και γάτες να διαφεύγουν στην προσπάθεια των κηδεμόνων τους να τους βάλουν στο αυτοκίνητο για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ήταν όμως και τόσο ελπιδοφόρο να βλέπεις οικογένειες να παραμένουν στις φλόγες μέχρι να πάρουν μαζί τους όλα τα ζώα που είχαν στο σπίτι τους. Οι εθελοντές για άλλη μια φορά έσπευσαν να στηρίξουν τους συνεθελοντές τους. Σε κάθε έκκληση βοήθειας για μεταφορές ζώων οι ήρωες ήταν εκεί σύσσωμοι με αυτοκίνητα ώστε να βοηθήσουν στη μεταφορά τους. Έτρεχαν να μοιράσουν φαγητά και νερά.

Η πύρινη κόλαση μας δίδαξε πως τίποτα στη ζωή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και πως πάντα μα πάντα οφείλεις να είσαι πανέτοιμος για τη διαχείρισης μιας έκτακτης και καταστροφικής συνθήκης. Μας δίδαξε ακόμη πως σε μια τόσο δύσκολη στιγμή ανοίγουν πάρα πολλοί τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν κάποιο πυρόπληκτο ζώο. Πόσο συγκινητικό ήταν για όλους το να βρίσκουν έστω και εξαιτίας αυτής της καταστροφής τόσα παρατημένα πλάσματα σπίτια.
Οι Ζω.Ε.Σ. θα ήταν αδύνατο να παραμείνουν άπραγες. Στήριξαν αρχικά τις φωτιές μέσω της δύναμης του διαδικτύου. Εθελοντές σε 24ωρη βάρδια δεν σταματούσαν να ενημερώνουν τους πολίτες για κάθε ανάγκη που είχε παρουσιαστεί.
Συγκεντρώνοντας παράλληλα είδη πρώτης ανάγκης και τροφές για ζώα και ανθρώπους. Ενώ παράλληλα ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για ένα πολύ δύσκολο ταξίδι στην καμένη Βόρεια Εύβοια που δίχως τη στήριξη των Credit Agricole AAEZ, Capital Group, Revma Plus αλλά και όλων εκείνων των φίλων που στήριξαν με δωρεές την αποστολή της ομάδας η οποία ειδάλλως θα ήταν ανέφικτο να πραγματοποιηθεί.
18 ασταμάτητοι και ακούραστοι εθελοντές της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. που κυριολεκτικά επισκέφθηκαν κάθε μα κάθε πυρόπληκτο χωριό και μοίρασαν όλα τα είδη σε κάθε σπίτι που καταγράφηκε να έχει ανάγκη. Τάισαν, περιέθαλψαν, μετέφεραν ζώα που είχαν ανάγκη. Δίχως αυτούς δεν θα ήταν δυνατή η δράση εκεί. Δεν σταμάτησαν στιγμή να γυρίζουν στα καμένα για να βρουν ζωή στον θάνατο.
Οι στιγμές που ζήσαμε όλοι εκεί απερίγραπτες.

Ο απολογισμός μας;
8 μέρες ασταμάτητης δράσης στα πυρόπληκτα χωριά και σε βουνά που ήταν κρυμμένα ζώα, 3 πόλεις που ενώθηκαν, συνεργασία με 2 φορείς, 1 φορτηγό γεμάτο με είδη πρώτης ανάγκης για ανθρώπους και τροφές – φάρμακα ζώων, 14 διασώσεις ζώων, μοίρασμα 1,5 τόνου τροφής για σκύλους και γάτες αλλά και για ζώα φάρμας και καθημερινά για 7 μέρες, 4 γεμάτα αυτοκίνητα με προμήθειες για ανθρώπους και ζώα. Περισσότερα από 5000 χιλιόμετρα, καθημερινή σίτιση σε περισσότερα από 15 ζώα, στοχευμένη διανομή τροφών και φαρμάκων σε περισσότερα από 10 χωριά, στήριξη σε 10 εθελοντές με τροφές και φάρμακα για σκύλους και γάτες για τουλάχιστον 4 μήνες αλλά και στήριξη σε τροφές στις φιλοξενίες ζώων.
Αρωγός μας στις περιθάλψεις σκύλων το Κτηνιατρικό Κέντρο Πειραιά και οι κτηνίατροι Κωνσταντίνος Νεόφυτος και Στέφανος Ουζούνογλου. Απέραντη ευγνωμοσύνη.
Η δράση μας όμως δεν σταμάτησε στη Βόρεια Εύβοια. Στείλαμε βοήθεια στην Βαρυμπόμπη, στην Πετρούπολη, στη Μάνη, στην Ηλεία, στην Αρκαδία και στα Βίλια Αττικής.
Γυρίσαμε από την καμένη γη έχοντας στην αγκαλιά μας ταλαιπωρημένα ζώα. Κουτάβια που είδαν τους γονείς τους να καίγονται, κουτάβια που οι γονείς τους έφυγαν να σωθούν αφού τα άφησαν σε ασφαλές σημείο και δεν γύρισαν ποτέ πίσω, έναν μπαμπά ήρωα να γυρίζει λίγες μέρες μετά και να λιποθυμά μπροστά τους από όλα όσα εισέπνευσε, μια μαμά με το παιδί της να είναι στον δρόμο και να ζητούν βοήθεια οδηγώντας μας στο καμένο τους σπίτι.

Γίναμε μια αγκαλιά για όλα εκείνα τα τόσο δα πλασματάκια που μας εμπιστεύτηκαν και σήμερα είναι όλα σχεδόν στις αγκαλιές των παντοτινών γονιών τους.

Τα σώσαμε όλα! Από όλα όσα συναντήσαμε και ήθελαν βοήθεια δεν αφήσαμε κανένα πίσω, παρά ελάχιστα που θα επιστρέψουμε σύντομα όμως να τα πάρουμε. Εισπνεύσαμε τοξικά σωματίδια καπνού, μα γεμίσαμε τα πνευμόνια μας αγάπη και δύναμη για έναν καλύτερο κόσμο. Γίναμε μια αγκαλιά για όλα εκείνα τα θλιμμένα μάτια που μας κοιτούσαν ως ένα καλύτερο αύριο για εκείνα, για όλα εκείνα τα τόσο δα πλασματάκια που μας εμπιστεύτηκαν και σήμερα είναι όλα σχεδόν στις αγκαλιές των παντοτινών γονιών τους.
Σφίξαμε το χέρι σε ηλικιωμένους που είδαν τα σπίτια τους να γίνονται σταχτή και μαζί με αυτά τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής και είδαμε και άλλους να κρατούν στην αγκαλιά τους τις γάτες ή τους σκύλους τους και να μονολογούν πως είναι όλη η περιουσία που ευτυχώς τους έχει απομείνει.
Η φωτιά από όπου και αν πέρασε τα σάρωσε όλα. Όποιος είχε επισκεφθεί όλες τις περιοχές της χώρας που κάηκαν και γνώριζε την ομορφιά τους, έχει κατανοήσει καλύτερα την ανείπωτη καταστροφή που συντελέστηκε. Σε κάθε όμως θάνατο η ζωή πάντα θα επιμένει να αναδύεται και κάθε τέλος θα σημαίνει πάντα μα πάντα μια νέα αρχή. Μπορείς να ξεκινήσεις άλλωστε ακόμη και με την τελευταία σου πνοή…

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares