home Γάτα, Φυλές Γάτα Περσίας

Γάτα Περσίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

...μια υπέροχη ανατολίτισσα!

Ίσως να είναι η πιο εύκολα αναγνωρίσιμη φυλή γάτας. Αυτές οι φουντωτές, μακρύτριχες γάτες με τα μεγάλα και ολοστρόγγυλα μάτια, τα μικρά αυτάκια, το ολοστρόγγυλο πρόσωπο και την πάρα πολύ κοντή μουσούδα θεωρείται πως είναι η πιο αρχαία φυλή γάτας.

Γράφει ο Βασίλειος Δημάκος, Εκπαιδευόμενος Κριτής Μορφολογίας Γάτας FIFe

Αναφορές από ιερογλυφικά κείμενα γύρω στο 1.680π.χ. διαδίδουν την ύπαρξη τους στην περιοχή Περσίας το σημερινό Ιράν δηλαδή όπου και από εκεί πήραν το όνομα τους.

Γλυκές, ευγενικές γάτες.
Ήρεμες χωρίς εξάρσεις ταιριάζουν απόλυτα σε κάθε σπίτι και κάθε κηδεμόνα.

Γαλήνιες, με ήσυχες και μελωδικές φωνές δεν θα ενοχλήσουν ποτέ, ούτε εσάς ούτε τους γείτονες. Απολαμβάνουν τα ήρεμα σπιτικά και δεν θα σκαρφαλώσουν ποτέ ψηλά ούτε τους αρέσουν τα άλματα. Είναι γάτες που τους αρέσει η ρουτίνα και δεν θέλουν την αλλάζουν. Παιχνιδιάρες αλλά ποτέ ιδιαίτερα απαιτητικές θα ποζάρουν για απεριόριστες ώρες στο καλύτερο σημείο του σαλονιού προκειμένου να τις θαυμάσουν όλοι σαν ένα πολύτιμο έργο τέχνης.
Πραγματικά δεν είναι ξεκάθαρο πότε πρωτοεμφανίστηκαν οι μακρύτριχες γάτες, και δεν υπάρχουν γνωστά δείγματα από την Αφρικανική αγριόγατα, τον πρόγονο των σύγχρονων γατών.
Τα πρώτα πάντως επίσημα καταγεγραμμένα δείγματα εισήχθησαν από το Ιράν το 1620 από τον Pietro della Valle στην Ιταλία και από την Οθωμανική αυτοκρατορία από την Άγκυρα συγκεκριμένα στη Γαλλία από τον Nicholas-Claude Fabri de Peiresc περίπου στην ίδια χρονολογική περίοδο.
Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή Γάτα Περσίας σε τίποτα δεν θυμίζει τον πρόγονο της αλλά ούτε και τους εκπροσώπους της φυλής που παρουσιάστηκαν στην πρώτη έκθεση γάτας στο Crystal Palace του Λονδίνου το 1871. Το μόνο που παραμένει σχεδόν ίδιο είναι το τρίχωμά τους το οποίο αποτελείται από ένα πυκνό με υφή μάλλινου υπόστρωμα και από το πάνω μέρος του τριχώματος που είναι πολύ μακρύ με πολυτελή πραγματικά υφή. Καμία άλλη φυλή γάτας δεν έχει αυτή την ποιότητα τριχώματος η οποία βέβαια χρειάζεται και την κατάλληλη περιποίηση για να παραμείνει έτσι. Χρειάζονται πολύ συχνά βούρτσισμα για να μη δημιουργηθούν κόμποι καθώς και απαραίτητο κρίνεται το μπάνιο ώστε να αναδειχθεί απόλυτα η τελειότητα του τριχώματος τους. Τα μάτια τους, χρειάζονται επίσης τακτική περιποίηση, λόγω του μεγάλου μεγέθους αλλά και του βραχύ κρανίου τους, περιποίηση περισσότερο για καλλωπιστικούς λόγους εξαιτίας της επιπλέον παραγωγής δακρύων που συχνά λεκιάζουν το τρίχωμα στην γύρω από τα μάτια περιοχή. Έχουν πολύ ήπιο και ανεκτικό χαρακτήρα και δεν θα παραπονεθούν ποτέ. Μάλλον το γνωρίζουν ότι η περιποίηση αυτή αφορά την τελειοποίηση της ομορφιάς τους.

Τα πάνε πολύ καλά με όλους, αν και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως λίγο «Σνομπ».

Προσοχή θα πρέπει να υπάρχει με τα μικρά και πολύ δραστήρια παιδιά. Τονίσαμε εξάλλου ότι αγαπούν την ησυχία και την χαλαρότητα.
Όσο αφορά την μορφολογία τους, μπορούμε να πούμε ότι είναι γάτες μεσαίου μεγέθους με τα αρσενικά σχεδόν ποτέ να μη ξεπερνούν τα 6 κιλά αλλά με κοντό σώμα, κοντά πόδια, κοντή και πολύ φουντωτή ουρά. Όλα επάνω τους πρέπει να έχουν σχήμα στρογγυλό. Σαφώς τα θηλυκά είναι πιο μικρόσωμα και δεν ξεπερνούν τα 4 με 5 κιλά. Από το 1950 και μετά η φυλή έχει αλλάξει πραγματικά πάρα πολύ και οι εκτροφείς επικεντρώθηκαν σε αυτό που ονομάζουμε “extreme” ή υπέρ τυπικό, στην περίπτωση της Περσικής γάτας η πολύ κοντή μουσούδα, τόσο κοντή που να μην εξέχει τίποτα κοιτάζοντας την γάτα από το προφίλ. Μέτωπο, μύτη και σαγόνι θα πρέπει να είναι στην ίδια κάθετη νοητή γραμμή. Στις αρχές οι εκτροφείς αντιμετώπισαν πάρα πολλά προβλήματα υγείας με αυτή τους την προτίμηση, παρόλα αυτά και με εμπειρία αρκετών χρόνων, κατάλληλους κτηνιατρικούς ελέγχους τα κατάφεραν ώστε αυτές οι γάτες να είναι τουλάχιστον το ίδιο υγιείς με άλλες φυλές. Ως κληρονομικές ασθένειες εμφανίζουν Πολυκυστικά νεφρά (PKD), Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM) καθώς και δυσπλασία στη γνάθο λόγο του υπερτυπισμού.

Η χρωματική παλέτα των τριχωμάτων τους είναι πραγματικά από τις πιο πλούσιες. Μπορούμε να τις βρούμε σε όλους τους χρωματισμούς όπως λευκές, μαύρες, κόκκινες, μπλε, κρεμ, σοκολά, λιλά, τρίχρωμες, με διάφορες ποσότητες λευκού αλλά και σε αποχρώσεις του χρυσού και του ασημένιου. Με ραβδώσεις, με βούλες ή ακόμα και με σκούρα άκρα (αυτιά, μύτη, πόδια και ουρά) που ονομάζονται Ιμαλάϊων.
Είναι γάτες αποκλειστικά για μέσα στο σπίτι και σίγουρα γάτες για αυτούς που μπορούν να περιποιούνται τακτικά τον θησαυρό τους. Μόνο τότε η συμβίωση με μια γάτα Περσίας γίνεται πραγματικά απόλαυση.


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •