home Γενικά, Η φιλοσοφία μας Δήμοι ευαισθητοποιημένοι στη Διαχείριση του Αδέσποτου Πληθυσμού – Δήμος Κατερίνης (Ν. Πιερίας)

Δήμοι ευαισθητοποιημένοι στη Διαχείριση του Αδέσποτου Πληθυσμού – Δήμος Κατερίνης (Ν. Πιερίας)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Η καινούργια δημοτική αρχή του Δήμου Κατερίνης από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και ευαισθησία το θέμα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

γράφει ο Γιώργος Τσιαλός, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και υποστήριξης αιρετών οργάνων Κατερίνης

Αναδεικνύει τη διαχείρισή τους ως ένα κοινωνικό θέμα που οφείλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και συνέπεια. Έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα ό, τι απορρέει μέσα από την υφιστάμενη νομοθεσία. Συγκρότηση 5μελούς επιτροπής, Συνεργείο Περισυλλογής, ενώ έχει συνάψει συμβάσεις με δύο κτηνιάτρους. Ταυτόχρονα λειτουργεί και αδειοδοτημένο καταφύγιο 80 θέσεων.
Το καταφύγιο μάλιστα πρόσφατα έλαβε έγκριση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» ύψους 372.000 ευρώ. Με τη χρηματοδότηση αυτή προβλέπονται παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του, έτσι ώστε να καταστεί ένα από τα πλέον σύγχρονα και λειτουργικά καταφύγια.

Ιδιαίτερη σημασία και μέριμνα δίνεται στην προσπάθεια περισσότερων στειρώσεων ως ένα μέτρο ελέγχου του αριθμού των αδέσποτων στον Δήμο.

Ο αριθμός των στειρώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από 1 Σεπτεμβρίου 2019 έως σήμερα ανέρχεται περίπου στις 500. Παράλληλα έχουν αντιμετωπιστεί πληθώρα βαριών περιστατικών όπως κατάγματα και δηλητηριάσεις. Το συνεργείο περισυλλογής και οι δύο γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους όλο το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα.

Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται και ένα πρόγραμμα στειρώσεων για γάτες, πολύ μικρό όμως σε σχέση με τον σκύλο. Επίσης μικρά βήματα πραγματοποιούνται και στο θέμα των υιοθεσιών όπου από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα διοίκηση έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 35 υιοθεσίες, ενώ σύντομα εκτιμάται ότι με τον εκσυγχρονισμό που πραγματοποιείται στο site του Δήμου τα νούμερα θα αυξηθούν. Η δυναμική αυτή θεωρεί η Διοίκηση του Δήμου Κατερίνης θα είναι εντονότερη μόλις ανακοινωθούν και τα κίνητρα που θα δοθούν στους δημότες.

Επίσης στη διάθεση των δημοτών για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει και αφορά αδέσποτο έχουν δημιουργήσει ενότητα στην εφαρμογή Novoville, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση των υπηρεσιών τους.

Με στόχο η Κατερίνη να γίνει ο πιο Pet Friendly Δήμος στην επικράτεια πραγματοποιούν δύο ακόμη πρωτοβουλίες:

 • Η πρώτη που υλοποιείται είναι το πρόγραμμα ΕΡΕΒΟΣ έχοντας αντιληφθεί ότι μια από τις πηγές δημιουργίας αδέσποτων είναι και οι σκύλοι ποιμνιοστασίων, καθώς περιμετρικά της πόλης υπάρχει μεγάλος αριθμός κτηνιατρικών μονάδων. Αρχικά με γεωγραφικό προσανατολισμό επισκέφθηκαν τους ιδιοκτήτες των μονάδων αυτών με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τους «κρυμμένους θησαυρούς» που έχουν για τη φύλαξη των κοπαδιών τους. Δεν είναι άλλο από τις ελληνικές φυλές, Ελληνικός Ποιμενικός και Λευκό Ελληνικό Τσομπανόσκυλο. Πιο συγκεκριμένα σήμερα είναι στη διαδικασία προσδιορισμού των αντιπροσωπευτικότερων δειγμάτων των παραπάνω φυλών, τα οποία τα κρατούν ακέραια. Όλα τα υπόλοιπα στειρώνονται μέσα από το πρόγραμμα του Δήμου. Τα ακέραια δείγματα περνούν αναγνώριση για την έκδοση ΒΕΑ.
  Με τον τρόπο αυτό ελέγχουν τον πληθυσμό, αφού τα ακέραια πλέον εντάσσονται στις προϋποθέσεις του ΚΟΕ. Απόγονοι των παραπάνω δειγμάτων με ΒΕΚ πλέον δίνονται δωρεάν στους κτηνοτρόφους του Δήμου Κατερίνης, οι οποίοι πλέον τόσο από πλευράς μορφολογίας όσο και ταπεραμέντου θα νιώθουν πιο ασφαλείς. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, το Έρεβος, για το Δήμο Κατερίνης έχει και εθνικό συμβολισμό, αφού θα συμβάλει τόσο στη διάσωση αλλά και στον εμπλουτισμό της δεξαμενής των ελληνικών φυλών.
 • Η δεύτερη πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού με στόχο τον Μάρτιο να κάνει την εμφάνισή της. Χωρίς να επιβαρύνουν τους μη ευαισθητοποιημένους δημότες οικονομικά, αλλά να ενισχύσουν το φιλοζωικό ρεύμα της πόλης, συγκεκριμένα προχωρούν στην έκδοση 3μηνιαίου περιοδικού φιλοζωικού προφίλ, του οποίου η διάθεση αλλά και τα έσοδα θα στηρίζουν οικονομικά τα φιλοζωικά σωματεία του Δήμου Κατερίνης. Μέσα από τις σελίδες του θα προωθούνται συστηματικά υιοθεσίες ενώ θα φιλοξενούνται απόψεις και άρθρα των συγκεκριμένων σωματείων με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares