home Πτηνά Barred Parrot

Barred Parrot

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Ένας μεγάλος παπαγάλος σε ...μικρό μέγεθος!

Αν ψάχνετε έναν παπαγάλο, ο οποίος να έχει τις δυνατότητες και τη συμπεριφορά ενός μεγάλου, χωρίς να χρειάζεται να διαθέσετε πολλά χρήματα και χώρο, τότε η λύση σας είναι ο παπαγάλος barred ή lineolated ή linnie. Η φήμη του δεν είναι πολύ διαδεδομένη ενώ θυμίζει πολύ ένα άλλο είδος, πιο δημοφιλές, τα parrotlets.

Γράφει o Νίκος Κωνσταντινίδης

Είναι ένα μικρό παπαγαλάκι μόλις 16 εκατοστών και με βάρος γύρω στα 50 γραμμάρια. Συναντάται σε ορεινά δάση σε μια ευρεία περιοχή από το Νότιο Μεξικό μέχρι τον Παναμά και στις Άνδεις από τη δυτική Βενεζουέλα μέχρι το νότιο Περού.
Ένας ιδιαίτερα ανθεκτικός στο κρύο παπαγάλος, ο οποίος μπορεί να ζήσει σε 2.000m υψόμετρο, ενώ πολλοί τον έχουν δει να παίρνει το μπάνιο του….στα χιόνια!!!!!
Το πιο σύνηθες χρώμα που τον συναντούμε είναι το πράσινο με μαύρες ρίγες. Ο έντονος χρωματισμός στις ρίγες μας βοηθάει να διαχωρίσουμε τα δυο φύλα. Τα αρσενικά έχουν έντονες ρίγες ενώ τα θηλυκά όχι τόσο. Επίσης, είναι αναγνωριστικό της ηλικίας τους καθώς τα νεαρά πουλιά δεν έχουν τόσο έντονες ρίγες, σκουραίνουν όμως καθώς μεγαλώνουν. Υπάρχουν και άλλοι χρωματισμοί όπως το τυρκουάζ, το γκρί ή μώβ και το κίτρινο. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου τα δέκα χρόνια. Ωστόσο τα πουλιά που τυγχάνουν σωστής περιποίησης φτάνουν και τα 15 χρόνια.

Οι barred είναι καλοί μίμοι και όσο πιο νεαροί είναι, τόσο πιο εύκολα μπορούν να εκπαιδευτούν στην ομιλία.

Δεν θα μιλήσουν όλοι. Ωστόσο ένα νεαρό 57 αρσενικό, στο οποίο αφιερώνουμε χρόνο και ασχολούμαστε με υπομονή, θα γίνει μάλλον ένας καλός μίμος. Γενικά πρέπει να πούμε ότι τα συγκεκριμένα παπαγαλάκια είναι ιδιαίτερα ήρεμα αντίθετα από τη γενικότερη ιδιοσυγκρασία των περισσότερων παπαγάλων. Η παρουσία του σε έναν χώρο μπορεί να περάσει απαρατήρητη αφού δεν φωνάζει χωρίς λόγο και δεν λερώνει γύρω από το κλουβί του.
Η τροφή του είναι ένα μείγμα για μεσαίους παπαγάλους με βάση το κεχρί, ενώ δεν λέει όχι στους ηλιόσπορους. Συμπληρωματικά μπορούμε να τους δίνουμε και κάποια φρούτα, όπως μπανάνα και μήλα, κάνοντας έτσι τη διατροφή τους πιο ολοκληρωμένη. Η αυγοτροφή δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο τους, καθώς είναι αναντικατάστατη πηγή πρωτείνης ενώ μια πολυβιταμίνη στο νερό από καιρό σε καιρό μας γλιτώνει από προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από μια μονομερή δίαιτα. Τέλος να μην ξεχνάμε το κόκαλο σουπιάς και τα παστέλια καθώς το πρώτο δίνει το απαραίτητο ασβέστιο στο πτηνό μας και το δεύτερο είναι μια απασχόληση για εκείνο.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε το εξής: οι παπαγάλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και έξυπνα πουλιά.
Χάρη σε αυτήν την κοινωνικότητά του μπορεί να αναπτύξει διάφορες δεξιότητες. Όταν όμως είναι μόνος του σε ένα κλουβί και η απασχόλησή μας μαζί του περιορίζεται μόνο στη χορήγηση φαγητού και νερού, τότε υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πχ χτυπιέται στο κλουβί, βγάζει τα πούπουλά του κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να του προσφέρουμε τα ειδικά και ασφαλή παιχνίδια που προορίζονται για παπαγάλους ή να του βάλουμε ταίρι. Η απόφαση είναι δική μας και εξαρτάται από το τι θέλουμε από τον παπαγάλο μας.
Γενικά οι barred, όπως και όλοι οι παπαγάλοι, είναι γερά πουλιά και συνήθως μακροημερεύουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, πρέπει να παρατηρούμε καθημερινά τα πτηνά μας. Ένα πουλί ζαρωμένο, που κοιμάται πολύ κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι άτονο, κάνει νερουλές κουτσουλιές και γενικά δεν συμπεριφέρεται φυσιολογικά πρέπει να ελέγχεται περεταίρω.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα υγείας των πτηνών μας, αλλά πρέπει να δράσουμε έγκαιρα. Σε αυτό μπορούν να μας βοηθήσουν κτηνίατροι καθώς και έμπειροι εκτροφείς πτηνών. Γενικά πάντως, όταν δεν τους αλλάζουμε συνέχεια περιβάλλον και προσέχουμε τη διατροφή τους και την υγιεινή του κλουβιού τους τότε τα πουλάκια μας είναι χαρούμενα, υγιή και παιχνιδιάρικα.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares