Sharing is caring!
Γράφει ο Αλέξανδρος Παράσχης, Πιστοποιημένος σύμβουλος συμπεριφοράς από την παγκόσμια ομοσπονδία εκπαιδευτών CCPDT & υπεύθυνος της ακαδημίας εκπαιδευτών σκύλων «Dog Friendly Academy»
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν σκύλο, ενώ η κοινωνία μας αλλάζει προς το καλύτερο, αναφορικά με τα ζώα τουλάχιστον.

Ως κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα τους και τα δικαιώματα τους, ευαισθητοποιούμαστε αλλά και αντιδράμε στις κακοποιήσεις ζώων. Έχουμε ακόμα σαφέστατα πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά υπάρχει κίνηση σιγά σιγά προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι σκύλοι λοιπόν γίνονται όλο και περισσότερο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Τους παίρνουμε παντού μαζί μας, στις εξόδους μας, στις διακοπές μας, στα ψώνια μας, στις δραστηριότητές μας, ακόμα και στη δουλειά μας!
Ο κόσμος από την άλλη, ακόμη και όσοι δεν είναι κηδεμόνες σκύλων, συνηθίζει την ύπαρξη των σκύλων τριγύρω του.
Όλο αυτό είναι πολύ ωραίο, θα πρέπει να σεβόμαστε σίγουρα τους συνανθρώπους μας αλλά και τους ίδιους μας τους σκύλους.
Δεν αισθάνονται όλοι οι σκύλοι άνετα σε όλες τις καταστάσεις! Δεν μπορούμε να «σέρνουμε» παντού μαζί μας τον σκύλο μας, αν δεν τον έχουμε κοινωνικοποιήσει σωστά και δεν έχουμε φροντίσει για την εκπαίδευσή του.
Είναι συνηθισμένη πρακτική να παίρνουμε παντού τους σκύλους μαζί μας ανεξαρτήτως με το αν αυτοί αισθάνονται άνετα με τον κόσμο ή με άλλους σκύλους στον ίδιο χώρο. Αδιαφορούμε για το άγχος και το στρες που τους προκαλούμε.
Τους βάζουμε σε μία κατάσταση συνεχούς έντασης και φόβου όπου η κορτιζόλη, η ορμόνη του άγχους, ρέει άφθονη. Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς των ανθρώπων τις περισσότερες φορές είναι τα συνεχή γαβγίσματα των σκύλων ή ακόμα και διενέξεις μεταξύ τους.
Μια πολύτιμη συμβουλή θα ήταν να αφήσετε τον σκύλο σπίτι σας ή να φροντίσετε τουλάχιστον να αισθάνεται άνετα πριν τον βάλετε σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν πολλά ερεθίσματα. Το να τον πάρουμε μαζί μας για καφέ, αντί να τον βγάλουμε μια βόλτα, για να τρέξει, να μυρίσει, να παίξει και δεν το κάνουμε, γιατί εμείς βαριόμαστε, μόνο προβλήματα δημιουργεί σε εμάς, στον σκύλο μας αλλά και στους υπόλοιπους ανθρώπους που τους βάζουμε στη διαδικασία να ανέχονται τα συνεχή γαβγίσματα. Με αυτούς τους τρόπους, όχι, δεν θα μάθει ο σκύλος να είναι πιο ήρεμος και ούτε σίγουρα θα κοινωνικοποιηθεί. Το μόνο που θα καταφέρουμε με αυτό τον τρόπο είναι να εντείνουμε το πρόβλημα…
Με το να τον βάζουμε σε μία κατάσταση που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και να διαχειριστεί, απλά μεγεθύνουμε το πρόβλημα. Και η χειρότερη στιγμή να διορθώσουμε μια συμπεριφορά είναι τη στιγμή που συμβαίνει. Αν ο σκύλος μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια κατάσταση, δεν προσπαθούμε να «επιδιορθώσουμε» το πρόβλημα εκείνη τη στιγμή με επιμονή και με το να μην σταματάμε να τον διορθώνουμε συνεχώς.
Έτσι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Ο απόλυτα σωστός τρόπος είναι να δημιουργήσουμε σενάρια και καταστάσεις όπου μπορεί να ανταπεξέλθει και να δημιουργήσουμε ΘΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ.
Σταδιακά όσο ο σκύλος μας αρχίζει και αισθάνεται άνετα προσομοιάζουμε όλο και περισσότερο τις «στημένες» καταστάσεις με την πραγματικότητα.
Αυτό είναι όμως κάτι που θέλει χρόνο όμως, υπομονή και αφοσίωση. Και αν δεν έχετε κάτι από αυτά, ειλικρινά μην παίρνετε σκύλο! Η συμβίωση με έναν σκύλο δεν είναι μόδα!!!

Καθώς με όλα τα παραπάνω, το σίγουρο είναι πως πρόβλημα δεν δημιουργούμε μόνο στον σκύλο μας αλλά και στους υπόλοιπους ανθρώπους με σκύλο που έχουν μοχθήσει για την εκπαίδευσή του αλλά και έχουν κάνει όλη την απαραίτητη και σωστή δουλειά, έχοντας φτάσει τον σκύλο τους σε ένα επίπεδο όπου μπορεί και αισθάνεται άνετα σε έντονα περιβάλλοντα. Και είναι άδικο σίγουρα να πληρώνουν εκείνοι το αντίτιμο της αναισθησίας και της ανευθυνότητας ορισμένων κηδεμόνων σκύλων που έχουν προϊδεάσει τον κόσμο αρνητικά με τη στάση τους.
Η απόκτηση σκύλου πάντως σε κάθε περίπτωση δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε αψήφιστα.
Πρέπει να είμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του σκύλου υπεύθυνοι κηδεμόνες, να φροντίζουμε για τις ανάγκες του, για τη σωστή διαπαιδαγώγηση του, να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, όπως για παράδειγμα το να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του, να σεβόμαστε τον σκύλο μας αλλά και τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Αλέξανδρος Παράσχης είναι ο μοναδικός Έλληνας πιστοποιημένος σύμβουλος συμπεριφοράς από την παγκόσμια ομοσπονδία εκπαιδευτών CCPDT. Είναι υπεύθυνος της ακαδημίας εκπαιδευτών Dog Friendly Academy (https://www.dogfriendly.gr/dogfriendly-academy), υπεύθυνος του προγράμματος φυλακών όπου κρατούμενες μαθαίνουν την τέχνη της εκπαίδευσης ενός σκύλου εκπαιδεύοντας σκύλους του καταφυγίου Save A Greek Stray. Είναι ο Εκπαιδευτής και Σύμβουλος συμπεριφοράς του καταφυγίου Save A Greek Stray και Ιδρυτής του Fit With Your Dog (https://www.fitwithyourdog.gr/). Υπήρξε Εκπαιδευτής σκύλων οδηγών τυφλών για τη σχολή Lara Guide Dogs τα έτη 2015-2017 όπου και εισήγαγε το κλίκερ για πρώτη φορά στην Ελλάδα για τους σκύλους οδηγούς τυφλών.
Sharing is caring!