home Γενικά, Πρόσωπα Στις γάτες βρίσκω τα χαρακτηριστικά που νομίζω ότι θαυμάζω και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ανθρώπους…

Στις γάτες βρίσκω τα χαρακτηριστικά που νομίζω ότι θαυμάζω και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ανθρώπους…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Άνθρωποι της Τέχνης & του Πολιτισμού μιλούν για τη σχέση τους με τα ζώα

Επιμέλεια Στήλης: Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός με Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, Εκπαιδεύτρια σκύλων (Απόφοιτη Kynagon Dog Trainers Academy), Συγγραφέας & Δημιουργός Ζω.Ε.Σ.

Μόνο ένας άνθρωπος που υπηρετεί χρόνια με ήθος και αγάπη τον Πολιτισμό και την Τέχνη και αγαπά τόσο πολύ τις λέξεις και τις εικόνες θα μπορούσε τόσο εύστοχα να αποτυπώσει στο χαρτί το μεγαλείο της ψυχής αλλά και της αγάπης των ζώων. Δυνατά συναισθήματα που πρέπει να ξέρεις να χειρίζεσαι τις λέξεις, αφού πρώτα τις νιώσεις, που θα τα μεταφέρουν. Σε αυτό το τεύχος του περιοδικού δύο ζωγράφοι, σημαντικές γυναίκες της εικαστικής σκηνής, η Έλενα Καραγιάννη με ένα σπουδαίο έργο στις δομές προσφύγων και η Αφροδίτη Παπαδουλή, πολύ σημαντική ζωγράφος της εποχής μας με πληθώρα έργων αλλά και γνωστές για τη μεγάλη αγάπη τους στα ζώα, ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους και μιλούν για τις σχέσεις ζωής που διατηρούν με τα αγαπημένα τους ζώα!

Γράφει η Αφροδίτη Παπαδουλή, ζωγράφος

Από τότε που μετακομίσαμε στον Διόνυσο, εκεί κοντά στα έντεκά μου χρόνια, η επαφή μου με τη φύση θεωρώ πως βελτίωσε αισθητά την ποιότητα της ζωής μου. Τα ζώα μου έδωσαν και εξακολουθούν να μου δίνουν τεράστια χαρά και αυτό που κυρίως είδα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια ότι μου ταιριάζει είναι οι γάτες.
Ο γάτος της ζωής μου για περίπου δέκα χρόνια ήταν ο Ζαχαρίας! Αριστοκράτης και φιλότεχνος μπήκε στη ζωή μου τη στιγμή που έμπαινα σε ένα μαγαζί με υλικά ζωγραφικής και το αίσθημα ήταν ακαριαίο. Άρα, είπα στον εαυτό μου, εδώ υπάρχει αίσθημα μεγάλο και καρμικό! Η αδυναμία μου στον Ζαχαρία ήταν τεράστια κι αυτό το ξέρουν όλοι όσοι με ξέρουν. Δυστυχώς έφυγε με έναν θάνατο ανεξιχνίαστο, και μου πήρε πολύ χρόνο η ανάρρωση από το πένθος…

Τον Ζαχαρία τον είχα απόλυτη ανάγκη, όπως έχω τώρα και τον Ζαμανφού στο σπίτι και τον Σούσι στο ατελιέ. Δεν νομίζω ότι τυχαία οι καλλιτέχνες αγαπάνε πολύ τις γάτες. Ο Hemmingway, ο Picasso είχανε γάτα, ο Bukowski είχε 9 γάτες.
Γάτες πολλές είχε κι ο Freddie Mercury και η λίστα είναι σίγουρα τεράστια.
Στις γάτες βρίσκω τα χαρακτηριστικά που νομίζω ότι θαυμάζω και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ανθρώπους.
Μόνο που για τις γάτες είναι φυσικό να είναι ελεύθερες χωρίς αυτό να τις κάνει άπιστες. Εκδηλώνουν συναισθήματα χωρίς να είναι εξαρτημένες. Τις χαρακτηρίζει μια απίστευτη φινέτσα παρότι απολαμβάνουν τη ζωή με τρόπο ηδονικό.
Τέλος, έχουν διαίσθηση κι απίστευτη ευφυία! Μακάρι στον τόπο μας να αρχίσουν να τις εκτιμούν περισσότερο κι όχι να τις βλέπουν σαν λούτρινα ζωάκια για λίγο και μετά σαν βάρος…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Αφροδίτη Παπαδουλή σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο εργαστήρι του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Από τα φοιτητικά της χρόνια ήδη διακρίθηκε στον διαγωνισμό με θέμα: Πειραιάς – λιμάνι, σταθμός και στον πανευρωπαικό διαγωνισμό με θέμα: «Ζωγραφίζοντας το ευρώ», δηλαδή την είσοδο του ευρώ ως νέο νόμισμα. Ύστερα από την αποφοίτησή της το 2002, η ζωγραφική της εξελίχθηκε ραγδαία με εξπρεσσιονιστικές τάσεις με ζωηρά χρώματα κι έντονα κοντράστα. Συχνά αδιαφορεί για την φόρμα και επιλέγει το θέμα της με βάση το ένστικτό της. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε δέκα ατομικές εκθέσεις και σε πολύ περισσότερες ομαδικές, που βασίζονται στην πραγματικότητα και στη φαντασία, όπου συχνά συνδυάζονται σε έναν μαγικό ρεαλισμό. Τα έργα της προέρχονται από παιδικές μνήμες, παραμύθια, ποίηση κι όνειρα αλλά και την καθημερινότητα, καθώς και την αστείρευτη ενέργεια που η φύση μας προσφέρει. Σε αυτήν τη θεματική εκφράζεται με τη λάμψη του χρώματος που χαρακτηρίζει πάντα τη ζωγραφική της .

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares