home Γενικά, Συγκατοίκηση Καταλαβαίνουν οι γάτες το όνομά τους;

Καταλαβαίνουν οι γάτες το όνομά τους;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Πηγή www.diagnovet.gr

Μπορεί να μην φαίνεται, αλλά όπως και οι σκύλοι, έτσι και οι γάτες γνωρίζουν το όνομά τους. Ερευνητές στην Ιαπωνία θέλησαν να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: Μπορεί μια γάτα να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ του ονόματός της και οποιασδήποτε άλλης τυχαίας λέξης που ακούγεται σαν αυτό;
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, ερευνητές επινόησαν έναν τρόπο για να αποκτήσουν αποτελέσματα είτε οι γάτες συνεργάζονταν είτε όχι. Πραγματοποιήθηκε μια σειρά πειραμάτων στα οποία ένα άτομο θα πρόφερε 4 διαφορετικές λέξεις και στη συνέχεια θα έλεγε το όνομα της γάτας. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι λέξεις που επιλέχτηκαν είχαν ουσιαστικά το ίδιο μήκος και τόνους όπως τα ονόματά. Εάν η γάτα αντιδρούσε διαφορετικά στο άκουσμα του ονόματός της, οι επιστήμονες θα γνώριζαν ότι η γάτα θα μπορούσε να διακρίνει το όνομά της από άλλες λέξεις. Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν 4 λέξεις πριν από το όνομα ήταν για να συνηθίσουν οι γάτες. Οι γάτες κουνούν συχνά το κεφάλι ή τα αυτιά τους όταν ακούν λόγια, αλλά η αντίδραση αυτή μειώνεται μετά από 4 λέξεις. Αυτός ήταν ο ιδανικός χρόνος για να ειπωθεί το όνομα τους και να καταγραφεί η αντίδρασή τους.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αρκετές εκδόσεις του πειράματος, όλες στο σπίτι που διέμενε η γάτα, με απουσία του ιδιοκτήτη. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: Οι περισσότερες από τις γάτες κουνούσαν το κεφάλι ή τα αυτιά τους απαντώντας στο άκουσμα του ονόματός τους. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έδειξαν ότι οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν τα ονόματά τους μεταξύ άλλων, παρόμοιων λέξεων.
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι γάτες μπορούν να διακρίνουν το περιεχόμενο των ανθρώπινων λέξεων με βάση τις φωνητικές διαφορές», επισημαίνουν οι ερευνητές. «Αυτή είναι η πρώτη πειραματική απόδειξη που δείχνει την ικανότητα των γατών να κατανοούν τις ανθρώπινες προφορικές δηλώσεις». Καταλαβαίνουν όμως οι γάτες πραγματικά ότι το όνομα αντιπροσωπεύει την ταυτότητά τους; Αυτό το κομμάτι είναι ασαφές, σύμφωνα με την συντάκτρια της μελέτης Atsuko Saito, του πανεπιστημίου Sophia στο Τόκιο.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το όνομα της γάτας είναι «κύριο ερέθισμα», λένε οι ερευνητές, και μπορεί να σχετίζεται με ανταμοιβές, όπως η τροφή, τα χάδια και το παιχνίδι.
Ο Peter Pongracz, καθηγητής που ειδικεύεται στη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων στο πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Βουδαπέστης, δήλωσε πως ότι η μελέτη ήταν «πολύ έξυπνη», ενώ σημείωσε πως το δείγμα που έδειξε τα «ενδιαφέροντα αποτελέσματα» ήταν κάπως μικρό. Ο Pomgracz υπερασπίστηκε την τάση των γατών να μην ανταποκρίνονται όταν τις καλούν, σε σύγκριση με την υπακοή των σκύλων. Οι σκύλοι έχουν εκπαιδευθεί για χιλιετίες ώστε να ανταποκρίνονται στους ανθρώπους. Παρόλο που οι γάτες έχουν έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο εδώ και πολύ καιρό, οι άνθρωποι δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο για την εκπαίδευση τους. «Οι περισσότερες γάτες τα πάνε πολύ καλά με τους ανθρώπους με το να είναι απλώς χαριτωμένες», δήλωσε ο Pongracz. «Αν μια γάτα δείχνει λιγότερο την αγάπη της, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι εγωίστρια ή αντικοινωνική». Οι γάτες ανταποκρίνονται με τον δικό τους τρόπο. «Όπως έδειξε η ιαπωνική μελέτη, οι γάτες ανταποκρίνονται στο όνομά τους όχι απαραίτητα τρέχοντας προς τον ιδιοκτήτη τους όπως οι σκύλοι, αλλά ίσως με ένα απλό κούνημα των αυτιών τους».
Προσοχή λοιπόν γατόφιλοι. Ακόμα κι αν η γάτα σας δεν σας χαιρετάει με το ίδιο σθένος όπως ένας σκύλος, σας αγαπά ακριβώς το ίδιο.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares