home Γάτα, Φυλές Γάτα Αγκύρας: Κομψή, δραστήρια και ευφυής!

Γάτα Αγκύρας: Κομψή, δραστήρια και ευφυής!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Γάτα Αγκύρας ή Turkish Angora όπως λέγεται στην αγγλική είναι μια από τις πιο παλιές φυσικές φυλές γάτας όπου κατάγεται από την κεντρική Τουρκία όπως μας προϊδεάζει και το όνομα της.

Γράφει ο Βασίλειος Δημάκος, Εκπαιδευόμενος Κριτής Μορφολογίας Γάτας FIFe

Eυχαριστούμε τις κυρίες Linda & Jana KNYOVA και το εκτροφείο ROSA GLAUCA * CZ για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού

Game Over Rosa Glauca

Η φυλή άρχισε να καταγράφεται μόλις από το 17ο αιώνα και όπως όλες οι οικόσιτες γάτες προέρχεται από την Αφρικανική αγριόγατα που στους ορεινούς όγκους της Ανατολίας εξελίχθηκε στις μακρύτριχες φυλές όπως η Γάτα Αγκύρας και η Τούρκικη Βαν.
Οι μακρύτριχες αυτές γάτες εισήχθησαν στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία από τη Μικρά Ασία και την Περσία στις αρχές του 16ου αιώνα και στην πραγματικότητα είναι αυτές που χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν σε σημείο αφανισμού για να βελτιώσουν την ποιότητα του τριχώματος των γάτων Περσίας. Μόλις από τα τέλη του 17ου αιώνα η Γάτα Αγκύρας θεωρείται μια ξεχωριστή φυλή από τις γάτες Περσίας. Στη σύγχρονη εποχή και στον 20ο αιώνα ξεκίνησε το πρόγραμμα της επιλεκτικής αναπαραγωγής για την διάσωση και εξέλιξη της φυλής ώστε να μπορέσει να διασωθεί το αγνό λευκό των γατών Αγκύρας. Έτσι μέχρι το 1978 μόνο ως λευκές ήταν αποδεκτές στους διαγωνισμούς μορφολογίας οι γάτες Αγκύρας ενώ σήμερα αναγνωρίζονται σε πολλά χρώματα αλλά και μοτίβα στο τρίχωμα τους.

Unique Beauty - Rosa Glauca

Είναι γάτες χαριτωμένες με περισσή κομψότητα, εκλεπτυσμένη φινέτσα σε κάθε τους κίνηση και δικαίως ονομάζονται μπαλαρίνες, μαζί με τις Ρώσικες μπλε. Γάτες με υπέροχες αναλογίες από την κορυφή ως την ουρά.

Ευκίνητες, δίνουν την εντύπωση μια συνεχόμενης κίνησης ακόμα και όταν βρίσκονται ξαπλωμένες.

Είναι μεσαίου μεγέθους οι θηλυκές και οι αρσενικοί ελαφρώς μεγαλύτεροι. To κεφάλι τους είναι σφηνοειδές μικρού προς μεσαίου μεγέθους και το προφίλ τους αποτελείται από δύο επίπεδα, ένα που σχηματίζεται στη γραμμή της μύτης και ένα στο επίπεδο πάνω μέρος του κρανίου, που συναντιούνται σε μια απαλή γωνία στο σημείο πάνω από τα μάτια. Τα αυτιά τους είναι μεγάλα με ευρεία βάση, φουντωτά και με αρκετό τρίχωμα, τοποθετημένα ψηλά στο κεφάλι τους, όρθια και κοντά το ένα στο άλλο. Μεγάλα είναι και τα μάτια τους, αμυγδαλωτά και σε πάρα πολλά χρώματα. Η μακριά ουρά τους πρέπει να είναι πολύ φαρδιά στη βάση της και στην άκρη λεπτή πολύ φουντωτή σε όλο το μήκος της.
Τέλος το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι το τρίχωμά τους. Πραγματικά ιδιαίτερο και ποιοτικό. Μεταξωτό και λείο τόσο στην αφή αλλά και στην όψη του. Αξιοπερίεργο είναι ότι δεν έχει καθόλου υπόστρωμα.

Όσο αφορά τον χαρακτήρα τους είναι πολύ δραστήριες και παιχνιδιάρες γάτες, έξυπνες και πραγματικά αθλητικές. Δένονται με τους ανθρώπους και σύνηθες είναι να επιλέγουν ένα συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας για να είναι ο σταθερός τους σύντροφος για πάντα. Έτσι γίνονται εξαιρετικά προστατευτικές στο άτομο αυτό και προσπαθούν να είναι παντού και πάντα μαζί. Αναζητούν τη στιγμή και επιδιώκουν να είναι «χρήσιμες» με οποιοδήποτε τρόπο. Εκπαιδεύονται πολύ εύκολα και η ευφυΐα τους είναι αξιοσημείωτη, παρουσιάζοντας βασικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, τόσο λόγο της νοημοσύνης τους όσο και λόγο της επιθυμίας να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους.

EC Alhambra Rosa Glauca JW DSM, 12 years old, Ένα από τα πιο επιτυχημένα θηλυκό TURKISH ANGORA όλων των εποχών. - με πάνω από 60 BEST IN SHOW.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares