home Γενικά, Συγκατοίκηση Είμαι κατάλληλος κηδεμόνας ενός κατοικίδιου;

Είμαι κατάλληλος κηδεμόνας ενός κατοικίδιου;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Κάποια στιγμή ο Αμερικανός συγγραφέας Michael Levine είχε δηλώσει πως «Το να έχεις παιδιά δεν σε κάνει περισσότερο γονιό από όσο το να έχεις πιάνο σε κάνει πιανίστα».
Μένοντας στο νόημα της φράσης αυτής, το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει για όσους επιθυμούν ή έχουν αναλάβει τη φροντίδα ενός ζώου συντροφιάς. Το να φροντίζεις ή να συμβιώνεις με ένα ζώο δεν σε κάνει και φιλόζωο.

Γράφει η Ευδοκία Νικολαΐδου – MSc, Ψυχολόγος Α.Π.Θ. | Ψυχοθεραπεύτρια

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται σχετικά με την υιοθεσία των αδέσποτων, τα δικαιώματα των ζώων, την εκπαίδευσή τους κλπ. Σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση και ενημέρωση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι αυτό, όμως, αρκετό; Πόσο υπεύθυνα αναλαμβάνει κάποιος αυτό το ρόλο; Και τι σημαίνει υπευθυνότητα για την υιοθεσία ενός ζώου;
Η απόφαση να υιοθετήσει κάποιος ένα ζώο αποτελεί πράξη ευθύνης. Πρόκειται στην ουσία για το καταστάλαγμα μιας ώριμης σκέψης και διεργασίας. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να τονιστούν ορισμένα μικρά, αλλά σημαντικά βήματα τα οποία θα διευκολύνουν κάποιον στην απόφαση που θα πάρει. Ας δούμε ξεχωριστά ποια είναι αυτά.

Το ζώο έχει ψυχή, δεν είναι αντικείμενο

Πολλές φορές βλέποντας ένα γατάκι ή ένα κουταβάκι κινητοποιούνται μέσα μας διάφορα γλυκά συναισθήματα. Το μικρό και χαριτωμένο πλασματάκι αυτομάτως μας προδιαθέτει να το πάρουμε στο σπίτι μας, να ενδώσουμε στις ικεσίες των παιδιών μας ή να το δωρίσουμε σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Συνήθως σε τέτοιες στιγμές η απόφαση είναι αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης και όχι ώριμης, λογικής σκέψης. Όταν κάποιος δεν είναι ενήμερος για την ευθύνη που πρόκειται να αναλάβει, συχνά έρχεται αντιμέτωπος με δηλώσεις όπως «Δεν μπορώ να τα καταφέρω» ή «Δεν ήξερα τι απαιτήσεις έχει». Τα ερωτήματα, λοιπόν, που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι «Για ποιο λόγο θέλω να αποκτήσω ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι;», «Μπορώ να το φροντίσω; Θα είμαι μόνος μου σε αυτό ή θα μοιραστώ τη φροντίδα μαζί με κάποιον άλλο;», «Θέλω να αναλάβω την ευθύνη;».

Χρόνος

Πριν προβούμε στην υιοθεσία ενός κατοικίδιου, χρειάζεται να μεριμνήσουμε για το αν είμαστε οι κατάλληλοι ως κηδεμόνες. Πώς ορίζεται κάποιος ως κατάλληλος; Ένα βασικό μέλημα είναι να εξακριβώσουμε αν μπορούμε να διαθέσουμε χρόνο στην καθημερινότητά μας. Κάθε είδους φροντίδα έχει απαιτήσεις από τον προσωπικό μας χρόνο! Έτσι και οι μικροί μας συγκάτοικοι χρειάζονται ιδιαίτερο χρόνο για την καθαριότητά τους, την εκτόνωσή τους, την ψυχαγωγία τους και τα θέματα υγείας τους. Επομένως, μερικά εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι «Στο καθημερινό μου πρόγραμμα μπορώ να βγάλω βόλτα τον σκύλο μου, τουλάχιστον δύο φορές;», «Έχω χρόνο μέσα στη μέρα για να ασχοληθώ με την εκπαίδευσή του;», «Έχω την καλή διάθεση να ανταποκριθώ στο κάλεσμά του για χάδια και παιχνίδια;».

Χρήμα

Η ανάληψη φροντίδας και κηδεμονίας ενός ζώου απαιτεί τη δυνατότητα να διαθέσεις χρήματα για να μπορείς να καλύψεις τις βασικές του ανάγκες. Για να απολαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα από εμάς χρειάζεται να του καλύψουμε το φαγητό, τα εμβόλια, τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, την εκπαίδευση, διάφορα αξεσουάρ κ.ά. Πολλές φορές μπορεί να προκύψουν έκτακτα έξοδα, κυρίως ιατρικών ζητημάτων, τα οποία καλούμαστε να καλύψουμε προκειμένου να παρέχουμε ποιότητα στη ζωή του. Όσο απογοητευτικό και απάνθρωπο αν ακούγεται το οικονομικό ζήτημα, ωστόσο είναι ένας παράγοντας που χρειάζεται να συνυπολογίσουμε στα υπέρ και τα κατά της ανάληψης ευθύνης απέναντι σε αυτά τα πλάσματα.

Δέσμευση

«Πόσο καλά τα πάω με τη δέσμευση;». Ένα ερώτημα ιδιαίτερα σημαντικό.

Η υιοθεσία ενός ζώου σημαίνει σχέση. Μια σχέση που ιδανικά θα διαρκέσει 10 - 15 χρόνια. Μια συναισθηματική δέσμευση και επένδυση.

Τα πλάσματα αυτά είναι απροστάτευτα και ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι το ένστικτό τους. Αναλαμβάνοντας την κηδεμονία τους, αναλαμβάνουμε ουσιαστικά την προστασία τους από κάθε κίνδυνο. Αυτό συνεπάγεται μια συνεχή εγρήγορση για τη σωματική και την ψυχική τους ευεξία και υγεία. Προϋποθέτει να είμαστε πάντα δίπλα τους και να τους προσφέρουμε αυτά που έχουν ανάγκη. Πέρα, όμως, από τη συναισθηματική δέσμευση υπάρχει και η δέσμευση απέναντι σε υποχρεώσεις. Αυτές αφορούν τόσο την εξασφάλιση ενός κατάλληλου επιπέδου ευζωίας όσο και της τήρησης των κανόνων περί σεβασμού των συμπολιτών και της κοινωνίας.

Κι αν όλα τα παραπάνω ερωτήματα και διλήμματα σε έβαλαν σε σκέψη, τότε νιώσε περήφανος για τον εαυτό σου. Αυτό σημαίνει πως όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρεις, θα είναι μια απόφαση γεμάτη ειλικρίνεια και σεβασμό προς εσένα και το πλάσμα που πρόκειται να αναλάβεις. Κι αν η απόφαση είναι θετική, τότε να είσαι έτοιμος να απολαύσεις μια κοινή πορεία χαράς, συντροφικότητας, αγάπης, τρυφερότητας ντυμένη με ατελείωτα χάδια και αξέχαστες στιγμές!

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares