home Γενικά, Συγκατοίκηση Πρόληψη, το συστατικό για την τέλεια συμβίωση

Πρόληψη, το συστατικό για την τέλεια συμβίωση

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sharing is caring!

Γράφει ο Δημήτρης Γραμματικάκης, Πτυχιούχος εκπαιδευτής σκύλων, Σύμβουλος καθημερινής συμβίωσης, Ιδιοκτήτης pet Driver, Ιδρυτής Homefreetraining

Η μετάφραση της πρόληψης ορίζεται ως η προσπάθεια που γίνεται για να προλάβουμε εκ των προτέρων και να αποτρέψουμε κάποιες αρνητικές ή ανεπιθύμητες καταστάσεις, ενέργειες και συνέπειες.

Η πρόληψη είναι μια αποτελεσματική λύση πριν καν εμφανιστεί το πρόβλημα και έχει πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, καθώς λειτουργεί ενεργητικά υπέρ μας σε κάθε περίπτωση χρήσης της.
Οι ειδικοί της υγείας ενημερώνουν συνεχώς πως οι προληπτικές εξετάσεις μας είναι τόσο σημαντικές, γιατί μας βοηθούν να αντιληφθούμε αν κάποιο πρόβλημα πρόκειται να εμφανιστεί ή να το διαπιστώσουμε έγκαιρα και να το αντιμετωπίσουμε στην αρχική του κατάσταση. Οι άνθρωποι που φροντίζουν για την καθημερινή μας ασφάλεια μας ενημερώνουν συνεχώς πως σωστό είναι να χρησιμοποιούμε τη ζώνη ασφαλείας και το κράνος όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο και το δίκυκλό μας αντίστοιχα. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα για να επιβεβαιώσουν την αξία της πρόληψης και τη σημαντικότητά της πριν το πρόβλημα. Το πώς η πρόληψη θα μας βοηθήσει στις ανεπιθύμητες καταστάσεις στην καθημερινότητα μας με έναν σκύλο που αποκτήσαμε ή πρόκειται άμεσα να αποκτήσουμε θα το δούμε στις επόμενες γραμμές.
Οι ειδικοί της εκπαίδευσης του σκύλου ενημερώνουμε συνεχώς πως πολλά από τα προβλήματα διαχείρισης σκύλου θα είχαν ήδη λυθεί με τη μέθοδο της πρόληψης. Πολλά από τα προβλήματα ανεπιθύμητων συμπεριφορών του σκύλου επίσης θα είχαν κατευναστεί ή εξουδετερωθεί πριν καν εμφανιστούν αν είχε γίνει χρήση της πρόληψης και γενικότερα η καθημερινότητά μας θα ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστη, αν προλαβαίναμε νωρίς την εμφάνισή του.

Η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη ακόμα και από την ίδια τη θεραπεία του προβλήματος σε πολλές περιπτώσεις και μάλιστα χωρίς συνέπειες ή νέες ανεπιθύμητες συμπεριφορές!

Η πρόληψη ανήκει στη θεμελιώδη αρχή της εκπαίδευσης του σκύλου και μαζί με την αγνόηση, τη μάθηση και την οριοθέτηση κανόνων του μικρού μας φίλου οριστικοποιούν και σφραγίζουν την τέλεια συμβίωση αρκεί να μην ξεχνάμε ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται με θετική ενίσχυση και κανένα ίχνος πίεσης στον σκύλο μας. Σε κάθε περίπτωση η γενίκευση της μεθόδου της πρόληψης μπορεί να μεταφραστεί από τον εκάστοτε κηδεμόνα σκύλου διαφορετικά, ανάλογα το τι χρειάζεται και τι θέλει να επιτύχει στην καθημερινότητά του. Για τη συμβίωση όμως κάποια βήματα πρόληψης είναι απαραίτητα ίδια σε όλους τους σκύλους. Αναφέρω ένα παράδειγμα για να γίνει άμεσα αντιληπτό.
Ένας κηδεμόνας σκύλου που μένει σε ισόγεια κατοικία σε κεντρικό σημείο πόλης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο ο σκύλος να εμφανίσει πρόβλημα γαβγίσματος λόγω φύλαξης του δικού του χώρου, λόγω εκνευρισμού ή ανίας ή λόγω έντονου ερεθίσματος κατά την διάρκεια που θα βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού (πάντα με την παρουσία του ανθρώπου), οπότε σώφρον είναι ο κηδεμόνας να μελετήσει προληπτικά πως θα αποφύγει το εν λόγω πρόβλημα. Αυτό αφορά τη μετάφραση της πρόληψης για συγκεκριμένο πρόβλημα, η απαραίτητη πρόληψη για όλους τους σκύλους είναι πως, αν για παράδειγμα ως κάτοχοι δεν επιθυμούμε ο σκύλος να κάνει την ανάγκη του στο μπαλκόνι κατά την διάρκεια της απουσίας μας, τότε θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να έχει βγει την καθιερωμένη του βόλτα ώστε να αποφευχθεί το γεγονός.
Η απαραίτητη διαδικασία της βόλτας του σκύλου εσωκλείει δράση πρόληψης για ατυχήματα τουαλέτας, ζημιών και εκνευρισμού του σκύλου μέσα στο σπίτι.

Η σημαντικότητα της πρόληψης είναι μεγίστης σημασίας και θα πρέπει να έχει την χρήση που της αναλογεί ώστε να έχουμε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Ξεκινά ήδη από την πρώτη σκέψη απόκτησης σκύλου και αρχίζει η εφαρμογή της πριν ο σκύλος φτάσει στα χέρια μας, ώστε να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο στον μεγαλύτερο βαθμό! Ορθολογικά, λοιπόν, μπαίνουμε σε σκέψεις αξιολόγησης του χώρου, του χρόνου και της διάθεσής μας, ώστε να κρίνουμε τι προληπτικά μέτρα θα χρειαστούμε για να πετύχουμε την τέλεια συμβίωση. Παράλληλα με την ανάπτυξη του σκύλου ή την οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινότητα μας θα λάβουμε εκ νέου προληπτικά μέτρα.
Πάμε σε παράδειγμα για να γίνει πιο σαφές.
Ας υποθέσουμε ότι αποκτήσαμε έναν σκύλο ο οποίος δείχνει ότι έχει τρομερή ενέργεια, η οποία μεταφράζεται σε υπερβολική κίνηση, ζημιές, ανυπακοή και ίσως σε ακόμα πιο δύσκολες ανεπιθύμητες συνήθειες/ελαττώματα. Η χρήση λοιπόν της πρόληψης εδώ καθίσταται αναγκαία, ώστε να μην εδραιωθούν οι ανεπιθύμητες συνήθειες/ελαττώματα στο μυαλό του σκύλου. Μερικές από αυτές τις ανθυγιεινές συνήθειες είναι ο εκνευρισμός, η υπερδιέγερση, η σύγχυση και η επιθετικότητα, συνήθειες που δε θα θέλαμε να δούμε στον σκύλο μας σε καμμιά περίπτωση. Με το σωστό πρόγραμμα ρουτίνας-φαγητού, βόλτας, πνευματικής και σωματικής εκτόνωσης του σκύλου και την απαραίτητη ασχολία μας μαζί του, καθώς ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο που ζει σε ομάδες, έχουμε ήδη δουλέψει προληπτικά αποτρέποντας τα παραπάνω σε μεγάλο βαθμό και με τρομερή αποτελεσματικότητα.
Η πρόληψη χρειάζεται παντού, από το μικρότερο στοιχείο προδιάθεσης ενός προβλήματος έως και την έντονη εμφάνιση δύσκολης συμπεριφοράς ενός σκύλου. Κανένα προληπτικό μέσο δεν είναι αμελητέο, καθώς αν δε χρησιμοποιηθούν, τότε κάτι μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή μας, να μας φέρει σε αμήχανη ή νευρική θέση, ακόμα και να υπάρξει σημαντικός κίνδυνος στην ασφάλεια του σκύλου. Θα χρειαστούμε το παρακάτω παράδειγμα για να ενισχυθεί σε όλους μας η σημασία της πρόληψης.

Ένας κηδεμόνας έχει ένα κουτάβι το οποίο έχει προδιάθεση να μασάει και να καταπίνει κάθε είδους μικρού ρούχου όπως κάλτσες, καλσόν, εσώρουχα, κλπ με κίνδυνο να χάσει τη ζωή του από πνιγμό, συστροφή στομάχου ή φραγής του εντέρου. Μην το θεωρούμε δεισιδαιμονία, αφού πολλά κουτάβια ή ακόμα και ενήλικοι σκύλοι έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτή τη συνήθεια.
Η απομάκρυνση λοιπόν των αντικειμένων που θα μπορούσαν να βλάψουν τον σκύλο θα πρέπει να γίνει πρωτύτερα της εμφάνισης του προβλήματος και όχι να περιμένει ο εκάστοτε κηδεμόνας να συμβεί για να το αντιμετωπίσει, αφού τότε ίσως αποδειχτεί μοιραίο. Οπότε δουλεύοντας προληπτικά σε κάτι τόσο “ασήμαντο” για κάποιους κηδεμόνες μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για τον σκύλο τους.
Η εκπαίδευση του σκύλου έχει συγκεκριμένη συνταγή και η πρόληψη είναι σπουδαίο συστατικό της. Ένα από τα θετικότερα στοιχεία της είναι ότι δεν έχει κανένα μειονέκτημα αν χρησιμοποιηθεί εύλογα, έξυπνα και με θετική ενίσχυση προς τον σκύλο. Αν ψάχνοντας βρίσκαμε μειονέκτημα στη μέθοδο της πρόληψης θα ήταν μόνο αν η χρήση της γινόταν σε υπερπροστατευτικό βαθμό ή σε υπερβολική χρήση της, κάτι που δεν θα ήταν μειονέκτημα της ίδιας της μεθόδου, αλλά παρερμήνευση του ανθρώπου που λόγω φόβου, άγνοιας, νεύρων ή υπερβολικής στοργικότητας, πράττει λάθος. Παράδειγμα προς αποφυγή είναι το παρακάτω.
Όταν ένας κηδεμόνας θέλει να αποφύγει ο σκύλος του να κάνει ζημιές στο σπίτι τότε δεν είναι πρόληψη να τον αφήσει σε ένα μπαλκόνι, ούτε να τον δέσει σε ένα σημείο στο σπίτι. Η πρόληψη είναι άλλη σε αυτή την περίπτωση και οι παραπάνω πράξεις αποτελούν απλώς κακοποίηση σκύλου.
Για να αποφευχθεί η λάθος ερμηνεία της πρόληψης ίσως η βοήθεια ενός ειδικού εκπαίδευσης θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη και αναγκαία για να κυλήσουν τα πράγματα όπως πρέπει. Μην ξεχνάμε εξάλλου πως η πρόληψη έχει τεχνικά στοιχεία εκπαίδευσης, οπότε οι εκπαιδευτές γνωρίζουν την ορθότητα της χρήσης της από πρώτο χέρι. Ένας κηδεμόνας θα χρειαστεί λιγότερο έναν εκπαιδευτή για την πρόληψη και τα οφέλη της παρά για την θεραπεία ενός προβλήματος, κάτι το οποίο είναι θετικά αντιληπτό στον χρόνο του, τη διάθεσή του, καθώς και το πορτοφόλι του. Η πρόληψη χρησιμοποιείται παντού στη ζωή μας και όσο αφορά στην άριστη συμβίωση με έναν σκύλο ας έχουμε κυρίως στο μυαλό μας τι χρειαζόμαστε εμείς, ο σκύλος μας, ο χώρος μας και να κινηθούμε αναλόγως.
Μη διστάσουμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε την πρόληψη στον βαθμό που της αναλογεί στην συνταγή της εκπαίδευσης, πάντα όμως στο μέτρο της λογικής για μια άριστη φιλία και συμβίωση με τον σκύλο μας!

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
shares