home Ενυδρείο Maroon Clownfish

Maroon Clownfish

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Spinecheek Anemonefish, Gold Stripe Maroon Clownfish, Llghtning Maroon Clownfish (Οικογένεια: Pomacentridae)

Είναι δύσκολο να μπερδέψουμε το Biaculeatus Maroon Clownfish Premnas με οποιοδήποτε από τα άλλα είδη clownfish. Το συναντάμε σε όλο τον Ινδο-δυτικό Ειρηνικό και στο Ινδο-Αυστραλιανό Αρχιπέλαγος.

Γράφει ο Σάκης Αργυρόπουλος – Διαχειριστής της ομάδας Facebook “Ενυδρειακές Συζητήσεις – Facebook community”

Διαφοροποιείται από όλα τα άλλα ψάρια κλόουν με ένα ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα και αγκάθια κολλημένα εξωτερικά από τα «μάγουλα» του.Τα θηλυκά αυτού του είδους είναι από τα μεγαλύτερα Clownfish. Μπορούν να φτάσουν έως 16 cm σε μήκος. Ορισμένοι αναφέρουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο σε αιχμαλωσία!
Τα αρσενικά από την άλλη πλευρά είναι πολύ μικρότερα, συχνά μόνο το 1/3 του μεγέθους ενός θηλυκού αν και μπορούν να φτάσουν έως 13 cm σε μήκος.
Αυτοί οι κλόουν είναι όμοιοι σε σχήμα με το True Percula και το Ocellaris Percula. Και όπως και τα άλλα ψάρια κλόουν, έχουν πολλές χρωματικές παραλλαγές. Αυτές μπορούν να κυμανθούν από λαμπρό πορτοκαλί, κόκκινο ή καφέ, με ένα μωβ καφέ. Είναι τονισμένα με τρεις κάθετες λωρίδες που μπορεί να είναι λεπτές ή ευρείες. Τα Maroon Clown έχουν εκτραφεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Είναι ένα ψάρι κατάλληλο για τον αρχάριο χομπίστα, διότι είναι πολύ ανθεκτικό είδος, αλλά ταυτόχρονα με έντονη εδαφική κυριαρχία. Έχει ενδιαφέρον “χαρακτήρα” στο ενυδρείο, αλλά είναι τόσο επιθετικό που δύσκολα μπορεί να κρατηθεί στο ίδιο ενυδρείο με άλλα damsel. To θηλυκό σπεύσει στο μέτωπο της δεξαμενής και ανακινεί τα θωρακικά πτερύγια του εμπρός και πίσω για να προειδοποιήσει τους επισκέπτες του!
Τα Maroon Clownfish δεν πρέπει να διατηρούνται με ήρεμα ψάρια όπως gobies, Dartfish, κλπ, και επίσης θα σκοτώσει άλλα ψάρια κλόουν.
Όπως όλα τα ψάρια του αλμυρού νερού απαιτούν νερό καλής ποιότητας για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Είναι πιο δύσκολο να ζευγαρώνουν αρσενικό και θηλυκό, σε σύγκριση με άλλα ψάρια κλόουν. Τα θηλυκά είναι πολύ πιο επιλεκτικά για τους συντρόφους τους, σε σημείο να σκοτώσουν το μη αποδεκτό αρσενικό. Όταν όμως ένας σύντροφος γίνει αποδεκτός, τότε το θηλυκό θα το υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Αλλά το θηλυκό καθώς είναι το κυρίαρχο ψάρι μπορεί να είναι κυκλοθυμικό. Κατάλληλα διαμορφωμένος βράχος ή μια μεγάλη ανεμώνη είναι απαραίτητα για το αρσενικό ώστε να υποχωρήσει όταν θα βγαίνει η επιθετική φύση του θηλυκού. Τείνουν να μένουν εκεί που έχουν υιοθετήσει μια ανεμώνη, ή άλλο υποκατάστατο συμβίωσης, αλλά κολυμπούν σε όλα τα επίπεδα του ενυδρείου κατά καιρούς.

Ιστορικό

Το είδος Maroon Clownfish Premnas biaculeatus περιγράφηκε από Bloch το 1790 από δείγμα που συλλέχθηκε στις Ανατολικές Ινδίες (Ινδονησία σήμερα). Βρίσκονται στον Ινδο- Δυτικό Ειρηνικό και στο αυστραλιανό αρχιπέλαγος, όπως σε Ινδία, Φιλιππίνες, Βιρμανία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Ινδονησία, Βόρεια Queensland, Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντος, Βανουάτου και τη Νέα Βρετανία. Δεν είναι εισηγμένα στο Κόκκινη Λίστα της IUCN για τα απειλούμενα είδη.

Περιγραφή

Το Maroon Clownfish είναι το μόνο μέλος της ομάδας Maroon. Έχουν αγκάθια στα μάγουλα τους κι έχουν ένα πιο συμπιεσμένο οβάλ σχήμα σε σύγκριση με τα άλλα ψάρια κλόουν της ομάδας Clarkii, αλλά είναι σχεδόν πανομοιότυπα στο σχήμα με τα Percula & τα Ocellaris. Τα Maroon έχουν καταγραφεί να έχουν μια διάρκεια ζωής 20 χρόνων, αλλά μια μελέτη του 2012 που διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος Βιολογίας της Αλαμπάμα προτείνει πως πιθανή διάρκεια ζωής για τα maroon θα μπορούσε να είναι μέχρι και τα 30 χρόνια. Ο χρωματισμός τους, συμπεριλαμβανομένων όλων των πτερυγίων, είναι ομοιόμορφος. Κυμαίνεται από το έντονο πορτοκαλί ή κόκκινο σε ένα βαθύ καφέ μωβ. Έχουν 3 κάθετες λεπτές λευκές λωρίδες ή 3 κάθετες παχύτερες κίτρινες ζώνες. Η πρώτη λωρίδα είναι πίσω από τα μάτια, η δεύτερη είναι μεταξύ των δύο ραχιαίων πτερυγίων και το τρίτο είναι στη βάση της ουράς.

Διατήρηση – Δυσκολία

Τα Maroon Clownfish είναι ανθεκτικά και είναι εύκολο να διατηρηθούν για όσο διάστημα είναι σωστές οι συνθήκες του νερού. Είναι κατάλληλο ψάρι για αρχάριους, αλλά είναι τόσο επιθετικό που θα περιορίσει την επιλογή άλλων ψαριών στο ενυδρείο. Η μεγαλύτερη ανησυχία με αυτά τα ψάρια είναι αν κρατιέται ζευγάρι. Το θηλυκό είναι κυκλοθυμικό και επιθετικό, και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πίεση στο αρσενικό, η οποία θα καταλήξει τελικά σε ένα άρρωστο ψάρι. Συνιστάται σε περίπτωση ζευγαριού να υπάρχει μεγάλο ενυδρείο με μια μεγάλη ανεμώνη και βράχο με κρυψώνες που το θηλυκό δεν μπορεί να χωρέσει.

Τρόφιμα και Διατροφή

Τα Maroon Clownfish είναι παμφάγα. Στην άγρια φύση τρέφονται κυρίως με ζωοπλαγκτόν και διάφορα είδη φυκιών. Στο ενυδρείο θα φάνε μια ευρεία ποικιλία ζωντανών, κατεψυγμένων τροφών καθώς και νιφάδων. Είναι σημαντικό να τροφοδοτούνται με ποικιλία ζωντανών και κατεψυγμένων τροφών. Μπορείτε να τους ταΐσει mysis γαρίδες, γαρίδες άλμης, ψιλοκομμένα ψάρια και ψιλοκομμένα μύδια. Η διατροφή τους θα πρέπει επίσης να αποτελείται από ποικιλία τροφών φυτικής προέλευσης. Τρώνε νιφάδες με την προσθήκη σπιρουλίνας, αν δεν υπάρχουν αρκετά φύκια στη δεξαμενή για να φάνε. Συχνότατα ταΐσματος, 3 με 4 φορές την ημέρα ως ανήλικοι και 2 έως 3 φορές ως ενήλικες.

Φροντίδα

Αυτά τα clownfish είναι ανθεκτικά ψάρια και αρκετά εύκολα στη διατήρηση. Χρειάζονται καλές συνθήκες νερού και μια καλά διατηρημένη δεξαμενή ενώ σε μικρότερα λίτρα οι ποιότητα του νερού υποβαθμίζεται εύκολα. Παρόλο που είναι ανεκτικό είδος, η παρατεταμένη κακή ποιότητα νερού, οδηγεί σε και νοσήματα, όπως ισχύει για όλα τα είδη. Τακτικές αλλαγές νερού δύο φορές την εβδομάδα θα βοηθήσουν.

Συνθήκες ενυδρείου

Το Maroon Clownfish είναι ένα από τα μεγαλύτερα clownfish και αρκετά δραστήριο. Χρειάζεται ένα ελάχιστο μέγεθος δεξαμενής των 30 γαλονιών (114 L) για ένα μόνο ψάρι και 55 γαλόνια για ένα ζευγάρι. Ζωντανός βράχος με πολλές κρυψώνες είναι το ιδανικό περιβάλλον. Αυτό το είδος, θα εκτιμήσει μια ανεμώνη και κατάλληλο aquascape στον βράχο. Το είδος ζει σε τροπικές περιοχές, με θερμοκρασία νερού μεταξύ 74 ° F έως 82 ° F (23 – 28 ° C), και μπορούν να ανεχθούν ένα εύρος ρΗ από 7,8 έως 8,4. Θερμοκρασία νερού στους 82 ° F (28 ° C) φαίνεται να τα κρατάει υγιή και τα παρασύρει να τρώνε περισσότερο.
Ελάχιστη Δεξαμενή Μέγεθος: 30 gal (114 L) – Ένα ελάχιστο ενυδρείο 30 γαλονιών συνιστάται για τη διατήρηση ενός ψαριού. Μια μεγαλύτερη δεξαμενή 55 γαλόνια ή περισσότερα, αν διατηρούμε ζεύγος κλόουν μαζί με άλλα ψάρια ή με μία ανεμώνη.
Κατάλληλο για Nano ενυδρείο: Όχι
Ζωντανός Βράχος: Πολλές κρυψώνες ειδικά αν δεν υπάρχει ανεμώνη. Τα αρσενικά θα πρέπει να μπορούν να κρυφτούν από τα θηλυκά, όταν τα τελευταία είναι ιδιαίτερα επιθετικά.
Τύπος υποστρώματος: Οποιοδήποτε
Ανάγκες φωτισμού: Οποιεσδήποτε
Θερμοκρασία: 74,0 έως 82,0 ° F (23,3 έως 27,8 ° C)
Θερμοκρασία αναπαραγωγής: 79.0 ° F – Τα καλύτερα ποιοτικά αυγά και προνύμφες συμβαίνουν με θερμοκρασίες 79 ° F έως 83 ° F (26 ° – 28 ° C).
Εύρος pH: 7,8-8,4

Κοινωνική συμπεριφορά

Το Maroon Clownfish είναι το πιο επιθετικό είδος από όλα τα κλόουν. Μπορεί να διατηρείται σε ένα περιβάλλον υφάλου ως ένα ιδιαίτερα εδαφικό κι επιθετικό είδος. Είναι επιθετικό, ακόμα και όταν προσπαθεί να σχηματίσει ζευγάρι! Απλά βάζοντας δύο νεαρά ψάρια μαζί δεν σημαίνει πως θα οδηγηθούν στη δημιουργία ζευγαριού, άλλα κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο διότι σε αντίθεση με άλλα ψάρια κλόουν, αυτά θα μάχονται μεταξύ τους μέχρι τέλους. Ένας χομπίστας θα έχει καλύτερη επιτυχία, επιλέγοντας ένα προφανές μεγάλο θηλυκό και μικρά αρσενικά, με προσοχή πάντα την επιθετικότητα από το θηλυκό.
Με τον τρόπο αυτό ο χομπίστας πρέπει να είναι έτοιμος να αφαιρέσει τα αρσενικά που δεν γίνονται αποδεκτά και να παρέχει κρυψώνες όπου το θηλυκό δεν μπορεί να χωρέσει. Δεν πρέπει να διατηρείται μαζί με ειρηνικά και με άλλα clown fish – εκτός κι αν η δεξαμενή είναι πολύ μεγαλύτερη από τα μέγιστα λίτρα που προτείνονται για το είδος.
Συμβατότητα με άλλα Clownfish: Λόγω της επιθετικότητα τους προς άλλα είδη clownfish, τα Maroon δεν θα πρέπει διατηρούνται με άλλους τύπους clownfish.
Συμβατότητα σε ένα μίνι ύφαλο: Σε ένα περιβάλλον υφάλου δεν ενοχλεί κανένα κοράλλι, με εξαίρεση να πάρει τα φύκια από τη βάση των κοραλλιών που έχουν υιοθετήσει ως host.
Συμβατότητα με ανεμώνες υποδοχής: Η σχέση του ψάρι κλόουν και της ανεμώνης είναι γνωστή ως συμβίωση, όπου παρέχουν οφέλη το ένα για το άλλο. Το Clownfish μένει σε ορισμένες ανεμώνες φροντίζοντας τη διατροφή της. Σε αντάλλαγμα η ανεμώνη προστατεύει το clownfish από τα αρπακτικά ζώα, κρατώντας τους μακριά με τα πλοκάμια της. Τα Clownfish έχουν ανοσία στο τσίμπημα της ανεμώνης . Επίσης το clownfish εκτελεί καθήκοντα καθαριότητας αφαιρώντας κομμάτια από τα πλοκάμια της. Τέλος θεωρείται ότι η ανεμώνη τρέφεται και από τα απόβλητα του clownfish.
Κατάλληλες ανεμώνες για συμβίωση:
•Bubble Tip Anemone Entacmaea quadricolor
•Sebae Anemone Heteractis crispa
•Magnificent Sea Anemone Heteractis magnifica

Συμβατό με:

Άτομα του ίδιου είδους: Όπως περιγράφηκε πιο πάνω.
Ειρηνικά ψάρια (gobies, Dartfish, wrasses): ΟΧΙ – Τα Maroons είναι πολύ επιθετικά για αυτά τα ψάρια.
Ημι-Επιθετικά (Anthias, clownfish, dwarf angels): Να μην διατηρούνται με άλλα ψάρια κλόουν ή μικρές Ανθίες.
Επιθετικά (dottybacks, damselfish): Τα Dottybacks μπορούν να συμβιώνουν λόγω της επιθετικότητας τους. Τα Damselfish είναι εντάξει μόνο εάν η δεξαμενή είναι πολύ μεγάλη, πάνω από 100 γαλόνια και υπάρχουν πολλά μέρη για τα damselfish ή τους κλόουν για να κρυφτούν.
Μεγάλα Ημι-Επιθετικά (tangs, large angels, large wrasses): Ασφαλής συγκατοίκηση – Προσθέστε το clownfish πρώτο και μόλις εγκλιματιστεί, μπορείτε να προσθέσετε τα άλλα ψάρια.
Μεγάλα Επιθετικά – Αρπακτικά (lionfish, groupers, soapfish): Θα είναι μια χαρά για όσο διάστημα δεν μπορεί να χωρέσει ο κλόουν στο στόμα τους.
Αργοί Κολυμβητές (seahorses, pipefish, mandarins): Απειλή – Τα Maroon Clownfish είναι πολύ επιθετικά για αυτά τα ψάρια.
Ανεμώνες: Ασφαλείς – Προτεινόμενη ανεμώνη είναι η Bubble Anemone.
Mushroom Anemones – Corallimorphs: Ασφαλείς
LPS κοράλλια: Ασφαλή
SPS κοράλλια: Ασφαλή
Leather Corals: Ασφαλή
Μαλακά κοράλλια: Ασφαλή
Star Polyps, Organ Pipe Coral: Ασφαλή
Zoanthids – Button πολύποδες: Ασφαλή Σφουγγάρια, Χιτωνόζωα: Ασφαλή
Γαρίδες, καβούρια, Σαλιγκάρια: Ασφαλή – Μπορεί όμως να φάει μικροσκοπικές γαρίδες.
Μύδια, χτένια, στρείδια: Ασφαλή

Αναπαραγωγή

Το Maroon Clownfish έχει εκτραφεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Ένα ζευγάρι Maroon αναπαράγεται σε θερμοκρασία νερού 79 ° F έως 83 ° F (26 ° C έως 28 ° C). Η ερωτοτροπία θα ξεκινήσει 3 έως 5 ημέρες πριν από την ωοτοκία και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η κοιλιά του θηλυκού αρχίζει να διογκώνεται με τα αυγά. Καθώς αρχίζει να πλησιάσει την ωοτοκία, το θηλυκό καθαρίζει μια περιοχή του βράχου πολύ κοντά στην ανεμώνη, ώστε τα αυγά να διατηρηθούν σωστά. Όταν το θηλυκό είναι έτοιμο να γεννήσει τα αυγά της, θα δαγκώσει την ανεμώνη ώστε να μαζευτεί ξεκινώντας την ωοτοκία. Αυτή τη στιγμή που γεννάει τα αυγά της, παρακολουθείται στενά από το αρσενικό που τα γονιμοποιεί αμέσως. Η ωοτοκία είναι γνωστό ότι εμφανίζεται αργά το πρωί έως νωρίς το απόγευμα και μπορεί να διαρκέσει έως και 2 1/2 ώρες. Στη φύση ο αριθμός των αυγών κυμαίνεται μεταξύ 150-1000, με μέσο όρο τα 500. Με την προαναφερθείσα θερμοκρασία του νερού, η εκκόλαψη θα συμβεί το έκτο βράδυ μετά το ζευγάρωμα. Οι προνύμφες θα ανέβουν στη στήλη ύδατος, ωστόσο η επιβίωση των νυμφών είναι αρκετά μικρή σε σύγκριση με άλλα είδη clownfish. Μέσα σε 8-16 ημέρες, οι προνύμφες που θα επιβιώσουν κολυμπάμε ελεύθερα και αναζητούν την ανεμώνη για την προστασία τους ενώ παράλληλα αναζητούν τροφή. Δύο τύποι αναγνώρισης της ανεμώνης υποδοχής συμβαίνουν όταν τα ψάρια αυξάνονται στα αυγά τους. Πρώτον, υπάρχει ένα άρωμα που η συγκεκριμένη ανεμώνη εκπέμπει και το δεύτερο είναι η οπτική αναγνώριση των γονέων τους να κολυμπάνε μέσα στα πλοκάμια της.Στην αιχμαλωσία, το Maroon κλόουν θα εναποθέσει έως 1.500 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται περίπου στην 7η ημέρα. Είναι σε θέση να πωλούνται στο εμπόριο σε ηλικία 8 έως 10 μηνών, ενώ η μεταβολή του χρώματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο μέχρι να αναπτύξει τον τελικό χρωματισμό του.

Ασθένειες των ψαριών

Συνήθως τα clownfish είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, έτσι ώστε οι ασθένειες δεν είναι συνήθως πρόβλημα σε ένα καλά διατηρημένο ενυδρείο.
Ωστόσο, όταν αρρωσταίνουν μερικές ασθένειες είναι θανατηφόρες. Τα Clownfish είναι ευαίσθητα στους ίδιους τύπους ασθενειών και των άλλων θαλάσσιων ψαριών συμπεριλαμβανομένων των βακτηριακών, μυκητιακών, παρασιτικών ή άλλων ασθενειών.

Πηγές
• Animal-World References: Marine and Reef • Premnas biaculeatus (Bloch, 1790) Spinecheek anemonefish, Fishbase • Scott W. Michael , Damselfishes & Anemonefishes, TFH Publications, 2008 • M. L. Wittenrich, The Complete Illustrated Breeder’s Guide to Marine Aquarium Fishes, TFH Publications, 2007 • Scott W. Michael, Reef Aquarium Fishes: 500+ Essential-to-Know Species, Microcosm Ltd, 2006 • Robert M. Fenner, The Conscientious Marine Aquarist: A Commonsense Handbook for Successful Saltwater Hobbyists , TFH Publications, 2001 • H. Debelius and R. H. Kuiter, World Atlas of Marine Fishes, (in German) Hollywood Import & Export, Inc., 2006 • Joyce D. Wilkerson, Clownfishes, TFH Publications, 1997 • Fautin, D. G. and Allen, Dr. G.R. , Anemone Fishes and Their Host Sea Anemones, Voyageur Press, 1994 • Dr. Gerald R. Allen, Damselfishes Of The World, Aquarium Systems, 1991 • Burgess, Axelrod, Hunziker III, Dr. Burgess’s Atlas of Marine Aquarium Fishes, T.F.H Publications inc., 1990 • Bob Goemans, Premnas biaculeatus, Saltcorner Aquarium Library • Lindsay K. Huebner, Brianna Dailey, Benjamin M. Titus, Maroof Khalaf ,Nanette E. Chadwick, Host preference and habitat segregation among Red Sea anemonefish: effects of sea anemone traits and fish life stages, Marine Ecology Progress Series, Vol. 464: 1–15, 2012 • Charles & Linda Raabe, The Brooklynella Parasite, Mactan Island, The Philippines • Oceans, Reefs & Aquariums (ORA) • Matt Pedersen, The Genetic Possibilities behind the “Lightning” trait in PNG White Stripe Maroon Clownfish, Premnas biaculeatus, Advanced Aquarist • Bob Goemans, Premnas biaculeatus, Saltcorner Aquarium Library • D. G. Fautin and G. R. Allen, Field Guide to Anemonefishes and Their Host Sea Anemones, Western Australian Museum, 1992

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares