home Ενυδρείο Ενυδρείο & Διακοπές

Ενυδρείο & Διακοπές

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Είτε μέσα το καλοκαίρι είτε κάποια άλλη εποχή του χρόνου, έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να αποχωριστούμε το ενυδρείο μας για αρκετές μέρες και μας πιάνει όλους η αγωνία για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν!

Γράφει ο Σάκης Αργυρόπουλος – Διαχειριστής της ομάδας Facebook “Ενυδρειακές Συζητήσεις – Facebook community”

Προσπάθησα να εντοπίσω τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέξει ο καθένας μας και να προτείνω τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις:

1. Θερμοκρασία ενυδρείου

Το Α και το Ω, ειδικά αν αναφερόμαστε σε καλοκαιρινές διακοπές.
Ανάλογα με τα είδη που φιλοξενούμε, το εύρος των θερμοκρασιών μπορεί να κυμαίνεται σε διαφορετικά επίπεδα, με μέγιστη θερμοκρασία συνήθως τους 27-28 °C (εξαιρούνται δίσκοι, μονομάχοι κα είδη).
Προσοχή: Η ανώτατη θερμοκρασία εξαρτάται αποκλειστικά από τα είδη που φιλοξενούμε. Η τιμή των 28 °C που αναφέρεται πιο πάνω, είναι ενδεικτική. Για το έλεγχο της ψύξης του νερού κατά την περίοδο των διακοπών, είναι απαραίτητη η χρήση ενός controller (ρυθμιστή ελέγχου θερμοκρασίας), o οποίος αναλαμβάνει μέσω του αισθητήρα που διαθέτει να ανάβει το σύστημα ψύξης που θα επιλέξουμε (αναφέρονται παρακάτω κάποια τέτοια συστήματα):

Α. Για τη ψύξη του ενυδρείου, προτείνω DIY σύστημα ψύξης, με χρήση ανεμιστήρων υπολογιστή, τροφοδοτικού, controller (κατά προτίμηση STC-1000 220 V), βάσεις, βίδες και παξιμάδια.

Β. Εναλλακτική λύση αποτελούν τα έτοιμα συστήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε είτε μέσω κάποιου ελληνικού ενυδρειακού καταστήματος είτε μέσω αντίστοιχου web καταστήματος πχ από ebay.

Γ. Άλλη μια επιλογή, προσωρινή όμως, είναι η χρήση ενός ανεμιστήρα γραφείου. Θα πρέπει όμως να φυσάει προς την επιφάνεια του νερού, αφού πρώτα συνδεθεί με τον controller θερμοκρασίας.

Δ. Η σωστότερη επιλογή, η οποία αναφέρεται τελευταία λόγω υψηλού κόστους κι επειδή προτείνεται κυρίως για μεγάλα ενυδρεία, είναι η χρήση ενός chiller.

Αφού πρώτα επιλέξουμε το σύστημα ψύξης που θα χρησιμοποιήσουμε, ρυθμίζουμε τον controller στην επιθυμητή θερμοκρασία και λύνουμε έτσι το 1ο μεγάλο μας πρόβλημα.

2. Εξάτμιση νερού

Άμεσα εξαρτώμενη από τη ψύξη του ενυδρείου. Η ψύξη του νερού, η οποία επιτυγχάνεται με την ανατάραξη του, έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του νερού να εξατμίζεται και η στάθμη να πέφτει. Αυτό δημιουργεί δύο προβλήματα στο ενυδρείο:

  • Μειώνεται ο όγκος του νερού και κάποια στιγμή, βασικά εξαρτήματα του ενυδρείου, όπως πχ το φίλτρο – εφόσον πρόκειται για εσωτερικό ή κρεμαστό – βρίσκονται εκτός νερού! Το αποτέλεσμα: καίγονται και το ενυδρείο μένει χωρίς το βασικό του μηχανικό εξάρτημα. Ίδια κατάληξη μπορεί να έχουν και ορισμένα από τα φυτά του ενυδρείου μας, τα οποία ενδέχεται να μείνουν εκτός νερού, λόγω εξάτμισης.
  • Αυξάνεται η σκληρότητα του νερού. Εφόσον τα είδη που φιλοξενούμε θέλουν μαλακό νερό, επιβαρύνουμε τον οργανισμό τους και τους κάνουμε κακό.

Σε κάθε περίπτωση κι εφόσον η τσέπη μας το αντέχει, προτεινόμενη σωστή επιλογή είναι το νερό της αναπλήρωσης να προέρχεται από Αντίστροφη Όσμωση (ΑΟ). Διαφορετικά, χρησιμοποιούμε νερό βρύσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Για να επιλύσουμε το πρόβλημα της εξάτμισης, επιλέγουμε να τοποθετήσουμε στο ενυδρείο μας ένα σύστημα αυτόματης αναπλήρωσης, είτε κάποιο έτοιμο από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είτε κάποιο DIY σύστημα.
Μια πρακτική κι έξυπνη λύση, είναι να ρυθμίσουμε την αυτόματη αναπλήρωση να λειτουργεί συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα (πχ μισή ώρα, μέσω χρονοδιακόπτη). Με τον τρόπο αυτό περιορίζουμε το ενδεχόμενο της πλημμύρας στο χώρο του ενυδρείου, εφόσον δεν λειτουργήσει κάτι σωστά στην αυτόματα αναπλήρωση.

3. Τάισμα ψαριών

Εφόσον το χρονικό διάστημα που θα απουσιάσουμε δεν ξεπερνά τις 10-15 μέρες, προσωπικά επιλέγω να μην ταΐσω τα ψάρια με καμία εναλλακτική μέθοδο. Ο λόγος είναι απλός. Τα ψάρια αντέχουν χωρίς τροφή αυτό το χρονικό διάστημα και το νερό δε θα επιβαρυνθεί με υπολείμματα τροφών.
Αν το χρονικό διάστημα που θα απουσιάζουμε είναι σχετικά μεγάλο, προτείνω τη χρήση μιας αυτόματης ταΐστρας.Σε περίπτωση που επιλέξετε τάισμα με αυτόματη ταΐστρα, επιλέξτε 2 μικρά γεύματα εφόσον αυτό μπορεί να προγραμματιστεί και τροφή σε κόκκους, γιατί έχουν παρατηρηθεί προβλήματα λόγω υγρασίας με άλλα είδη τροφών πχ νιφάδες.

4. Φωτισμός ενυδρείου

Υπό κανονικές συνθήκες κι εφόσον όλα τα παραπάνω έχουν ρυθμιστεί, ο φωτισμός του ενυδρείου δεν θα πρέπει να αλλάξει. Επειδή όμως ο φωτισμός επηρεάζει άμεσα τη θερμοκρασία του νερού, μπορούμε εναλλακτικά να μειώσουμε σταδιακά τη φωτοπερίοδο πριν φύγουμε για διακοπές (15’ μείωση κάθε μέρα), έτσι ώστε κατά τη διάρκεια των διακοπών μας η φωτοπερίοδος να είναι περίπου 6 ώρες (αντί για 8-9 που είναι το φυσιολογικό). Απαραίτητο αξεσουάρ είναι ο αυτόματος χρονοδιακόπτης ο οποίος συνδέεται με το φωτιστικό του ενυδρείου και αναβοσβήνει τις λάμπες σύμφωνα με τις ρυθμίσεις μας.
Οι παραπάνω προτάσεις είτε πρόκειται για αγορές μέσω καταστημάτων είτε για DIY κατασκευές, θα πρέπει να δοκιμαστούν αρκετές μέρες πριν τις διακοπές μας, γιατί διαφορετικά υπάρχει σημαντική πιθανότητα να βρούμε στο σαλόνι μας μια μικρή πισίνα ή το νερό του ενυδρείου επιβαρυμένο με όλη την τροφή της ταΐστρας!!!
Όλα τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις και έγινε προσπάθεια να περιγραφούν όσο το δυνατό πιο σύντομα και περιεκτικά. Είναι δεδομένο πως κάθε ενυδρείο αποτελεί ένα αυτόνομο σύστημα και διαφέρει από άλλα ενυδρεία. Οι επιλογές που θα κάνουμε εξαρτάται από τα χρήματα που διαθέτουμε, το χρόνο που έχουμε για ιδιοκατασκευές και την ικανότητα μας να φτιάχνουμε DIY συστήματα. Καλή προετοιμασία &…Καλές διακοπές σε όλους!!!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •