home Γενικά, Συγκατοίκηση Απ’ την αρχή μαζί σου… Μωρά και κατοικίδια

Απ’ την αρχή μαζί σου… Μωρά και κατοικίδια

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Τι πιο ευχάριστο όταν έρχεται η στιγμή που ένα ζευγάρι είναι έτοιμο να υποδεχτεί το μωρό τους! Μια περίοδος συνειδητοποίησης και προετοιμασίας για το νέο μέλος τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για τη μετέπειτα συμβίωσή τους.

Γράφει η Ευδοκία Νικολαΐδου – MSc, Ψυχολόγος Α.Π.Θ. | Ψυχοθεραπεύτρια

Τι συμβαίνει, όμως, όταν στο σπίτι ήδη συγκάτοικοι του ζευγαριού είναι οι μικροί τετράποδοι φίλοι μας; Υπάρχει τρόπος προετοιμασίας για αυτούς; Πώς θα πετύχουμε μια ομαλή ένταξη και συμβίωση; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος που χρειάζεται οι γονείς να γνωρίζουν;
Αν και υπάρχουν διάφορες ενδείξεις ότι οι σκύλοι μπορεί να γνωρίζουν τον ερχομό ενός νέου μέλους και πριν ακόμη από τους μελλοντικούς γονείς, ωστόσο αυτό δεν προϋποθέτει ότι γνωρίζουν τι συνεπάγεται για τη μετέπειτα συμβίωσή τους. Για το λόγο αυτό το ζευγάρι χρειάζεται να προετοιμαστεί τόσο για την αλλαγή που επέρχεται στη ζωή τους, όσο και να προετοιμάσει τον τετράποδο φίλο τους.

Αλλαγή ρόλων

Μέχρι τώρα ο σκύλος σας ήταν ενδεχομένως το κέντρο της προσοχής σας. Είχε όλη την απαραίτητη φροντίδα, αγάπη και απασχόληση από εσάς. Ο ερχομός ενός μωρού ανατρέπει αυτές τις ισορροπίες. Το μοίρασμα πλέον της προσοχής πολλές φορές είναι άνισο. Επομένως είναι απαραίτητο οι μελλοντικοί γονείς να προετοιμάσουν ψυχολογικά το σκύλο τους για αυτήν την επερχόμενη αλλαγή. Χρειάζεται σταδιακά και με πολύ λεπτό χειρισμό να μειωθεί η προσοχή προς αυτόν, ώστε να μην γίνει απότομα με τον ερχομό του μωρού και αισθανθεί παραμέληση. Πότε πρέπει να γίνει αυτό; Σίγουρα, πολύ πριν τη γέννηση του νέου μέλους.

Ασφαλή όρια

Η ασφάλεια είναι το κύριο μέλημα και η προτεραιότητα για αυτή τη συμβίωση. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει μαζί με ένα σκύλο, μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι και να αποκτήσουν μια καταπληκτική σχέση. Όμως, αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο εξ’ αρχής! Όση εμπιστοσύνη κι αν έχουμε στο σκύλο μας, δεν πρέπει να τον αφήσουμε ποτέ μόνο του με το βρέφος.

Χρειάζεται να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής και αποδοχής της νέας συμβίωσης μεταξύ τους, ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους.

Αυτό προϋποθέτει συνεχή εγρήγορση από μέρους σας, ώστε να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Ιδιωτικότητα

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια χρειάζονται τον ιδιωτικό τους χώρο και χρόνο ώστε να μπορούν να χαλαρώσουν. Είναι καλό να διατηρηθεί ο χώρος που μέχρι στιγμής του είχατε εξασφαλίσει, αν αυτό είναι εφικτό. Αν χρειαστεί αλλαγή, πάλι είναι αναγκαίο να προχωρήσετε σε αυτήν πριν τον ερχομό του μωρού. Έτσι δίνετε τη δυνατότητα στο σκύλο να συνηθίσει τη νέα του γωνιά. Επίσης είναι χρήσιμο να έχει εκπαιδευτεί να μένει στο χώρο του για στιγμές που χρειάζεται να υπάρχει ηρεμία στο σπίτι. Σε αυτό διευκολύνει να υπάρχει κάποιο περιοριστικό χώρισμα ή ένα δωμάτιο που κλείνει η πόρτα. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να είναι ήρεμος και σε στιγμές αποχωρισμού.

Ρουτίνα

Διατηρήσετε τη ρουτίνα του σκύλου σας όσο αυτό είναι εφικτό, καθώς όσο πιο προβλέψιμο είναι το πρόγραμμά του τόσο περισσότερο μειώνονται τα επίπεδα του στρες. Σταδιακά μπορείτε να εξασφαλίσετε την εναρμόνισή του με ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, ώστε να επιτευχθεί η αρμονική συνύπαρξή τους. Σημαντικό στοιχείο για τη γνωριμία και το δεσμό τους είναι αποφυγή τιμωρίας όταν ο σκύλος πλησιάζει το βρέφος. Αντιθέτως χρειάζεται να ενισχυθούν συμπεριφορές που είναι ήπιες και ευγενικές προς το νέο μέλος.

Παιδιά που μεγάλωσαν μαζί με κατοικίδια -και κυρίως με σκύλοέχει φανεί από έρευνες πως έχουν αναπτύξει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων από αναπνευστικές, γαστρεντερικές και άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Οφέλη για το μωρό

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η σχέση έχει να προσφέρει πολλά οφέλη, σωματικά και ψυχικά!
Ενώ όσον αφορά τον ψυχισμό ενός παιδιού, η επίδραση είναι ευεργετική! Συναισθήματα και αξίες της ζωής όπως χαρά, αγάπη, εμπιστοσύνη, φιλία, ενδιαφέρον, υπευθυνότητα είναι από τα πιο σημαντικά που έχει να προσφέρει η σχέση αυτή.
Οι αγκαλιές, τα χάδια και τα παιχνίδια βοηθούν στην εκφραστικότητα και την εξωτερίκευση των συναισθημάτων μέσω της επαφής. Ένας πιστός φίλος και εχέμυθος ακροατής, που είναι πάντα δίπλα του σε κάθε συναίσθημα και αντίδρασή του εισπράττοντας την πλήρη αποδοχή και ενσυναίσθηση, χωρίς καμία απολύτως κριτική. Το παιδί μαθαίνει μέσω των αντιδράσεων του σκύλου να ελέγχει τις αδέξιες κινήσεις του και να οριοθετεί τον εαυτό του.
Τέλος μεγαλώνοντας μέσα σε ένα περιβάλλον όπου σέβεται, εκτιμά και αγαπάει τα ζώα, το παιδί μαθαίνει αντίστοιχα να αγαπά και να σέβεται τη φύση και τα ζώα.
Λοιπόν… υπάρχουν ακόμη δισταγμοί;

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares