Sharing is caring!
Γράφει ο Δημήτρης Κοττάκος, Επαγγελματίας Εκπαιδευτής σκύλων – Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Συμπεριφοράς και εκπαίδευσης σκύλου και γάτας
Ο σκύλος μας έχει δικαιώματα, όχι μόνο υποχρεώσεις. Ένα πιάτο φαΐ και ένα μπολ με νερό δεν είναι αρκετό. Θα σας άρεσε να σας έβαζαν φαΐ, νερό και την υπόλοιπη ημέρα να σας άφηναν μόνους χωρίς κανένας να ασχολείται μαζί σας.
Κάποια στιγμή θα αποφασίζατε να δράσετε και να κάνετε κάτι για να σπάσετε αυτή τη μονοτονία.
Το ίδιο και ο σκύλος σας.
Ένας σκύλος που είναι όλη μέρα μόνος του, χωρίς πνευματική και σωματική εκτόνωση, βαριέται.

Θα φάει τα φυτά, θα μασήσει τα πόδια από τις ξύλινες καρέκλες και φυσικά θα γαβγίζει σε γάτες, πουλιά, μηχανάκια, ανθρώπους. Ποιος φταίει γι αυτές τις συμπεριφορές; Ο σκύλος; ή εμείς; Μπορεί να σας στεναχωρήσω αλλά είμαστε υπεύθυνοι για τις περισσότερες από τις “ανεπιθύμητες” συμπεριφορές που εκφράζει ο σκύλος μας.
Το πιο συνηθισμένο παράπονο που ακούω είναι πως ο σκύλος “κάνει καταστροφές” στο σπίτι και την περισσότερη ώρα “κάνει σαν τρελός” ή είναι “ανυπάκουος”.
Ο σκύλος όταν βαριέται, στρεσάρεται. Το στρες μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα παρακάτω, αν και κάποια από αυτά μπορεί να έχουν (επίσης) και άλλα αίτια.
- Καταστρέφει προσωπικά σας αντικείμενα
- Πηδάει πάνω σας αλλά και σε άλλους ανθρώπους.
- Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αναπτύξει “επιθετικές συμπεριφορές”.
- Γαβγίζει συνεχώς ή κλαψουρίζει.
- Είναι παχύσαρκος.
- Είναι συνεχώς υπερκινητικός, ακόμη και τη νύχτα.
- Είναι “ανυπάκουος”.
- Κατουράει στο σπίτι.
Ο σκύλος σου είναι κοινωνικό θηλαστικό και έχει ανάγκη για επαφή μαζί σου. Όταν λέω επαφή δεν εννοώ μόνο χάδια και φιλιά. Όταν είσαι μαζί του αφιέρωσε λίγο χρόνο. Παίξε μαζί του.
Πήγαινε τον μία μεγάλη βόλτα να μυρίσει. Άλλαζε διαδρομές συχνά ώστε να έχει νέα ερεθίσματα.
Βάλε τον σκύλο σου στην ζωή σου. Πάρτον μαζί σου όταν βγεις να πιεις καφέ ή πας εκδρομή.
Εκπαίδευσε τον. Ακόμη και να γνωρίζει τα βασικά πράγματα μπορείς να του μάθεις “κολπάκια” που μπορεί να μην σε βοηθήσουν στην καθημερινή σας συμβίωση, αλλά θα κάνουν το μυαλό του να δουλέψει.
Όταν αφήνεις τον σκύλο σου μόνο στο σπίτι για πάρα πολλές ώρες άφησέ του κάτι να ασχοληθεί. Για κάποιον ένα μασώμενο κόκαλο μπορεί να είναι αρκετό αλλά κάποιοι σκύλοι θα χρειαστούν κάτι περισσότερο ώστε να σπάσουν την “βαρεμάρα” τους. Υπάρχουν στην αγορά πολλά παιχνίδια όπου σκύλος μπορεί να απασχολήσει το μυαλό του. Τα ονομάζουμε και Brain Games.
Εάν έχετε τη δυνατότητα ζητήστε την βοήθεια ενός επαγγελματίας Dog Walker. Μία βόλτα στη μέση της ημέρας βοηθάει τον σκύλο να εκτονωθεί. Ζητήστε από έναν φίλο ή συγγενή να περάσει μία βόλτα από το σπίτι. Ακόμα και αν δεν κάνει κάτι διαδραστικό με τον σκύλο, πολλές φορές βοηθάει.
Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να έχουμε πολύ χρόνο ούτε για τον εαυτό μας. Από τη στιγμή όμως που πήραμε την ευθύνη να υιοθετήσουμε έναν σκύλο, πρέπει να του προσφέρουμε όλα αυτά που έχει ανάγκη για την πνευματική και σωματική του υγεία. Πρέπει να βρούμε χρόνο και για τον σκύλο μας.
Sharing is caring!