home Εκπαίδευση, Σκύλος Πώς να μάθετε στον σκύλο σας να παίζει Frisbee – Μέρος 2ο

Πώς να μάθετε στον σκύλο σας να παίζει Frisbee – Μέρος 2ο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Στο προηγούμενο τεύχος μάθαμε πώς να προετοιμάσουμε σωστά και με ασφάλεια τον σκύλο μας για τα πρώτα του βήματα στο παιχνίδι με frisbee. Έχουμε κάνει τις επαναλήψεις μας και του έχουμε μάθει τους πρώτους κανόνες του παιχνιδιού (όπως παρουσιάσαμε αναλυτικά στο τεύχος #11). Και τώρα ξεκινάει η πραγματική διασκέδαση!

Γράφει η Χρυσούλα Χασάπη, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων χρησιμότητας, για συντροφιά, agility και σπορ από τον E.N.C.I. Ιταλίας και απόφοιτος της σχολής A.D.T.C
Φωτογραφίες: Ναταλία Ντίσκου

Βήμα 5ο

Όσο αθλητικός και να είναι ο σκύλος μας για να μπορέσει να πιάσει σωστά το frisbee θα πρέπει να μάθει να επιταχύνει σωστά και με σωστή προοπτική, για να βλέπει ξεκάθαρα προς τα πού πετάει το frisbee. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να του μάθουμε να περνάει από πίσω μας, ώστε να μπορεί ξεκάθαρα να ακολουθήσει την πορεία του frisbee και να επιταχύνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Μπορούμε πολύ εύκολα να διδάξουμε τη συγκεκριμένη κίνηση στο σκύλο μας κρατώντας δύο λιχουδιές στο χέρι μας. Οδηγούμε με το δεξί χέρι μας το σκύλο πίσω από τα πόδια μας και τον επιβραβεύουμε με τη λιχουδιά που κρατάμε στο αριστερό μας. Με λίγες επαναλήψεις θα μάθει την συγκεκριμένη συμπεριφορά παρά πολύ εύκολα.

Βήμα 5α
Βήμα 5β
Βήμα 5γ

Βήμα 6ο

Μόλις ο σκύλος μας μάθει να περνάει πίσω από τα πόδια μας προσθέτουμε σιγά σιγά και το frisbee. To κρατάμε με το δεξί μας χέρι λίγο πιο πάνω από το ύψος του κεφαλιού του, ώστε ο σκύλος μας να μπορεί εύκολα να το πιάσει μόλις περάσει πίσω από τα πόδια μας.
Αφήνουμε να δαγκώσει το frisbee κατ’ αυτόν τον τρόπο αρκετές φορές. Μόλις καταλάβει τι ακριβώς κάνουμε ξεκινάμε να πετάμε για πολύ λίγο το frisbee στον αέρα, ίσα ίσα να αιωρηθεί μερικά εκατοστά. Μόλις το δαγκώσει με επιτυχία επιβραβεύουμε με ενθουσιασμό! Ζητάμε να το αφήσει ή να μας το φέρει και επαναλαμβάνουμε. Όσο πιο καλός γίνεται ο σκύλος μας σε αυτό το στάδιο τόσο πιο μακριά ξεκινάμε να πετάμε το frisbee μας! Με λίγες επαναλήψεις θα μάθει να υπολογίζει την απόσταση του frisbee και να το πιάνει σαν σωστός επαγγελματίας!

Βήμα 7ο

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ο σκύλος μας πλέον λατρεύει το παιχνίδι με το frisbee και ενθουσιάζεται κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να παίξουμε μαζί του. Είναι ακριβής και έχει ένα σταθερό αριθμό επιτυχίας στο να πιάνει το frisbee στον αέρα. Τώρα μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη ρουτίνα μας και να προσθέσουμε τα κόλπα που ο σκύλος μας ήδη ξέρει μεταξύ των ρήψεων ή τα καινούρια που θα του μάθουμε χρησιμοποιώντας το fribee σαν επιβράβευση (βλ. φωτό 1), να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας σαν φυσικό εμπόδιο (βλ. φωτό 2), να του μάθουμε ακροβατικές κινήσεις και φιγούρες (βλ. φωτό 3) ή να συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω μαζί!! Το παν είναι να βρούμε τον δικό μας προσωπικό κώδικα επικοινωνίας και να περνάμε όμορφα και δημιουργικά με το σκύλο μας!

Φωτό 1
Φωτό 2
Φωτό 3

Προσοχή!

 • Θυμηθείτε ότι ποτέ να δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα όρια και τις αντοχές του σκύλου μας και να τον εξαντλούμε! Η έντονη δράση και ο υπερβολικός ενθουσιασμός για το παιχνίδι μπορεί να παρασύρουν και τους δύο σας.
 • Πρέπει πάντα να προθερμαίνουμε το σκύλο μας πριν παίξουμε frisbee, με μία καλή βόλτα ή ακόμα καλύτερα με ειδικές ασκήσεις προθέρμανσης και διατάσεων.
 • Είναι σημαντικό να διαλέγουμε το κατάλληλο έδαφος για να παίξουμε frisbee, και συγκεκριμένα φυσικό γκαζόν, άμμο ή μη ολισθηρό τεχνητό χλοοτάπητα, χωρίς λακκούβες, πέτρες ή άλλα αντικείμενα, στα οποία ο σκύλος μας μπορεί να πληγωθεί.
 • Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να προσέχουμε να μην παίζουμε όταν ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός.
 • Να έχουμε πάντα μαζί μας άφθονο δροσερό νερό.

Καλές ρήψεις και να θυμάστε ότι προτεραιότητα μας στο παιχνίδι με το frisbee, όπως και σε όλες τις δραστηριότητες μας με το σκύλο μας, είναι πάνω από όλα να περνάμε καλά με το πάντα πρόθυμο φιλαράκι μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Χρυσούλα Χασάπη είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων χρησιμότητας, για συντροφιά, agility και σπορ από τον E.N.C.I. Ιταλίας και απόφοιτος της σχολής A.D.T.C. Είναι αχώριστη με τα τρία σκυλάκια της, τη “Νεφέλη” (Υorkshire Terrier), τη “Muffin” (Border Collie) και το βενιαμίν της αγέλης, τη “Bee” (Shetland Sheepdog). Δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης σκύλων από το 2010 με συνεχή παρουσία της ίδια και των σκύλων της σε τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημιστικά σποτ, επαγγελματικές φωτογραφίσεις και αρθρογραφία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι μέλος Εθνικής Ομάδας Agility 2015, ’16, ’17 και ’18 και Πρωταθλήτρια Ελλάδος Agility 2017 και ’18 με τη Νεφέλη. Με τη Muffin είναι μέλος στην ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Χαμόγελου του Παιδιού.
Συμμετέχει ενεργά και έχει κατακτήσει διακρίσεις με τα αγαπημένα της σκυλιά σε αγώνες agility στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο! Στόχος της είναι να καταπιάνεται με δραστηριότητες που προάγουν την κυνοφιλία και προωθούν τη χρήση των σκύλων για κοινωφελείς σκοπούς, μα πάνω από όλα να αναδείξει την υπέροχη σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •