
Γράφει ο Σάκης Αργυρόπουλος – Διαχειριστής της ομάδας Facebook “Ενυδρειακές Συζητήσεις – Facebook community”
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι νέοι χομπίστες, είναι ότι αγοράζουν μαζί με το ενυδρείο και τα αγαπημένα τους ψάρια, χωρίς προηγουμένως να έχουν δώσει τον απαραίτητο χρόνο στο ενυδρείο να “στρώσει” και να γίνει κατάλληλο να δεχτεί ζωντανούς οργανισμούς. Το αποτέλεσμα είναι έπειτα από λίγο καιρό, τα ψάρια να ασθενούν και τελικά να πεθαίνουν. Ο νέος χομπίστας απογοητεύεται, πουλάει ή διαλύει το ενυδρείο του και δεν επανέρχεται ποτέ! Η λύση για τα παραπάνω είναι απλή: Στρώνουμε το ενυδρείο προτού βάλουμε ψάρια σ’ αυτό!
Τι σημαίνει, όμως, «στρώσιμο του ενυδρείου»;
Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι «Ο κύκλος του αζώτου» και πώς επηρεάζει το κλειστό περιβάλλον του ενυδρείου. Ο κύκλος του αζώτου αποτελείται από 3 κύριες φάσεις:
Α’ Φάση: Οι οργανικοί ρύποι (τροφές, σάπια φυτά κ.ά.) μετατρέπονται από συγκεκριμένα είδη βακτηριδίων, σε αμμωνία.
Β’ Φάση: Άλλη ομάδα βακτηριδίων, μετατρέπει την αμμωνία σε νιτρώδη.
Γ’ Φάση: Τρίτη ομάδα βακτηριδίων, μετατρέπει τα νιτρώδη σε νιτρικά άλατα, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνουμε από το νερό μέσω των αλλαγών που κάνουμε. Για να είναι επιτυχής ο κύκλος του αζώτου, πρέπει τα βακτήρια που συμμετέχουν σ’ αυτόν να πολλαπλασιαστούν με σωστό ρυθμό. Προσωπικά, στα ενυδρεία που έχω, επιλέγω πάντα την πιο εύκολη, την πιο ανέξοδη και την πιο γρήγορη μέθοδο η οποία είναι η μέθοδος «στρώσιμο με μπόλι».
Στρώσιμο με μπόλι
Όταν λέμε μπόλι, εννοούμε αποικίες βακτηριδίων από στρωμένο και υγιές ενυδρείο. Ο πολλαπλασιασμός των βακτηριδίων μέσα σε ένα ενυδρείο γίνεται με γεωμετρική μέθοδο. Τοποθετώντας στο φίλτρο μας μία σωστή ποσότητα βακτηριδίων από άλλο ενυδρείο, καταφέρνουμε μέσα σε λίγες μέρες να στρώσουμε εντελώς το ενυδρείο μας και μπορούμε έτσι να χαρούμε εμείς το χόμπι μας και τα ψάρια το νέο τους σπίτι. Αφού πρώτα βρούμε μπόλι από στρωμένο φίλτρο – το οποίο θα βάλουμε στο δικό μας φίλτρο (βοηθάει η προσθήκη των υγρών από το στρωμένο φίλτρο στο σφουγγάρι του δικού μας φίλτρου), στη συνέχεια τοποθετούμε μέρος των ψαριών άμεσα και εντός των επόμενων ημερών προσθέτουμε ψάρια, ώστε στο τέλος να φτάσουμε στον επιθυμητό αριθμό.
Προσοχή: Για να γνωρίζουμε εάν έπιασε το μπόλι, κάνουμε μετρήσεις κάθε φορά που προσθέτουμε ψάρια στο ενυδρείο.
Στρώσιμο με τροφές
Εφόσον το ενυδρείο μας είναι χωρίς ψάρια, ρίχνουμε τροφή η οποία είναι ανάλογη με τα ψάρια που θα βάλουμε σ αυτό. Ένας εύκολος τρόπος υπολογισμού είναι να ρίχνουμε το 1/3 της τροφής που θα ρίχναμε εάν ταΐζαμε κανονικά το σύνολο των ψαριών μας. Η τροφή μπορεί να τοποθετείται σε μία απόχη, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να συγκεντρώσουμε και να απομακρύνουμε τα υπολείμματά της. Συνήθως αφήνουμε την τροφή μερικές μέρες μέχρι να αποσυντεθεί εντελώς. Σε περίπτωση που δούμε πως πιάνει γλίτσα ή μούχλα, φυσικά την απομακρύνουμε!

Πότε τοποθετούμε ψάρια στο ενυδρείο;
Εφόσον το νερό του ενυδρείου γίνει κατάλληλο – αυτό το δείχνουν οι μετρήσεις που πρέπει να κάνουμε μέχρι να στρώσει το ενυδρείο – τότε τοποθετούμε μέρος των ψαριών που θα βάλουμε συνολικά. Έπειτα από μερικές μέρες, κι εφόσον οι μετρήσεις παραμένουν σταθερές (Αμμωνία μηδέν, νιτρώδη μηδέν, νιτρικά 0-10), τότε προσθέτουμε κι άλλα ψάρια μέχρι να φτάσουμε στον τελικό αριθμό ψαριών. Ποτέ δεν βάζουμε όλα μαζί τα ψάρια και κυρίως δεν υπερβάλουμε ως προς τον τελικό αριθμό τους!!
Φυτά στο ενυδρείο
Τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στο στρώσιμό του. Προσπαθούμε να επιλέξουμε φυτά ταχείας ανάπτυξης κι απομακρύνουμε αυτά που χαλούν, ώστε να μην επιβαρύνεται η ποιότητα του νερού. Πολύ σημαντική λειτουργία των φυτών είναι η δέσμευση και επεξεργασία των ενώσεων του αζώτου και των φωσφάτων που παράγονται σε αφθονία από τα ψάρια. Όσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα φυτά, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των ουσιών δεσμεύουν και απομακρύνουν από το νερό. Με το συστηματικό κλάδεμα και το αραίωμα των φυτών απομακρύνουμε από το ενυδρείο και αυτές τις ουσίες που μεταφράζονται σε μάζα αυτών των φυτών. Τα φυτά προσφέρουν, επίσης, μία θαυμάσια επιφάνεια για να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν βακτηρίδια και μικροοργανισμοί που τα μεν πρώτα βελτιώνουν την ποιότητα του νερού, και οι δεύτεροι προσφέρουν τροφή στα νεογέννητα ψαράκια. Επιπλέον υγιή και πυκνά φυτά βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης της άλγης.
Επίσης, το οξυγόνο που απελευθερώνουν στο νερό, στοιχείο που είναι πολύτιμο για τα ψάρια και τους μικροοργανισμούς που ζουν στο ενυδρείο. Όταν τα φυτά είναι πυκνά λειτουργούν όπως τα δάση στη φύση, που είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής οξυγόνου. Όταν υπάρχει αρκετό φως και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία στο νερό, τα φυτά, με τη βοήθεια του CO2 διασπούν τους υδρογονάνθρακες και ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η παραγωγή οξυγόνου. Η ποσότητα του οξυγόνου που απελευθερώνουν είναι περισσότερη από αυτή που παράγουν άλλα τεχνικά μέσα, όπως είναι οι αεραντλίες. Βέβαια, τη νύχτα τα φυτά καταναλώνουν οξυγόνο, αλλά η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που παράγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Συμβουλές
• Ποτέ δεν τοποθετούμε ψάρια σε νέο ενυδρείο, προτού αυτό στρώσει
• Επιλέγουμε μπόλι από υγιές ενυδρείο
• Ποτέ δεν πλένουμε τα υλικά του φίλτρου με νερό βρύσης
• Κάνουμε συχνές μετρήσεις, μέχρι το ενυδρείο να ωριμάσει
• Διαβάζουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το αγαπημένο μας χόμπι!