home Γάτα, Φυλές Παρουσίαση φυλής γάτας Νορβηγικού Δάσους

Παρουσίαση φυλής γάτας Νορβηγικού Δάσους

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Γράφει ο Βασίλειος Δημάκος, Εκπαιδευόμενος Κριτής Μορφολογίας Γάτας FIFe
Φωτογραφίες: Ludmila Pankova, www.tessa.lv

Οι συγκεκριμένες γάτες εμφανίζονταν στους μύθους των Βίκινγκς και, συγκεκριμένα, ήταν εκείνες που έσερναν το άρμα της θεάς Φρέγια -θεά της γονιμότητας-, τις οποίες είχε κάνει δώρο ο σύζυγός της, θεός Θορ. Σε έναν άλλο μύθο εικάζεται ότι ήταν νεράιδες που μεταμορφώνονταν σε γάτες για να μην προδοθεί η πραγματική τους φύση στους ανθρώπους. Άλλος μύθος αναφέρει ότι προστάτευαν από τα τρωκτικά το φρέσκο βούτυρο, το πολυτιμότερο αγαθό της εποχής, με αντάλλαγμα το φαγητό. Παρόλο που δεν είναι σίγουρο ποιοι ήταν οι πραγματικοί πρόγονοι αυτής της φυλής, εικάζεται ότι γύρω στο 1.000 μ.Χ. οι Βίκινγκς έφεραν στη Νορβηγία κάποιες γάτες και από εκεί ξεκίνησε να αναπτύσσεται ο πληθυσμός της φυλής, διασταυρωμένος με ντόπιες γάτες.

Ιστορία
Έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και πολλές άλλες φυλές γάτας, βρίσκονταν «αποδεκατισμένες» και σχεδόν κοντά στον αφανισμό. Μέχρι που δημιουργήθηκε το Norwegian Forest Cat Club και μέσω ενός προγράμματος επιλεκτικής αναπαραγωγής συνέβαλε ώστε να διασωθεί η φυλή. Ήταν στις αρχές του 1970 όπου η συγκεκριμένη φυλή καταγράφηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ομοσπονδία αιλουροειδών (FIFe) από έναν εκτροφέα, τον κύριο Carl-Fredrik Nordane, που ενημέρωσε για τη φυλή αλλά και κατέβαλε προσπάθειες για την καταγραφή και καταχώρησή της, εκτρέφοντας αρχικά γάτες με καταγεγραμμένο γενεαλογικό δένδρο, με άγριες γάτες που ζούσαν στα σκανδιναβικά δάση, ώστε να διευρυνθεί η γενετική βάση της φυλής, χωρίς να χάσει τα φυσικά χαρακτηριστικά της. Είναι μία πάρα πολύ διαδεδομένη φυλή και πάρα πολύ δημοφιλής στη Σκανδιναβία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Είναι γάτες με πολύ δυνατή και στιβαρή κατασκευή και είναι από τις μεγαλύτερες οικόσιτες γάτες. Τα ενήλικα αρσενικά μπορούν εύκολα να φτάσουν τα 8-9 κιλά σε βάρος, ενώ τα ενήλικα θηλυκά από 7-8 κιλά.

Μορφολογία
Περιγράφοντας τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της φυλής παρατηρούμε ότι είναι γάτες μεγάλου μεγέθους, με μεσαίου μήκους τρίχωμα. Το κεφάλι τους μαζί με τα αυτιά τους σχηματίζει ένα ισοσκελές τρίγωνο, με ελαφρώς στρογγυλεμένο μέτωπο και εντελώς ίσιο προφίλ, από το μέτωπο έως τη μύτη χωρίς κανένα σπάσιμο ή κάποια ανωμαλία.

Η πλούσια χαίτη τους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, γίνεται ακόμη πιο πυκνή, τονίζοντας την καταγωγή τους από τον Βορρά. Τα αυτιά είναι μεγάλα, με ευρύ άνοιγμα στη βάση τους και μυτερές άκρες με τουφίτσες σε κάθε άκρη, όπως οι Λύγκες. Τα εξωτερικά σημεία των αυτιών πρέπει να ακολουθούν την ευθεία εξωτερική γραμμή του κεφαλιού έως το σαγόνι.Τα μάτια τους έχουν οβάλ σχήμα και είναι μεγάλα σε μέγεθος, ενώ βρίσκονται ελαφρώς λοξά στο πρόσωπο, έχοντας πάντα μία χαρακτηριστική έκφραση εγρήγορσης. Τα πίσω πόδια τους είναι ελαφρώς ψηλότερα από τα μπροστινά και η πυκνή σε τρίχωμα ουρά τους είναι μακριά και φτάνει ως τον λαιμό τους. Το μεσαίο σε μήκος τρίχωμά τους αποτελείται από μαλλιαρό υπόστρωμα και αδιάβροχο έξω τρίχωμα με τραχιά υφή.

Χρωματισμοί
Όλοι οι χρωματισμοί στο τρίχωμα και στα μάτια είναι επιτρεπτοί, ακόμη και οι συνδυασμοί όλων των χρωμάτων με λευκό, εκτός από τους pointed χρωματισμούς, αυτούς, δηλαδή, με τα σκούρα άκρα (αυτιά, μύτη, πατούσες, ουρά). Οι γάτες Νορβηγικού Δάσους στις εκθέσεις μορφολογίας της FIFe διαγωνίζονται στη δεύτερη κατηγορία, μαζί με τις Main Coon, American Curl, La Perm, Siberian, Neva Nasquerade και τις Turkish Angora.

Φροντίδα
Είναι γάτες που λατρεύουν την ανθρώπινη συντροφιά και παρουσία και τα πάνε πάρα πολύ καλά με οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά. Είναι διακριτικές, εξαιρετικά ντελικάτες στις κινήσεις τους πάρα το μεγάλο μέγεθός τους. Είναι γάτες που φημίζονται για την υπομονή τους και προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες συνθήκες. 

Όσον αφορά στο θερμό κλίμα της Ελλάδας, αξίζει να αναφέρουμε πως το μαλλιαρό υπόστρωμά τους, το καλοκαίρι λειτουργεί σαν φυσικό κλιματιστικό, αρκεί να φροντίσουμε να απομακρύνουμε το νεκρό και ξηρό τρίχωμα. Η περιποίησή τους είναι αρκετά εύκολη: αρκεί ένα ολιγόλεπτο βούρτσισμα 2 με 3 φορές την εβδομάδα για την απομάκρυνση του νεκρού τριχώματος, ενώ το μπάνιο τους γίνεται πολύ σπάνια, δηλαδή, μία με δύο φορές τον χρόνο.

Υγεία
Δεν αναφέρονται ιδιαίτερα προβλήματα υγείας στις γάτες Νορβηγικού Δάσους και αυτό χάρη στον σωστό και συστηματικό έλεγχο των εκτροφέων στα ζώα αναπαραγωγής, αποκλείοντας ζώα με HCM (υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια) και GSD IV (αυξημένη γλυκόζη στο αίμα).

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares