home Γενικά, Συγκατοίκηση Γατούλα, καλώς όρισες στο νέο σου σπίτι!

Γατούλα, καλώς όρισες στο νέο σου σπίτι!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Γράφει ο Βασίλειος Δημάκος, Εκπαιδευόμενος Κριτής Μορφολογίας Γάτας FIFe

Ήρθε επιτέλους η στιγμή που πήρατε την απόφαση να υιοθετήσετε μία γάτα. Να φέρετε στο σπίτι σας το νέο μέλος της οικογένειάς σας, έναν αίλουρο ράτσας ή… ταράτσας! Αυτό που προέχει, λοιπόν, είναι να προετοιμαστείτε σωστά εσείς και η οικογένειά σας γι’ αυτή την συγκατοίκηση.

Οι γάτες είναι ζώα ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας και παρότι δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ό,τι αφορά τη γενική τους υγεία, αποδεικνύονται ιδιαίτερα συναισθηματικές και ευαίσθητες σε νέο περιβάλλον, νέους ήχους και πρόσωπα. Υπάρχουν, βέβαια, μερικοί χρυσοί κανόνες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη και να ξεκινήσει πιο ομαλά και με το «δεξί» αυτή η συμβίωση.

Προτού έρθει η νέα γάτα στο σπίτι
Οι γάτες είναι ζώα που ορίζουν την περιοχή τους και τη διεκδικούν, είτε πρόκειται αδέσποτες είτε για δεσποζόμενες γάτες. Η αλλαγή περιβάλλοντος είναι μία δύσκολη διαδικασία. Όλος αυτός ο ανεξερεύνητος νέος κόσμος (και ποιος ξέρει τι μπορεί να κρύβεται τριγύρω), αποτελεί μία κατάσταση που μπορεί να της προκαλέσει άγχος. Γι’ αυτό σοφό θα είναι να γνωρίσει αυτό τον νέο κόσμο σιγά-σιγά. Κάντε της τη χάρη και αφήστε την σε ένα δωμάτιο για αρχή, ώστε να νιώσει την απαραίτητη ασφάλεια και σιγουριά. Υπολογίζεται ότι οι γάτες χρειάζονται από 7 έως 14 ημέρες για να χαλαρώσουν πλήρως και να νιώσουν άνετα στο νέο τους περιβάλλον. Έπειτα, σιγά-σιγά ανοίξτε ένα-ένα τα δωμάτια και αφήστε τη με την ησυχία της να ανακαλύψει τα πάντα μέσα στο νέο της σπίτι. Μερικά παιχνίδια ή κάποιες νόστιμες λιχουδιές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βοηθήσουν την κατάσταση.
Η αμμολεκάνη της θα πρέπει να είναι γεμάτη με 5-6 πόντους άμμο και τοποθετημένη σε χώρο όπου μπορεί να κάνει την ανάγκη της, μακριά από θορύβους και αδιάκριτα βλέμματα. Τοποθετήστε το μπολάκι με το φαγητό και το νερό σε απόσταση από την αμμολεκάνη. Δεν τους αρέσει καθόλου να είναι δίπλα-δίπλα.

Οι γάτες αρέσκονται πού και πού στο να απομονώνονται. Δημιουργήστε μικρές γωνίες ή κρυψώνες που θα λειτουργήσουν σαν το ησυχαστήριό τους. Σιγουρευτείτε ότι το ησυχαστήριο είναι παράλληλα και παρατηρητήριο, αλλιώς θα είναι χαμένος κόπος. Ένα χαρτόκουτο ή μία τσάντα μεταφοράς αρκούν και οι γάτες θα τα εκτιμήσουν πάρα πολύ.

Ένα ονυχοδρόμιο πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα σας αποκτήματα, για τη νέα σας γάτα. Έκτος από το να κρατάει σε φόρμα τα νύχια της, αυτή η κίνηση βοηθάει να τεντώνεται σωστά και να χαλαρώνει τους μύες της. Αν δεν θέλετε, λοιπόν, αυτό να γίνει πάνω στον ακριβό σας καναπέ, φροντίστε να τοποθετήσετε το ονυχοδρόμιο σε ένα μέρος όπου θα περνάει πολλή ώρα, αλλά και ενθαρρύνοντάς την στη χρήση του, ίσως ψεκάζοντας με Catnip ή με φερομόνες, τις οποίες οι γάτες λατρεύουν. Μπορείτε ακόμη να επιβραβεύετε τη γάτα σας κάθε φορά που το χρησιμοποιεί, και ίσως να χρειαστούν παραπάνω από ένα, ίσως ένα σε κάθε δωμάτιο, ώστε να μην μπαίνει στον πειρασμό να καταστρέψει κάποιο έπιπλό σας. Δείτε το σπίτι σας με τα μάτια της γάτας Πιθανά σημεία σκαρφαλώματος και εξερεύνησης ίσως αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα. Φροντίστε να εξαλείψετε τέτοιους κινδύνους. Είναι σίγουρο ότι ένα πλαστικό φυτό πάνω στα ντουλάπια της κουζίνας που κουνάει τα φύλλα του με την κίνηση του αέρα, είναι δέλεαρ. Φροντίστε τυχόν νεκρές γωνίες ή τρύπες κάτω από έπιπλα-κρεβάτια κ.λπ., να καλυφθούν, ώστε να μην έχει πρόσβαση και να μην θεωρήσει αυτά τα μέρη ως ασφαλή κρυψώνα-καταφύγιο.

Αν ζείτε μαζί με άλλα άτομα, γονείς, παιδιά, φροντίστε να τους κάνετε να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι το άμεσο κλείσιμο της εξώπορτας, εάν δεν θέλετε να ψάχνετε τη γάτα σας στη γειτονιά. Φροντίστε να μάθετε, πριν από την έλευση του νέου μέλους -και αν και εφόσον υπάρχουν και άλλα ζώα στο σπίτι-, το πώς θα γίνουν οι συστάσεις. Πώς θα έρθει σε επαφή ο ένας με τον άλλον; Είναι σίγουρο ότι εάν γίνει με τον σωστό τρόπο, όλοι θα νιώσουν λιγότερο έως και καθόλου άγχος.

Έφτασε η μεγάλη ημέρα Έπειτα από όλα τα παραπάνω, έφτασε η ώρα για το καλωσόρισμα. Φροντίστε να έρθει μέσα σε τσάντα μεταφοράς και όχι αγκαλιά στα χέρια. Αφήστε την για λίγο στο σαλόνι, μέσα στην τσάντα μεταφοράς, όπου μπορεί να υπάρχουν και άλλα ζώα, να μυριστούν και να καταλάβουν πως ένας νέος συγκάτοικος ήρθε στο σπίτι τους. Έπειτα μεταφέρετε απευθείας στο δικό της δωμάτιο για να γίνει η σωστή προσαρμογή στο νέο χώρο. Δώστε λίγο χρόνο ώστε να μπορέσει να προσαρμόσει τα μουστάκια της στις νέες μυρωδιές και τα μάτια της στις νέες προκλήσεις. Είναι αναπόφευκτο, αλλά καλό θα ήταν να μη γίνει έστω για τις πρώτες ώρες το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για φίλους και γνωστούς. Δεν χρειάζεται να την δουν οι γείτονες από την πρώτη μέρα. Δώστε χρόνο στη γάτα σας να προσαρμοστεί και να δείξει τον πραγματικό της χαρακτήρα, σε 10 ημέρες. 

Υπάρχει πιθανότητα να μην τρώει αρκετά τις πρώτες μέρες. Σοφό θα είναι να συνεχίσετε με το ίδιο φαγητό που έτρωγε και πριν, έστω και αν σκέφτεστε να το αλλάξετε. Να είστε σίγουροι ότι το νεράκι το αλλάζετε συχνά και ότι η γάτα σας πίνει αρκετό. Αν έπειτα από λίγα 24ωρα δεν έχει φάει ή δεν έχει πιει αρκετά, σίγουρα θα πρέπει να πάρετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας. Όπως προείπαμε, μπορεί να χρειαστούν 7 έως 14 ημέρες για να προσαρμοστεί πλήρως η νέα γάτα και η μόνη συμβουλή είναι η υπομονή. Μέσα στην εβδομάδα οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, για τον τυπικό έλεγχο της υγείας της.

Όσο η νέα γάτα προσαρμόζεται, θα αρχίσουν να γίνονται εμφανή ένα-ένα τα σημάδια της ευχαρίστησης και της καλοπέρασης. Γουργουρητά, πατουσάκια, ατελείωτες ώρες τρελού παιχνιδιού θα είναι μέρος της καθημερινότητας. Επεκτείνοντας και την περιοχή της σε ολόκληρο το σπίτι, θα την κάνετε να νιώσει ισότιμο μέλος. Είναι γεγονός ότι κάποιες γάτες δεν χρειάζονται καν το στάδιο της προσαρμογής και περνούν από την τσάντα μεταφοράς απευθείας στην εξερεύνηση του νέου χώρου. Δεν είναι λίγοι οι ατρόμητοι αίλουροι που θα σας πάρουν τα μυαλά με την «Δεν φοβάμαι τίποτα-Δεν με τρομάζει τίποτα» συμπεριφορά τους, με μόνη τους σκέψη το παιχνίδι και το φαγητό, εμείς όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares