Sharing is caring!

Γράφει η Χρυσούλα Χασάπη, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων χρησιμότητας, για συντροφιά, agility και σπορ από τον E.N.C.I. Ιταλίας και απόφοιτος της σχολής A.D.T.C
Φωτογραφίες: Νατάσσα Κωστάκη
Όσοι λατρεύουμε να ασχολούμαστε με διάφορες δραστηριότητες με το σκυλάκι μας έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή να παίξουμε μαζί του frisbee! Αγοράσαμε λοιπόν ένα frisbee, ξεκινήσαμε να το πετάμε με ενθουσιασμό και απογοητευτήκαμε γιατί ο σκυλάκος μας δεν ήξερε τι να κάνει και μας κοίταζε απορημένος ή περίμενε να πέσει στο έδαφος για να το πιάσει ξεκούραστα! Ένα βασικό λάθος που κάνουμε ξεκινώντας να παίζουμε frisbee είναι ότι περιμένουμε ο σκύλος μας να δείξει αμέσως ενδιαφέρον στο νέο παιχνίδι, να το κυνηγήσει με χαρά και να το πιάσει θεαματικά στον αέρα με την πρώτη προσπάθεια, σαν σωστός «επαγγελματίας». Αντ’ αυτού, ο σκυλάκος μας μπορεί απλώς να παρακολουθούσε αμέτοχος το frisbee να «πετάει» και να μην κάνει καμία προσπάθεια να το πιάσει, να το κυνηγάει αλλά να μην ξέρει τι άλλο να κάνει με δαύτο ή ακόμη χειρότερα με την πρώτη ευκαιρία να το πήρε ψάχνοντας μία καλή γωνιά για να το… μασήσει με την ησυχία του.
Στην πραγματικότητα, όλα τα παραπάνω είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν είναι σε καμία περίπτωση λόγος για να απογοητευόμαστε από την πρώτη προσπάθεια! Εάν όχι όλοι οι σκύλοι, σίγουρα οι περισσότεροι δεν θα ξέρουν τι να κάνουν ή πώς να πιάσουν ένα frisbee στον αέρα, εάν δεν τους το μάθουμε εμείς. Και αυτό θα κάνουμε μαζί, βήμα-βήμα!

Βήμα 1ο
Κάθε φορά που θέλουμε να μάθουμε κάτι καινούριο στο σκυλάκι μας, πρέπει πάντα να ξεκινάμε με τις σωστές βάσεις! Προτού, λοιπόν, ξεκινήσουμε να πετάμε το ένα frisbee μετά το άλλο, καλό είναι να του μάθουμε πρώτα τους κανόνες του παιχνιδιού και συγκεκριμένα το «πιάσε» και το «άστο»! Με δύο ίδια παιχνίδια, ένα σε κάθε χέρι, παίζουμε με το σκύλο μας διελκυστίνδα, το γνωστό «τράβα με, να σε τραβώ», ένα παιχνίδι που τα φιλαράκια μας τόσο πολύ λατρεύουν!
Προτρέπουμε τον σκύλο μας να δαγκώσει το ένα παιχνίδι και παίζουμε με ενθουσιασμό. Ύστερα από λίγο σταματάμε το έντονο παιχνίδι και ενθαρρύνουμε τον σκύλο μας να αφήσει το παιχνίδι που κρατάει και να δαγκώσει το δεύτερο, στο άλλο μας χέρι. Εναλλάσσουμε με αυτόν τον τρόπο τα παιχνίδια, έως ότου ο σκύλος μας να καταλάβει πότε πρέπει να αφήνει το ένα παιχνίδι και να πιάνει το άλλο. Όταν είναι αξιόπιστος και σίγουρος γι’ αυτό που πρέπει να κάνει, προσθέτουμε μία εντολή για να αφήνει το παιχνίδι όπως «άστο» και μία εντολή για να πιάνει το παιχνίδι όπως «πιάσ’ το» ή «ok». Κρατώντας τα παιχνίδια ψηλά όταν τα προσφέρουμε στο σκυλάκι μας το βοηθάμε ήδη από την αρχή να κάνει μικρά ελεγχόμενα άλματα για να τα πιάσει, όπως θα κάνει αργότερα με το frisbee.
Βήμα 2ο
Με ένα μαλακό ή υφασμάτινο frisbee ξεκινάμε να παίζουμε διελκυστίνδα με το σκυλάκι μας! Ξεκινάμε το παιχνίδι και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ζητάμε από το σκυλάκι μας να αφήσει με την εντολή «άστο» και αμέσως δαγκώσει ξανά το παιχνίδι με την εντολή «πιάστο» ή «οκ». Με τον τρόπο αυτό αυξάνουμε τον ενθουσιασμό του σκύλου μας για το νέο στρογγυλό αντικείμενο, ενώ παράλληλα εξασκούμαστε στην ακόμη καλύτερη κατανόηση των δύο σημαντικών εντολών που του μάθαμε.

Βήμα 3ο
Όταν ο σκύλος μας πλέον λατρεύει το νέο παιχνίδι και ξεσηκώνεται κάθε φορά που το βλέπει, μπορούμε να ξεκινήσουμε να κυλάμε το κανονικό, πλέον σκληρό, frisbee στο έδαφος. Το σκυλάκι μας θα ενθουσιαστεί κυνηγώντας το, ενώ θα μάθει να προσαρμόζει το δάγκωμά του για να πιάσει αυτό το διαφορετικό και γρήγορα κινούμενο αντικείμενο! Ξεκινάμε «ρολάροντας» το frisbee σχετικά κοντά μας και σταδιακά αυξάνουμε την ταχύτητα και την απόσταση. Δώστε του χρόνο για να συνηθίσει τη νέα διαφορετική αίσθηση του σκληρού πλαστικού και σύντομα η νέα άσκηση θα του φαίνεται παιχνιδάκι!
Βήμα 4ο
Το παιχνίδι με frisbee απαιτεί από το σκυλάκι μας πολύ καλό έλεγχο του σώματός του, για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς και στραβοπατήματα από τον υπερβολικό ενθουσιασμό. Πρέπει εμείς, λοιπόν, να του μάθουμε πώς να απογειώνεται σωστά και να προσγειώνεται πάντα στα τέσσερα πόδια για να μην καταπονεί τους ώμους ή τα ισχία του με μία απλή άσκηση. Καθόμαστε κάτω με τα πόδια μας τεντωμένα. Με μία μικρή κίνηση αφήνουμε το frisbee να αιωρηθεί για λίγο στον αέρα και παράλληλα ενθαρρύνουμε το σκυλάκι μας να το πιάσει, πηδώντας πάνω από τα πόδια μας. Μην απογοητευτείτε εάν αρχικά δυσκολευτείτε να συντονιστείτε. Έπειτα από αρκετές επαναλήψεις και λίγη προσπάθεια θα βρείτε τον συγχρονισμό σας. Το ελεγχόμενο αυτό άλμα θα διδάξει στο σκυλάκι σας τον σωστό τρόπο απογείωσης και προσγείωσης, καθώς θα πιάνει το frisbee στον αέρα!

Χρήσιμες συμβουλές:
• Σε καμία περίπτωση μη βιαστείτε, προσπερνώντας τα βήματα ή ζητώντας από το σκυλάκι σας πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι μία απαιτητική για το σώμα και το μυαλό του μικρού μας φίλου δραστηριότητα, που θέλει υπομονή και καλή προετοιμασία.
• Προμηθευτείτε αποκλειστικά σκυλίσια frisbee κατάλληλα για την ηλικία και το μέγεθος του σκύλου σας. Τα ανθρώπινα frisbee μπορούν να τραυματίσουν το στόμα και τα ούλα του!
• Κάντε μικρής διάρκειας επαναλήψεις για να μην καταπονήσετε υπερβολικά το σκυλάκι σας και για να κρατάτε το ενδιαφέρον για το νέο παιχνίδι πάντα ζωντανό!
Μείνετε «συντονισμένοι» ώστε να μάθουμε παρέα στο επόμενο τεύχος το πιο διασκεδαστικό μέρος… πώς να πιάνει ο σκύλος μας το frisbee στον αέρα!!

Sharing is caring!