home Εκπαίδευση, Σκύλος Διδάσκοντας τα πρώτα tricks στον σκύλο μας, με τη μέθοδο του Clicker!

Διδάσκοντας τα πρώτα tricks στον σκύλο μας, με τη μέθοδο του Clicker!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Shares

Γράφει η Αιμιλία Τζήλιου, προπονήτρια Agility
Φωτογραφίες: Νατάσσα Κωστάκη

Σε αυτό το τεύχος, θα μπούμε λίγο πιο ενεργά στην εκπαίδευση με clicker (κλίκερ). Αρχικά, θα χρειαστούμε:
• Το σωστά επιλεγμένο clicker μας (όπως παρουσιάσαμε στο τεύχος #10).
• Μία τσέπη για τροφή ή ένα τζάκετ με τσέπες. Υπάρχουν ακόμη και φούστες με τσέπες στην αγορά, τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε, ανάλογα με το τι σας εξυπηρετεί.
• Άφθονες λιχουδιές. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι λιχουδιές πρέπει να είναι τέτοιου είδους ώστε να βολεύουν εσάς και το σκύλο σας.

Προσοχή!
• Το μέγεθος της λιχουδιάς δεν πρέπει να είναι πολύ μικρό, γιατί ο σκύλος μας θα πνίγεται συνεχώς, και αντίστροφα, να μην είναι πολύ μεγάλες ώστε να μην μασάει πολλή ώρα και χάνουμε τη συγκέντρωσή του από την άσκηση.
• Επίσης, πολύ βασικό είναι η λιχουδιά που θα δώσουμε να μην θρυμματίζεται, γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα κομματάκια να πέφτουν στο έδαφος και ο σκύλος μας πάλι να αποσυντονίζεται από την άσκηση, μυρίζοντας συνεχώς το έδαφος.

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενό μας άρθρο, το clicker δουλεύεται με δύο τρόπους, με luring και με free shaping. Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε μία βασική άσκηση για αρχάριους μαθητές, η οποία θα είναι με luring.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο luring, o σκύλος μας ακολουθώντας τις κινήσεις των χεριών μας, μαθαίνει και εκτελεί. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν δύο βοηθητικοί τρόποι για να κρατάμε τη λιχουδιά, τους οποίους ο σκύλος μας πρέπει να γνωρίζει για τη διευκόλυνσή μας.

Τεχνική 1
Αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε ο σκύλος μας να ακολουθήσει την κίνηση του χεριού μας. Πολλές φορές ακούω από τον κόσμο τη φράση: «Δεν μπορώ να το κάνω, μου δαγκώνει τα χέρια». Με τον τρόπο, λοιπόν, της φωτογραφίας έχετε τις λιγότερες πιθανότητες να «πονέσετε». Στην αρχή, μέχρι να μάθει ο σκύλος μας να δουλεύει μαζί μας, ειδικά αν είναι λαίμαργος, ίσως να μας πονέσει λίγο. Kάντε λίγη υπομονή, γιατί το σίγουρο είναι ότι δε θέλει να σας πονέσει και, επιπλέον, αυτό στην πορεία θα εξαλειφθεί.

Τεχνική 2
H λιχουδιά είναι μέσα στη χούφτα μας, άλλα ο σκύλος δεν έχει πρόσβαση σε αυτή. Αυτό το κάνουμε όταν θέλουμε ο σκύλος μας να «φρενάρει» έπειτα από κάποια κίνηση, αλλά κυρίως χρησιμοποιείται στα τελευταία στάδια μίας άσκησης, όταν θέλουμε να αρχίσουμε να απομακρυνόμαστε από τον σκύλος μας, ώστε να μάθει να εκτελεί την εντολή από απόσταση. Καλό θα ήταν προτού ξεκινήσουμε οποιαδήποτε εντολή, να μάθουμε στο σκυλάκι μας να διαχωρίζει αυτές τις δύο τεχνικές.

Άσκηση 1
Παίρνουμε μία λιχουδιά μέσα στη χούφτα μας (όπως στην εικόνα 1) και oδηγούμε τον σκύλο μας να μας ακολουθήσει. Κλικάρουμε την κίνηση του σκύλου μας και μετά το κλικ επιβραβεύουμε.

Άσκηση 2
Κρατάμε τη λιχουδιά στη χούφτα μας, αφήνουμε το χέρι μας εκτεθειμένο στον σκύλο, ο οποίος θα πάει να μυρίσει. Πιθανότατα θα «παλεύει» να μας ανοίξει την παλάμη να φάει το φαγητό. Στο σημείο αυτό δε μιλάμε, δε λέμε «μη» ή «όχι», απλώς περιμένουμε τον σκύλο μας να ηρεμήσει. Μόλις σταματήσει να «παλεύει» με το χέρι μας τότε κλικάρουμε και επιβραβεύουμε.

Άσκηση 3 (συνδυαστική)
Αυτή η άσκηση θα βοηθήσει το σκύλο μας να διαχωρίσει πότε πρέπει να ακολουθεί το χέρι μας και πότε να σταματάει. Κρατάμε τη λιχουδιά μας ξανά όπως στην εικόνα 1 και αφήνουμε το σκυλάκι μας να μας ακολουθήσει, κάνουμε 3 βήματα πίσω και κλείνουμε την παλάμη (εικόνα 2). Ο σκύλος μας πρέπει να σταματήσει να αγγίζει το χέρι μας, μόλις αυτό συμβεί, κλικάρουμε και επιβραβεύουμε.

Και τώρα η ώρα για το πρώτο μας trick!! 
Θα μάθουμε με τη σειρά όλα τα βήματα για ένα από τα αγαπημένα tricks σκύλων και ανθρώπων! Το trick “spin & twist” (οι ονομασίες είναι ενδεικτικές). Πρώτα θα πρέπει να επιλέξετε τις εντολές που θα χρησιμοποιήσετε. Συμβουλευτικά, όμως, θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε κάτι εύηχο και ολιγοσύλλαβο και να μην μοιάζει με άλλες εντολές που χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας. Το κόλπο “spin και twist” είναι η πλήρης περιστροφή του σκύλου μας γύρω από τον εαυτό του. Για παράδειγμα: “spin” για δεξιά περιστροφή και “twist” για αριστερή περιστροφή!

Βήμα 1
Κρατάμε μία λιχουδιά στο δεξί μας χέρι και καθοδηγούμε τον σκύλο μας με την τεχνική 1, ώστε να στρίψει το κεφάλι του προς την ουρά του. Κάθε μικρή κίνηση που κάνει το σκυλάκι μας είναι μία προσφορά από μέρος του. Για κάθε τέτοια προσπάθεια κλικάρουμε και επιβραβεύουμε (Προσοχή!) σε εκείνο ακριβώς το σημείο. Μόλις νιώσει καλά με αυτό, ξεκινάμε να ζητάμε κάτι παραπάνω, με βασικό στόχο να ολοκληρώσε την περιστροφή του. Δεν ξεχνάμε να επιβραβεύουμε συνεχώς.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν προχωράμε την άσκησή μας εάν ο σκύλος μας είναι κουρασμένος, τον αφήνουμε να ξεκουραστεί 20 λεπτάκια και μετά ξανά. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι τα session κάθε μαθήματος δεν πρέπει για αρχή να ξεπερνούν τα 5 λεπτά!

Βήμα 2
Όταν νιώσουμε πως ο σκύλος μας κάνει με ευκολία την κίνηση, τότε κλείνουμε την παλάμη μας (τεχνική 2) και επιβραβεύουμε. Επαναλαμβάνουμε έως ότου ο σκύλος μας κατανοήσει πλήρως την άσκηση.

Βήμα 3
Διατηρούμε τη φορά της κίνησης του χεριού με την τεχνική 2, αλλά προσπαθούμε τώρα να κρατήσουμε μία μικρή απόσταση από εκείνον. Επαναλαμβάνουμε και επιβραβεύουμε συνεχώς.

Βήμα 4
Κάπου εδώ ξεκινά και η λεκτική εντολή. Αφού είμαστε βέβαιοι ότι ο σκύλος μας έχει κατανοήσει πλήρως την άσκηση με τη γλώσσα σώματός μας, τότε αρχίζουμε να λέμε την εντολή μας τη στιγμή που ο σκύλος κάνει την περιστροφή. Επαναλαμβάνουμε πολλές φόρες, πάντα με πολλή επιβράβευση. Προσοχή! Πρώτα θα μάθουμε την εντολή για τη δεξιά περιστροφή και όταν τελειοποιηθεί το κόλπο μας τότε θα ξεκινήσουμε την αριστερή, με τα ίδια ακριβώς βήματα, αλλά με το αριστερό χέρι!

Βημα 5
Έπειτα από πολλά sessions θα έχουμε καταφέρει ο σκύλος μας να αναγνωρίζει την εντολή χωρίς κανένα χειροσινιάλο. Τοτε, κρατάμε τα χέρια μας ακίνητα, λέμε την εντολή μας και όταν εκείνος την εκτελέσει, κλικάρουμε και φυσικά επιβραβεύουμε και αντίστροφα.

Δεν ξεχνάμε ΠΟΤΕ να κάνουμε διαλείμματα, ενώ ο σκύλος μας επιθυμεί ακόμα να δουλεύει, γιατί αν κουραστεί από τις πολλές επαναλήψεις, μπορεί να μπερδευτεί και να μην γίνει σωστά η άσκηση. Στο τέλος ενός trick και προτού αφήσουμε τον σκύλο μας να ξεκουραστεί, πάντα τον επιβραβεύουμε με παιχνίδι έτσι ώστε να ξεκουράσουμε το μυαλό του και φυσικά με πολλά χάδια.

Γιατί το ζητούμενο της εκπαίδευσης με κλίκερ αυτό είναι, να έρθουμε πιο κοντά στην επικοινωνία με τον μικρό μας φίλο και να κάνουμε τη ζωή μας μαζί του πιο εύκολη και πιο όμορφη! Έως το επόμενο μάθημα, δεν ξεχνάμε να παίζουμε πολύ με το σκυλάκι μας και να το εκτονώνουμε με πολλές όμορφες βόλτες!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Shares