home Γενικά, Συγκατοίκηση Tellington TTouch: η μέθοδος που πρέπει να γνωρίσετε!

Tellington TTouch: η μέθοδος που πρέπει να γνωρίσετε!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Γράφει η Κατερίνα Κόλλιν, Practitioner One Tellinghton TTouch

«Ο Β. ήταν ένας σκύλος που δεν κοιμόταν, γάβγιζε συνεχώς, προσπαθούσε να δαγκώσει τους ανθρώπους, τραβούσε το λουρί του και φοβόταν. Έπειτα από μερικές συνεδρίες με τη μέθοδο Tellington TTouch, η Ε. μου είπε ότι ανακάλυψε ότι ο Β. σταδιακά έβρισκε τις ισορροπίες του!
“Τώρα κοιμάται βαθιά, γαβγίζει λιγότερο, τώρα με ακούει και με κοιτάζει”. Την τελευταία φορά που τους επισκέφτηκα, ο Β. έβαλε το κεφάλι του κάτω από το χέρι μου και, για την πρώτη φορά τον ακούμπησα. Δεν υπήρχε κανένας πιο έκπληκτος από μένα. Αν και γνώρισα και εκπαιδεύτηκα στη συγκεκριμένη μέθοδο, δεν είχα, έως τότε, συναντήσει ποτέ στη ζωή μου σκύλο πιο φοβισμένο από τον Β. και το αποτέλεσμα με έκανε να δακρύσω».

Τι είναι, λοιπόν, η μέθοδος Tellington TTouch;
Είναι μία εξειδικευμένη προσέγγιση που έχει ως σκοπό τη φροντίδα και την εκπαίδευση των ζώων συντροφιάς, η οποία αναπτύχθηκε από τη Linda Tellington-Jones, PhD (Hon). Πρόκειται για μία μέθοδο που βασίζεται στη συνεργασία και τον σεβασμό, προσφέρει μία θετική προσέγγιση στην εκπαίδευση, ενώ μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και την υγεία, καθώς και να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα συμπεριφοράς. Επίσης, συμβάλλει στη δημιουργία μίας βαθύτερης και ουσιαστικότερης σχέσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων μέσω της αυξημένης κατανόησης και της αποτελεσματικότερης επικοινωνίας.
Είναι σαφές ότι μία μέθοδος που κάνει τα ζώα πιο συνεργάσιμα, μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε όλους μας: από απλούς κηδεμόνες που θέλουν να λύσουν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα κατοικίδιά τους, κτηνιάτρους που πρέπει να αντιμετωπίζουν δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις καθημερινά, εκπαιδευτές ζώων κ.λπ. Λόγω του ότι η μέθοδος βελτιώνει τον συντονισμό, την εστίαση και την υγεία, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για τα ζώα που συμμετέχουν σε διάφορα κυναθλήματα, όπως το agility. Πράγματι, τα TTouches συμβάλλουν, για παράδειγμα, στη χαλάρωση των κατοικίδιων σε μία κτηνιατρική κλινική και στη σύντομη θεραπεία τους, αποτελώντας έτσι μία ουσιαστική λύση στους κηδεμόνες, η οποία δε βλάπτει το ζώο.

Πώς δημιουργήθηκε;
Η Linda Tellington Jones μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα, στο Edmonton του Καναδά, με πολλά ζώα, ενώ όλη η οικογένεια ασχολούνταν με την ιππασία. Η ζωή της με τα ζώα ήταν ένας ιστός υποστήριξης, ζωής και ευχαρίστησης. Στην ηλικία των 11 χρόνων, διδάχθηκε τον παραδοσιακό τρόπο εκπαίδευσης αλόγων. Στην κλασική μέθοδο, τα άλογα και τα άλλα ζώα θεωρούνται ως κατώτερα από τον άνθρωπο και ανίκανα να σκέφτονται.
Μία μέρα, δόθηκε στη Linda ένα βιβλίο, από έναν πρώην αξιωματικό του Ιππικού το οποίο άλλαξε ριζικά τον τρόπο σκέψης της σε ό,τι αφορούσε την προπόνηση των αλόγων. Η Λίντα αποκάλεσε αυτό το βιβλίο: μία πόρτα για το μέλλον. Ακολουθώντας το ένστικτο και το προαίσθημά της, άρχισε να δημιουργεί τα εργαλεία που θα άλλαζαν πολλές ζωές σε ζώα και ανθρώπους. Το 1974 έκλεισε τη σχολή της και άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Έπειτα από μία επίδειξη στην Equitana (Γερμανία), της ιθαγενούς αμερικανικής ιππασίας χωρίς σέλα και χαλινάρια, η Linda προσκλήθηκε να μείνει στη Γερμανία και να διδάξει. 
Εκεί, άκουσε για τον Moshe Feldenkrais και άφησε τη Γερμανία για να ακολουθήσει την εκπαίδευση/σχολή του στο Σαν Φρανσίσκο. Μία μέρα αποφάσισε να δοκιμάσει τις αρχές του Feldenkrais με μία 16χρονη αραβική φοράδα και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά! Το ίδιο καλοκαίρι συνέχισε να αναπτύσσει τη μέθοδο με άλογα και, μετά το καλοκαίρι, άρχισαν να εξελίσσονται οι αρχικές έννοιες για το Tellington TTouch.

Για τα κατοικίδια
Επειδή γενικά είναι εύκολο να μάθεις τη μέθοδο, είναι ιδανική για όσους κηδεμόνες δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν χρόνο και χρήμα με τις εκπαιδευτικές συνεδρίες. Ο στόχος του “Practitioner” είναι να μεταφέρει στον εκάστοτε κηδεμόνα αρκετή γνώση, ώστε να είναι ανεξάρτητος: Συγκεκριμένα αγγίγματα, χρήση του επιδέσμου/wrap, καθώς και κάποιες ασκήσεις εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο, ο κηδεμόνας θα μπορεί να εξασκηθεί ελεύθερα με το κατοικίδιό του, δημιουργώντας μία όμορφη συνεργασία με το ζωάκι του.
Από την εμπειρία μου, το έργο του κηδεμόνα είναι το πιο σημαντικό, καθώς είναι η ψυχολογική του κατάσταση και η γνώση που πρόκειται να επηρεάσει τη συμπεριφορά του ζώου του. Όταν ο κηδεμόνας είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί ουσιαστικά με το ζώο, υπάρχουν εκπληκτικά αποτελέσματα και επίλυση προβλημάτων.

Πώς θα μάθω τη μέθοδο Tellington TΤouch;
Η εκπαίδευση του να γίνει κάποιος “Practitioner one” παρέχεται σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, διαρκεί τρία χρόνια και απαιτεί μία συνεχή παρουσία σε σεμινάρια και workshops, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της κύριας εκπαίδευσης, αφού εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούριες έρευνες στον τομέα της νευρολογίας, της κυτταρικής βιολογίας και της επιστήμης. Υπάρχουν χιλιάδες πιστοποιημένοι εκπαιδευτές σε όλο τον κόσμο και τώρα φέρνουμε τη μέθοδο και στην Ελλάδα! Θα οργανωθούν ημερήσια workshops, ώστε να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να διδαχθούν τη μέθοδο Tellington TΤouch και να την εξασκήσουν στα ζωάκια τους.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares