home Σκύλος, Φυλές Bελγικοί Ποιμενικοί… Τέσσερις τύποι, μία ιδιοσυγκρασία!

Bελγικοί Ποιμενικοί… Τέσσερις τύποι, μία ιδιοσυγκρασία!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 • 21
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  21
  Shares

Sharing is caring!

Ιστορία της φυλής
Η καταγωγή των ποιμενικών σκύλων που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη, χάνεται στα βάθη της Ιστορίας. Οι έχοντας κοινές ρίζες, Ευρωπαίοι ποιμενικοί και σε αλληλεπίδραση με τον ευρωπαϊκό λύκο που κάποτε ζούσε στην περιοχή, δέχτηκαν επιρροή από τις ποιμενικές φυλές των μολοσσοειδών και των ασιατικών, μέσω των μεγάλων νομαδικών μεταναστεύσεων στην Ευρώπη. Απόγονοι του Canis Lupus Familiaris, που καταγράφεται στην Ευρώπη από το 3000 π.Χ. περίπου, θεωρούνται πρόγονοι των «λυκοειδών» ποιμενικών φυλών.

Η συστηματική ιστορία της φυλής του βελγικού ποιμενικού ξεκινά από το 18ο αιώνα στο Βέλγιο, όπου ζούσε ένα μεγάλο πλήθος από αυτόχθονες σκύλους «λυκοειδούς» όψης, μη σταθερού τύπου και με διαφορετικού χρώματος και υφής τριχώματος. Το 1891 ιδρύθηκε στο Βέλγιο ο πρώτος Όμιλος Βελγικών Ποιμενικών (Club du Chien de Berger Belge), που τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησε την αρχική απογραφή των σκύλων. Τον Μάιο του 1892 διοργανώθηκε από τον όμιλο η πρώτη ειδική έκθεση, στην οποία εμφανίστηκαν συνολικά 92 σκύλοι, οι οποίοι κρίθηκαν από ομάδα κριτών με επικεφαλής τον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Gureghem, κ. Adolphe Reul.Αρχικά, ο καθηγητής Reul είχε σχεδιάσει να ανασυγκροτήσει τους βελγικούς ποιμενικούς σύμφωνα με την υφή του τριχώματος, διατηρώντας μόνο τρεις ποικιλίες σκύλων:
Τους μακρύτριχους σκύλους (μαύρους ή πυρόξανθους), από τους οποίους προήλθαν τα Groenendael, που αναπτύχθηκαν από τον Βέλγο N. Rose, εκτροφέα από το χωριό Groenendeal και τα Tervuren, με τα οποία ασχολήθηκε ένας ζυθοποιός ονόματι Corbeels, που ζούσε στην κωμόπολη Tervuren.
Εκείνους με σταχτί και σταχτόγκριζο τρίχωμα, τα μετέπειτα Lakenois, που έκτρεφε ένας βοσκός ονόματι Janssens, ο οποίος εργαζόταν στον βασιλικό πύργο Laeken.
• και τέλος τους κοντότριχους σκύλους, εκείνους, δηλαδή, με το λείο τρίχωμα, που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες της περιοχής Malines, όπως και του βόρειου τμήματος της Αμβέρσας, από τους οποίους προήλθαν τα μετέπειτα Malinois.

Γενική άποψη
Οι βελγικοί ποιμενικοί εξελίχτηκαν στις διάφορες περιοχές της πατρίδας τους, από κτηνοτρόφους που χρειάζονταν ένα δυνατό, γρήγορο, ευέλικτο, θαρραλέο και έξυπνο τσοπανόσκυλο, που θα είχε την αναγκαία αντοχή στο εξαιρετικά μεταβλητό κλίμα του Βελγίου.

Η σχετική απομόνωση αυτών των κτηνοτροφικών κοινοτήτων και των κοπαδιών, επέφερε τις αλλαγές και τις ιδιαιτερότητες των τεσσάρων τύπων βελγικών ποιμενικών φυλών που γνωρίζουμε σήμερα ως Γκρένενταλ, Τερβύρεν, Μαλινουά και Λακενουά. Όλες οι παραλλαγές της φυλής είναι του ίδιου μεγέθους και χαρακτήρα, αλλά διαφέρουν τα τριχώματά τους. Πρόκειται για έναν σκύλο μεσαίας γραμμής, αθλητικό, αρμονικά συμμετρικό, έξυπνο, δυνατό, άγρυπνο και προσεκτικό, συνηθισμένο στην ζωή της υπαίθρου, φτιαγμένο να αντέχει τις θερμοκρασίες όλων των εποχών και τις ακραίες ατμοσφαιρικές μεταβολές.

Το ζωντανό, επιφυλακτικό ταμπεραμέντο του βελγικού ποιμενικού και η αυτοπεποίθησή του, μία φυλή που από τη φύση της δεν δείχνει φόβο ή αδικαιολόγητη επιθετικότητα, θα πρέπει να είναι εμφανή στην στάση του σώματός του και στην περήφανη, προσεκτική έκφραση των ματιών του. Σημαντικός παράγοντας που καταδεικνύει την ποιότητα του χαρακτήρα του σκύλου είναι η ηρεμία και η ατρόμητη ιδιοσυγκρασία του.

Ο βελγικός ποιμενικός είναι ένας ιδιαίτερα ευπροσάρμοστος σκύλος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και εργασία. Το επίπεδο της ενέργειάς του είναι πολύ υψηλό και γι’ αυτόν τον λόγο έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, ώστε να διατηρεί τη σωματική και ψυχική του ευεξία. Είναι δεκτικός σε οτιδήποτε του ανατεθεί, αρκεί να διατηρείται ενεργός. Δεν ταιριάζει σε έναν ανενεργό, μη δραστήριο τρόπο ζωής. Επίσης, ο βελγικός ποιμενικός εκτός από την έμφυτη ικανότητά του να φυλάει κοπάδια με ζώα, διαθέτει και τις ιδιότητες του σκύλου-προστάτη, σε ό,τι αφορά τον κηδεμόνα και τον χώρο του.

Μέγεθος
Ύψος: 60 εκατ. έως 66 εκατ. (αρσενικά) και 56 εκατ. έως 62 εκατ. (θηλυκά)
Βάρος: 25 έως 30 κιλ. (αρσενικά) και 20 έως 25 κιλ. (θηλυκά), ανάλογα με το ύψος.

Groenendael (Γκρένενταλ)
Γενική εμφάνιση: Η πρώτη εντύπωση για το Γκρένενταλ είναι αυτή ενός καλά ισορροπημένου, συμπαγούς σκύλου, με κομψή εμφάνιση και με ένα εξαιρετικά υπερήφανο κράτημα του κεφαλιού και του λαιμού. Είναι ένα δυνατό, ευκίνητο ζώο, έξυπνο και γεμάτο ζωντάνια. Η συνολική εμφάνιση του σκύλου δίνει την εντύπωση δύναμης και αντοχής, χωρίς να προσδίδει βάρος, με ενέργεια και ετοιμότητα για δράση. Τα τριγωνικά αυτιά είναι στητά. Το αρσενικό είναι κάπως πιο εντυπωσιακό και πιο μεγαλόσωμο σε σύγκριση με το θηλυκό, που πρέπει να έχει μία χαρακτηριστικά θηλυπρεπή εμφάνιση.
Τρίχωμα: Μεσαίο-μακρύ, ίσιο, με μαλακό υπόστρωμα. Το άφθονο διπλό τρίχωμα είναι μαύρο και μπορεί να έχει μικρά άσπρα σημάδια στο στήθος, το πηγούνι ή τα δάχτυλα.
Ιδιοσυγκρασία: Πάντα σε εγρήγορση, το Γκρένενταλ φαίνεται ακούραστο, το βάδισμά του είναι γρήγορο, ελαστικό και ζωντανό. Μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση σε πλήρη ταχύτητα. Λόγω του έντονου χαρακτήρα του και της επιθυμίας του να φρουρεί και να προστατεύει, έχει μία σαφή τάση να κινείται σε κύκλους. Στη σχέση του με τους ανθρώπους είναι παρατηρητικό και προσεκτικό με τους ξένους, αλλά όχι νευρικό. Δεν πρέπει να δείχνει φόβο ή δειλία. Πρέπει να είναι προσιτό, να διατηρεί τη θέση του και να δείχνει εμπιστοσύνη στην προσπάθεια να το πλησιάσουν. Με εκείνους που γνωρίζει είναι εξαιρετικά στοργικό και φιλικό και επιδιώκει την προσοχή τους. Είναι σκύλος δραστήριος, άγρυπνος, έξυπνος, πρόθυμος να δουλέψει, πολύ ζωηρός και παρατηρητικός.

Malinois (Μαλινουά)
Γενική εμφάνιση: Το Μαλινουά είναι ένας ισορροπημένος, τετράγωνος σκύλος, με αρμονική γραμμή και υπερήφανο κράτημα του κεφαλιού και του λαιμού. Είναι δυνατός, ευκίνητος, με ωραίους μυς, έξυπνος και γεμάτος ζωντάνια. Η συνολική 59 κορμοστασιά του, δίνει κάπως την εντύπωση βάθους και αντοχής, χωρίς να είναι βαριά. Παρατηρώντας το από το πλάι, η επάνω γραμμή του σώματος, τα μπροστινά και τα πίσω ποδιά μοιάζουν πολύ, σαν να σχηματίζουν ένα τετράγωνο. Τα τριγωνικά αυτιά είναι στητά. Ο αρσενικός σκύλος είναι κάπως πιο εντυπωσιακός και μεγαλόσωμος σε σύγκριση με το θηλυκό, ενώ ο θηλυκός πρέπει να έχει μία χαρακτηριστικά θηλυπρεπή εμφάνιση. 
Τρίχωμα: Κοντό με μαλακό υπόστρωμα, πυρόξανθο ή γκριζοκάστανο με μαύρες άκρες στην τρίχα, μαύρη μάσκα και μαύρα αυτιά.
Ιδιοσυγκρασία: Η σωστή ιδιοσυγκρασία είναι βασική προϋπόθεση για τον εργασιακό χαρακτήρα του Μαλινουά. Πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση και να μην επιδεικνύει δειλία, νευρικότητα ή επιθετικότητα σε νέες καταστάσεις. Το Μαλινουά μπορεί να είναι επιφυλακτικό με τους ξένους, αλλά στοργικό με τους δικούς του ανθρώπους. Από τη φύση του είναι προστατευτικό με την οικογένεια και την περιουσία της, χωρίς να είναι αδικαιολόγητα επιθετικό. Έχει σφοδρή επιθυμία για εργασία και ανταποκρίνεται γρήγορα στις εντολές του κηδεμόνα του. Είναι σκύλος παρατηρητικός, γενναίος, δυνατός, έξυπνος, πρόθυμος για εργασία, έχει μεγάλη αντοχή και σφιχτούς δεσμούς με τους δικούς του ανθρώπους.

Tervueren (Τερβύρεν)
Γενική εμφάνιση: Η πρώτη εντύπωση για το Τερβύρεν είναι εκείνη ενός καλά ισορροπημένου, μετρίου μεγέθους σκύλου, με κομψή εμφάνιση. Είναι ένα δυνατό και ευκίνητο ζώο. Τα τριγωνικά αυτιά του είναι στητά. Το Τερβύρεν αντανακλά τις ιδιότητες της ευφυΐας, του θάρρους, της εγρήγορσης και της αφοσίωσης στην οικογένειά του. Η συνολική εμφάνιση του σκύλου αναδεικνύει τη δύναμη και την αντοχή της σωματοδομής του, χωρίς να προσδίδει βάρος. Το αρσενικό πρέπει να δείχνει αναμφίβολα αρρενωπό, ενώ το θηλυκό πρέπει να έχει χαρακτηριστικά θηλυπρεπή εμφάνιση.
Τρίχωμα: Μεσαίο-μακρύ, ίσιο, με μαλακό υπόστρωμα, πυρόξανθο ή γκριζοκάστανο, με μαύρες άκρες στην τρίχα και μαύρη μάσκα.
Ιδιοσυγκρασία: Στη σχέση του με τους ανθρώπους, το Τερβύρεν είναι παρατηρητικό και προσεχτικό με τους ξένους, αλλά όχι νευρικό. Δεν δείχνει φόβο ή δειλία. Με εκείνους που γνωρίζει είναι εξαιρετικά στοργικό και φιλικό. Ένας αθλητικός σκύλος, ευφυής, δραστήριος, ευαίσθητος, γενναίος, πρόθυμος, παρατηρητικός, καχύποπτος με τους ξένους, που δένεται πολύ στενά με την οικογένεια. Στην έμφυτη ικανότητά του να φυλάει τα κοπάδια, πρέπει να προστεθεί η προστατευτικότητα προς τον κηδεμόνα και τηνπεριουσία του, χωρίς να είναι υπερβολικά επιθετικός. Είναι σκύλος άγρυπνος, προσεκτικός και πάντα κινητικός, όταν δεν ελέγχεται από κάποια εντολή.

Laekenois (Λακενουά)
Γενική εμφάνιση: Ένας ισορροπημένος σκύλος μεσαίων διαστάσεων, με αρμονικές αναλογίες, έξυπνος, συνηθισμένος στη ζωή στην ύπαιθρο, που αντέχει στις διαφορετικές καιρικές συνθήκες όλων των εποχών και τις ατμοσφαιρικές μεταβολές. Με την αρμονία της σωματικής διάπλασής του και το περήφανο κράτημα του κεφαλιού του, το Λακενουά πρέπει να δίνει την εντύπωση εκείνης της ρωμαλέας κομψότητας που έγινε η κληρονομιά των επίλεκτων αντιπροσώπων μίας φυλής σκύλων εργασίας. Τα τριγωνικά αυτιά του είναι στητά. Ο αρσενικός σκύλος είναι κάπως πιο εντυπωσιακός και μεγαλόσωμος σε σύγκριση με το θηλυκό. Τα θηλυκά Λακενουά πρέπει να έχουν μία χαρακτηριστικά θηλυπρεπή εμφάνιση.
Τρίχωμα: Τραχύ, πυρόξανθο και γριζοκάστανο, με σκούρες ραβδώσεις στο ρύγχος και την ουρά.
Ιδιοσυγκρασία: Το Λακενουά είναι παρατηρητικό, δυνατό και θαρραλέο, πρόθυμο για εργασία, ανθεκτικό, ζωηρό, έξυπνο, κυριαρχικό και δένεται πολύ με την οικογένεια. Πέρα από την εγγενή ικανότητα να φυλάει κοπάδια, έχει την ιδιότητα του σκύλου φύλακα της ιδιοκτησίας, χωρίς να εκδηλώνει αδικαιολόγητες ή απρόκλητες επιθέσεις. Είναι άγρυπνος και προστατευτικός, η ματιά του είναι ξύπνια και ερευνητική, υποδηλώνοντας την ευφυΐα του.

Υγεία και φροντίδα
Ο βελγικός ποιμενικός είναι ένας δυνατός και υγιής σκύλος, αλλά όπως και άλλες φυλές, μπορεί να εμφανίσει ορισμένες παθήσεις, όπως δυσπλασία ισχίων (HD) ή γονάτων (ED), ατροφία του αμφιβληστροειδούς (PRA), επιληψία, μυελοπάθεια (DM) ή καρκίνο. Η επιλογή του εκτροφείου που δίνει πρωτεύουσα ιδιαίτερη σημασία στην υγεία, κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στους γεννήτορές του πριν από την επιλογή τους, θεωρείται απαραίτητη συνθήκη για την απόκτηση ενός υγιούς κουταβιού, που μελλοντικά θα εξελιχθεί σε έναν υγιή ενήλικο σκύλο. Το όριο ζωής του βελγικού ποιμενικού είναι αρκετά υψηλό και εκτός από την καθημερινή έντονη σωματική και πνευματική εκτόνωσή του, δεν έχει άλλου είδους ανάγκες ή απαιτήσεις που να τον καταστούν ακατάλληλο για τον μέσο κυνόφιλο. Επειδή ο βελγικός ποιμενικός είναι από τις φυλές που μαδούν, η φροντίδα του
τριχώματός του είναι απαραίτητη.

Χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα με μία σταθερή βούρτσα σκληρών τριχών, ώστε να περιορίζεται η ποσότητα της νεκρής τρίχας που αποβάλλει. Το λούσιμο πρέπει να γίνεται μόνο όταν χρειάζεται, διότι χαλάει η υφή του τριχώματός του. Συνήθως αποβάλλει ποσότητες νεκρής  τρίχας δύο φορές το χρόνο, κυρίως όμως την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Βελγικοί ποιμενικοί και κυναθλητισμός
Τα υψηλά επίπεδα εκπαιδευσιμότητας, η εκρηκτικότητα, η αυτοπεποίθηση, το θάρρος, το ταμπεραμέντο, η ιδιοσυγκρασία, η ευλυγισία, η οξυδέρκεια και η ικανότητά του στην ιχνηλασία, είναι οι λόγοι για τους οποίους ο βελγικός ποιμενικός ξεχωρίζει στα κυνοφιλικά αθλήματα. Τα κυναθλήματα/εργασία που διακρίνονται οι βελγικοί ποιμενικοί είναι κάποια από τα παρακάτω:
IPO: Κυνάθλημα σκύλων που περιλαμβάνει ασκήσεις υπακοής, ιχνηλασία και καθήκοντα προστασίας. Το άθλημα αποτελείται από τρεις βαθμίδες δυσκολίας.
Agility: Πρόκειται για ένα διαδραστικό κυνάθλημα μετ’ εμποδίων (δεξιοτεχνίας, ταχύτητας και υπακοής), κατά το οποίο ο χειριστής καθοδηγεί τον σκύλο σε μία στημένη διαδρομή με εμπόδια, αποτελούμενο από τρία επίπεδα δυσκολίας.
Mondioring: Κυνάθλημα προστασίας, που περιλαμβάνει ασκήσεις υπακοής, άλματα, έρευνα, σενάρια προστασίας, επαναφορά αντικειμένου κ.λπ. Το άθλημα αποτελείται από τρεις βαθμίδες δυσκολίας.
Υπακοή (Obedience): Κυνάθλημα που περιλαμβάνει ασκήσεις υπακοής. Ο βαθμός δυσκολίας εκπαίδευσης και εκτέλεσης είναι υψηλός. Το άθλημα αποτελείται από τρεις βαθμίδες δυσκολίας.
Canicross: Δημοφιλές κυνάθλημα στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα είδος jogging με τον σκύλο σε λουρί, σε μία απαιτητική διαδρομή.
Disc dog (frisbee): Πρόκειται για ένα κυνάθλημα όπου ο χειριστής πετάει έναν δίσκο σε απόσταση και ο σκύλος τρέχει, πηδά, τον πιάνει και τον επαναφέρει.
Search & rescue: Εκπαίδευση του σκύλου σε έρευνα και διάσωση αγνοουμένων.
Military: Kαινούργιο σχετικά κυνάθλημα στην Ευρώπη, περιλαμβάνει διαδρομή στη φύση του κυναγωγού με τον σκύλο, αλλά με εμπόδια και δυσκολίες για τον κυναγωγό και τον σκύλο εναλλάξ.Hearding: Άθλημα όπου ο σκύλος ασκείται στο μάζεμα (κοπάδιασμα), κοντρόλ και καθοδήγηση του κοπαδιού.
Ski-Joring: Άθλημα με τον κυναγωγό σε σκι και τον σκύλο στο λουρί να τραβά μπροστά. Διεξάγεται συνήθως σε πίστες για skating. Η διαδρομή είναι γύρω στα 10 χλμ. 
Εξέταση αντοχής (ADPr): Εξέταση 20 χλμ. τροχασμού, με συνοδεία ποδηλάτου.
Προχωρημένη ιχνηλασία (FH): Προχωρημένη ιχνηλασία σκύλου, σε διασταυρούμενη διαδρομή. Η εξέταση έχει δύο βαθμίδες δυσκολίας.

H ζωή με ένα βελγικό ποιμενικό έχει πολλές συγκινήσεις και απαιτεί αρκετή ασχολία, μιας και ανήκει στις πιο δραστήριες φυλές. Προσφέρει όμως μία απολαυστική και… σίγουρα περιπετειώδη καθημερινότητα, την οποία ένας ιδιοκτήτης βελγικού ποιμενικού δεν την αλλάζει με τίποτα!

Βελγικός ποιμενικός και εργασία
Ήδη από το 1896, όταν η καθιερωμένη πλέον στην εργασία φυλή του βελγικού ποιμενικού έκανε το «ντεμπούτο» της στις εκθέσεις μορφολογίας και αφού θεωρήθηκε ότι πλέον είχε επιτευχθεί η σταθεροποίηση του επιθυμητού τύπου, η φυλή άρχισε να γνωρίζει ευρύτερη αναγνώριση και εξάπλωση πέρα από τα σύνορα του Βελγίου και αργότερα και της Ευρώπης. Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε τους βελγικούς ποιμενικούς από τις αρχές του 20ού αιώνα, όπως και η αστυνομία της Νέας Υόρκης, που το 1908 εισήγαγε τέσσερις σκύλους από το Βέλγιο, για να εργαστούν δίπλα σε ένα βελγικό ποιμενικό αμερικανικής εκτροφής.

Την ίδια περίοδο, η φυλή χρησιμοποιούνταν από τους Βέλγους τελωνειακούς για συνοριακές περιπολίες και εγκωμιάζονταν για την ικανότητά της να ανακαλύπτει τους λαθρέμπορους. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνταν ως τσοπανόσκυλα, σκύλοι φύλαξης, αλλά και συντροφιάς, συμμετέχοντας με μεγάλες διακρίσεις, στους διεθνείς αγώνες εργασίας. Οι βελγικοί ποιμενικοί υπηρέτησαν με ιδιαίτερη επιτυχία και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, ως μια από τις πλέον καθιερωμένες φυλές εργασίας σε καθήκοντα αμύνης και έρευνας. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου διακρίθηκαν στο πεδίο μάχης ως αγγελιοφόροι, τραυματιοφορείς, ακόμη και ως ελκυστές μυδραλιοβόλων.
Η διακεκριμένη συμμετοχή τους στον πόλεμο απογείωσε τη φήμη τους. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε τους βελγικούς ποιμενικούς για μία ακόμη φορά στην υπηρεσία του στρατού, να υπηρετούν στη φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Γαλλία, χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ως υπηρεσιακοί σκύλοι στην αστυνομική εργασία, την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, την αναζήτηση, τη διάσωση κ.λπ. Παράλληλα, η απόδοσή τους σε διάφορους τομείς προσφοράς στην ανθρωπότητα τους χαρακτηρίζει ως μία από τις πιο έξοχες φυλές σκύλων πολλαπλών καθηκόντων.

Επιλέγοντας έναν βελγικό ποιμενικό
Συγκεντρώνοντας όλα εκείνα τα σημαντικά χαρακτηριστικά για την επιλογή του μελλοντικού μας συντρόφου, προχωρούμε στην επιλογή του κατάλληλου εκτροφέα. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει ο όμιλος της φυλής (Κ.Ο.ΒΕ.Π.Ε.)Ο μόνος αναγνωρισμένος από τον Κ.Ο.Ε. και την F.M.B.B. – υπεύθυνος για την ανάδειξη της φυλής των βελγικών ποιμενικών στην Ελλάδα, ενημερώνοντας τους υποψήφιους ιδιοκτήτες για:
• Τις προγραμματισμένες γέννες
• Για τα προβλήματα της φυλής όσον αφορά σε: α. θέματα υγείας, β. θέματα χαρακτήρα 
• Τις εξετάσεις που απαιτούνται στους σκύλους που χρησιμοποιούνται ως γεννήτορες
• Το ποια είναι η συμμετοχή του κάθε σκύλου σε εκθέσεις και αγώνες εργασίας κ.ά.

Με δεδομένο ότι η αναπαραγωγή των καθαρόαιμων σκύλων πρέπει να ταυτίζεται με την αυστηρά επιλεκτική εκτροφή τους, ο Όμιλος της φυλής καλείται να δώσει οργανωμένη μορφή στην προσπάθεια των εκτροφέων και ιδιοκτητών, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο «φυλετικός τύπος», δηλαδή, η αρμονική έκφραση του συνόλου των επιθυμητών τυπικών, μορφολογικών, ψυχολογικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών που αποτελούν το ιδεώδες πρότυπο του βελγικού ποιμενικού και κατ’ επέκταση τη σύζευξη και την εξωτερίκευση όλων των φυσικών, νοητικών και λειτουργικών αρετών της φυλής.
Αυτό επιτυγχάνεται με:
Τη θέσπιση κανόνων, εποπτείας και κατευθυντηρίων οδηγιών αναπαραγωγής στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ομίλου,
Την πρόκληση ενδιαφέροντος του κοινού για την υγεία και την προστασία του προτύπου της φυλής των βελγικών ποιμενικών,
Την καθοδήγηση για τη σωστή εκτροφή και εκπαίδευση των βελγικών ποιμενικών, ώστε να αναπτυχθούν οι μοναδικές χαρακτηριστικές ιδιότητές τους,
Τη διοργάνωση κυνολογικών εκδηλώσεων και επιμορφωτικών κυνολογικών σεμιναρίων από τον Όμιλο,
Την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για τη βελτίωση, ανάπτυξη, διάδοση και αξιολόγηση της φυλής του βελγικού ποιμενικού,
Την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος, καθώς και της συντροφικότητας που πρέπει να διέπει τη σχέση σκύλου-κυναγωγού,
Με την προώθηση και τη διάδοση των κυναθλημάτων.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 • 21
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  21
  Shares
shares