home Γενικά, Πρόσωπα Ιωάννης Μπάτσας

Ιωάννης Μπάτσας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Ο κτηνίατρος πίσω από την ΕΔΚΕ στη δική του αποστολή ζωής! Στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων!

Συνέντευξη στον Βασίλη Γουλιέλμο

Ποιο το έναυσμα που σας οδήγησε στη σύλληψη της ιδέας αυτής, πότε συσταθήκατε και ποιος είναι ο βασικός σας σκοπός;
Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ήταν εμφανές και ψάχναμε ήδη πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο.
Αφορμή όμως για την ίδρυση της Ε.Δ.Κ.Ε ήταν η προσέλευση ξένων κτηνιάτρων στη χώρα μας και οι καταστάσεις υγιεινής που επικρατούσαν στις επισκέψεις τους. Ξεκινήσαμε λοιπόν το 2013, με απώτερο σκοπό να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στα αδέσποτα της χώρας.

Η βασική φιλοσοφία σας είναι πως “κάθε ζώο δικαιούται ισάξια κτηνιατρική φροντίδα” Σε μια χώρα με εκατομμύρια αδέσποτες τετράποδες ψυχές πως προσπαθείτε να το επιτύχετε αυτό;
Η οργάνωσή μας δε θέτει όρια στις αποστολές της, είτε αυτά είναι γεωγραφικά, είτε είναι ποσοτικά και σίγουρα όχι ποιοτικά!
Πηγαίνουμε σε όλη την Ελλάδα, προσπαθούμε να αναλαμβάνουμε όσα περισσότερα ζώα μπορούμε και πάντα χρησιμοποιούμε τα καλύτερα δυνατά μέσα. Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε απομακρυσμένα μέρη, όπως η Κάσος η οποία δεν έχει κτηνίατρο και πριν την αποστολή μας δεν είχε πάει ποτέ κτηνίατρος εκεί. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, πως δεν κάνουμε διακρίσεις και βοηθάμε όπου μπορούμε.

Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα γνωρίζουμε όλοι πως ανέκαθεν περνούσε κρίση είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω έλλειψης ευαισθησιών.
Ποια ήταν η ανταπόκριση των εθελοντών στη δική σας δράση;
Η ανταπόκριση από τους συναδέλφους είναι εξαιρετική. Αυτή τη στιγμή αριθμούμε πάνω από 300 μέλη και συνεχίζουμε να δεχόμαστε αιτήσεις καθημερινά. Όπως ακριβώς τονίσατε στην Ελλάδα ο εθελοντισμός χωλαίνει και το να αγκαλιάζουν οι συνάδελφοι την προσπάθεια που γίνεται, είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Πόσες αποστολές έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και υπήρξε κάποια αποστολή που να σας «σημάδεψε»;
Μέχρι στιγμής, έχουμε πραγματοποιήσει 32 αποστολές σε όλη την Ελλάδα!
Εξ’αυτών, δύο θα θυμάμαι για πάντα. Η πρώτη είναι της Κάσου. Ένα πανέμορφο και φιλόξενο νησί στην άκρη του πουθενά, με εξαιρετικούς κατοίκους στο οποίο, όπως προείπα, πριν από εμάς δεν είχε πάει ποτέ κτηνίατρος, οποιασδήποτε εθνικότητος. Η δεύτερη αποστολή που με σημάδεψε, ήταν μια η οποία ξέφυγε της καθημερινότητας της Ε.Δ.Κ.Ε. Ήταν η αποστολή στην Κρήτη για τη διάσωση του “Σήφη”, καθώς ήμασταν οι τελευταίοι που προσπάθησαν. Θέλω ως κτηνίατρος να τονίσω τη λέξη διάσωση και όχι σύλληψη, καθώς το ζώο δε βρέθηκε από μόνο του εκεί και δυστυχώς κατέληξε από την απερισκεψία κάποιων ανθρώπων.

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας είναι υπαρκτό και καθημερινό.
Θεωρείτε πως η στείρωση όλων των αδέσποτων στους δρόμους και στα καταφύγια το λύνει οριστικά;
Πρωταρχικά, πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψή μας γύρω από την αντιμετώπισή μας στα ζώα. Η οργάνωση μας προσπαθεί άλλωστε με κάποιες ομιλίες σε σχολεία, να αλλάξει τη νοοτροπία της νεολαίας, καθώς αυτή αποτελεί το μέλλον μας.
Πέραν αυτού, θεωρώ πως η στείρωση όλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων, ναι είναι η λύση. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως πολλά αδέσποτα ήταν πριν δεσποζόμενα.

Ποια είναι η αντίδραση των κτηνιάτρων της κάθε περιοχής που επισκέπτεστε;
Είναι δεκτικοί στην εθελοντική δράση σας;
Είναι πάντα η καλύτερη. Αυτό επιτυγχάνεται, καθώς έστω και ένας συνάδελφος να διαφωνήσει με την έλευσή μας, δεν πηγαίνουμε στο μέρος αυτό. Δε θέλουμε να έρθουμε, ποτέ και για κανέναν λόγο, σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους μας. Στην Ε.Δ.Κ.Ε πιστεύουμε πολύ στη συνεργασία και στο ομαδικό πνεύμα.

Με τη συνεργασία ποιου φορέα πηγαίνετε στην κάθε αποστολή και ποιος αναλαμβάνει την αποθεραπεία και επανένταξη των ζώων μετά;
Για να πάμε σε κάποιο μέρος, πρέπει να μας καλέσει ο εκάστοτε Δήμος ή μια φιλοζωική με αριθμό μητρώου. Αυτοί αναλαμβάνουν την επανένταξη των ζώων επίσης.
Η αποθεραπεία μιας στείρωσης είναι πολύ μικρή, αν δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Το κράτος ελέω κρίσης διέκοψε κάθε πρόγραμμα περισυλλογής και περίθαλψης αδέσποτων ζώων, εναποθέτοντας την ευθύνη αυτή στους Δήμους. Με τη δράση σας γνωστή πλέον σε όλη την Ελλάδα, ποια είναι η ανταπόκριση των Δήμων απέναντί σας;
Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη, δεχόμαστε τηλεφωνήματα για νέες αποστολές συνεχώς και ευελπιστούμε πως με τη βοήθεια του κόσμου και των χορηγών μας, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε το έργο μας.

Έχουμε δει παρουσία σας στα Παιδικά Χωριά SOS, στις Φυλακές Κορυδαλλού και στους αστέγους. Ποιες οι δράσεις σας εκεί;
Όπως όλοι γνωρίζουμε, ένα ζώο μπορεί να προσφέρει ανιδιοτελώς την αγάπη του και αυτό για κάποιους ανθρώπους είναι το σημαντικότερο πράγμα, αλλά και αυτό που τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν ή και να ξεχάσουν. Προσπαθούμε λοιπόν, να φροντίζουμε τα ζώα των συνανθρώπων μας που δεν μπορούν να τους προσφέρουν ιατρική περίθαλψη. Επίσης, αναφορικά με τα Παιδικά Χωρία SOS , τα ζώα συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών αυτών.

Υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται γιατί η ΕΔΚΕ δεν επισκέπτεται μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι στα μελλοντικά σας σχέδια;
Δυστυχώς αυτό είναι ανέφικτο, καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει μια πληθώρα συναδέλφων που δρουν με τα εκάστοτε φιλοζωικά σωματεία ή με κάποια προγράμματα και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Σε κάθε εθελοντική δράση σήμερα μεγάλο «εμπόδιο» στέκεται το κόστος της. Πώς έχετε καταφέρει να το ξεπεράσετε και πώς μπορεί να σας βοηθήσει κάποιος που το επιθυμεί;
Η οργάνωση μας χρηματοδοτείται από τους χορηγούς μας, από τον μεγάλο μας δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και από τις δωρεές του κόσμου.
Όποιος θέλει να βοηθήσει την οργάνωσή μας να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στα αδέσποτα, μπορεί να στείλει με μήνυμα την λέξη ΕΔΚΕ με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες στο 54574 με χρέωση 2.51 ,συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., είτε μέσω paypal από το site μας www.edke.gr

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares