home Γενικά, Η φιλοσοφία μας Η υπεύθυνη και συνειδητή κηδεμονία κάθε ζώου συντροφιάς, στο επίκεντρο του περιοδικού μας!

Η υπεύθυνη και συνειδητή κηδεμονία κάθε ζώου συντροφιάς, στο επίκεντρο του περιοδικού μας!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sharing is caring!

Γράφει ο Bασίλης Γουλιέλμος, Εκδότης, [email protected]

Και κάπως έτσι φτάσαμε με μεγάλη διάθεση και χαρά στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού μας!
Αντλώντας τη δύναμή μας από το σκοπό του, που είναι πρωταρχικά η προώθηση της υπεύθυνης κηδεμονίας ενός ζώου συντροφιάς και η επίτευξη της απόλυτης ευζωίας του, αλλά και από τη μεγάλη απήχηση που είχε η πρώτη έκδοσή του. Είναι αλήθεια ότι με κάθε τεύχος θεωρούμε πως θα ανεβαίνει η αναγνωσιμότητα, θα πληθαίνουν τα μηνύματα των αναγνωστών, θα προστίθενται καινούριοι συνεργάτες και αρθρογράφοι.
Και φυσικά θα δίνεται «λόγος» σε αυτά τα υπέροχα πλάσματα που μας συντροφεύουν και μας χαρίζουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και αγάπης.

Στο περιοδικό που κρατάτε στα χέρια σας, επίκεντρο της θεματολογίας πάντα θα είναι τα ζώα συντροφιάς που προσεγγίζονται ως σχέσεις κοινωνικές, πολιτισμικές, σχέσεις ανιδιοτέλειας, αληθινές σχέσεις ζωής.
Από την άλλη, ο απλός οίκτος για όσα ζώα υποφέρουν από την ανθρώπινη αναλγησία και την έλλειψη ευαισθησιών δεν αρκεί και ίσως είναι και άνευ αξίας.
Αυτό που μετράει είναι να αντιληφθούμε τις δυσκολίες που περνούν και να αναλάβουμε δράση υπέρ τους. Και αυτός είναι ένας ακόμη στόχος αυτού του περιοδικού που διαβάζετε τώρα. Η διατύπωση μιας δημόσιας «συνηγορίας» των ζώων συντροφιάς εκφρασμένη από ανθρώπους της επιστήμης, της τέχνης, των γραμμάτων, του εθελοντισμού. Το περιοδικό περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων μιας που άνθρωποι σημαντικοί του χώρου των ζώων συντροφιάς δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία να συνεργαστούν μαζί μας χαρίζοντάς μας απλόχερα τις γνώσεις τους. Το περιοδικό απευθύνεται σε όλο το ευρύ κοινό που ζητά απαντήσεις σε ζητήματα ιατρικά και κοινωνικά που αφορούν τα ζώα, σε εκείνους που αντιμετωπίζουν τα ζώα με δισταγμό και επιφύλαξη, σε εκείνους που τα αγαπούν αλλά «από μακριά», αλλά και σε όλους εκείνους που ζούνε μαζί τους και τα θεωρούν ισότιμα μέλη της οικογένειάς τους. Πρόκειται για ένα περιοδικό που θα προσφέρει πολύτιμη γνώση και ευχαρίστηση ταυτόχρονα.

Σε αυτό το τεύχος ήταν τόσο συγκινητική η πρώτη μας απόπειρα να σας δώσουμε το βήμα να μιλήσετε για τις δικές σας ιστορίες με τα ζώα συντροφιάς σας.
Ανταποκριθήκατε στον διαγωνισμό μας με αμεσότητα και ενθουσιασμό και έτσι 110 ιστορίες έφτασαν στα χέρια μας τις οποίες και διαβάσαμε με πολλή προσοχή και ταξιδέψαμε μαζί τους στους δικούς σας μαγικούς κόσμους που έχετε δημιουργήσει με τα ζώα σας! Τρεις οι νικητές που θα λάβουν υπέροχα δώρα, από τον χορηγό του διαγωνισμού, αλλά και οι υπόλοιπες ιστορίες θα δημοσιευθούν σε μελλοντικά τεύχη ως ένα ελάχιστο ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας.

Από τη μία λοιπόν, όλη η αρθρογραφία αυτού του τεύχους για τα ζώα συντροφιάς και τις ανάγκες τους, η παρουσίαση των φυλών τόσο της γάτας όσο και του σκύλου, η ευκαιρία που δόθηκε στα παιδιά να ζωγραφίσουν τον κόσμο των ζώων μέσα από τα δικά τους μάτια, αλλά και η «συνάντησή» μας από την άλλη με τους 5 ανθρώπους από τους οποίους πήραμε συνεντεύξεις, καθιστούν το τεύχος αυτό πολυδιάστατο και πολυθεματικό.

Στο τεύχος αυτό έχουμε τη χαρά παράλληλα να ξαναζήσουμε τις μοναδικές στιγμές του Φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο, μέσα από πολύ πλούσιο φωτογραφικό υλικό, της Παναττικής Έκθεσης Πτηνών και του Φεστιβάλ Πτηνών της ΕΛΚΕ, αλλά και πολλών μικρότερων event που έλαβαν ή θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα και αφορούν τα ζώα συντροφιάς.
Παράλληλα θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε για εναλλακτικές θεραπείες για τους μικρούς μας τετράποδους φίλους, για τη συμβολή της θεραπευτικής ιππασίας στον ψυχισμό ενός ανθρώπου, αλλά και θα λάβουμε σημαντικές ιατρικές γνώσεις σχετικά με τη γάτα και τα εξωτικά πουλιά. Θα διαβάσουμε ακόμη ένα πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο για τα ιδιαίτερα μη φωτοσυνθετικά κοράλλια αλλά και για τους μοναδικούς παπαγάλους και τα κουνέλια.

Θα συνομιλήσουμε με τον Σταύρο Σκαρπαθάκη, τον μοναδικό χειροπράκτη τετράποδων ζώων στην Ελλάδα που μας μιλά για τη μαγική δύναμη που ασκούν τα χέρια και σε αυτά τα πλάσματα που έχουν κάθε δικαίωμα να απολαμβάνουν ισότιμης ιατρικής περίθαλψης με τους κηδεμόνες τους, ενώ ο Ιωάννης Μπάτσας, πρόεδρος της ΕΔΚΕ, μας μιλά για τη δική του αποστολή ζωής που είναι η δωρεάν περίθαλψη αδέσποτων ζώων ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα ακριτικά νησιά. Στη συνομιλία μας με την ομάδα «Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια» και την προώθηση στα σχολεία της φιλοζωικής κουλτούρας των παιδιών και κατ΄ επέκταση των οικογενειών τους, μαθαίνουμε για το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης που ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει το πρόγραμμα «Ομάδα Δράσης Μαθητών για την προστασία των ζώων», με σκοπό να ενισχυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης κακοποίησης και εγκατάλειψης των ζώων.
Η υπεύθυνη και συνειδητή κηδεμονία ενός ζώου συντροφιάς μας οδηγούν να αναζητήσουμε τις καλύτερες συμβουλές εκπαίδευσης τους και για αυτό και ξεκινάμε από τα πρώτα τους βήματα στο τεύχος αυτό. Τα εγκαταλελειμμένα κουτάβια ή γατάκια στους δρόμους και στα καταφύγια μας θλίβουν από τη μία, αλλά και από την άλλη μας κάνουν πιο δραστήριους, ώστε να κάνουμε μια προσπάθεια για τις υιοθεσίες τους και εμείς μέσω αυτού του περιοδικού. Μιας που το τεύχος αυτό έχει φτάσει στα χέρια σας λίγο πριν έρθουν τα Χριστούγεννα, μέρες γιορτής που όμως πολλές φορές επιφυλάσσουν άσχημες εκπλήξεις για τα κατοικίδιά μας στο σπίτι, καλό θα ήταν μια μικρή πολύ σημαντική υπενθύμιση.

Προσέξτε λοιπόν να τοποθετείτε σε ψηλότερα μέρη αιχμηρά ή γυάλινα χριστουγεννιάτικα στολίδια, να σβήνετε τα φωτάκια από το δέντρο, όταν απουσιάζετε, μιας που αποτελούν την πρώτη αιτία ηλεκτροπληξίας στα ζώα, θυμηθείτε ότι τα σπρέι χιονιού είναι δηλητηριώδη, αλλά και τα γκι απειλούν σοβαρά την υγεία των ζώων σας σε περίπτωση κατάποσής τους. Μεγάλη προσοχή τέλος, στα πυροτεχνήματα που ρίπτονται κατά τον εορτασμό του νέου έτους που θα πρέπει να βρούνε τα ζώα σας μέσα στο σπίτι, μιας που πολλά από τα ζώα που τρομάζουν πάρα πολύ με αυτά είναι ικανά μέχρι και για πήδημα στο κενό προκειμένου να σωθούν.

Χαιρόμαστε επομένως, τη ζωή μας μαζί με τους αγαπημένους μας φίλους, ζούμε την κάθε στιγμή μαζί τους και απολαμβάνουμε το τώρα. Οι γιορτές που πλησιάζουν επιτάσσουν σίγουρα ένα πνεύμα μεγαλύτερης αισιοδοξίας, αγάπης και χαράς. Και πολλές φορές μας οδηγούν σε απερίσκεπτες κινήσεις όπου η εικόνα ενός κουταβιού να κοιμάται δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ως χριστουγεννιάτικο δώρο μας γεμίζει συναισθήματα αγάπης, αλλά το να μη χωράει μετέπειτα στην βαλίτσα των καλοκαιρινών διακοπών είναι ένα φαινόμενο σύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα.
Τα ζώα δεν είναι δώρα αναλώσιμα!
Δεν είναι παιχνίδια!

Με το «Κατοικίδια εν Δράσει», στο οποίο ανοίξατε απλόχερα την αγκαλιά σας, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε αρμονικές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα συντροφιάς, μιας που αυτό είναι και το μυστικό της ειρηνικής συμβίωσής τους. Ίσως χρειαστεί κόπο και χρόνο. Το αποτέλεσμα όμως σίγουρα θα μας δικαιώσει!

Καλές γιορτές σε όλους!

Καλή ανάγνωση και ραντεβού την άνοιξη!

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
shares