home Πτηνά LOVE BIRDS

LOVE BIRDS

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sharing is caring!

Γράφει ο Παναγιώτης Α. Βραννάς, ερασιτέχνης εκτροφέας

Λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τα Lovebirds (Agapornis).
Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα για αυτά τα πανέμορφα πτηνά με τον δυναμικό χαρακτήρα.

Τα Lovebirds προέρχονται από την Αφρική και οι οικογένεια τους απαρτίζετε από 9 είδη. Κάθε ένα από αυτό το είδος έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα συναντάμε μόνο τρία από αυτά καθώς τα υπόλοιπα είναι δυσεύρετα. Κατά γενική ομολογία τα Lovebirds είναι νούμερο ένα σε ζήτηση πτηνά μετά τα καναρινιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα φωτεινά τους χρώματα και ο δραστήριος χαρακτήρας τους τα κάνουν αξιολάτρευτα.

Βασικές πληροφορίες για τα Lovebirds
Τα Lovebirds ζουν 10-15 χρονιά ενώ υπάρχουν καταγραφές για πουλιά που έζησαν έως και 20 χρονιά. Το προσδόκιμο ζωής μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το περιβάλλον και τις συνήθειες του.
Για παράδειγμα εάν ταΐζεται μίγμα σπόρων που περιέχει ηλιόσπορους ή ακόμα χειρότερα αποτελείται μόνο από ηλιόσπορους τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς ο ηλιόσπορος είναι ένας εξαιρετικά λιπαρός σπόρος που προκαλεί πολλά προβλήματα στον οργανισμό τους.
Μια διατροφή με ηλιόσπορο για τα Lovebirds είναι αντίστοιχο με το να τρώμε κάθε μέρα fast food. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω για να τα κρατήσουμε υγιή. Εξαιρετικά βασικό είναι επίσης να τους παρέχουμε καθημερινά φρέσκο νερό. Το φρέσκο νερό είναι πραγματικά το καλύτερο συστατικό που μπορούμε να προσφέρουμε στην διατροφή των πτηνών μας.
Το βάρος των Lovebirds είναι μόλις 55 γραμμάρια ενώ το μέγεθος τους κυμαίνεται από 13-19 εκατοστά. Η σεξουαλική τους ωριμότητα έρχεται περίπου πριν τους πρώτους 10 μήνες της ζωής τους και παραμένουν αναπαραγωγικά ενεργά μέχρι τα 7-8 τους χρόνια.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τα τρία δημοφιλέστερα είδη των Lovebirds:

Peach faced Lovebird
Agapornis roseicolli
Τα Peach faced Lovebirds ανακαλύφθηκαν πρώτη φορά το 1973 στην νότια Αφρική, είναι περίπου 16 εκατοστά και σχεδόν εξολοκλήρου πράσινα. Το μέτωπο τους είναι έντονο κόκκινο και γίνετε πιο αχνό στην περιοχή γύρω από την μύτη η οποία είναι στο χρώμα της ώχρας, το ουροπήγιο είναι μπλε και τα πόδια του σκούρο γκρι. Στην αναπαραγωγή θεωρείτε το πιο εύκολο είδος. Το θηλυκό γεννά 2-6 αυγά σε ξύλινη φωλιά και τα επωάζει μόνο το θηλυκό για περίπου 23 ημέρες. Στα Peach faced Lovebirds συναντάμε της πιο πολλές χρωματικές μεταλλάξεις. Η πιο διάσημη από όλες είναι η μετάλλαξη lutino.

Fischer’s Lovebirds
Agapornis fischeri
Τα Fischer’s Lovebirds βρέθηκαν πρώτη φορά το 1887 βόρεια της Τανζανίας πολύ κοντά στην περιοχή των Black masked. Το φυσικό τους περιβάλλον είναι κυρίως οι ξηρές σαβάνες όπου τρέφονται με σπόρους, όμως εφορμούν και σε καλλιέργειες καλαμποκιού και άλλον δημητριακών που φύονται στην ευρύτερη περιοχή. Έχει 15 εκατοστά μήκος. Το πρόσωπο του είναι πορτοκαλί-κόκκινο και το πίσω μέρος του είναι καφέ-κόκκινο. Έχει λευκό δακτύλιο στα μάτια. Το υπόλοιπο σώμα του είναι πράσινο και το πάνω μέρος της ουράς έντονο μπλε-βιολετί. Το ράμφος του είναι κόκκινο και τα πόδια του σκούρο γκρι. Το είδος αυτό στην φύση φωλιάζει τόσο σε κορμούς δέντρων όσο και σε φωλιές που κατασκευάζουν μόνα τους από άχυρο και κλαδιά. Γεννούν 3-5 αυγά και τα επωάζουν για 21-23 ημέρες. Τους νεοσσούς τους ταΐζουν και οι δυο οι γονείς. Οι χρωματικές τους μεταλλάξεις είναι πάρα πολλές και συνεχώς αυξάνονται.

Black masked Lovebird
Agapornis personatus
Αυτό το είδος ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 1887 στην βορειοανατολική Τανζανία. Τα Lovebirds αυτά έχουν ένα κατάμαυρο κεφάλι με ένα κίτρινο περιλαίμιο και στήθος. Το υπόλοιπο του σώμα είναι σε πράσινους τόνους. Έχουν λευκό δακτύλιο στα ματιά τους, το ράμφος του είναι κόκκινο ενώ τα πόδια του σκούρο γκρι. Αυτά τα πουλιά στην φύση τα συναντάμε σε πεδιάδες με χόρτα και μικρούς θάμνους ενώ σπάνια θα πάνε και σε μέρη με ψηλά δέντρα. Τρέφονται με σπόρους και φρούτα τα οποία βρίσκουν με ευκολία στο φυσικό περιβάλλον τους. Θεωρούνται εύκολα στην αναπαραγωγή αρκεί να ταιριάξεις ένα ζευγάρι. Γεννούν 2-5 αυγά τα οποία επωάζουν για περίπου 23 ημέρες.
Τα μικρά μετά από 5 εβδομάδες βγαίνουν από την φωλιά και έχουν πιο θαμπά χρώματα σε σχέση με τα ενήλικα πουλιά, μετά από την πρώτη πτερόρροια θα πάρουν τα κανονικά τους χρώματα. Και αυτά τα συναντάμε σε αρκετές χρωματικές μεταλλάξεις, με πιο διάσημη την μπλε μετάλλαξη.

Sharing is caring!


Μοιραστείτε με τους φίλους σας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
shares